Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / dysplazie nebo svalová únava
Autor Zpráva
kiwikik
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2011 14:15
- Nahlásit

ahoj, zkusím pohledat ve starších příspěvcích ale i tak mi to nedá a chtěla bych znát váš názor.
o víkendu jsme byli na dogtreku s NO. NO je 6ti letý chován na dvorku po odstěhování přítele se moc nedostává na prochajdu. v sobotu ušel asi 15km, v neděli menší prochajda + lítání za klackem atd. dneska volali rodiče že pes neochotně vstává a že bude mít asi dysplazku.
rentgeny bohužel udělané nemá a chtěla bych aby je nechali udělat. já si osobně myslím že je to svalová únava. tak i tak je mi to moc líto protože dogtrek je můj nápad (já chodím se svým kterej dneska lítá jak neřízená střela) a cítím vinu že mi nedošlo že by mohl být problém. tento psík už byl na třech trecích cca 40km a vždy byl jen unaven ale to bylo v době kdy chodil častěji ven. taky nebylo úplně vlídné počasí.
dá se nějak poznat dysplazie? a mohla by to být? děkuji za názory

Eninka
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2011 14:26
- Nahlásit

kiwikik
bez rentgenu se můžeš jen domnívat a podle "neochoty" vstávat
nic nepoznáte. Moje BŠO má DKK 3/3 a to od štěněte a je jí přes 7 let a vstávat ochotná je, jen jí to nejde jak dřív. To je totiž vidět nejen při vstávání, ale i při pohybu, běhá vpohodě, ale když jen jde, tak je to poznat při způsobu chůze. Podle příspěvků nic neodhadneš a podle výsledků RTG aspoň budete vědět, jak dalece psa zatěžovat, aby mu to nebylo víc ku škodě, než ku prospěchu.

kiwikik
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2011 14:43
- Nahlásit

Eninka
to já vím že jsou rentgeny hlavní ale není to můj pes takže je vše těžší. jen mě zajímá jestli když se pes pohybuje normálně a nic nenapovídá tomu že by měl problémy s klouby, se může dysplazie projevit právě po takovéto zátěži.

Eninka
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2011 14:46
- Nahlásit

kiwikik
jestli po zátěži, to nevím, u nás se to projevuje bez ohledu na zátěž, je jedno, jestli předtím jen ležela a byla v klidu, nebo lítala vzhůru důlu. Třeba ti poradí někdo jiný, co to může nějak porovnat z vlastní zkušenosti, já mám právě tuhle.. třeba se No jen trochu poranil, nebo blbě šlápl, čert ví...

Cigi
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2011 14:52
- Nahlásit

kiwikik
No, vzhledem k tomu, že je pes chován na dvorku, tak to znamená, že není osvalen. A pokud dosud takové potíže se vstáváním neměl, tak bych se taky přikláněla ke svalové únavě po jednorázové nezvyklé zátěži. Ale to je fakt těžko říct, rozhodně bych, pokud by potíže přetrvávaly, navštívila veta, nejlépe psího ortopeda. Může jít i o počínající artrozu.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2011 17:46 - Změnil/a: kejtlin
- Nahlásit

kiwikik
jed´ s ním na veterinu kde asi dostane injekci proti bolesti, ano zlepší se i kdyby měl DKK a když se zase zhorší až odezní účinek injekce tak je to jiný problém, osobně bych se přikláněla ke svalové horečce nebo svalové únavě, ale nejsem veterinář

ajunka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:14
- Nahlásit

nevím 15km není zas tak hrozně moc aby to i netrenovanej pes neměl zvládnout kor mladej. osobně bych se mrkla na tlapky zda nemá puchejře

kiwikik
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:21
- Nahlásit

ajunka
to by nesměl táhnout jak blázen.
včera jsme za ním byli, vypadá že byl prostě jen unavenej. včera jsem ho prohlížela puchejřky nemá. taky to mohlo být tím že tam v noci byl v kleci takže se nemohl natáhnout a asi všechno se vším.

Gerda
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:26
- Nahlásit

kiwikik
můj osobní názor je, že netrénovanýho psa jste přetáhli, že je teď celej rozlámanej. Pokud žije jen na dvorku a najednou má 15km procházku a lítání s klackem, může bejt celej namoženej. Kamarádův pes si při takový jednorázový velký zátěži urval kolenní vaz, lítal za klackem, i když už byl unavenej, nikdo ho nestopnul, jde za 14 dní na operaci.

Baysha
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 15:28
- Nahlásit

kiwikik
že tam v noci byl v kleci takže se nemohl natáhnout
špatně klec musí být tak velká, aby se v ní pes pohodlně natáhl!

jinak to může být naprosto cokoliv - únava, dysplazie, artróza, nějaké potíže s páteří (plotýnka, skříplý nerv, cauda equina...) nebo třeba i ten průjem, jak tu vtipně poznamenal Psíček - pokud psa bolí břicho, tak nebude moc ochotně vstávat... ale bez vyšetření a rentgenu je to jen pokus o věštění - a křišťálovou kouli mám zrovna v servisu

Cigi
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2011 17:28
- Nahlásit

kiwikik
v noci byl v kleci takže se nemohl natáhnout
no comment

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání