| Autor |
Zpráva |
Andushka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 20:21
- Nahlásit
Ahojky, pejsan honil kočku a vrátil se se zraněním...drápek není ulomený, drží, ale je úplně nakřivo mezi "prsty"...přemýšlíme, co s tím vet provede...dá se dráp vytrhnout?...a naroste pak znovu?...nechci pejsanovi působit zbytečnou bolest, pokud by s tím mohl žít...ale nevím, jestli mu nebude působit nějaký problém při chůzi. Momentálně má obvaz a botičku.
Chjo.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 20:51
- Nahlásit
Andushka
Nám se nedávno stalo úplně to samé. Drápek jakoby lítal v lůžku a taky jsem se už připravovala na to, že půjde ven. Veterinář nám na to řekl, že s tím nemáme vůbec nic dělat, že trhat to rozhodně nebude, protože pokud dráp drží, tak je to pitomost. Akorát jsme to museli hlídat, aby to toho nešla infekce. Ptala jsem se, jestli to můžu aspoň něčím mazat, tak to prý ne, aby si toho pesa ještě více nevšímala a nechtěla to olizovat a tím si tam akorát něco zanesla. Je pravda, že se jí to za týden trochu podebralo, tak jsme to mazali framykoinem a je fakt, že na to, jak to vypadalo blbě, tak se to opravdu samo zhojilo a lůžku se zase stáhlo kolem drápu a je to v pohodě.
|
Andushka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 20:58
- Nahlásit
Myslíš, že je to totéž?...nemám totiž odvahu se na to podívat..."studovala" to pouze dcera a kamarádka při obvazování. Drápek je úplně bokem, nehýbe se, ale je na úplně jiném místě než má být . Shora (z dálky to vypadá krapet obnaženě a krvácí to trošku.
Když si minule ufikul kus polštářku, tak jsme to riskly bez veterináře, i když to bylo krve jako z vola...a do tří týdnů by nikdo nic nepoznal.
Tak vážně nevím - jestli ho mám chudáka táhnout k vetovi, což navíc znamená otravovat kámošku, ať nás tam odveze, protože nemáme vozítko....nebo to ponechat na matce přírodě.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:06
- Nahlásit
Sundala bych obvaz a nechala to být.
Mě se to u psů stalo mockrát. Nejčastěji při jejich ztřeštěné honbě za tenisákem. Buď se rozštípne, nebo naštípne, nebo vyhne do strany.. Každopádně se naruší jakoby ta rohovina v lůžku a drápek časem sám odpadne a časem naroste nový. Jsou veterináři, kteří jsou schopni psa uspat a dráp sundat, ale podle mne je to zbytečné. Pár dní bude opatrněji našlapovat a pak někde blbě skočí a dráp sám ulítne.
Naposled si tu urvala dráp jezevčiče na hlídání. Jen si ho natrhla a držel ještě na kousku lůžka. Jak chodila, hýbalo se to a ona kulhala. Tak jsem si ji chytla mezi nohy a drápek vytrhla. Chvíli to krvácelo, ale za pár minut nevěděla o ničem. Vtipný bylo, že za náma šel můj další pes a jak je to prase nenažraný, tak k tomu jen čuchnul a jak ucejtil krev a maso (krmím masem), tak udělal lup a drápek shltnul.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:06
- Nahlásit
Andushka
My umelkyni se povedlo neco dost podobnyho - drap mirne prerostlej a pri honbe za necim si ho vylomila. Ja bych doporucila navstevu veta (kdyz na to nemas zaludek) - aby drap vratil na luzko, nebo aby ho zastrihnul, pripadne i vytrhnul. Neni to sranda, jestli ma drap mimo, tlaci to na luzko a boli to, krvaci. Nehlede na mozny infekce a plisne, ktery se muzou mezi drap a luzko dostat. Jen ovazanim tohle nespravite. A matka priroda si s tim neporadi, kdyz ma nozku ovazanou - nemuze si to blemcat. A pes ma prece v hube penicilin a kolikrat si s podobnym zranenim poradi sam.
|
Andushka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:10
- Nahlásit
Nechaly bychom to odvázané, ale ten vršek nad drápkem je bez srsti a krvácí to...uvidíme, jak to bude vypadat zítra.
Venku nám stejně spadla bota, takže lízání samozřejmě probíhá :-D.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:13
- Nahlásit
Andushka
jestli máš hypermangan,tak ten dráp obal v tom prášku,přestane to krvácet nebo to zalej kysličníkem a nech být a nenech ho to lízat
|
Andushka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:21
- Nahlásit
Dávaly jsme betadine...ještě máme jodisol, tak to zkusím stříknout a něčím to přetáhneme, aby to zbytečně nezdráždil.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:24
- Nahlásit
Andushka
nech to na vzduchu, po kysličníku by to mělo přestat krvácet, jestli jsi z bráku tak ho pust´ ven at´ to obalí v hlíně-mám to vyzkoušený
|
Andushka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 21:30
- Nahlásit
Bydlíme v bytě...tedy na baráčku jsme byly dva měsíce a dnes návrat. Navíc - 2. patro a schody. Jsme to ofáčovaly, aby netrávil celou noc lízáním...je to kříženec stafbulíka...krapet flegmoš, tlapičku si nechal ovázat..přes noc to tak necháme, protože bychom se díky jeho lízacímu mlaskání nevyspaly :-D..zítra ho dcera přihlídne, aby to mohlo na vzduchu dýchat.
|
kobroor
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2011 09:52
- Nahlásit
Ahoj,
máme podobný problém, včera se jedna moje fena praštila tlapkou o stůl a nalomila si drápek zboku tak, že jí praskla ta černá rohovina a obnažila se jí ta dřeň (nebo co to je). Co s tím mám dělat. Jenom vydezinfikovat a nechat být? Drápek drží, jen ho má od té půlky tak trochu na křivo..
Jinak se mi zdá, že se jí drápky docela třepí a na koncích drápků má tu černou rohovinu ochozenou a má vidět tu bílou dřeň. Nevíte, čím by to mohlo být? Nechybějí jí třeba nějaký vitamíny?
|
Flonie
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2011 10:11
- Nahlásit
Andushka
Já bych to nepodceňovala a mazala k vetovi. Můj pes takhle loni v létě bohužel přišel o celý prst.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2011 16:22
- Nahlásit
určo k vetovi. Takhle přes diskusi ti těžko někdo řekne jestli dráp musí pryč nebo je to prkotina. Našemu psovi se to stalo x - jednou dráp odstranili úplně, dokonce i s kusem prstu protože to bylo opúravdu hodně poškozené to lůžko a druhej (o o měs pozdějc) jenom vyčistil a poslal nás dom.. psovi teď ten dráp roste křivě a hrozně rychle, protože si ho vůbec neobrušuje. Takže je to případ od případu, každopádně to ti fakt řekne jenom vet.
|
romcca
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2011 00:49
- Nahlásit
Osobní zkušenost je - nechodit nikam. Vet začne podnikat akce. V 70% případů se to zhojí samo, ve zbytku je nutno zásah. Pokud půjdeš k vetovi, pokud se chová jen trochu tržně, začně řešit, platíš jak mourovatá a léčíš a léčíš do aleluja.
Prostě dělej, jakože si toho nevšímáš (samozřejmě nenápadně pozoru) a v případě většího podezření se teprve potom odeber k vetovi....
|
Kamča
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 10:56
- Nahlásit
Môjmu psovi sa dnes ráno stalo, že si niekde urval celý nehet na ľavej zadnej nohe druhý zľava, neviem ako sa to stalo. Muž s ním prišiel z prechádzky a už krvácal. Vonku som potom sledovala jeho krvavé cápoty, ale nehet som nenašla. Muž mu to vydezinfikoval ako sa dalo, pretože to dosť krvácalo. Potom som dala tlakový obväz a ponožku a do auta za veterinárom. Lenže serval si ponožku a obväz a ranu vylizoval, všade plno krvy a veterinári samozrejme ani jeden o 6 hod. ráno neordinuje ani nezdvíha telefon. Tak zasa domov a konečne som sa dovolala, ale povedal mi, že pes od toho nezomrie, nech prídem o 8 hod. Druhá veterinárka mi zavolala, keďže mala neprijatý hovor a hovorí mi, že hádam nečakám, že budú ordinovať o 6 hod.
Klinika kde chodíme sa presťahovala z centra Bratislavy do Lamača a títo dvaja mäsiari čo sú u nás - vyhľadáme ich len keď musíme. Tak som malému zasa dala tlakový obväz a ponožku a už ležal už si to nestrhal. Dala som mu náhubok a o 8 hod. ho odviezla k veterinárovi. Ten si pozrel ranu a povedal že to vyzerá, že si vytrhol nehet celý a nech mu to nechám vylizovať, že on nič iné urobiť nevie, že uspávať psa a rýpať sa v rane nemá zmysel. No, myslela som, že ranu aspoň vydezinfikuje. Pýtala som sa ho či nehet narastie, povedal, že nevie. Na jednej strane som bola rada, že zbytočne neťahá peniaze a nechce psa trápiť operáciou na druhej strane som čakala že ranu ošetrí. Avšak neurobil vôbec nič. Len sme sa ešte pohádali, pretože môjho welsh corgiho s dlhou chrbticou chytil za kožu na krku a niesol ho na stôl do ordinácie. Dospelého 4 ročného corgiho 10 -11 kilového s háklivou chrbticou. Keď som zvrieskla, aby ho tak nechytal, pohádali sme sa, pretože mi tvrdil, že to čo je všade nepaísané, že každý pes /je jedno s akou chrbticou/ sa má zdvíhať tak, že mu podložím jednou rukou zadok a druhou cez hruď. Povedal, že to je blbosť, že pes tým že sa chytí za krk sa mu chrbtica natiahne a všetky stavce sa dajú do poriadku. Ako ľuďom, ktorí majú vybočené stavce.
Nebol ožralý, pretože bolo ráno, ale inak pochybujem o jeho duševnom zdraví ak toto dokáže veterinár povedať.
Takže by som chcela poprosiť o radu, čo teraz s malým, či ho nechať tak alebo ešte ísť s ním na kliniku, nechať mu ranu vylizovať alebo mu založiť golier.
A ešte keby ste napísali svoj názor k tomu, ako treba zdvíhať a nosiť psa. Či som ja debil alebo veterinár je totálne vymetený.
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 14:59 - Změnil/a: petra b
- Nahlásit
nech mu to nechám vylizovať, že on nič iné urobiť nevie
toto nebudu komentovat...
Můžeš vyčkat nějaký den, kup si betadinový roztok a hypermangan a psovi drápek potírej a oplachuj vícekrát denně, hlavně vždy po procházce, před spaním a v případě, že by se nějak rána navlhečila, hypermangan musí být růžový, nikoliv nějaký tmavě fialový až černý. Udržuj ho v čistotě a suchu a rozhodně zamez lízání, které nejen způsobí zanešení infekce, ale navíc může co by dup z toho vzniknout lízací zlozvyk a průser je na světe, rána musí vyschnout a začít se strupit a pak olupovat. Náhubek můžeš použít (musí v něm ale pes pohodlně moci dýchat s otevřenou tlamou) a musíš díry v přední části náhubku vyplnit např. slídou z pevných průhledných desek tak, aby se přes díry v náhubku k ráně jazykem nedostal, můžeš použít i límec, což by neměl být problém u menšího psa ani v bytě, použij cokoliv, aby si pes nohu olizováním dále nezraňoval, doma ji nech větrat. Na ven každopádně použij nějaké krytí - botičku, ponožku, obvaz. Pod obvaz nutno proložit meziprstí a prostor mezi polštářky vatou a lépe navíc vysypat spec. pudrem, aby se meziprstí nezapařilo a obvaz vyměnit ihned po procházce, zvláště je-li jakékoliv vlhko (přes obvaz nandej ponožku, přes ní igelity, raději dva a zase ponožku či botku, aby se obvaz hned venku nepromočil ať už kvůli dešti či rose, výborné jsou samolepící pogumované obvazy http://www.medicalfox.cz/?i=401/bandaz-elasticka-7 -5cmx450cm ). Drápek sleduj a kdyby začal mokvat či hnisat nebo by pes začal více kulhat, musíš IHNED k doktorovi, aby mu nasadil antibiotika ať už lokálně nebo celkově - kvůli přidružené bakteriální infekci. Celá záležitost by měla být vyhojena za 10-15 dní a velmi často se to podaří bez komplikací. Nezapomeň, že z banálního utržení drápku (které vždy velmi krvácí) může ale vzniknout pořádná polízanice!!!!!!
Jestli si nejsi něčím jista, navštiv veterináře. Rozhodně jiného, než experta, kterého popisuješ.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 15:32
- Nahlásit
Náš pes si nejednou urval dráp. Jednou naprosto celý, dokonce si k tomu zlomil i špičku drápové kosti, nekulhal, nijak výrazně ho to nebolelo, ale hodně to krvácí.
Doporučuju nechat na vzduchu, max vydesinfikovat (viz. výše)
dráp určitě doroste, je to jako, když člověku sleze nehet, taky za nějaký čas doroste.
Pokud by kulhal nebo to hnisalo - hurá na veterinu, ale to tu už zasnělo
jinak to není nic tak hrozného
|
andulicka
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 21:52
- Nahlásit
no...já sem už boužel několikrát zažila tetanus po "jen" zatrhlém drápu...takže bohužel, ale pro jistotu dávám všem psům se zatrhlým drápem, co nejsou proti tetenu očkovaní (99,9% psů není,) antibiotika...většinou dlohodobě působící (dle hloubky rány, stačí 1 - 3 injekce)...jinak stačí běžná dezinfekce a ošetřování...ale ten tetanus je sviňa
|
Kamča
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2011 09:52
- Nahlásit
Dík za rady. Malému dávame na nohu ochranu keď ide von, aby sa mu do rany nedostala špina, ale inak má ranu zatiaľ suchú a zdá sa že sa mu uzatvorila. Nechcem mu do nej rýpať, ani pozerať, ani čistiť. Nehet má celý preč - kompletne vylomený. Dúfam že mu narastie, aby náhodou nekríval.
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2011 20:16
- Nahlásit
Kamčajestli je rána suchá a uzavírá se, je to počátek úspěchu, jestli si nohu v tomto počasí ovšem promočí, určitě ji vysuš alespoň betadinkou. Kulhat nebude, uvidíš.l
|
chvilka
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2011 21:39
- Nahlásit
moje fenka zase škobrtla a naštípla si ho natřikrát, takže nám ho vet. vytrhla aby pak nenarostl křivě a dostaly jsme framykoin betadine a tu fialovou krystalkovou dezinfekci a mazali jsme, koupali v dez, natahovali na to dětskou ponožku, igeliták a pak i koženou botičku aby se do toho nedala infekce a dobrý, drápek máme krásně rostlý
|