Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Srostlé obratle zkušenosti,rady
Autor Zpráva
davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 13:48
- Nahlásit

ahoj lidi,ted mi psla radkah(hally001),že včera Ajdě diagnostikovali 3 srostlé obratle na páteři.. prosila mne zda bych se nepoptala na nějakou léčbu,rady,zkušenosti,prognosy a tak prostě podobně.
Ajda je německá doga,může jí být cca 3roky co si pamatuju..tak prosím o vaše rady či zkušenosti,já jí to pak linknu,díky moc...

jablunka
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:10
- Nahlásit

davidkova renata
u zvířat nevím,ale já mám po úrazu srostlé dva a vím o tom,jen když se hodně přetáhnu,mám teploty,nebo přijde hodně velká změna počasí a v životě mi to nijak nepřekáží.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 14:31
- Nahlásit

davidkova renata
u zvířat nevím, ale u člověka mám stejné zkušenosti jako jablunka

Alka
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 17:13 - Změnil/a: Alka
- Nahlásit

Ahoj, mám psa s diagnozou spondyloza páteře, nevim jestli to mají stejnou diagnozu...ale pokud je to stejné, tak u psů je to asi horší než u lidí. Srůstání totiž nelze zabránit, pokračuje, a srůstají další a další obratle. V pokročilejším stadiu, teda až je srostlých více obratlů, může způsobovat bolest. A v hodně pokročilém stadiu může dojít k ochrnutí. My máme srostlou skoro celou bederní páteř, a je vidět že pokud je pes více unavený, nebo nějak přeležený, že to bolí...třeba se mu hůře vstává, apod.
Máme dávat zvýšené množství kvalitní koubní výživy, což prý může zpomalit celý proces srůstání , ovšem není to potvrzené. Takže dáváme kloubní výživu, a doufáme, že to půjde pomalu. Můžou se dávat i léky na bolest, ale to zatím nedáváme, myslim že na to je čas až bude hůř. Protože se myslim dává prednison? nejsem si ted jistá.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 19:00
- Nahlásit

díkes za reakce..vona radka je trošek vyšoklá bo jeli včera v noci páč pes si nenechal šáhnout na záda a nohu,evidentně ho to bolelo,leč asi nezvolili nejlepší veterinu bo se jim dostalo info (po RTG) že pes má problémy se střevama neboli sračku a je nutná 3denní dieta.Že má sračku radka věděla páč jí matka maso uvařila což nesnese místo aby jí ho dala syrový..(dneska už jí pochopitelně nemá) nicméně se nedala odbejt a prudila že asi to sračkou nebude,takže jí bylo sděleno,že to snad vidí,že ta páteř je v háji,že s tim musí počítat dyš si pořídí dogu a že to tak prostě bejvá.Vona je ale furt nespokojená,tak se trapně vyptávala dál,ale dostalo se jí info,že to doktorka neví páč nejni chirurg nebo ortoped..hm..takže nevěděla nic ,ale stálo je to cca 2 litry .Čuba byla doted bez problémů,jen v roce měla malinkou potíž,že uhnula když se jí sáhlo na kohoutek,ale na téže veterině jí byla sdělena diagnosa,že pes je "špatně socializovaný,proto uhýbá doteku" .Essi se ptáte proč tam jeli zas,tak jinde je v noci nechtěli vzít..Doted se nedělo nioc ,až včera.Další plán je,zavolat MVDr. Štourače a domluvit si s nim návštěvu.Jen se pídí zda se dá čubě pomoct nějakejma alternativama,homeopatika, mazaní,kloubní výživa,nevim..prostě cokoli.Jo a čubě je 4,5 roku..

Alka
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 19:34
- Nahlásit

to spojení se sračkou je stejný jak u nás......jeli jsme na veterinu, protože měl pes sračku a měli jsme podezření že sežral kus plastu, tak mu vet udělal RTG, a v záběru byla pátěř........no jak to vet viděl,tak říká......noooo pěkná spondyloza! a já na to: Co to je??? Tehdy jsem o tom neměla ani tušení, že něco takovýho je.
Ono se s tím fakt moc dělat nedá, jen cpát tou kloubní výživou, a v případě bolestí nějký léky .
Náš miláček měl ted v dubnu 6 let, a přišlo se na to vlnoni, a vzhledem k tomu že už to má srostlý hodně, už to určitě nějakou dobu má. Na záda si šahat nechá v pohodě, naopak...jak na něj šáhnem, tak se začně protahovat do kočičího hřbetu a chce tam hladit.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 20:13
- Nahlásit

Alka
tak to je dobrý,čék příde se sračkou a vodejde se spondylozou..ti řeknu tadleta věda..
no tak se uvidí,snad se to povede udržet na uzdě co nejdýl..

Alka
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 21:08
- Nahlásit

davidkova renata
to taky doufám, že to bude co nejdýl dobrý, třá na nejhorší nedojde...
Ale psa nijak neomezujeme, naopak. Snažíme se aby byl co nejvíc v kondici, chodíme na tůry a tak. Myslim že nejhorší by bylo, kdyby mu ochablo svalstvo, že by tu bolest víc vnímal (myslím).
Jen ho nenecháváme dlouho blbnout třeba s fenama, to je jak šílenej, a druhej den pak sotva leze.
Jo a máme doporučení, že by fakt neměl nachladnout (průvan , zmoknout, studenej vítr, mráz...). Takže v zimě nosí povinně obleček , a nese to veeelmi těžce, páč on ho velmi nerad

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 21:14
- Nahlásit

no to je stejný...vona Ajda je trošek torpédo,je dost nemyslitelný jí držet nafurt v klidu,to by humříla zoufalstvím..
tak budu držet palce tobě i ajdě a dík za rady))

Alka
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 21:19
- Nahlásit

neni zač, A díky. I my budem držet Ajdě palce

Pavliii
Člen
# Zasláno: 8 Čen 2010 09:09
- Nahlásit

Tak my máme taky spondylozu, zjistili jsme to asi v roce, když jsme byli na rtg kyčlí, mysleli jsme, že má v háji kyčle, protože jí hrozně bolel zadek na dotek a kulhala.
Bylo nám řečeno, že se stím nedá dělat NIC Ale jinak samo dávám chondra a snažim se jí udržovat nasvalenou a štíhlou a taky jí vždycky když zmoknem utírám jak drahýho psa

hally001
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2010 17:36
- Nahlásit

Tak vám děkuju za příspěvky, rady a podporu...Jeli jsme za ortopedem do brandejsa-máme s ním ty nejlepší zkušenosti. Pan doktor jí kroutil hlavou, tlapama, ocasem a ...Ajda vomdlývala, protože je hysterka.Po tomhle vyšetření říkal, že pes nejeví známky spon...ani jiného onemocnění a pohyblivost má 100%-po rtg řekl, že tohle stadium má jedna jejich pacientka-boxerka- a v podstatě se nepostaví na nohy. Ajda má srostlou páteř kompletně, né jen pár obratlů/na první klinice jí dělali bederní, na téhle hrudní a krční-všechna místa vykazují srůsty/. Tak jsme si s manželem poplakali, koupili chondro pro koně a došli k závěru, že jí budeme omezovat pouze částečně a až přijde problém-vyhřezlá ploténka atd., tak to ukončíme. Ajda miluje pohyb, plavání, běhání, aporty-omezíme jen skákání a ač jí možná zkrátíme život o nějaký ten měsíc či týden, necháme ji plnohodnotně žít. Jediné co řešíme je, jestli máme u toho Alavisu dělat ty 2-3měs přestávky. Zdravý rozum mi říká že ne, ale návod tvrdí že ano...

Alka
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2010 18:45
- Nahlásit

no pane jo, tak to asi Ajda nebude až taková hysterka , když má celou páteř v háji a ještě sebou nechá kroutit ....

My už teda psa omezujem v pohybu dost, myslela jsem že bude na sebe opatrnej, když to třeba bolí, ale ne...neví kdy má dost a pak pajdá celej nakřivo. Tak jsem se taky právě začla bát co když to...a tamto, takže lítá jen pod dozorem, a když přehání, tak ho brzdíme. Chondra dáváme taky, ale normálně psí (značky občas prostřídám Canina, Caniviton, ted momentálně BomaZeal), a přestávky nedělám.
Nedovedu si představit, že by mohl nastat nějaký vážnější problém. Prostě si to nepřipouštím, nechci!
Vet nám i říkal, že se to zhoršit nemusí, že to tak jak to je klidně může zůstat, ale taky nemusí......

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání