Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Epilepsie ?
Autor Zpráva
AOZ
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 12:57
- Nahlásit

Po dlouhé době zdravím, snad se tady ještě najde kdo si na mne vzpomene -)
Potřebuji radu, ohledně bratrova psa. Mají fenku 7,3 kg, z útulku cca 4 roky stará. před měsícem měla první "záchvat". Luxoval (ona se vysavače bojí) když se šla schovat pod stolek tak sebou praštila na zem, začala se rpopínat, třást a vylezly jí drápy(říkal že to vypadá jako když to není pes ale kočka) nebylo vidět bělmo. Když jí to přešlo šli k lékaři, který řekl, že to zřejmě bude epi a a´t jí sledují. Tento týden šla domů přítelkyně, fenka jí vítala a přitom měla další záchvat. Opět veterina, kde řekli že je to brzo po sobě a nejspíš to epi bude dostala léky, u kterých teď zkouší dávkování takže je mimo. Můj dotaz dá se ještě jinak než tomografem(vet řekl že cca 20 tis) dá říct jestli to epi je nebo ne? Pokud ano dá se to řešit i třeba bylinkami, třeba Bachovky? Atd. Nikde jsem nic nehledala a rovnou dotaz hážu sem, tak po případné odpovídače -) prosím info"pro blbce" předám dál. díky

stetisek123
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 13:24
- Nahlásit

AOZ
Epi jsem u psa nikdy neměla, ale co vím je, že se léky nenasazujou, dokud není záchvat víc jak pětkrát do roka a že se pak už nesměj vysadit.
vyšetřit se to nedá. Prý jediná možnost je vyloučit ostatní epi podobné diagnozy.
Řekla bych, že 4 letej pes už je dost starej, aby příčiny byly vrozený. Takže jde o to, hledat proč tu epi má (úraz, nádor,..)
Má zkontrolovaný srdce?
Ta tomografie epi taky nezjistí, jen zjistí ten případný nádor

kachna_
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 14:31 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

AOZ
tak jsem ten odkaz konečně našla http://www.spicove.cz/veterina/epilepsie/epilepsie -psu-cast-4.php
(je to čtvrtá část a dole jsou odkazy na 1.-3.)

Neysa
Člen
# Zasláno: 7 Říj 2011 15:57
- Nahlásit

AOZ
Ahoj, I tady na psu se to dost rozebiralo - dporucuji precist tema o epilepsii.
Jinak, u 4 letyho psa - pokud se zachvaty objevili az ted, tak to vrozeny nebude. Mnohem pravdepodobnjesi je problem s jinymi organy - srdce, jatra, ledviny, nador na mozku. Da se to urcit krevnim rozborem (az na ten mozek). Doporucuji, protoze cpat barbituraty (antiepileptika) do psa ktery ma potize s jatrama neni nejlepsi napad...
Pokud se prokaze jine onemocneni, tak jeho lecbou muzou epi-priznaky vymizet, nebo se aspon zmirnit.

Eimy
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 03:31
- Nahlásit

stetisek123

Mně naše doktorka říkala, že se dávají, když jsou víc jak 3 pozorovaný záchvaty za čtvrt roku, že si to máme psát (dobu trvání, intenzitu, chování po,...) do deníčku a když by to bylo víckrát, nasadily by se prášky. Jinak, že jsou ty prášky pro psa větší zátěž, než ty záchvaty samotný...

Každopádně bych určitě chtěla udělat minimálně rozbor krve...

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 11:35 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

Určitě bych nechala udělat rozbor krve, protože orgánová selhávání mají dost podobný příznaky, jako záchvat epilepsie.
Před lety jsme měli am.stafa (z útulku, takže jsme o něm nic nevěděli), který z ničeho nic dostal záchvat, který se podle veterináře (dle našeho popisu) jevil jako učebnicový příklad epileptického záchvatu. Přesto mu odebrali krev, bohužel se to stalo v neděli a ještě se nám do toho dostal nějaký svátek, takže výsledky byly až ve středu.
Podle krevních testů psovi selhávala játra. Druhý den ráno jsme měli přijet, že pes dostane první léky injekčně a pak ihned musíme zahájit léčbu, pes se bohužel rána nedočkal
S tím, že záchvaty se během těch tří dnů stále opakovaly.
Jinak ohledně diagnostiky, ona fakt není žádná metoda jak zjistit, že pes má epilepsii. Jedině vyloučit všechny ostatní možné problémy, jak už tu někdo uvedl.
CT stojí u Vepřeka kolem 8 000 (info z doslechu).
Tedy určitě bych nechala udělat psu krevní testy, zda funguje vše tak, jak má, event. bych mu nechala udělat sono a třeba i rtg (včetně hlavy) pro event. nález nádoru, pokud by byl.
Nasadit léky na epilepsii bez bližších informací - to bych fakt nedělala.

AOZ
Člen
# Zasláno: 8 Říj 2011 20:19
- Nahlásit

Ahoj tak děkuju všem za rady, vidím to tak nějak podobně, léky bych jí nedávala hned, ale když jsem to řekla, tak bratr "kontroval" tím, že co když se jí to stane když bude sama doma, že se o ní bojí. Rozhodně doporučím ty krevní testy. Já to vidím trochu tak, že Ajka je docela bojácná. A zřejmě pro ni větší citový nápor ať už jakýmkoliv směrem u ní vzbudí najednou tohle. Pokud na mne dají tak dám vědět jak dopadli.

Houšková
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 14:46
- Nahlásit

Někdy to ani nemusí být epilepsie, psi mají určitou hladinu stopových prvků, ta hladině při nějakém vzrušení může klesnout, což vyvolá záchvat podobný epilepsii. Nutné je vyšetření krve a vyloučit toto. Bráchův pes to měl také a přišlo se na to, že má slabší hladinu stopových prvků, bral potom jen hořčík a záchvaty žádné nebyly. Všechny léky na epilepsii nejsou bez vedlejších účinků. některý veterinář dokonce předepisuje i dost drstické. Záleží na kvalitě veterináře.

Fifi
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 15:24
- Nahlásit

AOZ
Souhlas s eldorado, Tedy určitě bych nechala udělat psu krevní testy, zda funguje vše tak, jak má, event. bych mu nechala udělat sono a třeba i rtg (včetně hlavy) pro event. nález nádoru, pokud by byl.
Nasadit léky na epilepsii bez bližších informací - to bych fakt nedělala.

Od epi pres obehovy problemy po nador mozku - moznosti je spousta. Krvi vyloucit selhavani vnitrnich organu, rtg nador v kebulce a dal se uvidi. Drzim palce.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 20:33
- Nahlásit

Fifi
rtg nador v kebulce
tak bohužel RTG v kebulce najde nádor jen ve velmi malém procentu případů. Jsou nutné jiné zobraz. metody (tomografie, ..)

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 9 Říj 2011 20:41
- Nahlásit

stetisek123
to bohužel ano, přesto bych ten rtg udělat nechala, plus sono a další ... dřív než bych vyrazila na CT za osmičku

andulicka
Člen
# Zasláno: 10 Říj 2011 00:47 - Změnil/a: andulicka
- Nahlásit

lege artis postup při záchvatu:klinické vyš., krev, rtg srdce a plic...pokud je vše negativní je suspektní diagnoza epilepsie a začne se léčit...tabletky a ty se dávají cca 2 týdny (po nich je pes někdy malátný, ospalý - a od toho je tam vet, aby to dávkování upravoval), pak se bere krev na serovou hladinu léku a podle toho se zase dávka upraví...CT a MRI se můžou dělat potom.. - a to vás bude stát 20 tis., ale pokud je to epi idiopatická, tak se nic nenajde a léčí se to dál lékama...anebo se najde nádor, no a teď víte, že tam je nádor, co způsobuje záchvaty - ale ty záchvaty se budou léčit pořád jen těma stejnýma lékama...a pokud nemáte 100 tis v kapse, tak ten nádor ven nedáte...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání