Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Luxace pately - vykloubení čéšky
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Apollo
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 08:38 - Změnil/a: Apollo
- Nahlásit

Prosím Vás jaké máte zkušenosti s vyšetřením na toto onemocnění. Podle našeho veterináře má náš preclík asi 2 stupeň. Chceme ho nechat vyšetřit u ortopeda, ale nějak se v tom ztrácím někde mi říkají, že ho musí před vyšetřením uspat a někde zase že se dělá jenom pohmatem. Tak jak to teda je? Nějak se mi do toho uspávání nechce.

impact
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 08:48
- Nahlásit

Apollo
Vida, teď jsme to řešili na jack russellím foru.

Debata tří lidí: První platil za vyšetření pohmatem 450,-Kč s tím, že je to údajně cena nastavená Veterinární správou. Druhý poznamenal, že za 450 by je jejich vet sotva pozval z čekárny do ordinace, ne tak něco vyšetřovat.. No a já měla vyšetření pohmatem a určení luxace u své vetky zdarma. Výsledek je teda luxace jak bič, ale to bylo zřejmé už na pohled.

Apollo
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 08:57
- Nahlásit

Já mám taky fajn veterináře(neplatím ani očkování, známe se od mala) ale on si netroufne na konečnou diagnozu. Sice preclíka prohmatal a řekl svůj názor se kterým plně souhlasím(oko vidí není blbé, že pes občas hopká po třech) nicméně mě zarazil ten rozpor ve vyšetření u ortopedů.

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 10:04
- Nahlásit

Apollo
Pohmatem se luxace zjistit dá,ale zkušený ortoped se bez rengenu neobejde,ten je pro následující postup směrodatný. A ano,u rengenu musí být pejsek pod narkozou,jinak to nejde. A pokud mohu poradit,rengen,jen proto,že se ti to nezamlouvá, neoddaluj,je ke správné diagnoze fakt třeba.

Apollo
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 19:22
- Nahlásit

žofka
moc díky za radu, hned v pondělí ho objednám, ať už je to za námi

younglady
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 20:10
- Nahlásit

Apollo
čuba kontrolovaná na Praze 9 - veterina Kolmá, naprostá spokojenost, kontrola hmatem bez uspávání, stálo to cca 400Kč

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 20:11
- Nahlásit

Apollo
Tak jo,pak dej vědět,jak jste dopadli. A ortopéda máš kde,nebo koho,já znám jen v Brně Snášila,není zrovna nejpříjemnější jako člověk,ale jako ortoped je jednička.

Alexa
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 20:55
- Nahlásit

Apollo
Prosím Vás jaké máte zkušenosti s vyšetřením na toto onemocnění.
protože ho máme povinný byla jsem v Kolmý u MVDr. Čápa, bez rtg, pohmatem a pak mi ještě vysvětlil a ukázal na maketě vocogou

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:00
- Nahlásit

Luxace se nikdy nestanovuje retgentem, to vám někdo nakukal, dělá se to pohmatem a zkoušením volnosti kloubu ve stoje a vleže, pokud chcete mít relevatní výsledek, nechte si to udělat jen u veterináře akreditovaného na vyšetřování LP.
U nás v klubu dělal při bonitacích jeden čas vyšetření vet bez akreditace a jeho výsledky se po kontrole akreditovaným lišily až o 2 stupně, proto se to taky zrušilo a uznávají se jen výsledky od akreditovaných vetů.

Apollo
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:09
- Nahlásit

My ještě nejsme rozhodnutí ale protože jsme z okresu Uherské hradiště tak asi pojedeme na místní kliniku Mvdr Kaděry.

Apollo
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:11 - Změnil/a: Apollo
- Nahlásit

včíl už su z toho jelen

Alexa
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:18
- Nahlásit

Apollo
tady máš seznam
http://www.spicove.cz/veterina/luxace/seznam-posuz ovatelu-luxace-patelly.php

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:29
- Nahlásit

Maya
Sem si to snad vymyslela ? Pokud je nález pohmatem špatný,následuje rentgen,který rozhodne o operaci. Bez rentgenu se k případné operaci přistoupit nemůže. Takže asi tak. Takhle to bylo u nás. Stejně nevím,proč to tu řešíme,postup si snad každý lékař zvolí sám. U nás to bylo takto,protože jsme operovali.

Apollo
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:33
- Nahlásit

Alexa
Kukla jsem tam a hned našla Jahodu, to byla naše druhá volba takže asi pojedeme k němu. Moooc děkuju.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:37
- Nahlásit

žofka
To jo, jenže tady byl dotaz na vyšetření LP, tedy na stanovení stupně a to se dělá bez rtg. Následné přeoperační vyšetření je snad něco jiného.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:40
- Nahlásit

žofka
A ještě dodám, postup vyšetření si každý vet nestanovuje sám, ale je víceméně daný, proto taky na oficiální vyšetřování LP musí mít vet akreditaci.

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:44
- Nahlásit

Maya
Nejde vůbec o předoperační vyšetření,jde o to,že bez snímku se vůbec nemůže rozhodnout,že je třeba přejít k operaci. Pohmatem se stanoví,laicky řečeno,že je něco špatně a rentgen řekne jak moc je to špatně a zda je třeba operovat. Nechápu,proč mi musíš oponovat,když je naše zkušenost taková. Ikdyž, možná chápu

Alexa
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:46 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit

žofka
Pohmatem se stanoví,laicky řečeno,že je něco špatně a rentgen řekne jak moc je to špatně a zda je třeba operovat.
tedy nejsem odborník, ale nám řekl vet po vyšetření pohmatem jakej je to stupeň, zatím jenom jednou 1/1, jinak vždycky 0/0 takže to asi jde bez RTG, jinak by na to asi nemohl být ten vet akreditovanej.

Alexa
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:50 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit

žofka
no a ještě přidávám odkaz z těch špicích stránek - jsou dost dobrý - kde je přesný popis jak luxace patelly tak postup vyšetření: http://www.spicove.cz/veterina/luxace/luxace-patel ly.php
a mimo jiné tam je toto: Z uvedeného je patrné, že vlastní vyšetření luxace patelly není náročné a je lehce proveditelné, aniž by byl nějakým způsobem zatížen organismus (například narkóza).

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:52
- Nahlásit

Já teda nevím,jestli mluvím maďarsky,proč by při takovém nálezu dělal rentgen ? Já to vzdávám a přeji zadavatelce,ať rentgen dělat nemusí,o to tu přeci jde.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 21:58 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit

žofka
,že bez snímku se vůbec nemůže rozhodnout,že je třeba přejít k operaci
To není pravda, o operaci se uvažuje při stupni 3 a 4 a rtg před operací se stanovuje poškození kloubu způsobené dlouhodobou neléčenou luxací, u mladých psů se většinou nedělá.
Co bys chtěla rentgenovat na luxaci když jde vlastně o poškození vazu? Rentgenují se kosti. Na rtg se může maximálně poznat trvale vykloubený kloub, tedy nejhorší stupeň luxace.
Který akreditovaný vet ti to vyšetření dělal? Celkem by mě to zajímalo, protože jde fakt o nestandardní postup.

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 22:11
- Nahlásit

Maya
Tak dobře, ještě se k tomu tedy vrátím,toho lékaře jsem tu už zmiňovala,mimochodem dělá i bonitace tvého oblébeného plemene. A to co píšeš,ohledně věku a dlouhodobého poškození,to je taky nesmysl, luxace se operuje jakmile se objeví,že ji někdo zanedbá,to už je druhá věc a ta se nás netýká. Genetická luxace(mimochodem fena s PP za šílený prachy a na jejích rodičích se dál vesele chová),to jsem si nemohla odpustit,se objevuje při dospívání mezi 10-12 měsícem věku,no a když je stupeň vysoký,ihned se přistupuje k operaci.Následný rentgen jen potvrzuje pohmatné vyšetření. Hele,já mám zkušenost takovou,tak jsem se s ní podělila, ať se to někomu zdá nebo nezdá,na veta,který to dělal nedám dopustit. I pooperační péče byla zkvělá,fena je naprosto v pohodě,už je to 4 roky. Ale zažít bych to už nechtěla.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 22:28
- Nahlásit

žofka
Hele, jediný veterinář, který bonituje, je poradkyně chovu, co ona dělá ve svý praxi nebo nedělá, to nevím, ale rozhodně nemá akreditaci na luxaci a tudíž její info a to jak ona stanovuje a řeší luxaci pro mě nic neznamená, narozdíl od infa který mám od akreditovaného veta.
Že se luxace operuje, jakmile se objeví, je nesmysl, je vidět, že o tom nic nevíš, luxace má 4 stupně a stupeň 1 a 2 se rozhodně neoperuje, protože pes většinou žádné potíže nemá. Ale luxaci má, bez luxace je pouze pes s výsledkem 0/0.
Ani o dlouhodobém poškození nic nevíš, kdybys něco o tom věděla, tak bys věděla, že při neléčené luxaci stupně 3 a 4 dochází k poškození kloubu tím, jak kloub buď neustále vyskakuje a nebo je trvale venku a v kloubu se brzo objeví artroza. Proto se dělá před operací rtg, aby se zjistilo poškození artrozou, protože na tom pak záleží výsledek operace, pes, který již artrozu má, jí bude mít i po operaci a samo bude kulhat, pes, který jí ještě nemá, bude po operaci v pohodě.
Tož asi tak. Chápu, že tvoje jedna zkušenost je možná jiná, ale taky by to chtělo se trochu více o luxaci informat, zvlášt když jí máš v chovu.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 22:33
- Nahlásit

žofka
A jinak teď koukám, že o tom vetovi mluvíš jako o chlapovi, u nás žádný chlap bonitace nedělá a už vůbec ne veterinář, tak nevím, co je to za mystifikaci.
Ale to je fuk, když nechceš říct jméno.

žofka
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 22:43
- Nahlásit

Tak dobře,dělal to doktor Snášil,akreditovaný,samozřejmně. Věř,že tahle jediná zkušenost mi bohatě stačí a vím o tom dost, to ty tu píšeš nesmysly,já jsem si to zažila a taky nějak nechápu,kde jsi přišla k tomu,že ji mám v chovu. A docela jsi mně vytočila tím,že tvrdíš,že stupeň 3-4 přichází při neléčení. Není to pravda,tento stupeň byl diagnostikován ve 12ti měsících věku. A operována byla právě proto,aby mohla žít normální plnohodnotný život a nedošlo k artroze. Hele,jestli to máš někde vyčtený a myslíš si,že o tom víš nejlíp,tak si uvědom,že větší zkušenosti má ten kdo to zažil. Ty mně tady napadáš,že o tom nic nevím,ale nějak ti uniká,že díky tomu,že jsme si tím prošli,o tom vím a zřejmně víc jak ty. Už jednou jsem řekla,že tuhle debatu vzdávám,já se chtěla podělit jen o své zkušenosti a nevěřím tomu,že je zadavatelka zvědavá na tohle dohadování. Kdyby tenkrát moje fena nebyla operována,dneska by zcela určitě tu artrozu mněla.

Maya
Člen
# Zasláno: 15 Kvě 2010 22:54
- Nahlásit

žofka
No možná si to moc bereš, protože neumíš číst, co píšu
docela jsi mně vytočila tím,že tvrdíš,že stupeň 3-4 přichází při neléčení
a já napsala
že při neléčené luxaci stupně 3 a 4 dochází k poškození kloubu tím, jak kloub buď neustále vyskakuje a nebo je trvale venku a v kloubu se brzo objeví artroza
No, vidím, že to fakt nemá smysl se s tebou o luxaci bavit.
Jinak díky za info o vetovi, celkem pochybuju, že on by stanovoval stupeň luxace rentgenem, ale celkem rozumím tomu, že po stanovení stupně 3 nebo 4 udělal rtg kvůli artroze, možná jsi ho jen špatně pochopila.

Apollo
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2010 09:22
- Nahlásit

Hele už se nehádejte Já ještě v noci psala doktoru Jahodovi a dnes ráno mi přišla odpověď, že vyšetření dělá bez narkozy pouze pohmatem. Moc děkuji všem kteří přispěli nějakou tou svou zkušeností uvidíme co dál. Bouhužel, už teď víme že psa neuchovníme. Přece nechci aby po něm po světě chodili hopsálkové po třech.

impact
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2010 09:33
- Nahlásit

Maya
docela jsi mně vytočila tím,že tvrdíš,že stupeň 3-4 přichází při neléčení
a já napsala
že při neléčené luxaci stupně 3 a 4 dochází k poškození kloubu tím, jak kloub buď neustále vyskakuje a nebo je trvale venku a v kloubu se brzo objeví artroza

No tak to je dokonalý překrut.

Jinak moc díky za podrobné info. Ještě by mě zajímalo, jak je to s tím placením? Kolik platíte, resp. jste platili, za vyšetření pohmatem?

nefritt
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2010 11:33
- Nahlásit

Já loni před vánocemi v Hradci u Ekra 450,-

zwergpinscher
Člen
# Zasláno: 16 Kvě 2010 11:58
- Nahlásit

Nečetla jsem celou diskuzi, takže už ot možná někdo psal...ale vyšetření je právě pohmatem, rentgen v narkoze je blbost, z toho by nepozanal vet asi nic, jelikož u vyšetření jde o to, aby právě manuálně zjistil, do jaké míry lze ručně vykloubit patel (což asi na rentgenu nezjistí, že jo)

seznam lékařů certifikovaných pro provádění - veterinární komora

My byly minulý týdne u nás v Ostravě u Rašky, vyšetření velmi důkladné, cena 404,- luxace 0/0

běžný vet by měl poznat asi ten vysoký stupen, ale ortoped by měl být odborníkem, který se navíc s těmito věcmi často setkává, takže má nějakou praxi a měl by to dokázat posoudit správně tak dobře vyberte...a luxace 2 je sice už nic moc, ale pořád to není taková hrůza pro běžný život, pokud to má být pes do chovu, tak bych pak zvažovala...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání