| Autor |
Zpráva |
Host_Lidka
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2010 14:07
- Nahlásit
Fena dostala po prvním porodu torzo dělohy, veterinář dělohu vrátil a zašíl (děloha byla natržená). Chtěla bych se zeptat jestli máte někdo s tímto problémem zkušenosti, jestli je možné fenu opět připouštět (majitelka řikala že jo), a jestli se je vyšší pravděpodobnost že bude mít ten samý problém po porodu, nebo vůbec nějaké komplikace (majitelka řikala že ne). Jde totiž o to, že budoucí majitelkou této chovné feny bych měla být já.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2010 22:31 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Host_Lidka
Nejde o torzo, ale o torzi, abychom byli přesní Pokud vím, tak se v případě torze a dokonce ruptury dělohy provádí vyjmutí dělohy, zjednodušeně řečeno kastrace. Tohle mi trošinku zavání chovatelkou, která chce fenu za každou cenu použít k výrobě dalších štěňat. Jde snad o málopočetné plemeno nebo nějak jinak vzácného jedince? Já osobně si nedokážu představit, že bych fenu po torzi a ruptuře donutila opět zabřeznout a čekala, co to s ní udělá...
Edit: Navíc bych zvážila možnost dědičnosti dispozic k takovému stavu
|
Host_Lidka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2010 08:12
- Nahlásit
Aha, vysvětlila mi to na lehčí váze. Prý ruptura nebyla, děloha byla "pouze" vrácena zpátky a do této polohy zašitá. Tak čistě teoreticky: bývá to tedy opakující se stav?
|
Dante
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2010 11:17
- Nahlásit
A co to bylo za plemeno a kolik bylo štěňat???
Torze dělohy se u psů (ale i u jiných, např. hospodářských zvířat) vyskytuje VELMI vzácně.
Takže bych asi nebyla tak radikální.
P.S. Jediné mi není jasné - jak byla děloha "zašitá v normální poloze"? To prostě nejde - děloha se normálně zašije, a pak se zašijí svaly dutiny břišní a další vrstvy...
|
Host_Lidka
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2010 13:36
- Nahlásit
Myslela jsem tím (laicky), že je děloha vrácena do původní polohy a zašitá k břišní stěně a že se nejednalo o rupturu.
Právě sbírám zkušenosti a hlavně vědomosti ohledně tohoto problému. Jinak, na druhou stranu, jsou tam velké chovatelské pozitiva, fena je výstavně úspěšná, zdravá, vychovaná, a vrh měla velký.
Dante:
Myslíte že mohla dostat torzi protože by mohla mít nějaká anomálie na děloze, nebo je to většinou vnějším faktorem, jako torzi žaludku?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Čen 2010 17:14
- Nahlásit
Host_Lidka
děloha vrácena do původní polohy a zašitá k břišní stěně a že se nejednalo o rupturu
To přišití k břišní stěně je možné, u torze žaludku se to taky dělá. V původním dotazu jste uváděla, že byla děloha natržená (= ruptura), takže tedy nebyla? Nevím, já osobně bych se bála znovu "použít" zašitou nebo i jen přišitou dělohu, obzvlášť když minulý vrh byl početný a je pravděpodobné, že i ten další bude. Ale samozřejmě v chovatelství všechno nese svá rizika, takže jestli po zralé úvaze fenu dál v chovu využijete, je pouze na Vás. Mohlo jít opravdu o náhodu, děloha se po náročném porodu převrátila třeba při neopatrném ulehnutí feny apod. a stav se třeba nebude opakovat. Třeba. Pokud to byl první vrh, nevysledujete ani dědičnost na dcery feny, takže to prostě bude buď anebo.
|
Dante
Člen |
# Zasláno: 15 Čen 2010 08:01
- Nahlásit
Já si myslím, že nejspíš šlo o náhodu, resp. kombinaci náhod - velikost štěňat, jejich počet, to, jak se matka hýbala, atd., atd.
Ovšem to o přišití dělohy ke stěně břišní slyším poprvé a logicky mi to přijde velmi podivné. Chápu, že se přišívají žaludky - po nakrmení se natáhnou jen do určité velikosti a žádné problémy to nedělá. Ovšem nedovedu si totéž představit s dělohou! Během březosti se roztahuje (předem nelze předpokládat, kolik bude štěňat a tudíž jaká bude její konečná velikost) a co potom při porodu? Fena dostane stahy, štěňata se začnou posunovat a myslím si, že je naprosto nepředvídatelné, jak se přišitá děloha zachová. A dále - při císaři je děloha roztažená po štěňatech, ale během pár dní pak dojde k její involuci - "smrskne" se na normální velikost a je uložená hluboko v břiše. Jestli ale bude přitahovaná ke stěně břišní, myslím si, že to tu fenu musí docela bolet, protože se jí budou napínat vaječníkové vazy. Být na Vašem místě, pořádně bych se veta zeptala, proč to vlastně takhle udělal a co tím sledoval. Možná si myslel, že fena v budoucnosti nebude chovně využívaná, nevím. Celé mi to ale přijde krajně podivné.
|
Holly
Člen |
# Zasláno: 22 Čen 2010 14:37
- Nahlásit
Podle mě jde o přišití stehy, které se vstřebají, takže to přišití není napořád
|
Dante
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 10:35
- Nahlásit
Ono je otázka, jak a čím to přišili. Další věc je vstřebatelnost těch stehů - některé se plně vstřebají třeba za víc než půl roku a za tu dobu tam nějaký srůst vzniknout může. Dále je důležité jak to přišili - jestli jen stěnu ke stěně, nebo obě lehce nařízli a šili to sval na sval.
Ale diskutovat si tu můžem do aleluja, svoji práci musí obhájit ti, kteří ji dělali...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2010 12:30
- Nahlásit
Ja teda nevim, ale mam z toho celyho divny pocit...
z jakeho duvodu se puvodni majetel zbavuje sve chovne feny? protoze mela problemy pri porodu a je velke riziko, ze druhy odchov nedopadne dobre? tak predtim ji jako pro jistotu nekomu "strelit"? Kdyby muj pes (fena) prodelala torzi delohy, uz bych ji NIKDY nenechala pripustit...pro jistotu.....jeho zdravi je mi prednejsi, nez chovatelske plusy.
|