| Autor |
Zpráva |
123helik
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 19:54
- Nahlásit
ahoj,
stala se nám hrozná věc. Jorkšírka, kterou odchováváme a které jsou tři týdny spadla příteli z postele - prý se jen na vteřinku otočil a už ji zvedal ze země já to neviděla, byla jsem vedle v pokoji. Fenka si vyrazila dech,takže jakmile jsem ji rozdýchala,letěla jsem na veterinu. Dle veta má otřes mozku a šok leží zabalená u mě v dece, strašně ztěžka dýchá a nechce vůbec pít. Občas popoleze, ale hned padá na jednu stranu. Dostala nějakou povzbuzující injekci a já informaci, že pokud to zvládne do rána, máme vyhráno.
Máte s tímhle někdo nějakou zkušenost? jsem na nervy, je na ni strašný pohled, trpím s ní
díky
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:04
- Nahlásit
123helik
Mám zkušenosti. Jednou s pejskem čivavákem od kamarádky, který spadl ze zvýšeného obrubníku a podruhé se štěnětem šarpeje po autonehodě. Pomáhá tu hlavu ledovat. Led,nebo mraženou zeleninu zabalit do utěrky a přikládat k hlavičce.
Štěňátka, stejně jako malý děcka se z těchto věcí většinou dokáží zvetit. Mladý organismus to zvládne, uvidíš.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:07
- Nahlásit
123helik
já taky, ale s dospělou krysařicí, taky měla otřes, během dvou hodin byla ok. uvidíš bude v pohodě.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:08
- Nahlásit
děkuju... já se bojím jí tu hlavičku chladit, aby neprostydla... ale zkusím to... děkuju
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:11
- Nahlásit
123helik
Musíš chladit lokálně jenom tu hlavu. Je důležité zmírnit otok co tam vzniká, právě tím chlazením. Našemu Lilátku tenkrát vet píchal kortikoidy co taky zmírňují ten otok. Ale nejsem si jistá jestli to jde u takového prcka.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:13
- Nahlásit
jdu zkusit to chlazení...
nevíš,za jak dlouho by se měla začít lepšiit? Z veteriny jsme přijeli ve čtyři odpoledne a pořád to lepší není
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:13 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
123helik
U takhle malého štěňátka zkušenost nemám. Můj pes měl otřes mozku, když hlavou naboural škodovku. Je ale velkej a bylo mu asi 6 měsíců.
Musel nějakou dobu ležet v klidu a šeru, v příjemné teplotě (ani zima ani vedro). Zajistit přísun čerstvého vzduchu. Zvlád to bez následků, teď je mu 16 let.
Zkus se uklidnit, většina pejsků reaguje zrcadlově na stavy jejich člověka a jsou pak vystreslí, protože jejich majitel je vystreslý.
Ale úplně tě chápu a moc držím palce.
Promiň otázku, proč nemůže být štěndo staré 3 týdny u své psí mámy?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:15
- Nahlásit
123helik
zkušenost nemám,můžu jen držet palce
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:17
- Nahlásit
máma štěnda odmítla... narodilo se jich pět, tři zabila a dvě jsme jí sebrali K feně prcci nešli vrátit žádným způsobem a o mléko přišla během dvou dní. takže je to na nás.
|
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:22
- Nahlásit
123helik
máma štěnda odmítla... narodilo se jich pět, tři zabila a dvě jsme jí sebrali K feně prcci nešli vrátit žádným způsobem a o mléko přišla během dvou dní. takže je to na nás.
, chjóó to jsou starosti...
Co jsem pochopila, stalo se to někdy před 16.00. To chce čas... Já už si přesně nepamatuju, jak dlouho Hipík ležel a nebylo mu dobře. Odhaduju ale na nejmíň 8 hodin...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:22
- Nahlásit
měla jsem něco podobného se štěndem čtyřtýdenním, fena jí způsobila otevřenou zlomeninu spodní čelisti a fenka byla otřesená, po tom co se vzpamatovala z narkózy byla jakž takž, ale já si přesně nevzpomenu jak dlouho trvalo než byla úplně ok...jen vím že jsem ji měla v krabici od bot na topení večer po zákroku a po tom co jsem přišla z práce už byla normální, hlídal ji ex...a bylo to hrozně rychle zahojené...věřím že to dopadne dobře. Jedna známá měla trp. pudla po něčem podobném, ale až po odběru, a myslím že byl ok, až na to že o něj pečovala stylem opičí láska a z toho psa se kvůli ní stal idiot. Takže těžko soudit, ale myslím že nebýt výchovy byl by normální.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:24
- Nahlásit
123helik
nevíš,za jak dlouho by se měla začít lepšiit?
Kámoščin čivavák byl cca za dvě-tři hodiny úplně OK. Prostě se prospal a jak se vzbudil tak byl v poho.
Lilátko se začalo probírat z bezvědomí nějak nad ránem (auto ji přejelo kolem sedmé večer).
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:26
- Nahlásit
mě nejvíc trápí to těžké dýchání, vypadá to, že je pro ni strašně namáhavý dýchat chvilinku spí víceméně v klidu a za chvilku zase začne...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:31
- Nahlásit
123helik
Nemůže mít i jiné zranění? Třeba polámaný žebra, nebo nějak pohmožděné plíce?
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:32
- Nahlásit
Biluška
prý ne... vet ji prohlédl a poslechl, rentgen nedělal - prý zítra,pokud zvládne noc a nebude jí přece jen o dost líp že otřes mozku se u takových prcků může projevit různými způsoby a že to dýchání může způsobit i šok z pádu
|
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 20:50
- Nahlásit
123helik
že otřes mozku se u takových prcků může projevit různými způsoby a že to dýchání může způsobit i šok z pádu
Je maličká a lehounká, z postele to zas není taková výška, tak snad je jinak v pořádku.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 15 Led 2011 23:52
- Nahlásit
123helik
Hele, tak aby bylo jasno! Když už jste ji tak vypiplali, tak přece nemůže umřít, jasný!
Doufám, že se ráno dočtu, že je vše ok.. Stavím všechny psíky do řady a povinně držet ťapky!
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 08:38
- Nahlásit
ahoj,
noc Sammynka zvládla, ale pořád ještě hodně ztěžka dýchá a nemůžu do ní dostat moc pití- vůbec nechce. Volala jsem vetovi, ten řekl, že je pravděpodobné, že má z pádu naražená žebra - z toho to dýchání - prostě ji to bolí. Snad má pravdu. Každopádně Sammynka dneska už zkouší trošku lézt, když popoleze, tak nepadá do strany,jen je to pro ni strašně namáhavé. Dostávám do ní mlíko po jednom ml každou hodinu, tak snad to alespoň na to, aby nebyla dehydrovaná stačí...
prosím držte palce a packy dál
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 08:40
- Nahlásit
123helik
držím
|
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 09:00 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
123helik
Ahoj , držíme palce dál. To je dobré znamení, že už nepadá do strany.
Volala jsem vetovi, ten řekl, že je pravděpodobné, že má z pádu naražená žebra - z toho to dýchání - prostě ji to bolí.
A neudělá jí přeci jenom ten rentgen?
Dostávám do ní mlíko po jednom ml každou hodinu, tak snad to alespoň na to, aby nebyla dehydrovaná stačí...
U takovýho mrňouska to snad stačí
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 09:10
- Nahlásit
udělá - v 10tam máme být. Ještě jednou maličkou pořádně prohlédne a prý uvidíme, ale když zvládla noc, tak to prý určitě dá Musím jí věřit, když to zvládla doteď, tak už musí... Aspoň kvůli mě...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 09:51
- Nahlásit
123helik
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 12:42
- Nahlásit
jsme zpátky z veteriny...
jedno žebro má maličká naprasklý, otřes mozku trvá - ale mozek není oteklý (zřejmě díky těm obkladům - díky, Biluško ) ale celkově je na tom Samm líp... dostala ještě povzbuzující injekci a něco slabého proti bolesti.
jo a ten dech - když jsem ji včera křísila, když si při pádu vyrazila dech,tak chvíli předtím baštila a já jak jsem do ní dýchla, tak jí zřejmě drobeček z kaše skočil do dýchací trubice a proto se jí tak špatně dýchalo no a ty žebra k tomu
takže hurá - bude dobře
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 12:55
- Nahlásit
123helik
No jo, ono před umělých dýcháním se musí všechno vysypat a vylejt... I u lidí.
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 13:11
- Nahlásit
Vlčáčková
mě to v tu chvíli vůbec nenapadlo... já ani nevím,jak jsem to udělala, prostě jsem ji chytla, mávla s ní vzduchem a když to nepomohlo,tak jsem do ní dýchla... doufám,že už nikdy žádný příště nebude, ale aspoň jsem pro ten případ chytřejší...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 15:52
- Nahlásit
123helik
|
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 16:03
- Nahlásit
123helik
No sláva , palce držíme i nadále
mě to v tu chvíli vůbec nenapadlo...
Mě by to také nedocvaklo, až když to Vlčáčková napsala, vzpoměla jsem si, že se má před umělým dýcháním vytřít pusa...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 16:08 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Hipík a Tonička a Rozinka A vytáhnout zapadlej jazyk! Ten neprofoukneš ani u titěrnýho jorkšírpotkana.
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 16:14
- Nahlásit
123helik
držím palce!
Vlčáčková
já bych teda jorkšírátku z úst do úst nedejchala, dyk je to mrňavý, i u lidskýho mimina se doporučuje maximální opatrnost a foukat do něj jen z nafouknutých tváří - ne plícemi, je velké riziko "přefouknutí" a poškození plicních sklípků... a bejby jork je ještě mnohem menší
|
123helik
Člen |
# Zasláno: 16 Led 2011 16:21
- Nahlásit
Vlčáčková
jo, jazyk jsem jí vytáhla, ale to ostatní mě nenapadlo...
Baysha
já v bych v tu chvíli zkusila cokoli, jen kdyby to pomohlo a tohle bylo v podstatě první, co mě napadlo - foukla jsem jí do celý tlamičky a naštěstí to zabralo...
a náhodou už je to velká holka - váží 197gramů
|