| Autor |
Zpráva |
staropramen
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:43
- Nahlásit
A co má pp společného s epi?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:45
- Nahlásit
staropramen
tipuju, že to groggy myslela tak, že u pp psů by se dědičná epilepsie vyskytnout neměla, tudíž že by jedinci, kteří ji mají, měli být vyřazeni z chovu.
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:48 - Změnil/a: grooggy
- Nahlásit
makrel
tak jsem to přesně myslela... Jedinci s dědičnými chorobami musí být vyřazeni - neříkám, že někdo tajně nechová na nemocnym psoj, ale takovýmhle chovatelům by mělo být zakázáno chovat (kdyby to prasklo)
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:50
- Nahlásit
grooggy
jo, měli by být, ale nedělám si iluze, že to tak je vždy. Ale to už je na jiné téma
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:50
- Nahlásit
To mě taky napadlo ale už tu někde bylo zmíněno že dědičn á je jen v malém procentu případů? U lidi se říká že epilepsii má v sobě každý,asi každý třetí člověk v životě dostane záchvat,třeba jenom jeden jediný, pokud je to to tak i u psů(a řekl bych že ano) tak dvakrát velká výhra nebude že je pejsek s pp
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:53
- Nahlásit
staropramen
Ale šance se tím možná zmenší. Já nevím, já mám psy z útulku, takže nějaká dědičnost pro mě roli moc nehraje
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:54
- Nahlásit
staropramen
taky pravda... Epilepsie se dá získat i po psince,složitém porodu, dušení, úrazu hlav a pod.
Ale v tom chovu aspoň nějaká ta eliminace nemocnejch psů je...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:55
- Nahlásit
grooggy
hmmmm, onen předmětný psík je s PP. Jsou určitě dobré. Buldog je plemeno s predispozicí? Pokud ano a pes bude mít vrozenou epilepsii, tak můžeš PP vložit do pevných desek a umlátíš s nima chovatele.
Myslíš, že to aspoň trošku tvýmu psovi pomohlo?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:57
- Nahlásit
nemít potřebu sexu je obohacení života, och já ubohá, tak ochuzená ...a chudáci moji psi ...a dokonce kryli, nebožáci .....sorry, ale tvrdit, že kastrace je obohacením života, to mi přijde už dost hodně na hlavu.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:59
- Nahlásit
mac1
kdo řekl obohacení, nechce se mi to hledat
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:02
- Nahlásit
kachna_
po kastraci se obecně sklidnil-to mohlo být tim že stárnul (jednou si natrhl sval na noze, protože se rozhodl, že bude skákat z gauče na křeslo) a přestal mít chutě na sousedovic labradorku- když se hárala tak se stresoval, což moc dobrý nebylo...
Jinak dostával 2* denně nějaký prášky vždycky ve stejnou hodinu..
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:14
- Nahlásit
Velká část psů má záchvaty , které sice vypadají jako záchvaty epileptické ( a bohužel jsou tak i léčeny) , ale idiopatická epilepsie to vlastně není, na její skutečné prokázání je potřeba docela dost testů a některé se provádějí jen v některých laboratořích .....samotná narkoza při epilepsii je hodně zatěžující a může epilepsii hodně zhoršít
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:40
- Nahlásit
A jak se epilepsie u psa testuje? Dělá se eeg , magnetická rezonance mozku či něco podobného? Nebo se jen prdnou léky a když nezaberou tak jiný?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:41
- Nahlásit
staropramen
jak kde
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:42
- Nahlásit
makrel
kdo řekl obohacení, nechce se mi to hledat , sorry , bylo psáno "bohatší oproti amputovanému psovi " to jsem nějak nevzala v úvahu, nicméně za to obohacení bere , že kastrovaný pes nemá potřebu (dokonce bere jako jistou věc, že kastrace skutečně má příznivý vliv při epilepsii, což fakt není prokázané ), takže zas tak úplně mimo jsem nebyla . Vezmu-li v úvahu řadu vyšetření před operací v narkoze u epileptika-člověka, nevěřím, že by se postupovalo stejně u narkozy psa při kastraci a nebezpečí té narkozy tu je zcela ( tady v té diskuzi) zcela opominuto.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:43
- Nahlásit
Psíček
Tuším, že i dědičnost právě této idiopatické byla prokázana snad jen u několika plemen či co a více méně se o té dědičnosti stále tápe, nepleteš se.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 22:51
- Nahlásit
mac1
nebezpečí té narkozy tu je zcela ( tady v té diskuzi) zcela opominuto.
no ten veterinář se tvářil, že epileptický psy kastruje denně, snad ví, co má dělat
staropramen
snímky mozku se dělaly určitě (nevím, zda eeg, resonance nebo oboje)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 23:16
- Nahlásit
Psíček
EEG určitě není snímkování a u MR..no budiž
no jo, máš pravdu, informace správně předaná by tedy měla být: nějaká vyšetření mozku se určitě dělala.
Toho psa sice znám velmi dobře, ale o jeho anamnéze mám jen povrchní informace. Majitelku jsem v úterý vezla k veterináři, aby nemusela pěšmo a šla jsem s ní do ordinace. S veterinářovo názorem na kastraci jsem se neztotožnila. Ale radši jsem se nejdřív zeptala tu, tajně doufajíc, že se ukáže, že má pravdu.
Poučená jsem, ale dilema se nezmenšilo
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 23:46
- Nahlásit
A od kdy má ten pes(pes,ne fena) záchvaty? Od úterý?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 23:54
- Nahlásit
staropramen
A od kdy má ten pes(pes,ne fena) záchvaty? Od úterý?
nevím, co bylo za den. Ty záchvaty má cca od necelého roku, je mu pět a něco. Nedávno byl měněn veterinář a ten doporučuje kastraci.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2010 08:37
- Nahlásit
Aha,no já se ptám protože mě zajímá jestli ten nový veterinář navrhuje kastraci protože je prokázána spojitost s hormony u dotyčného psíka,nebo z fleku řekl vykastrujem a potom se uvidí :-D
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2010 09:22
- Nahlásit
Hehe asi už ze zvyku:-D
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2010 21:33
- Nahlásit
Takže, vážení přátelé.
Pejsek neměl od kastrace žádný záchvat a už se podařilo o čtvrtičku snížit dávky.
Nevím, kde je pravda a zda je to vlivem té kastrace, ale je to tak .
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Čen 2010 21:35
- Nahlásit
kachna_
No pokud byl tak šílený z háravek, tak podle mě to tou kastrací je. Sice to není jak 100% prokázat, ale hlavně, že je mu líp!!!
|
Dante
Člen |
# Zasláno: 11 Čen 2010 08:34
- Nahlásit
Zažila jsem fenku, která mívala záchvaty jen při hárání. Vykastrovala se a dokonce se pak mohly vysadit léky, byla O.K. Ono hormony mají vliv na hodně věcí - např. pokud fenka dostane cukrovku, většině taktéž pomůže kastrace a nemusí pak ani dostávat inzulín. U lidí to tak není, příčina vzniku je tam trošku odlišná.
U svého psa bych to řešila asi tak, že pokud by fenka měla záchvat častěji než 1 x za 1-2 měsíce, tak bych do té kastrace šla. Otázkou totiž je, co je pro tu fenu víc zatěžující - to, že nemá vaječníky, nebo to, že se vcelku pravidelně těmi záchvaty zatěžuje mozek?
A co se týče diagnostiky, je to opravdu trochu problém. Většinou se v praxi postupuje tak, se psovi odebere krev, vyšetří se hlavně glukóza a jaterní profil a čeká se. Pokud dostane další záchvat, "naslepo" se nasadí barbituráty. Jejich podávání nebývá nikterak rizikové. Pokud zaberou, léčba se ponechá a jen se kontrolují jednou za čas játra. Dá se udělat ještě několik doplňkových vyšetření. Pár klinik u nás dělá u psů EEG, ale s jakými výsledky, to nevím. Pak lze udělat i magnetickou rezonanci, ale to už je vyšetření v řádu několika tisíc a pes se na něj musí uspat. Jinak co se týče narkózy - pokud je šetrná a inhalační, nebývají po ní žádné následky.
|
rain
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2010 09:33
- Nahlásit
Hmm, teď řeším to samé a moc jste mi nepomohli.
Mám asi měsíc doma epileptika (za tu dobu jsme udělali spousty testů, které vyloučily jiné než neurologické příčiny, a mmjn. zase odhalily i jiné věci..). Pokud budu chtít, EEG, mag. rezonanci a odběr mozkomíšního moku mu můžu nechat udělat. Zatím jsme zvedli dávku léků, protože byl poddávkovaný ("tabulkově" prý hodně pod minimální dávkou na jeho váhu) a navíc měl záchvaty cca co týden, ale to taky může být tou změnou přostředí.
Kastraci nám veterinář mimo jiné doporučil taky. Rozhodně mi nic nenutil, jenom řekl že to může pomoct. Moje feňule je kastrovaná, takže nehrozí, že by z ní byl rozhozený. Žádný ze záchvatů zatím nebyl z rozrušení, obvykle předtím ležel/odpočíval/spal,...a najednou křeče... Proto si nejsem jistá jestli by v tomhle případě ta kastrace pomohla, navíc co se týče té narkózy u epileptiků (bavili jsme se o ní v souvislosti s tou m. rezonancí) a sám říkal, že s tím nemá dobré zkušenosti.
Není tu ještě někdo kdo by věděl o někom komu pomohla/nepomohla? Zatím jsem rozhodnutá ji nedělat, ale určitě budu dál hledat informace.
Děkuju.
|
rain
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2010 19:34
- Nahlásit
Nikdo k tématu nic nemá?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 25 Zář 2010 08:57
- Nahlásit
Psíček
Pes špatně vidí , ještě hůře než běžně a díky tomu může vběhnout třeba pod auto...pakliže je však zmrzačený tedy kastrovaný, je velká pravděpodobnost, že ztratí zájem o vše a tudíž nebude mít ani chuť nikam běžet a tudíž pod auto nevběhne.
Hele ale to je něco jinýho. U psejka, na kterýho jsem se ptala, se omezily záchvaty natolik, že se mu mohly snížit prášky natolik, že přestal bejt permanentně voblblej a začal si zase hrát..., navíc se snížila zátěž jater.
Ale pořád si trochu myslim, že je to jen léčba naslepo typu zkusíme tohle a když to nepomůže zkusíme tamto.
rain
v našem případě to pomohlo, nic víc, nic míň. Psejk je v domácnosti jedinej pes, takže nějaký ty háravky taky neměl z první ruky.
|