| Autor |
Zpráva |
smajiska
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 21:31
- Nahlásit
Zdravím všechny, začínám mít obavy o svého psa. Občas se mu stane, že když leží (většinou spí) začne se jakoby dusit. Chrochtá, natahuje krk a vypadá, že se snaží nadechnout. Já nevím jak to přesně popsat. Když se takhle dusí, tak zůstává ležet, nezvedá se a jen po mě kouká očima. Hodně podobný zvuk dělá, když plave. Když jsem to diskutovala s cvičitelkami na cvičáku řekli mi, že se mu nejspíš jen zdá že plave a hodně to prožívá. Tak jsem to neřešila. Dnes ale byl na 100% vzhůru. Ležel, pak se zvedl a lehl si jinam a okamžitě začal zas dělat tohle. Netuším jak mu pomoci, zkoušela sem herdu do zad, jestli mu nezaskočila slina nebo tak, ale nic. Když běhá nesýpe nic mu není, dělá to jen když spí doma. Venku to teda ani nemůžu moc pozorovat, ale v létě spával třeba pod stolem venku a tak a nikdy nic takového neudělal.
Jinak je v pohodě, běhá, raduje se a tak. když ho to přejde klidně taky začne blbnout, nevypadá že by ho něco bolelo ani nevypadá že ho to dušení nějak vzrušuje. Je v klidu, pak zas usne.
Nevíte co to může být? Popsala jsem to dost obsáhle, ale nevím...k veterináři nevím zda jet, stává se mu to jen občas, může spát třeba 5x doma a nestane se mu to a pak jeden večer zas ano. Někdy to trvá pár vteřin, jednou to bylo snad i přes minutu. Mám strach, že se jednou udusí.
Díky za každou radu
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 22:04
- Nahlásit
Může to být měkké patro, to pak spadne a ucpe dýchací cesty a pes se nemůže nadechnout, trpí na to hlavně menší psi, pak stačí ucpat nos, aby se musel nadechnout tlamou a nebo prstem v tlamě zatlačit na horní patro. Můžeš to vyzkoušet a jestli to pomůže, tak je to ono. Nijak život ohrožující to není a má to fakt hodně psů.
Jinak samozřejmě může to být i cokoliv dalšího, takže návštěvou u veta jistě nic nezkazíš.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 22:17
- Nahlásit
Zapoměla sem dodat, že pes má 42kg, možná víc
Maya:
Díky, o tom sem četla ale vzhledem k velikosti se mi to moc nezdá. Ale až se mu to zase stane, zkusím to. Díky
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 22:27
- Nahlásit
smajiska
Mě to dělají psi hlavně teď co jsme začali topit.... nevím jestli je to tím suchým a teplým vzduchem, ale když netopíme, tak se "nedusí"....
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2011 23:17
- Nahlásit
Vlk:
A nijak to neřešíte, prostě to dělaj a nic víc? Taky mě totiž napadlo, že je to něčím doma - vzduchem, suchem, teplem, možná vším. Ale mám strach, jestli se mu prostě nemůže něco stát, nebo co proti tomu dělat.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 05:21
- Nahlásit
smajiska
No vzhledem k tomu, že se psy jsem už čtyřicet let, většina z nich na začátku topné sezóny chrchle a dusí se a nikomu se nikdy nic nestalo, tak to nijak neřeším.... Víc větrám, snažím se aby nebylo přetopeno, ale stejně se občas některej z nich prostě "dusí ".....
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 07:21
- Nahlásit
můj pesan má 34 kilo a má to taky- jemu se to neděje tedy v leže,ale i normálně. Bylo mi řečeno, že to je měkké patro- údajně lze operace,ale na to jsem nešla. Jemu pomůže, když mu hladím-jemně stlačuji- místo pod krkem- tam co končí tlama a začíná krk. Pak to přestane během chvíle. Má to od mala, teď je mu 10 let....Občas mu asi i nějaká ta slina zaskočí,takhle chrochtá,i když se těší na nějakou dobrůtku- ovšem není to pravidlo.
|
ammy
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 07:32 - Změnil/a: ammy
- Nahlásit
Mě to jedna fena (25 kg) dělá taky, ale teda většinou vestoje a navíc venku. Takže suchým vzduchem to nebude. Taky mám za to, že je to tím měkkým patrem. Jednoduše prsty ucpu nosní dírky a jakmile se nadechne tlamou, tak to hned přestane.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 09:14
- Nahlásit
žanda
ammy
Taky to znám u jedné čuběny.
Tak mě napadla ta souvislost mezi psíky, které máme.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 09:35
- Nahlásit
smajiska
souhlas s tím měkkým patrem. Mně se to děje u jedné fenky a u druhé občas, málokdy teda, ale taky. Nejdřív jsem se docela vyděsila, ale vet mi řekl, že je to na měkkém patru, že se tam přilepí ten "ocásek" - výběžek na měkké patro a že takto se to projevuje. Není to nebezpečné ani život ohrožující, prostě se to takto děje a tím nadechnutím tlamičkou to ustane.
|
ammy
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 09:46
- Nahlásit
pawLINka
Tak mě napadla ta souvislost mezi psíky, které máme.
Hmm, kdo ví? Pořád slyším, že se to týhá hlavně mrňousů nebo psů s dlouhým čumákem. Tak ti nevím.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 09:58
- Nahlásit
Měkké patro to být může,ale taky to může být problém s tracheou, což když se neléčí,může dopadnout dost špatně. Takže bych to určitě konzultovala s vetem,ať máte jistotu,že nic nezanebáte
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 10:36
- Nahlásit
moze to byt aj zuzena trachea.
mozno cosi vycitas aj z diskusie tu
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 10:57
- Nahlásit
ammy
ty máš taky bull?
pawLINka
ale v okolí to u nás žádnej trhač nedělá......jen ten náš trouba musí mít všechno )
|
ammy
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 11:30
- Nahlásit
žanda
Jo, dvě.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 12:22
- Nahlásit
ammy
ty jsou pěkný )
- velkýho mám a po tom malém vydání toužím.....
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 13:13
- Nahlásit
Tak to známe taky u obou holek, měkké patro to u nás není. Konzultovali jsme to s vetem, takže suchý vzduch, zúžená trachea nebo astma. Aby přišel na tracheu, musel by psa otevřít, což prý dělat nebude, pokud se pes nedusí tak, že fialoví. Astma možná, říkal, že může pomoct inhalátor, pokud by to už bylo moc.
Takže nevíme nic. Holkám nepomáhá ani zacpat nosní dírky, ani masáž krku, ani otevřít tlamu.
Ena to má na jaře nejvíc, takže si myslíme astma, Molinka buď suchý vzduch nebo od srdíčka. Mně se zdá, že se to stává hodně psům, co znám.
|
smajiska
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2011 22:12
- Nahlásit
Díky moc všem, já zkusím to zacpání nosu, až se mu to zas přihodí. Ale osobně to tipuju na suchej vzduch, protože když spí venku tak není nikdy nic slyšet, ani když sme tam přes léto bývali taky. Prostě jen doma a jen když spí, tak by to bylo i logický - že mu jakoby vyschne v krku, protože nepoliká. Budu víc větrat, aby byl vzduch tak akorád a nebrat ho tolik domů na spaní, abych ho nedráždila.
Dáška:
Astma mě napadlo taky, mám ho sama. Nakonec sem to vyloučila, protože astma má většinou nějakou příčinu - alergie na něco nebo námaha. Ale dělá to jen když spí, tak sem usoudila že astma to nebude.
ammy:
Krásný holky(sou to holky, že?) hlavně ta větší. Děsně se mi tihle hafi líbí vzhledem ale pak sme vybrali jinak. Jestli líp, to si dnes nejsem občas jistá
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2011 21:17
- Nahlásit
smajiska
vybrali jinak- pak se ti nestane,jako mě dneska večer, že na tebe řve chlap s bílou chlupatou psí potvůrkou, co mu chodíš s tím bojovým před jeho panelákem, že nemůže venčit toho svýho psíka. Douška" bojový jde u nohy a na psíka kašle, bílá potvora řve jak prokopnutá )
|
ammy
Člen |
# Zasláno: 18 Lis 2011 08:25 - Změnil/a: ammy
- Nahlásit
smajiska
žanda
Děkujem za pochvalu
Nejsou teda zrovna představitelé plemene, ale i tak jsou nejkrásnější . Ta černá je z útulku a zřejmě přikřížená, ty stojící uši a hlava zrovna na čistého stafbulíka nevypadají. Takový náš Gremlinek
|
Dab
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 14:15
- Nahlásit
Dle popisovaných příznaků se domnívám, že by mohlo jít o stejnou diagnózu, ke které jsme se my nedávno s naším labradorem po téměř dvou létech tápání dopracovali, a to paralýza hrtanu. Pokud budete chtít vědět o tom víc, můžu podat informace.
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 14:35 - Změnil/a: Gi a smečka
- Nahlásit
Dab
Určitě podej.
@LL
Tak Máfo to má snad odjakživa. Jsou období, kdy se to nestane třeba půl roku a jsou období, kdy jede několikrát za den. On sám to pozná, že se to stane. Protože mírně skloní hlavu a upřeně hledí na mě.... Ví, že hned přiskočím, protože ten jeho pohled poznám a vím, že to přijde. A jak se začne dusit, pomůžu mu. Buď otevřít hubu a zacpat nos, nebo pomáhá i když mu zvednu hlavu čumákem nahoru. Což sice jde těžko, ptž je celej křečovitě ztuhlej, ale jde to a hned to povolí.. Moje noční můra je, že ho to chytne ve vodě. Občas se při plavání takhle nadechne a způsobí mi mírný infarkt. Máti, když jsem ještě bydlela u ní, mi říkala, že to neřeší, že po chvíli přestane sám. Ale na to já nemám. Od tý doby, co se dusil tak, až měl modrej jazyk.
Vetka po mě chtěla, ať ho u toho natočím.. Za celých sedm let jsem to nezvládla, protože můj první reflex je mu pomoci.
|
Dab
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2011 21:49
- Nahlásit
smajiska
Gi a smečka
U našeho labradora jsme si nejprve asi před dvěma roky všimli jakéhosi chrochtavého zvuku také nejprve při plavání, někdy nás těmito zvuky vzbudil také právě v noci. Občas vydával také po napití jakési pískavé zvuky. Někdy jakoby se snažil něco dostat z krku, . Ale to všechno bylo občasné, nepravidelné a jinak se choval zcela normálně, veselý živý pes. Pak v létě začal hodně funět do kopců, více odpočívat. Měli jsme obavy, aby to nebylo od srdce. Takže jsme v 8 létech nechali udělat takovou větší prohlídku, nabrat krev, poslechnout srdce, plíce. Všechno v pořádku, tak jsme se zase na čas uklidnili. Pes nadále veselý, hravý, při chuti... Jen to hlasité dýchání při fyzické zátěži. Protože labradoři jsou psi vítací a ten náš obzvláště, některé lidi miluje tak, že se dostává do extáze a s touto extází začalo přicházet dušení. Po dalším roce, čili v 9ti létech jsme nechali udělat rentgen hrudníku, srdce i plíce v pořádku. Poslední dobou jsme také pozorovali změnu hlasu při štěkání, štěkal jakoby vyšším tónem, někdy ochraptěle. To už jsme měli podezření, že problém bude v krku. Ale kouknout se dovnitř znamená narkózu a toho jsme se při těchto problémech dost báli. Stále jsem lovila na internetu ve snaze nalézt nějakou informaci, stopu, co by to mohlo být a narazila jsem na strohou zmínku, že labradoři a další velká plemena mohou ve starším věku trpět na paralýzu hrtanu, první stopa, ale podrobnější informace, co to obnáší, jsem stále nenacházela. Totálně mě vyburcoval až kolapsový stav, který přišel při extázi vítání rodinného příslušníka. Pes se nemohl nadechnout, doslova se odpotácel a upadl. Tak jsem ho začala propleskávat, za chvíli se zmátořil a byl zas OK. Sedla jsem k netu a zadala si paralýzu hrtanu do google a vyjelo mi plno celkem podrobných informací, existují diskusní fóra v angličtině a při čtení příznaků jsem skoro na 99% tušila, že v tomhle my lítáme. S tím jsem šla k nám na veterinu, kde jsem řekla o svém podezření, naši veterináři připustili, že by to mohlo být ono a že ani samotné stanovení diagnózy není jednoduché a měl by to dělat opravdu odborník. Po jejich doporučení jsme se objednali do AA-vet, kde jsme podstoupili nejprve EKG a vyšetření srdce, aby se vyloučily srdeční problémy, což se také stalo a pod narkózou byla provedena endoskopie hrtanu a bohužel potvrzena diagnóza. Byli jsme upozorněni, že našemu psovi opravdu reálně hrozí nebezpečí udušení třeba když nás bude vítat. Je doporučena operace, ale to je také velmi složitá záležitost, poměrně riziková, neřeší nemoc jako takovou, usnadní dýchání, ale hrozí jiné komplikace, to by bylo opět na velmi dlouhé povídání. Takže jsme ve fázi rozhodování, co dál. Zatím v náš prospěch hraje to, že je zima. Nevím co bude, až bude až bude horko, protože potíže, které byly dlouho mírné se za poslední 2 měsíce opravdu rapidně zhoršily. Jak tady zaznělo chrochtání při plavání a v jiném příspěvku modrý jazyk , tak se obávám, že by mohlo jít o tento problém. Bohužel je o tomto problému strašně málo informací, strávila jsem mnoho a mnoho času na netu, abych našla to, co dnes o nemoci vím, ale stále vím málo, abych věděla, co dělat.
Toto je volný překlad odstavce z Wikipedie, o tom, co to Paralýza hrtanu je. Ochrnutí hrtanu je stav, ve kterém nervy a svaly, které řídí pohyby jedné nebo obou arytenoidních chrupavek v hrtanu, přestanou fungovat, a místo otevírání a zavírání během dýchání zůstávají v neutrální poloze . To vede k nedostatečné ventilaci během zátěže, lapání po dechu a nedokonalé ochraně dýchacích cest při polykání. Postižená zvířata tak mají sníženou toleranci k zátěži a teplu a zvýšené riziko aspirační pneumonie. K ochrnutí hrtanu dochází u velkých plemen psů, zřídka u koček . Také se může také se vyskytovat u koní. Ochrnutí může být jednostranné nebo oboustranné v závislosti na poruše jedné nebo obou arytenoidních chrupavek.
Kdyby se tu objevil ještě někdo se zkušenostmi, byla bych moc ráda. Myslím, že případů je více, jen nejsou rozpoznány.
|
kany82
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 16:44
- Nahlásit
Dobrý den,mám fenku maďarskýho ohaře a přestala otevírat tlamu otevře jí tak na půl cemntimetru a žvýkací svaly se jí totálně propadli,máte někdo s tímto zkušenosti a jestli ano tak jak jste to řešili?Na veterině jsem byl a řekli,že se stím nic nedá dělat
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 16:46
- Nahlásit
kany82
šla bych na jinou veterinu a pak bych jich oběhala klidně ještě několik, dokud by mi neřekli aspoň proč to je a co to je...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 16:48
- Nahlásit
kany82
Na veterině jsem byl a řekli,že se stím nic nedá dělat
a řekli o co jde? A proč se s tím nedá nic dělat? To je nějaký divný přístup. jak píše Birma - konzulovala bych to i jinde.
|
kany82
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 17:18
- Nahlásit
řekli,že má prý ostruhu na čelisti,prý něco podobného jako se lidem dělá na patě.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2014 18:06
- Nahlásit
kany82
Tak mazejte na jinou veterinu, jestli fena otvírá tlamu jen půl centimetru, tak to se asi moc nenají ani nenapije ne? Proboha kde jste to s ní byli, to jí jako máte nechat chcípnout nebo co?
Honem jinam, veterin je hodně.
Jinak u lidí to bývá toto: ANKYLOSIS TEMPOROMANDIBULARIS
Pevné spojení dolní čelisti s kostí spánkovou, a to buď vazivové (ankylosis fibrosa), nebo kostní (ankylosis ossea). Vyskytuje se nejčastěji v dětství, je způsobena hnisavými záněty kloubu (infekční choroby, sepse, hnisavé záněty středouší), dále osteomyelitidy dolní čelisti, úrazy (porodní trauma kleštěmi, subkondylické zlomeniny dolní čelisti s poraněním zvukovodu), vyskytují se i ankylózy s neznámou příčinou vzniku.
PŘÍZNAKY
Nehybnost dolní čelisti, výrazná deformace obličeje způsobená poruchou vývoje dolní čelisti - mikrogenie (zkrácení těla i větve dolní čelisti), zakrnělá brada, typická je kostní ostruha čelistního úhlu, obličej nabývá vzhledu označovaného jako ptačí nebo rybí profil, celkový vývoj dítěte je opožděn pro omezenou výživu.
LÉČBA
U fibrózní ankylózy se zpravidla vystačí s fyzikální terapií. Kostní ankylóza se léčí chirurgicky, spočívá v resekci kostního spojení důležitá je včasná a důsledná rehabilitace a ortodontická péče o chrup, po ukončení vývoje pak chirurgická korekce obličejové deformity. Časté jsou recidivy onemocnění.
|