Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / kulhání + vodítkový režim
Autor Zpráva
Lenny
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 09:55
- Nahlásit

Ahoj!!
Mám BSP (je mu skoro 5 měs) a teď už asi 14 dní kulhá na přední pravou, v sedě si jí nadlehčuje a je to horší po delším odpčinku. Byli jsme u veta, i na RTG a nic nezjistili, prý to chce klid, ale pejsek kulhá pořád. Chci se zeptat na ten klid, je fakt těžké udržet štěndo aby neblblo, je zavřený a na venčení chodí jen po zahradě na vodítku. Myslíte, že je špatný, když se 1x - 2x denně proběhne po zahradě sám? Jinak bere Alavis od 2 měs. a teď mu dávám ještě Alavis Single na pohmožděniny a záněty. Co myslíte? I ohledně toho kulhání?
Díky moc za odpověď

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 09:57
- Nahlásit

Lenny
může to být otázka měkkých tkání,třeba pohmoždění kloubního pouzdra,nebo počínající juvenilní panostitis,nic jiného než klidový režim a podle potřeby NSAID třeba Rimadyl na to není.....

Lenny
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 10:59
- Nahlásit

Sali

děkuji a k tomu klidovému režimu:je fakt těžké udržet štěndo aby neblblo, je zavřený a na venčení chodí jen po zahradě na vodítku. Myslíte, že je špatný, když se 1x - 2x denně proběhne po zahradě sám?

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 12:04
- Nahlásit

Lenny

Ja si myslim, ze klidovy rezim znamena, aby si ho nebrala na dlhe prechadzky, neblaznila ho a tak. Neznamena to, ze by mal lezat stale. On si to ustrazi, pokial nema podnety ako iny psi alebo tak.

Lenny
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 12:19 - Změnil/a: Lenny
- Nahlásit

já si taky myslím, protože pesana máme venku, tak byl zavřený doma, na balkoně a tak. A přijde mi že to fakt není dobrý, teď pořád leží, občas za námi jde ven, ale nelítá, snažím se ho krotit. Ve čt jedu ještě na jinou veterinu, tak uvidím.

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 12:28
- Nahlásit

Hugo ked mal kludovy rezim, tak siel krokom, ani nie na voditku, vyhybali sme sa psom hlavne klbceniu, lebo tito mestski nemaju nic radsej ako zvalit stena na chodnik (au au klby). A chodili sme s nim na kratucke prechadzky viac krat za den. Ale urcite som ho nenutila lezat. Klud neznamena nehybnost Spytaj sa veta, ten ti povie, ako si to predstavuje on. A dovtedy proste rob to, co uznas za vhodne ty.

Lenny
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2005 12:32
- Nahlásit

o.k. díky. jsem z toho fakt hotová, na dlouhé procházky jsme nikdy nechodili, žádné přetěžování, snad jestli špatně došláp nebo nevím...

Bora
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 11:59
- Nahlásit

To Lenny: Můj NO začal kulhat v 8-mi měsících, po rentgenu a prohlídce byla diagnostikování DLK a nutné operaci obou loktů. Psa jsem vodila na víceméně jen na vodíku (8m samonavíječka) a klidový režim znamenal krátké procházky bez rychlého pohybu a bez psů, (aby s nimi nemohl lítat, hrát, skákat a jančit). Klid trval přibližně 4 měsíce celkem přísný, pak jsem ho mohla pouštět volně s tím že neměl lítat a skákat (což bez vodítka stejně nešlo) Doma jsem ho zabavila pískacími hračkami, které se pokud možno moc nekutálely, aby je nehonil po bytě. Naštěstí jsme to zvládli a pes je OK, ale rekonvalescence a udržet psa v klidu bylo opravdu náročné!

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 12:22
- Nahlásit

Bora

Po kolkych mesiacoch (tyzdnoch) mu zoperovali ten druhy laket?

Maya
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:16
- Nahlásit

pigie
Mě řekli o loktech - artroskopií oba současně, klasická operace - druhá operace 2 měsíce po první.

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 15:46
- Nahlásit

Maya

Fuuha, ja sa spolieham na to, ze sa stane zazrak a RTG neukaze nic... Nic ine mi nezostava. Ja totiz ako vidim svojho psa pod narkozou, idem do hajan s nim Takze to radsej oba naraz.

Maya
# Zasláno: 5 Zář 2005 16:14
- Nahlásit

pigie
Ovšem cena je jednou taková, alespoň u nás v ČR.
Nám taky rtg neukazuje níc a pes kulhá. Prý na rtg lokte nemusí být všechno vidět.

Maya
# Zasláno: 5 Zář 2005 16:17
- Nahlásit

A můj názor teď je, že pokud pes nekulhá, tak i kdyby rtg ukazoval cokoliv, tak operaci neeee.

Bora
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 17:26
- Nahlásit

pigie: první operace v 10 měsících, druhá o 2 měsíce později. Cena se pohybovala do 5 tis. za jeden loket. Byl operován normálně. Artroskopiií by to stálo 16 tis. jeden loket. + připočítat pooperační péči + kloubní výživu.
Pan doktor byla ale úžasně šikovný, takže pes celkem brzy chodil. Tu první rekonvalescenci jsem točila na VHS, abych měl srovnání, jak moc se to lepší, druhou nohu už ne´. Druhou nohu měl horší. Měl v tom kloubu úlomky skoro jako malé zrnko rýže.

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 20:24
- Nahlásit

Nuz, pes kriva, avsak skoro nebadatelne. Nazor veterinara je, ze kriva na obe nohy, len na jednu viac. A preto je vysledok taky, ze kriva iba velmi malo. Neviem co mam robit. Ja sa operacie velmi bojim a pes naozaj kriva malo. Ak tam nebudu ulomky, tak ina operacia pre mna asi neprichadza do uvahy. Ziadne zbrusovanie vybezkov alebo tak, nech je tam cokolvek. Ale diky za info. Ta cena za artroskopiu ma prekvapila a ani neviem, ci sa tu v Trnave robi. Dali by ste ho otvarat, keby trochu krival a RTG neukaze nic?

Bora
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 20:53
- Nahlásit

to pigie: Kamarádka ve stejné době jako já nechávala také operovat psa také na DLK, v kloubním pouzdru neměl žádné úlomky, zato měl vytočené lokty. Vyměňovali jsme si zkušenosti po netu. Já jsem psa nechávala operovat proto, že jej to viditelně bolelo, hodně kulhal. Kvůli úlomkům šel na operaci co nejdříve to šlo. Hrozilo mu trvalé poškození + artróza ve velmi nízkém věku. Nedalo se na něj dívat, jak kulhal. Před tou druhou operací stačilo když udělal pár skoků za naším kocourem a pak na nohu bolestí ani nedošlápl. Já jsem ráda, že je po operaci a takhle dobře to dopadlo a teď je v pohodě. Můj pes je velmi temperamentní a venku se téměř nezastaví, takže pro mně bylo jasné, že než ho omezovat v pohybu, raději risknout operaci. Já jsem v těchto veterinárních věcech laik a naprosto jsem důvěřovala svému vetovi v Horoměřicích. Myslím, že více pro a proti by ti řekli na veterině nebo třeba Sali. Ale asi i tak je to těžké hodnotit. I já se moc bála, ale nakonec vše dobře dopadlo a i té kamarádce pes chodí. Nohy má prý pořád trochu vytočené, ale nekulhá a nemá žádná pohybová omezení a to je pro ni hlavní. Držím palečky.

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2005 21:18 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Bora

No, tak v tvojom pripade to bolo viac menej jasne a to by som ani ja nevahala.
Moj pes sa ale netvari, ze by ho nieco bolelo, krivanie sa dlzkou prechadzok nezhorsuje. Skace, beha, jasi sa, ale nikdy si len tak nesada, aby nohy odlahcil alebo tak. Okrem toho sa mu vraj rozpada chrupavka rameneho klbu, co je neoperovatelna degenerativna porucha, cize tak ci tak mu ta noha vekom "odide". A artroza bola viditelna uz na tych predchadzajucich RTG. Ja len dufam, ze to bolo vdaka nedokonalosti vyvolania
Je to tazke rozhodovanie, ked na tom zavisi plnohodnotnost zivota pre nasich milacikov...

Bora ale dakujem za tvoje skusenosti. Vsetko, co sa tyka laktov ma v tejto chvili enormne zaujima. Veterinar chce urobit RTG a keby tam nieco nasiel tak je ochotny okamzite operovat, kym bude pes este v narkoze, samozrejme, potom, co nam oznami nalez.

Anonymní
# Zasláno: 6 Zář 2005 08:16
- Nahlásit

Ale pri krívaní môžu psy plávať koľko chcú, alebo aj v tom ich treba krotiť?

Bora
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 09:37
- Nahlásit

to pigie: můj pes se při počátku kulhání také netvářil, že by ho nohy hodně bolely, běhal s ostatními šťěňaty a pohyboval se se stejnou chutí, ale kulhal. Největší zhoršené přišlo těsně před operací druhé nohy. Po opreraci prvního lokte tutu nohu samozřejmě odlehčoval a tím více zatěžovat tu druhou. V určitém okamžiku se pak kulhání prohodilo a pes začal více zatěžovat tu první operovanou , protože ta druhá ho začala mnohem více bolet. Pak se objevily i stavy kdy po pár rychlejších skocích skutečně na nohu nějakou dobu téměř nedošlápl. Při rekonvalescenci nám doporučili klidový režim na vodíku, zakázali psu běhat, skákat (třeba i při vítání paničky), a prudké obraty (například když se psi venku honí, anebo když pes vyštěkává u plotu, běhá a prudce brzdí). Samozřejmostí byla kloubní výživa. Plavání je také dobrá rehabilitace, ale můj pes byl operován v období říjen a prosinec, takže plavat nebylo kde. Vzhledem k velikosti psa - NO - by mu vana nestačila.
Ještě ke stanovení diagnózy. U mého psa byla rentgenem potvrzena, ale ještě předtím byla jasná i pohmatem, kdy pes při prohmatání lokte výrazně kňučel.
Moc vám držím palečky, ať se má pejsa lépe.

Mel
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 12:33
- Nahlásit

Bora
Kdo ti operoval psa, Herčík?

Maya
# Zasláno: 6 Zář 2005 12:43
- Nahlásit

pigie
Tak to jsme na tom asi stejně. Můj pes je po operaci ramene, vůbec mu nepomohla, pořád kulhá a na rtg loktů nic nemá. Na pohmat nereaguje, dělá hrdinu. Dneska jsem zrovna mluvila s doktorem, který mi doporučil artroskopii obou loktů s tím, že druhá noha by ho stejně dřív nebo později čekala, artroskopii s tím, že prý se při ní líp reviduje kloub než při klasické operaci (to je opak toho, co jsem dosud slyšela) a loktů proto, že to je prý jediný kloub, kde na rtg nemusí být všechno vidět.
Je to strašný rozhodování, jestli dát ty nekřesťanský peníze za něco, o čem není jisté, že to pomůže.

Bora
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2005 15:00
- Nahlásit

Mel:
Ano, psa mi operovat MVDr Herčík + tým. Pes i já jsme moc spokojení.
Maya:
k artroskopii mi v případě mého psa doktor řekl tolik: provádí se přístrojem zvaným artroskop - laser s optikou. Na malém kousku se nařízne kůže i kloub, tímto otvorem se do kloubu vsune ona věc s optikou, odstraní se úlomky kloubu, kloub vyčistí od všech úlomků a nečistot (díky optice je vše dobře vidět). Lokální zásah do kloubu je velmi malý, odpadá rozsáhlé šití kloubního pouzdra i kůže tak jako při normálním otevření kloubu. Celá operace je méně invazní. Pes druhý den může chodit bez větších problémů. Jizva po zásahu je asi 2 cm.
Můj pes byl operován normálně, obě operace se povedly. Po první operaci byl pes schopen na nohu slabounce došlápnout asi 5 hodin po operaci, nicméně se snažil nohu hodně odlehčovat. Při druhé operaci, která byla náročnější a kloub byl v horším stavu, pes po operaci asi celý jeden den naříkal při jakémkoli pohybu, nohu začal slabě zatěžovat asi po 2-3 dnech. Od té doby se to stále lepšilo. Přibližně po 2-3 měsících po operaci byl téměř v pohodě a zakulhal jen občas a to ještě velmi neznatelně. Po 4 měsících byl víceméně v pohodě, nekulhal a byl bez pohybového omezení, tedy kromě toho že jsem mu nedovolila skákat vyšší překážky než kolem 50 cm (plůtek na zahrádce).
Tak snad jsem to jako laik popsala srozumitelně.

Maya
# Zasláno: 6 Zář 2005 16:13
- Nahlásit

Bora
Díky za vysvětlení, to by mě nenapadlo, že do kloubu strkají nějakou optiku. Asi to artroskopií bude fakt lepší, ale ta cena, ta mi trhá šlachy.
Můj pes je po klasické operaci ramene 2 měsíce, na nohu stoupal od druhého dne, a dnes kulhá stejně jako před operací.
A to taky nebyla zrovna nejlevnější věc, i když proti artroskopii....

Anonymní
# Zasláno: 16 Zář 2005 10:37
- Nahlásit

Artroskopie se provádí 3mi vpichy do kloubu:
Prvním se zavádí endoskop - optika - o průměru 1,9 až 2,7 mm (dle velikosti kloubu) - menší optikou se lépe manipuluje, větší optika má větší zorné pole a menší zkreslení. Na optiku je napojená kamera a světelný zdroj tzn., že zajišťuje nejen zobrazení ale i osvětlení operačního pole. Optika je v tzv. pochvě - trubičce, která se nejprve bez endoskopu ale s trokarem (hrotnatou tyčinkou o průměru endoskopu) zavede do kloubu. Poté se trokar vyndá a do pochvy se zavede endoskop. Okolo endoskopu pak pochvou proudí do kloubu proplachovací roztok.
Druhý vpich je silnější injekční jehla, kterou odtéká proplachovací roztok z kloubu. Ten zajišťuje nejen vypláchnutí případných kousků tkáně při ošetření ale i naplnění ("nafouknutí") kloubního pouzdra a tím vzniká manipulační prostor.
Třetí vpich pak slouží pro zavádění nástrojů - nepoužívá se laser ale pátradla, háčky, kyretky, lžičky, ruční i elektrické frézky a elektrokautery - vše o průměru od cca. 1 do 3 milimetrů.
Výhody artroskopie:
- po vpichu se kloubní pouzdro mnohem snáze hojí a nevzniká na něm jizva jako při klasické operaci
- chirurg pracuje při velkém zvětšení a jemnými nástroji a proto je ošetření přesnější
- vzhledem k malé invazivitě zákroku lze ošetřit více kloubů na různých končetinách najednou
- oproti klasické operaci lze vyšetřit mnohem větší oblast kloubu (některá kloubní onemocnění lze diagnostikovat pouze artroskopicky)
Hlavní nevýhodou artroskopie je cena vybavení - pohybuje se řádově v milionech Kč. I přes tuto skutečnost, která představuje pro naší kliniku velké a dlouhodobé finanční zatížení, jsme v prosinci 2004 zakoupili špičkové artroskopické vybavení, neboť přínos pro pacienty je oproti klasické chirurgii obrovský.

Doufám, že jsem popisem příliš nenudil, ale artroskopie je pro mne i zajímavá ukázka pokroku ve veterinární medicíně.

MVDr. Tomáš Vlach
A-Z VET: Veterinární klinika Klánovice

sara03
# Zasláno: 16 Zář 2005 10:56
- Nahlásit

Ahojky a dobrý den

Pane doktore.Moc děkujeme všichni za upřesnění.
Je jasné,že je to velký pokrok.A je to snad určitě lepší i pro naše čtyřnožce.Řekla bych,že to je míň bolestivé.
A určitě jste nikoho popisem nenudil,spíš naopak.

Jandula
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2005 11:34
- Nahlásit

Děkuji za vysvětlení.

Ještě dotaz, i když je to asi hloupé takhle po internetu. Je doopravdy nutné operovat psa, který má výrůstky na předních kloubech co nejdříve? Veterinářka mi doporučila ať se rozhodnu v řádu týdnů a ne měsíců. Co se stane, když operaci odložím tak o půl roku?

pigie
Člen
# Zasláno: 16 Zář 2005 12:15
- Nahlásit

MVDr. Tomas Vlach

Velmi pekne dakujeme. Toto je pre nas zodpovedana otazka, na ktoru odpoved sme tu dlho cakali.

Tessi
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2013 17:08
- Nahlásit

Bora

Ahoj, reaguji na DLK u tveho psa. Bohuzel me 7 mesicni stendo ma stejnou diagnozu - DLK v pravem lokti, v levem lehci forma. RTG jsem ji nechala delat pred mesicem na prazske klinice Jaggy. Jejich doporuceni byl klidovy rezim a za mesic nove RTG. Operativne resit mozne az ve 12. - 15. mesici. Nakonec jsem se rozhodla zkusit jeste jinou kliniku a 17.6. jsme objednane k MVDr. Musilovi do Ceskeho Brodu.

Obracim se na Tebe, jelikoz jsi tim se svym stendou taky pred lety prosla. Procetla jsem si tve prispevky. Mam z nich pocit, ze operaci doporucujes? Zaroven bych se chtela zeptat, jaky je stav s odstupem casu. V Jaggy mi totiz rekli, ze se mam smirit s tim, ze Tessi uz nikdy nebude moc delat agility ci joggovat.

Predem dekuji. Uvitam jakekoliv info, radu, postrehy atd.

Renata

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání