Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Cysta na cecíku
Autor Zpráva
Saita
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2011 20:10
- Nahlásit

Mám menší problém. Minule se fence po hárání udělala vedle cecíku namodralá boule. Jelikož se znám s asistentkou mého veterináře a ten den jsme se zrovna viděli, tak jsem jí přinesla Hany a ukázala co jsem našla. Chytla za cecík a vystříkla taková nahnědlá tekutina. Hned mi řekla, ať přijdu, že udělají odběr a dají cílená atb. Tak jsem přišla, jenže vet usoudil že není třeba. Hodně to Hany vymačkal a řekl že to bude dobré. Jen jí to mám pravidelně vymačkávat. Asistentka se ho snažila přesvědčit, z řeči jsem pochopila že tam chodila nějaká fenka která měla stejný problém a teprve až když přeléčili atb tak to přestalo. Neuspěla. No Hany je teď dva měsíce po hárání a hádejte co zase u toho cecíku má. Snažila jsem se to vymačkat ale nejde to. Chystám se s ní k vetemu ale chtěla bych se zeptat jestli jste se s tím už setkali? Co to vlastně přesně je a jak jste to léčili.

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2011 21:04
- Nahlásit

Saita
Hany je ta co měla teď štěňata? Když to vymačkával tak ta tekutina tekla z cecíku, nebo to má vlastní "otvor" jako třeba jebák?

Saita
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2011 21:56 - Změnil/a: Saita
- Nahlásit

Ne ta co měla štěňata to není. Je to ta starší. Teklo to rovnou z cecíku jako mlíko.

Houšková
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2011 23:48
- Nahlásit

Veterinu doporučuji. Dnes již každá druhá fena má tyto a podobné problémy (ať měla štěňata, nebo ne), jediné řešení, jak odstranit problémy, je kastrace, která se provádí tak dva až tři měsíce po hárání. Tím se předejde podobným problémům.

Saita
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2011 09:48
- Nahlásit

Na veterině jsem už s fenou byla. O kastraci vůbec neuvažuji i když fenka štěňátka mít nebude. Jen v případě vážných problémů.

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2011 10:26
- Nahlásit

Saita
hele, třeba jen prostě nerad dává ATB jako první volbu. A jiný veterinář nikde poblíž, když tak není?

Saita
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2011 11:20
- Nahlásit

Ještě jeden vet tu je ale k němu nechodím, dyžtak jezdím jinde. Jak jsem psala včera jsem tam s fenou byla. O atb se nezmiňoval, jen že to je pravděpodobně opět cysta ale že nemůže vyloučit i nějaký nový útvar. Neznamená to rovnou rakovinu. Je to prý hezky ohraničené. On by to zatím sledoval a kdyby něco tak hned přijít, případně kdyby jsme se rozhodli že by provedl operaci, tu bradavku odstranil. Předtím ta asistentka chtěla udělat odběr a dát ta atb cíleně, to se mi zdálo ok. Teď ale už ale o nich nepadla ani zmínka. Fenka má šest let, falešku měla jednou v životě, hárá se jednou za osm až deset měsíců a probíhá to normálně tak snad to bude dobrý.

Houšková
Člen
# Zasláno: 10 Bře 2011 11:49
- Nahlásit

Pokud má fenka falešnou březost, je skutečně pro ní nejlepší kastrace. Kastrace fenku nezmění a hlavně se předejde zdravotním problémům na stáří pejska. Už ono hárání za osm až deset měsíců napovídá budoucí problémy, cysta je rovněž předzvěstí budoucích problemů. Nevím proč se bránit kastraci, když to pejskovi pomůže.

andulicka
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2011 01:01
- Nahlásit

A vy, paní Houšková, máte vyoperované nebo aspoň podvázané vaječníky? Já ne a tak se chovám i ke svému psu.
K cystě...pokud není zanícená, nehřeje, nebolí nehnisá, tak obvykle není nutno dávat atb, pokud by byla zanícená, tak vet by je určitě nasadil. Ale pokud se to opakuje...dala by jsem postižený struk pryč a na rozbor...rozhodně je to mnohem menší zákrok než kastrace...

Houšková
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2011 20:31
- Nahlásit

andulicko

z dlouholetého průzkumu Vám každý veterinář sdělí, že v dnešní době každá třetí nekastrovaná fena (ať neměla štěňata, či měla) má na stáří velké problémy. Přirovnání ke mě je trochu nepatřičné. Ostatně kolega gynekolog by Vám potvrdil, že tzv. kastrace u žen, by předešla mnoha nádorům.
Osobně zde píši v dobré víře, naopak se nesnažím k diskutujícím být ironická.

andulicka
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2011 21:24
- Nahlásit

Paní Houšková, každý veterinář ne Já tedy rozhodně ne...a bonznu na kolegy, že to doporučují mnohokrát kvůli kšeftu...a téměř každá stará fenka má problémy, ať už je kastrovaná či ne...ať už proto, že kastrovaná je, nebo proto, že není...já jsem nechtěla být ironická a přirovnání k člověku mi přijde docela rozumné (mladé ženy jakmile jsou zbaveny vaječníků berou hormony...) Já jen nechci, aby jsem dopadli jak v Americe, kde mají téměř všechny psy tlusté a kastrované a jsem zásadně proti kastraci, pokud není nezbytná...ale diskuze o kastracích a antikoncepcích a hárání a nehárání jsou sáhodlouhé a téměř nekonečné...protože každý má zčásti pravdu...a pokud si chcete vyslechnout i názor veterinářky, která je zásadně proti kastraci, tak jsem vám k dispozici

Houšková
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2011 23:03
- Nahlásit

Mám doma tři nalezence, feny a jeden pes, věkově kolem 10 let. Jsou všichni kastrovaní a ani jeden z nich nemá nadváhu. Souhlasím, že pokud se dává kastrovat pes, neměl by mít v té době nadváhu, po kastraci se obtížně zeštíhluje.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:18
- Nahlásit

andulicka
pokud si chcete vyslechnout i názor veterinářky, která je zásadně proti kastraci, tak jsem vám k dispozici
díky za takové veterináře,moc jich teda není bo kšeft je kšeft,žejo..ale jsem ráda,že se najdou.
Houšková
dlouholetého průzkumu Vám každý veterinář sdělí, že v dnešní době každá třetí nekastrovaná fena (ať neměla štěňata, či měla) má na stáří velké problémy
a z dlouholetého průzkumu Vám každý veterinář sdělí,že nakonec umřou na něco úplně všichni at kastrovaní či ne..

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:20
- Nahlásit

davidkova renata
Nech ji, buď ráda, že přestala dýlovat to biokalcium

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:25
- Nahlásit

Biluška
Nech ji, buď ráda, že přestala dýlovat to biokalcium
ajo..

Saita
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:31
- Nahlásit

Ne kastrovat opravdu nechci. Fena za celou dobu měla falešku pouze jednou(paradoxně hned to další hárání po štěňatech) od té doby nic. Nevím co je špatného na pozdějším hárání, hárá se tak zcela pravidelně, stejně jako moje druhá fena se zatím takřka na den hárá po devíti měsících.

Mám teď celkem čerstvou zkušenost s fenkou mé příbuzné. Ta se hárala právě po čtyřech měsících pak se začalo hárání prodlužovat(myslím tím že se hárala déle než měla i více než měsíc) a vyskytly se problémy. Ty se samozřejmně řešili s veterinářem. No nakonec to skončilo zánětem dělohy(měla jít na kastrací dříve, zjisili jí cysty na vaječnících, ale zároveň s tím i kameny na ledvinách tak se nejdřív musely vyřešit ledviny). Teď je fena po kastraci a je tak neskutečně tlustá se nezvládne ani procházku. Nevím jestli je krmena správně ale podle tvrzení příbuzné ano, bude třeba to začít nějak řešit.

Moje Hany má odmalička sklony spíše k tomu tloustnutí. Musím ji hodně hlídat a momentálně je o něco baculatější než bych potřebovala. Cvičím s ní agility, chodím na procházky ale je pravda že přes zimu je toho pohybu méně. Nedovedu si představit jak bych ji ještě více musela hlídat a hamovat. Light granule se mi neosvědčily, měla jsem dojem že po nich nemá hezkou srst. A vůbec nejsem zrovna příznivec kastrace, pokud by byly výraznější problémy pak samozřejmně ano ale jinak bych se jí ráda vyhla.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:34
- Nahlásit

Saita
no a co ta cysta jak to ted vypadá?

Biluška
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:35
- Nahlásit

Saita
Ne kastrovat opravdu nechci.
V pohodě, taky není důvod.

Nevím co je špatného na pozdějším hárání, hárá se tak zcela pravidelně, stejně jako moje druhá fena se zatím takřka na den hárá po devíti měsících.
Není na tom špatného vůbec nic. Nýna taky hárá plus mínus po deseti měsících, Ora jednou za rok, naopak Lilátko co čtyři měsíce (a jde mi tím neskutečně na nervy, mám pocit, že hárá snad pořád )

Saita
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:37
- Nahlásit

davidkova renata

Zdá se mi o něco menší, teď ještě jestli se mi to opravdu jenom zdá nebo je to tak.

Saita
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:40
- Nahlásit

Biluška

No mě tohle pozdější hárání taky naprosto vyhovuje. Vzhledem k tomu že se v naší domácnosti vyskytují i dva kluci tak paráda.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:46
- Nahlásit

Saita
No mě tohle pozdější hárání taky naprosto vyhovuje.
mě to přijde celkem normální interval
moje bejvalá fena měla celkem dost falešky a dvakrát měla asi nějaký podobný problém jako ta tvá..ale jí se vedle cecíku udělala taková velká nateklá horká boule.Jednou se to pořešilo atb ,ale podruhý jí to vet dokonce musel řezat bo se jí tam docela rychle udělala jakási snad píštěl nebo co to bylo

Saita
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2011 18:56
- Nahlásit

se vedle cecíku udělala taková velká nateklá horká boule.Jednou se to pořešilo atb ,ale podruhý jí to vet dokonce musel řezat bo se jí tam docela rychle udělala jakási snad píštěl nebo co to bylo

Hany to nemá ani nateklé ani horké. Poprvé jsem myslela že tam má modřinu, že se někde bouchla. To místo bylo takové namodralé a tvrdé. Pak jí z toho tedy odtíkal ten hnis či co to bylo přímo bradavkou. Teď to má menší, opět je v těch místech kůže namodralá,má to v místě bradavky(předtím to měla trochu vedle), takový jakoby jeden tic tac.

Katka Králová
Člen
# Zasláno: 13 Bře 2011 12:05
- Nahlásit

To tloustnutí bych neviděla zas tak žhavě, čubinu mám kastrovanou, dostává denně cca půl kila masa na jejích skoro 20 kilo a řeším spíše opačný problém než tloustnutí

Saita
Člen
# Zasláno: 10 Dub 2011 15:40
- Nahlásit

Tak teď po nějakém čase se boule na cecíku Hany hodně zmenšila, už je to jen drobná kulička, zřejmně zmizí za chvíli úplně. Uvidím jak to bude po dalším hárání.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání