Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Kastrace feny
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
jana33
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 17:47
- Nahlásit

Aluli
Jde o to,že by reprodukční orgány měli být v klidu a vyrovnaná hladina hormonů. Což u feny,která se chystá na falešku,nejsou.

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 19:33
- Nahlásit

dobrý den,
poslyšte, napadlo vás někdy, že ty falešky, nebo dokonce rakovina může mít kořen v psychice ?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 19:39
- Nahlásit

Fata Morgana
nebo dokonce rakovina může mít kořen v psychice ?
no mě to sice už napadlo,ale vzhledem k tomu,že pes není člověk a nedokáže "myslet" tak jak člověk aby si způsobil rakovinu,tak jsem to zas pustila z hlavy...asi

jana33
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 19:56
- Nahlásit

Fata Morgana
Takže místo kastrace k psímu psychologovi?

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 20:05
- Nahlásit

davidkova renata
no člověk to néjní, jako člověk ´nemyslí´ .. jenomže .. vona ta ňjúejdž domestifikace ................... soužití & STRES.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 20:05
- Nahlásit

davidkova renata
My si děláme stres hlavou. Pes ho může mít vlivem okolí.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 20:12
- Nahlásit

Fata Morgana
Vlčáčková
no právě ..hlavou..to pes vědomě nemůže a vlivem okolí..jako zas znám dost psů vo kterejch bych fakt neřekla,že byli ve stresu a přesto....nevim,myslim,že je to hodně diskutabilní názor..
jana33
Takže místo kastrace k psímu psychologovi?
pánbůch s náma a zlý pryč!

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 20:13
- Nahlásit

jana33
Takže místo kastrace k psímu psychologovi
Ne. K vlastním instinktům.

Fata Morgana
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 20:45
- Nahlásit

davidkova renata
znám dost psů vo kterejch bych fakt neřekla,že byli ve stresu a přesto
No vono ..pes je pes, že jo .. to co by člověk ne/řekl je psovi putna ... von to ten pes tak nějak .. z toho prostředí kolem něj extrahuje, bo co. Prostě .....

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 20:49
- Nahlásit

Fata Morgana
bo co
no právě že bo co..zas ale pes je pes a neumí předstírat,stres by na něm byl znát ne?určitě v tom hraje velkou roli i to co žere.pije,dejchá,prostě stejně jako u lidí počet onemocnění spíše narůstá díky vnějším vlivům..

jana33
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2010 22:15
- Nahlásit

Fata Morgana
K vlastním instinktům? Dle vlastních instikntů se fena nechá nakrýt každý hárání a žádná faleška nebude. V tom je zakopanej pes, tělo feny prostě historicky nebylo stavěný na "planý" hárání a proto vznikaj tyhle problémy. Stejně jako u žen existuje dost vědců,kteří tvrdí,že četnost rakoviny prsu i reprodukčních orgánů je dána tím,že organismus není nastavenej na každoměsíční hormonální galamatyáš.

Janis
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 21:21
- Nahlásit

Vlčáčková
Ohledně kdy kastrovat, zda před háráním, nebo po, mi jeden veterinář přiznal, že je to nejlepší před háráním, ale že to každý veterinář neumí, proto tvrdí, že až po hárání. A sám mi na rovinu přiznal, že on to neumí, což bylo od něj fér.

Janis
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 21:24
- Nahlásit

Biluška
Biluška stále oponuje. Ano, kdyby se ženy nechaly tzv. Kastrovat, nedostaly by rakovinu oněch vnitřních orgánů na stáří. Stejné právě u psů. Zkuste se Biluško zeptat nějakého ženského doktora, on Vám to potvrdí.

Baysha
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 21:35
- Nahlásit

Janis
že je to nejlepší před háráním, ale že to každý veterinář neumí
to by mě velice zajímalo, čím se liší z hlediska provedení (ne tedy z hlediska zdravotních aspektů pro fenu) kastrace před háráním od kastrace jindy, že je to před háráním tak extrémně složitý

a mimochodem kastrace nemá jen pozitivní účinky pro fenu, těch negativních je taky dost, od komplikací při operaci (přece jen je to velká břišní operace) přes postkastrační inkontinenci až třeba po výrazně zvýšené riziko vzniku poruch štítné žlázy a autoimunitních chorob
rakovina "oněch vnitřních orgánů", tedy vaječníků nebo dělohy, je u psů extrémně vzácná, v úvahu tedy připadá jen ochranný účinek kastrace proti vzniku rakoviny mléčné žlázy, ale ten je jen při kastraci nejpozději po prvním hárání, pozdější kastrace už na ni nemá vliv
tím nelobuji vysloveně proti, jen říkám, že vždycky je potřeba informovaně zvážit klady a zápory

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 21:56
- Nahlásit

vono hlavně ty nádory a rakoviny jsou z toho, jak se prodlužuje věk. Lidem aj čoklům. čím dýl se buňky dělej, tím větší šance je mutace a mutace může dát vznik rakovině. Vykastrovat čubu, která má náročný falešky je moudré. Vykastrovat čubu, protože by jednou mohla umřít na rakovinu mléčný žlázy je stejně moudré jako jí nechat vyoperovat i játra a ledviny, co kdyby umřela na selhání ledvin?!

Janis
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 23:02
- Nahlásit

Baysha
Kastrace před prvním háráním je náročnější, vyžaduje větší zručnost operatéra, takto mi to bylo vysvětleno. Asi by veškerá diskuse na téma zdravotních problémů a jejich řešení by asi měli řešit veterináři a ne my. Já jen tlumočím, co mi bylo řečeno veterinářem.

Janis
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 23:04
- Nahlásit

Maky a Trix
pohybuji se kolem psů mnoho let a tak sděluji statistiku onemocněních. A příměr játra a ledviny je nepatřičný.

Radecha
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 23:55
- Nahlásit

Děloha před háráním je menší a hledá se hůř než děloha feny, která několikrát hárala či dokonce rodila. Taky vazy (kolem vaječníků) neodháraných a nerodících fen jsou křehčí, resp. feny, které rodily, je mají "vytahané" či povolené a je s nimi jednodušší manipulace, snáz se uvolňují a podvazují. Jinak je to samozřejmě stejný. (Nejlíp se "hledá" děloha s pyometrou, ale tam moc nejni o co stát...)

Baysha
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 07:53 - Změnil/a: Baysha
- Nahlásit

Janis
jo před prvním háráním, tak to jsme si nerozuměly, já to pochopila tak, že před kterýmkoliv háráním
a souhlasím s tím, že kastrace před prvním háráním chrání před vznikem rakoviny mléčné žlázy téměř 100% - ale zase má nesrovnatelně víc vedlejších účinků než kastrace až po prvním hárání, to teď začínají zjišťovat Američani, kde je užívaná kastrace štěňat už dlouho...

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 08:02
- Nahlásit

Janis
Biluška stále oponuje.
Nikoliv, Biluška oponuje pouze stupidním názorům.

astrovat, nedostaly by rakovinu oněch vnitřních orgánů na stáří. Stejné právě u psů. Zkuste se Biluško zeptat nějakého ženského doktora, on Vám to potvrdí.
Jistě, že by nedostali. Nelze dostat rakovinu něčeho, co nemám, že? Viz můj minulý příspěvek o preventivních apendektomiích a preventivním řezání nosů u chlapů
Nebo viz příspěvek Maky a Trix - Vykastrovat čubu, protože by jednou mohla umřít na rakovinu mléčný žlázy je stejně moudré jako jí nechat vyoperovat i játra a ledviny, co kdyby umřela na selhání ledvin?!

Ale lidi jsou prostě blbí a dělat to budou...no co, veti taky musí z něčeho žít.

A příměr játra a ledviny je nepatřičný.
Proč? Protože se ti nehodí do krámu? Mě náhodou přijde velmi trefný.

Janis
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 10:53
- Nahlásit

Biluška
Nenapadlo Bilušku, že i ona může mít stupidní názor? Nebo je neomylná? Nemá cenu s ní asi dále polemizovat, když si myslí, že jen ona má pravdu a správné názory.

Biluška
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 10:55
- Nahlásit

Janis
Nenapadlo Bilušku, že i ona může mít stupidní názor?
Nikoliv, Biluška a Nadbůch jsou neomylní . Biluška je totiž součást Nadbůcha, to přece všichni vědí

Ale když myslíš, že máš pravdu ty tak mi můj názor vyvrať, ne? Ale používej argumenty prosím, nikoliv osobní invektivy. Pokud tdy nějaké argumenty máš

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 12:18
- Nahlásit

Janis
vidíš a já studuju veterinu. každej na něco umřít musí. U lidí první místa příčin úmrtí drží rakovina a kardiovaskulární onemocnění. nechala by sis sama odříznout prsa, protože ti hrozí rakovina mléčné žlázy?
no nic, nerada se o tomhle tématu bavím. Já mít čubu nebudu, protože bych se musela tímhle zaobírat a já nejsem striktně pro ani striktně proti.

Aluli
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 12:22
- Nahlásit

jana33
Aha děkuju

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 15:32
- Nahlásit

Maky a Trix
Biluška
Myslím, že by se na to mělo pohlížet přes statistiku. Že se s ní tedy tak vnucuju!
Ale pokud bude % výskytu rakoviny prsu tak vysoké, že mě to s největší pravděpodobností potrefí a naopak bude velmi malá možnost diagnostikovat to včas, pak by amputace zavčasu rozhodně byla prevencí dost smysluplnou.

Maky, ten příklad s rakovinou a kard. problémy nejsou úplně trefné, protože rakovinu můžeš dostat čehokoliv a my tu řešíme jen jeden druh postižení rakovinou. Co se týče problémů se srdcem, slačilo by se hejbat a nežrat tolik a to, co většina lidí zkonzumuje. Prevence je tedy úplně jinde, než v případných preventivních amputacích.

Když studuješ veterinu, mohla bys sem dát nějaká čísla - kolik % fen má jaké potíže v tomto směru?: tzn. rakovinu ml. žláz, rak. dělohy, pyometru ... atd. Pak se asi líp uvidí.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 19:10
- Nahlásit

Vlčáčková
ten příklad je trefnej. Jde o to, že čím vyššího věku se budou psi dožívat, tím víc budou umírat na rakovinu. To je normální a přirozený. není normální, aby čuba dvakrát do roka hárala a nikdy neměla štěňata. Není normální, aby měla falešky. A není normální řezat do zdravýho zvířete jen proto, aby jednou nemělo zdravotní problém, kterej se zatím nevyskytuje ani v náznaku. Procenta nemám, studuju medicínu, fakt se neučíme čísla.
myslíš teda, že když můžeš dostat rakovinu čehokoliv, nebylo by lepší to zvíře rovnou utratit? Stejně umře
Víš, já tohle nechápu u lidí, co maj štěně. malý půlroční mimino a oni ho nenechaj ani dospět, protože jednou by mohlo mít rakovinu. Jsem pro fyziologickej vývoj zvířete, dospění, přirozenou stravu, a když mi pes umře na rakovinu, tak to bude tragédie, ale nenechám mu vyřezávat kusy těla, protože nesmrelnej stejně nebude.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 19:22
- Nahlásit

Maky a Trix
myslíš teda, že když můžeš dostat rakovinu čehokoliv, nebylo by lepší to zvíře rovnou utratit? Stejně umře

já věděla proč tě přetáhnout vod vedle..souhlasim s celým příspěvkem,nejen s tim citovaným
Vlčáčková
Ale pokud bude % výskytu rakoviny prsu tak vysoké, že mě to s největší pravděpodobností potrefí a naopak bude velmi malá možnost diagnostikovat to včas, pak by amputace zavčasu rozhodně byla prevencí dost smysluplnou
no a jak jsi na tom? máš ještě obě prsa nebo už ne? nebo ses už objednala na smysluplnou amputaci? pokud ne,nechápu tvůj příspěvek ani argument.

Erája
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 19:22
- Nahlásit

kolik % fen má jaké potíže v tomto směru?
A jaký čísla chceš? Dají se zjistit od vetů nějaká čísla, ale to jsou pouze čísla ze psů nemocných a mrtvých, ne z celé populace psů - tedy i zdravých. Nehledě na to, že kastrace preventivní je ze zákona týrání, i když se to přehlíží... a to, že je to blbost snad netřeba dodávat. Když se vám nelíbí příměr játra a ledviny, tak co zubní kámen? Ten je mnohem rozšířenější než rakovina (ó všemocné granule) a taky nenechám vytrhat psu preventivně zuby, aby ho ve stáří nebolel a neměl zánět dásní a nevypadal mu.... Kastrace ano, ale až když to má řešit nějakej skutečnej problém, ne jen "co kdyby někdy, možná..."

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 19:32
- Nahlásit

davidkova renata

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 19:51
- Nahlásit

Erája
davidkova renata
Maky a Trix
Když nemáte statistiky, tak se s Vámi, dámy, vůbec nehodlám bavit! Státystika je totiž základ všeho.
Jinak jsem už řekla asi vše, co jsem chtěla říct. Bych se akorát opakovala. Až budou spolehlivé metody na odhalení nemocí spojených s tím, když fena bude nevykastrovaná, aby na ně většina fen nezakalila, ale vyléčila se, až budou účinné léky na falešky atd., pak asi nebude o čem diskutovat. Do té doby je to asi jen o "víře" nebo "vkusu" každého, jak se k tomu postaví.

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání