Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Endoskopie
Autor Zpráva
Kattess
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2011 23:06
- Nahlásit

Dobrý den, mám půl roční čivavu, která má každý večer i ráno pravidelné záchvaty (vypadá to jako když se ze všech sil snažíte vtáhnout rýmu do sebe- akorát u ní je to opakované a přerušované) a doktor nám nařídil endoskopii. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Protože po tom, co mi řekl doktor (že je to zavedení hadičky do průdušek/plic), tak mám celkem strach, aby se malé něco nestalo. Děkuju.

Baysha
Člen
# Zasláno: 23 Dub 2011 10:06 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit

Kattess
My jsme byli s labradorkou ve třech měsících na endoskopii nosu a hrtanu (rhinoskopii a laryngoskopii), ale nešlo až o takhle vážný problém, čubina jenom chrochtá a chtěli jsme zjistit, o co jde. Vyšetření proběhlo úplně v pohodě, neměla problém (a má jenom výrůstek na měkkém patře, netřeba řešit).
U vás doktor doporučil bronchoskopii nejspíš proto, že má podezření na kolabující průdušnici - u malých plemen je to časté a s věkem se to může zhoršovat. Na kterou kliniku jdete? Někde umí i to, že pokud se kolaps průdušnice potvrdí, tak do ní rovnou zavedou takzvaný stent - drátěnou výztuž, a je vyřešeno bez operace a dalších problémů.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 23 Dub 2011 10:15
- Nahlásit

Kattess
s operací bych souhlasila jen v případě, že by pes skoro kolaboval. jj čivavy to dělají běžně

Pumpa
Člen
# Zasláno: 23 Dub 2011 12:22
- Nahlásit

Kattess

řekla bych, že doktor ví co dělá, nicméně vzhledem k tomu, jak jsou všichni tihle mrňousové, a nejenom oni, přešlechtění až zmutovaní řekla bych, na těhle projevech za chvíli nebude nic divného

Baysha
Člen
# Zasláno: 23 Dub 2011 13:47
- Nahlásit

kejtlin
endoskopie není operace, je to vyšetření - dýchacími cestami se do průdušnice zavede hadička s optikou a doktor prohlídne průdušnici a průdušky zevnitř

kejtlin
Člen
# Zasláno: 23 Dub 2011 13:55
- Nahlásit

Baysha
vím, že endoskopie není operace

Kattess
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2011 20:49
- Nahlásit

No, u nás to snad na operaci nebude, ale docela se té endoskopie bojím. Veterinář nás poslal do Veterinární nemocnice AA-vet k doktorovi Michalu Alexovi. Tak jsem se chtěla nejdříve zeptat, kdo s tím má zkušenosti a jestli se náhodou někomu po tom nepřitížilo. Každopádně děkuju za každé odpovědi.
To Psíček: Já bych to určitě poslancům nedělala, bylo by to zbytečné.

andulicka
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2011 21:06
- Nahlásit

Tak to já mám zkušenosti s Michalem Alexou chodila jsem s ním do ročníku a byli jsme spolu na státnici...poradil mi jednu celou otázku :-D šikula...ale teď vážně...endoskopie (bronchoskopie) je nejméně invazivní a nejvíce vypovídající metoda...lidem se to dělá za živa

Grin
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2011 09:31
- Nahlásit

hele já mám krysaříka (7 let) a tohle dělá tak 2x za den, někdy je to horší, někdy lepší, nikdy jsem s tím nic nedělala a nijak jí to nevadí.

Baysha
Člen
# Zasláno: 26 Dub 2011 10:12 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit

Kattess
Tak přímo u doktora Alexy jsme tenkrát byli na endoskopii a spokojenost maximální moc milý, perfektní přístup k nám i ke štěňulce, všechno nám podrobně vysvětlil, i obrázek namaloval Není důvod, proč by se mělo po endoskopii přitížit, je to naprosto neinvazivní vyšetření - jak píše andulicka, u lidí se dělá zaživa jen při lokálním umrtvení hrdla, psi se uspávájí jen proto, že jim těžko vysvětlíš, že mají klidně sedět a nechat si do krku strčit hadičku.
S endoskopií mám i osobní zkušenost - ne tedy s bronchoskopií, ale s gastroskopií (vyšetření žaludku). Fakt to nic není, neboj

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání