Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Starý pes - zdravotní problémy
Autor Zpráva
Zuzax
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 00:58 - Změnil/a: Zuzax
- Nahlásit

Zdravím všechny. Náš téměř sedmnáctiletý kříženec menšího vzrůstu má již delší dobu jisté problémy. Neustále má hlavu nakloněnou k pravé straně, často kouká do zdi, neorientuje se v prostoru, na místě chodí několik minut dokola (pořád na stejnou stranu). Také už často chodí do strany a podlamují se mu nohy, špatně vstává. Stává se (teď už několikrát denně), že najednou spadne (sedí, nebo leží) a kouká do stropu, aniž by evidentně věděl, co dělá (to vydrží i několik minut). Občas sebou škubne, koukne se na mě a znovu se dívá do stropu, přičemž nevnímá. Vypozorovala jsem, že se mu to stává většinou, když provádí větší aktivitu, třeba po „běhání“ po zahradě, nebo, když čeká, až mu nandám krmení a je rozrušený.
Veterinář nám dal léky (konkrétně Alavis) na klouby. Bylo provedeno vyšetření krve, ale nic neobvyklého se nenašlo. Poté dostal Karsivan na prokrvení mozku. Ovšem ten mu pomohl na první měsíc, ale teď se mu stav opět začal zhoršovat. Jak jsem již psala, tak se mu stavy „nevědomosti“ stávají stále častěji.
Napadlo mě, že by to mohlo být způsobené mozkovou příhodou, kterou podle mého prodělal před dvěma lety. Tehdy byla bouřka, on promokl a poté byl apatický, třásl se. Za chvíli se z toho ale vzpamatoval a byl naprosto v pořádku. Hlavu na stranu začal mít až později.
Jinak je v rámci možností (na jeho věk) v pořádku. Klasické stařecké problémy nepočítám. Už mu moc nejede žrádlo, špatně chodí (artróza), často zapomíná, špatně vidí, nestíhá venčení, a už téměř neslyší. Buď spí, nebo chodí po bytě pořád sem a tam, místo toho, aby odpočinul tlapkám. Jinak radost z toho, že mě vidí a chuť do života má Veterinář nám ho chválil.
Ale čím by jeho chování (apatie, koukání do stropu, atd..) mohlo být způsobeno? Občas mě to dost děsí

Děkuji všem za rady.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 07:28
- Nahlásit

Hale, máš dědulku v úctyhodném stáří. Nejsem děda vševeda,ale tipnu si, že buď pomrtvičné stavy, nebo má přicpané třeba krkavice a do mozku jde málo krve nebo už to nezvládá srdíčko. Karsivan je dobrá věc, jestě bych snad přidala Béčko, kdyby to bylo neurologického. Kdyby se mu udělalo hůř, tak přemýšlej, jak mu zkrátit utrpení. Pro tebe to bude krutý,ale jemu se uleví a o to nám všem milovníkům psů jde, aby se pejs měl dobře....

worick
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 08:17
- Nahlásit

Zuzax
Jsme na tom s naším 16.letým křížencem špice momentálně skoro stejně - motá se, padá, tahá zadní nohy, hlava na stranu Ano, vypadá to, že prodělal slabší mrtvici a nic už s tím asi nenaděláme a smiřujeme se, že už dlouho nebude. Zatím je veselý, nevypadá, že by to jeho nějak trápilo, zvažuju právě takové ty pozvedávací kšíry na zadní nožky, aby se mu alespoň šlo líp Béčko dáváme, ještě šlohnu bábě Geratam

http://petshop.vetcentrum.cz/cz/zbozi/28_0/podpurn e-postroje/0102-RHB-ZAD-S_podpurny-rehabilitacni-p ostroj-zadni-s

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 08:18
- Nahlásit

A nádor na mozku by to být nemohl?

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 08:19
- Nahlásit

Vlčáčková
i kdyby jo, tak s tím nic neuděláš

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 08:25
- Nahlásit

stetisek123
No to né, samozřejmě. Ale může to být ono a kdyby chtěli vyhodit peníze na mag. rezonanci, tak si to můžou i potvrdit nebo vyvrátit.

Jinak co se týče mrtvic, můj táta s nimi žil 30 let a umřel na něco úplně jiného, takže mrtvice rozhodně nemusí být konečná.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 08:34
- Nahlásit

Vlčáčková
U lidí se to hodně upravuje medikamnty (mám doma tátu po mrtvici), léky na ředění krve, na cholesterol, na prokrvení mozku,...), taky se jim po té mrtvici hned podávají léky, které mají další progresi - nové mrtvice, potlači, protože často jedna mrtvička následuje další.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 08:42
- Nahlásit

stetisek123
Však jasně. Táta jich měl za tu dobu hodně.
Ale tedy nevím, jak to funguje u psíků. Hodně o tom ví Hipík. Někde tu o tom dost psala.
Moje Bekynka se taky někdy dívá jako debílek. Ale ta má podle mého rozjetou demenci po narkoze.
A pak taky moje teta měla psa, který stál jak bulík, jen stál a koukal před sebe do země. A skoro nereagoval. Bylo to zánětem čehosi v hlavě, nepochopila jsem nikdy čeho, protože čert ví, kam chodili k veterináři. Řekla mi, že kdo prý by ho vzal k veterináři, dcera nemůže ... (Dcera už bez dětí bydlela s ní a chodila do práce, kdy měla službu a pak zase volno. Tak ta teda jet mohla.) Když jsem jí řekla, že ho odvezu, tak zase, že prý, kdo by to platil. I řekla jsem jí, že to zaplatím, tak zase cosi. No, na hovno. Ale je to sestra mojí matky, se kterou se taky nikdy nedalo domluvit, takže asi tak. Každopádně pes měl zánět možná v zubu, možná někde jinde a časem mu začal hnis vytékat z oka. Asi dost trpěl, chudák, ale nakonec se z toho dostal. Takže i ta alternativa, že někde je skrytej zánět, je možná.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 11:21
- Nahlásit

Vlčáčková
ježíš, o je hnusný, takhle trápit psa!

LucieS
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 12:49
- Nahlásit

Doporučuju neurologa MVDr. Šrenka z Jaggy, pokud to chcete nějak víc řešit.

Zuzax
Člen
# Zasláno: 15 Říj 2011 18:51 - Změnil/a: Zuzax
- Nahlásit

Tak tu jsem po delší době (odmítl mi spolupracovat internet) a koukám, že jste se docela rozepsali

Asi zůstaneme u léků a zkusíme i to béčko Mám dojem, že v tomhle věku by mu nějaké radikálnější léčení spíš ublížilo. Ale je to nezmar. Ve čtrnácti měl nádor u konečníku a šel na kriokauterizaci cirkumanálních žlázek - zmrazování (snad to píšu dobře ) a následně na kastraci. Bylo nám řečeno, že se mu nádor za nějakou dobu objeví znovu, ale od té doby je v pohodě Teď má problémy s těma tlapkama a hlavně s hlavou. Dokonce nám pořád zašlapává naší druhou fenku, když spí a trdlo o tom neví. Mám strach, že za chvíli už nebude vědět, že má jíst (už teď mu zvedám misku, aby se nažral).

Jináč máme doma jeho za hvilku 18-ti letou mamku A ta je proti němu naprosto v pohodě. Jen má problém s inkontinencí a stařecké problémy nepočítám. Ale jinak čilá, chytrá - někdy až moc Na veterině jsme jako exoti Navíc jsme tam každou chvíli, protože máme ještě 3 kočky - zrovna zítra musíme na očkování

Jak tu čtu o té šílenosti se zánětem v zubu, tak musím říct, že naše Bobina měla asi před měsícem taky zánět. Přes noc jí natekla polovina tlamy, tak jsme hned jeli v sobotu na veterinu. Dostala jen antibiotika s tím, že na RTG by neměla dost sil (díky bohu) a do dvou dnů byla jako vyměněná. Nechápu lidi, co nechaj takhle zvířata trpě jen proto, že by byla léčba moc drahá, nebo, že se jim nechce se psem někam jezdit

petrikD
Člen
# Zasláno: 17 Říj 2011 09:46
- Nahlásit

Zdravím, takový věk u psa je úctihodný, my máme zatím pouze osmiletého kavalíra a doufám, že s námi zůstane co nejdéle. O psím stárí jsme našel zajímavý článek URL
Myslím si, že v tom věku je pro pejska každý den požehnáním.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání