Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kulhání - rada
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Venta
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:26
- Nahlásit

Byli jsme dneska celé dopoledne venku a fena lítala v terénu jako vždycky. Po příchodu domů byla OK a pak asi 3 hodiny byla doma a předpokládám, že spala. Když jsem se vrátila, tak hodně kulhala na zadní nohu, došlapuje na ní jen hodně malinko, zlehka. Trochu jí ta noha dole hřeje.
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Kdyby tam byl zlomený prst, hřálo by to? Samozřejmě, že zítra pojedu na veterinu, když se to nezlepší.

Grin
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:34
- Nahlásit

Venta a jak je stará a co je to za plemeno?
Myslím, že zlomený prst by především otekl a bolel by hodně, nemám zkušenost u psa ale u králíka a tam se fakt poznalo že ho něco bolí okamžitě. Spíš si říkám jestli si feňule nějak blbě nešlápla, hlavně šlachy pokud se nějak namůžou tak hřejou... tomu by taky odpovídalo to zpoždění - šlacha se třeba zanítí nebo trochu oteče a vzniká bolest.

Venta
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:40
- Nahlásit

Grin
Asi 5 let, střední úplně zdravej vořech, celkem atlet. To špatné šlápnutí mě taky napadlo, jen právě nevim, jestli by se nedalo pomoct třeba chlazením.
Na zlomeninu by teda vůbec ani nedošlápla? Ta by se asi projevila hned venku, ne?

Grin
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:45
- Nahlásit

Venta
já si to myslím, že by se projevila hned. To zpoždění bolesti není pro zlomeniny moc typické, tu si prostě uděláš a bolí to, ale když si něco skřípneš, tak tě to píchne, a ucítíš to až když se vyspíš... a taky hřejou, no, a pomáhá určo studený protože je tam ten zánětek. Nevím esli by na zlomeninu došlápla, řekla bych že ne...
a podle věku a velikosti to asi nebude v kloubu, takže fakt bych řekla zachladit a za vetem jestli se do rána nezlepší. Ale to víš, no, nejsem vet..

123helik
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:54
- Nahlásit

moje tele hyperaktivní ovčandí si takhle na procházce natáhlo šlachu... na procházce byla ok, pak doma si lehla a když se zvedla, tak už na levou zadní nedošlapovala... Letěla jsem s ní na veterinu a naštěstí jen natažená šlacha, ale i tak - měsíc jsme měly klidovej režim, prochajdy na vodítku a tak...

Venta
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:55
- Nahlásit

Zkusím to teda zchladit. Snad to neublíží, kdyby to nepomohlo. Zatím se to od odpoledne vůbec nelepší, no uvidíme ráno.

Venta
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 20:58
- Nahlásit

123helik
Měsíc, jo? No to je dost teda

miisha
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 21:14
- Nahlásit

Venta
psi sou telata, vobcas nekde blbe slapnou, natahnou slachu, sval apod. fenule mi taky kulhala a noha hrala, trvalo to tyden, pak to bylo dobry. vetem nic nezkazis, ale nepanikarila bych zase, pokud pesan chodi a jinak je zdravej

Venta
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 21:24
- Nahlásit

miisha
No právě že mi přijde, že už na to skoro nedošlapuje. Zítra na to má celý den, k vetovi bych se dostala stejně až odpoledne, tak může přes den odpočívat a hojit se.

Grin
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 21:28
- Nahlásit

Venta
hele ochlazením bys něco zkazila jen kdyby to bylo od mrazu, což nebude, nebo kdyby nešlo o končetinu ale ztřeba o bříško. takže klidně chlaď.

miisha
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2011 21:28
- Nahlásit

Venta
tak ona bolest byva nejvetsi vecer po uraze a nasledujici den, ale pes ti to nerekne no

123helik
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2011 07:50
- Nahlásit

Venta
jo, bohužel měsíc první týden to bylo jen vyvenčit na krátkým vodítku a domů, pak dva týdny postupně prodlužovat procházky na vodítku a teprve po čtvrtém týdnu a kontrole, že je to v pořádku jsem ji mohla pustit na volno... čuba už byla šílená...
na druhou stranu - radši měsíc klid na vodítku, než abych něco zanedbala...

Lucie od Arta
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2011 09:35
- Nahlásit

zajdi do lékárny pro homeopatika - arnica montana, tím nic nepokazíš, nám to při hojení těhle nataženin atd pomáhá

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2011 09:41
- Nahlásit

Venta
fakt to hlavně trvá strašně dlouho, ty namoženiny. Mi pes první 4 dny skoro nechodil vůbec a kulhal asi 3 týdny.kdyby to měla zlomené nebo natržené nebo něco vážného, tak by vypadala jinak.

Baysha
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2011 10:00 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit

makrel
kdyby to měla zlomené nebo natržené nebo něco vážného, tak by vypadala jinak.
no nevím... ségra od mojí Bajši si ve čtyřech měsících kompletně urvala kolenní vaz i s kouskem kosti - a vypadalo to prý tak, že jen střídavě pokulhávala, nic dramatickýho pokud se to do jednoho-dvou dnů nezlepší, tak bych určitě šla k vetovi, ale nejlíp rovnou k ortopedovi, normální vet tohle málokdy správně pozná...

edit: ale jestli zadavatelčině fence nic nebylo a kulhala až po odpočinku, tak to myslím opravdu bude jen namožené nebo natažené

makrel
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2011 10:12
- Nahlásit

Baysha
tak to je nějaká super odolná, co znám psy tak u takových zranění to měli jednak oteklé a jednak je to hodně bolelo.
K tomu vetovi bych šla samozřejmě taky, jen jsem chtěla majitelku uklidnit.

Venta
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2011 13:30
- Nahlásit

No tak ráno na to ještě skoro nešlápla a teď po celém dopoledni, co byli psi sami doma, už kulhá jen málo Já jsem jí teda večer i ráno dala MSM a yuccu a hodně chladila. Takže je možný, že po tom MSM se tlumí trochu i bolest. Každopádně to vypadá proti včerejšku dobře, jen to pořád hřeje. Nechám jí v klidu, koupím i ty homeopatika a veta asi dneska zatím řešit nebudu, pokud se to nezhorší - kdyžtak bych tam zajela k večeru.
Děkuju všem za rady a zkušenosti

Vero
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 12:33
- Nahlásit

Uprostřed procházky, po lítání, pes začal kulhat na přední.
Po noci, dnes ráno, má otok (ale nic dramatického) v "zápěstí" (jako hned nad tlapou, ne až v lokti), v těch místech ho to i bolí.

Váhám, jestli letět na veterinu hned, nebo má smysl počkat den dva, jestli se to nezlepší?
Říkám si, že zlomené to být nemůže, vždyť nespad, neuklouzl, nic, a jen kulhal, postavil se na to...
Co myslíte?

Grin
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 13:27
- Nahlásit

Vero
Běž k vetovi. Když je to oteklé, tak radši běž.

Vero
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 14:29
- Nahlásit

Naše vetka mi říkala, ať ty dva dny klidně počkám, že vzhledem k místu, kde to má, se s tím (ve smyslu chirurgie) stejně teď nedá nic dělat, a zlomené to podle příznaků určitě není.

Ale zajímaly by mě případné něčí konkrétní zkušenosti.
(Jinak natažená nebo natržená šlacha u člověka, to je bolest jak sfiňa, otok ještě x-násobnej a nedá se s tím dělat chirugicky taky nic, jen led a klid...)

andulicka
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 14:58
- Nahlásit

moje zásada je, že pokud to psa vyloženě nebolí, může chodit a není jak lazar, tak opravdu na veterinu za 2 dny,pokud to nepřejde, pokud je to ale teplé a oteklé, tak se dá předpokládat, že se jedná o zánět...a trápit pejska 2 dny zánětem, když jde jednoduše pomoct injekcí je zase nesmysl...berte to podle sebe, když budete mít tak otekloý kotník, jestli počkáte anebo půjdete...těžko soudit na dálku...já hodně často dám pejskům domů Rimadyl - neco jako ibalgin pro psy...ten je prčo lidi bez předpisu...a majitel sám zváží jestli jednu tabletu nepodá...ale opravdu jen na ortopedické problémy...to se musí prostě vychytat...jen nedávejte prosím ibalgin nebo parale...to by jste si zavařila...

Vero
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 15:28
- Nahlásit

když budete mít tak otekloý kotník, jestli počkáte anebo půjdete

No jo, já měla kotník zvrtlý nesčetněkrát, oteklý jak prase a bolavý ještě víc... Nic jsem na to nikdy nejedla, to mě nikdy prostě nenapadlo, že bych třeba mohla Prostě jsem dávala obklady a bandáž, než to přešlo...
Takže podle sebe to vůbec nemůžu posuzovat.
S tou bolestí to je fakt, něco psího proti bolesti bych i měla mít doma, no, jsem blbá, že mě to nenapadlo hned... prostě já nemám ve zvyku na takové věci něco brát, tak mě to nenapadá u psa...

andulicka
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 22:43
- Nahlásit

jj občas se psí tablety hodí...já sem zas tabletková i na rýmu si dám paralen

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2011 22:49 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Vero
No jo, já měla kotník zvrtlý nesčetněkrát, oteklý jak prase a bolavý ještě víc... Nic jsem na to nikdy nejedla, to mě nikdy prostě nenapadlo, že bych třeba mohla

Ono se to ani moc nedoporučuje, protože, jak to nebolí, tak kotník nešetříš a rasíš ho jěště víc... To samé u psa.

EDIT: to samozřejmě neznamená, že psy nebo sebe budu trápit prudkou bolestí, když existuje pomoc.
Psala jsem to v kontextu chození se zhmožděným kotníkem apod.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2011 12:33
- Nahlásit

Mě si takhle fena natáhla šlachu už dvakrát a poprvé k tomu měla namožené i svalstvo stehen. To jsem se teda lekla fest, protože nebyla schopná chodit a než ty svaly protáhla, tak vypadala jak po obrně. Měli jsme to zajímavé, protože šlachu na zadní noze jsme museli chladit a svaly zase zahřívat a masírovat
Každopádně žádné léky jsme nebrali, sice ji to bolelo, ale aspoň se neměla tendenci přetěžovat. Vyléčení šlachy trvalo tak 14 dní, než se vrátila do trochu normálního režimu, velké výlety a zátěž jsme začali asi tak po měsíci po "úrazu".
Horké to měla, otok velice neznatelný.
Nevím, co máš za plemeno, ale nasvalení psi na to docela trpí a jakmile je to hyperakt jako moje stafbulka, která neví, kdy má dost, tak je to hned.
Stalo se nám to vždy v létě, takže jsme chodili plavat, aby se dostala do kondice. Ale až po těch prvních 14 dnech.

Vero
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2011 17:30
- Nahlásit

A co s těmi psáky děláte, když nesmí běhat?
Takhle se mi doslova ukouše nudou.

petra b
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2011 23:18 - Změnil/a: petra b
- Nahlásit

Můj pes byl na několika ortop. operacích, takže užívání "klidu" máme až až. Nejvhodnější jsou různé domácí klidové hry. Např. u silného aportéra se dá hračka využívat i k různým aktivitám v bytě. Vzhledem k tomu, že pes potřebuje postupně nasvalovat, což je většinou krok a postupně krátký klus, i v tom případě je možnost využít tendenci k aportu a motivovat psa k různým hrám, kdy není nutnost příliš prudkého pohybu.
Větší problém, než udržet psa v klidu, vidím např. v přerušení socializace např. při úrazu v období růstu či ve štěněcím věku, protože hra a běhání s jinými psy je právě to, co je nutno rozhodně omezit.

Vero
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2011 11:22
- Nahlásit

petra b
Nejvhodnější jsou různé domácí klidové hry

Uslyší, neřkuli že uvidí, že beru míček/cokoliv, a je ochoten si přerazit zbývající tři nohy, aby už už už se na to šlo, přeskočit gauč, přeskočit kocoura, vrazit do stolu a uklouznout při dobržďování.
Tohle teď prostě taky nemůžem...

Napadly mě takové ty hádanky, v které ruce je pamlsek, jenže má problém na přední noze, takže tohle taky nejde.

petra b
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2011 14:01 - Změnil/a: petra b
- Nahlásit

Vero
jj, nemyslela jsem, že aportérovi budeš házet balon po kvartýru a von po něm bude lítat jak cvok, nýbrž, že mu hračku třeba uschováš někam, kde ji bude vyčuchávat nebo s ním budeš dělat jiné hry a nakonec ho odměníš potaháním se s hračku, ale nic divokýho, pakliže jde o náruživého aportéra, v podstatě ho lze odměnit jakoukoliv hračkou, lze takovou hračku používat i místo pamlsku jako odměnu jsem spíše myslela. A jestli není schopen udržet se chvíli v klidu, pak místo hračky naopak k tomu používat pamlsky a učit ho i zůstat v klidu. Jestli je dobře vycvičený, je možné, mu měkkou hračku házet s tím, že zůstává v sedu nebo v leže a chytá ji a odhazuje ji zase směrem k Tobě, jsou různý způsoby, nevím, co spolu běžně děláte. Něco byste ale rozhodně dělat měli.
Nejhorší bývá spíš poté chvíle, kdy Ti veterinář řekne - taak a pejsek je v pohodě a už může běhat. Může se stát, že pes má takovej absťák na pohyb, že začne lítat tak šíleně, že si znovu může něco udělat. Je tedy určitě přinejmenším "vhodný" pohyb přidávat postupně a psa zklidňovat.
Hodně štěstí. Někdy to bejvá dost náročný... A hlavně, ať je pejsek už napořád v pohodě

denys zajic
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2014 20:04
- Nahlásit

prosíme o pomoc..nase 4měsíční stěně si hrálo s kočkou a sklouzlo po podlaze a upadlo pak si sel lehnout do pelechu a cca po h přestal chodit na pravou přední pláče chvilkama bolesti a skace mi po třech když mu ji chci promačkat pláče ale pokaždé na jiném místě otekle to nemá máme strach že je to zlomené

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání