| Autor |
Zpráva |
Kamil
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 10:25
- Nahlásit
Dobrý den, mám fenku 14 let. Zhruba rok jí trápí dusivý kašel, který se objevuje tak 2x denně. Byl jsem u 2 veterinářů, každý zcela jinou diagnózu, chvilku to pomohlo a pak zase při starém. Teď chci jít k třetímu, do jiného města, ale chtěl bych se trošku vybavit informacemi. Poradí mi někdo?
1. Kašel se projevuje nepravidelně, trvá několik vteřin (cca 15) a několikrát denně. Spolehlivě jej vyvolám zatáhnutím za obojek nebo stisknutím v oblasti krku. Při léčbě zabraly antibiotika, ale jen po dobu podávání, po vysazení se vše vrátilo.
2. Loni jsme byli na dovolené ve středomoří. Před odjezdem jsme dali pipetu za krk proti srdeční červivosti (projevuje se kašlem) a po dovolené ještě jednu - preventivně. Ten začátek kašlání časově zhruba odpovídá té době. Nemohlo se i přes protilátky stát, že by se červivost rozjela? Jak to odlišit od něčeho jiného.
Jinak fenka běhá, žere normálně, někdy namáhavěji dýchá (podobně jako starý člověk), je veselá, čilá.
Nemáte nějakou radu ,co zkusit? Na co se zaměřit?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 10:37
- Nahlásit
Já bych se zaměřila především na vyhledání dobrého vetrináře. Jednoho mám v Brně.
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 11:32
- Nahlásit
Vůbec netvrdím, že to tak musí být, ale můj pes (10let) byl nejprve 3 měsíce léčen na kotcový kašel (vždycky se to po ATB zlepšilo a pak zase zhoršilo), než veterináře napadlo udělat rentgen hrudníku. Ten odhalil rozsáhlé metastázy v plicích jako následek zhoubného nádoru jater, který se ovšem nijak klinicky neprojevoval
Snad budete mít větší štěstí.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 11:51
- Nahlásit
Falco
Můžu se zeptat, jak vypadala ta játra na rentgenu?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 12:08
- Nahlásit
Kamil
Kašel může být příznakem prakticky čehokoliv, v tomhle věku bych se obávala nádoru nebo onemocnění srdce.
Každopádně vet potřebuje co nejpodrobnější informace o tom, jak se to projevuje!
|
Kamil
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 14:22 - Změnil/a: Kamil
- Nahlásit
Zdravím a díky za odpovědi:
Vlčáčková: Dobrý veterinář je základ, ve městě máme 2 a spíše průměr. Chci zkusit Žatec - tam jezdí i lidé od nás, prý je dobrý. Do Brna to mám z ruky.
Psíček: 1.Nezávisle na počasí, ale při sychravu a nebo zimě je to častěji (kašle ale i v létě, když je horko).2. Kříženec, matka jezevčík, otec neznámý (patrně ořech)
Falco: To mě také napadlo.
Vlčáčková: rentgen nebyl, snad u nového veterináře.
Lucie S: Ano, ale já byl u 2 a jeden do ní pral prášky na srdce, pak měl záskok, ve stejné ordinaci jiný předepsal antibiotika - zdůvodnění - napřed žádné, pak prevence.
2. Vererinární ordinace - zdál se mi lepší, prohlédl a poměrně rychle přišel na citlivost při stisknutí krku (té jsem si nevšiml ani já). Předepsal antibiotika, zdůvodnil to. Zabralo to. Po nějaké době je vysadil a kašel se vrátil.
Vet má všechny informace, ale k výsledku to nevede. Chci si to tentokrát lépe ohlídat (např. rentgen).
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 14:31
- Nahlásit
Kamil
...přišel na citlivost při stisknutí krku ......bylo jen konkrétní místo na krku,nebo větší plocha ? ....napadlo mě, zda tam nemůže mít nějaký cizí předmět vražený..........a to pak dráždí...
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 16:58
- Nahlásit
Kamil
Asi veta nemente. Vas vet asi vaseho psa zna nejlip. Pejsek neni nejmladsi a je jasne ze se budou jeho obtize menit, zlepsovat, horsit,... Kdyz by jste menil pri kazde zmene veta, tak se z toho ''zblaznite''.
Mejte jen jednoho veterinare. Mne oslepla cubina a take jsem to hrotila. Jela jsem az do Prahy na vyhlasenou kliniku a nic jsme nevyresili. Stalo to jen strasne penez. V naordinovane lecbe mela pokracovat veterinarka z Budejk u ktere jsme byly take poprve. Cubina skorem na lecbu umrela. Vcas za '5min12' jsem dostala rozum a mašírovala za svym vetem. Vysadili jsme vsechny utrejchy a cubina je zase vesela a cila. Muj vet proste cubinu zna i mne a uz vi a nejlip mym psum rozumi.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 17:16
- Nahlásit
V tomhle věku to bývá nejčastěji to srdce. Minimálně ten RTG bych nechala udělat, na ten ani čubinu nemusí uspávat, uvidí na něm i plíce. Nevím,odkud přesně jste, docela dobrá vet je i v Postoloprtech
|
Kamil
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 22:58 - Změnil/a: Kamil
- Nahlásit
Žanda: konkrtétní v místě kde nosí obojek. Zítra ji zkusím prohlédnout, jestli tam něco nemá.
Dagmar: Ano to je riziko. Já určitě nebudu jezdit do Prahy. Na druhou stranu někdy je dobré změnit lékaře, když léčba jde evidentně do nikam.Ale spíš ho změním naposledy.
jana33:Jsem z Mostu, do Postoloprt to není daleko. Ale musel bych vědět že je opravdu dobrej (viz poznámka paní Dagmar) - nechci být jak turista po veterinářích, myslím, že tento je poslední, kam pojedu.
Nemá někdo zkušenosti s vety z mostecka a okolí tak do 20 km (Žatec, Louny, Bílina, Litvínov, Chomutov - dál asi ne).
|
diana
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2010 13:23
- Nahlásit
ako to pokracuje dalej? zistilo sa uz nieco?
my sa s kaslom rapime uz skoro tri roky... zaciatocna diagnoza - srdce... chodili sme po roznych vetoch, kedze sme sa nedokazali uspokjit s nikam neveducou liecbou (vacsinou srdca)..az po dvoch rokoch sme sa dostali na jaggy, kde pes absolvoval lavaz a bronchoskopiu. diagnoza znela: skolabovane priedusky - obojstranne a na 80%! - vraj, keby sme prisli nazaciatku, ked zacal kaslat, nemusel byt teraz na tom tal...hm, keby niekto okrem nas aspon na okamih zapochybova l o povodnej diagnoze (srdce)..
drzim prsty.
skuste si vyhladavat rozne clanky o chronickom kasli atd. ja som zistila, ze nas pripad nie je ojedinely (co sa tyka povodnej diagnozy)..citala som aj o pripade, kde aako problem urcili srdce a po dvoch mesiacoch sa pri endoskopii v dychacke psa nasiel zapichnuty obilny klas! po jeho vyoperovani kasel uplne prestal
|
ranjov
Člen |
# Zasláno: 24 Pro 2013 12:43 - Změnil/a: ranjov
- Nahlásit
Jsme na tom podobně jako Kamil, příznaky - několikrát denně kašel, na pohmat na krku v určitém místě nucení ke kašli. Trvá asi dva měsíce, pes 14 let , na RTG a na poslech nic nenalezeno, nejdříve atb, ted prášky na srdce, odvodnění a při poslední návštěvě Prednison vždy chvíli zlepšení.
|