Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Prosím o radu - starý pes
Autor Zpráva
Pettr335
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 20:52
- Nahlásit

Jedná se o německého ovčáka, stáří 12 let, cca 36 kg, na zahradě a v kotci. Tento pes měl od malička problémy se záněty uší (byly mu provedeny mnohé operace, víceméně bez kladného výsledku), dnes je již hluchý, jeho trávení je normální, stolice -konzistence bez problému - sice se u toho více otáčí a padá to zněj na delší vzdálenost - zřejmě trochu těžko, chuť do žrádla normální, spotřeba vody normální, zrak dobrý, a jeden velký problém:
- občas se mu při chůzi či běhu stane, že mu ujedou nohy do boku a velice těžko se staví zpět na nohy
- sedá si a vstává opatrně, pomalu
- normálně neběhá jen tak poskakuje, většinou pomalu chodí
- při puštění z kotce je rád, normálně běží - svižně tam a zpět, potom zpomalí a normálně chodí
- při tom, když je evidentní, že má problém s kyčlemi, tak nevydává žádné zvuky, nekňučí, neztená
- sedání a vstávání je těžší vždy, nohy mu ujedou, tak jednou za 14 dní
- pes normálně vnímá gesta, poslouchá a spolu žijeme skoro normálně jako zamlada

Chci se zeptat, jak moc je to dle popisu vážné a jak by jeho stav hodnotili odborníci, chovatelé z tohoto fóra?

Ze svého okolí mám zprávy, že takový pes by se mněl ihned uspat, aby se netrápil, ale také, že pes pokud neleží bez pohybu, nekňučí bolestí, či nepřijímá potravu, tak má žít, pokud vyjadřuje radost ze života, aspoň částečnou.
Jde mi o to, aby jsem ho netrápil bolestí, ale neumím to odhadnout.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 20:55
- Nahlásit

Pettr335
Za vás pane to rozhodnutí nikdo neudělá. I staří lidé trpí na problémy s klouby a kyčlemi. Konečné řešení bych asi řešila až později...

Biluška
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 20:58
- Nahlásit

Pettr335
Je to prostě starý pes, kdyby to byl člověk vysedával by v čekárnách doktorů, chodil o berlích a jezdil do lázní.
Uber zátěž (pokud ještě nějakou má), přidej nějaké fujtajblíky na klouby a nech ho užívat si života. Až to bude na utracení tak to poznáš.

jana33
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 20:58
- Nahlásit

Pettr335
Myslím,že je to naprosto normální velkej starej pes - to,že má problémy s kyčlema je běžný, chce to dávat kloubní výživu, pro případ nouze mít u sebe analgetika typu Rimadyl a ulevit tak psovi od bolesti. V zimě nebo v dešti ho nenechávat venku, resp. pokud má zastřešený kotec a správně udělanou boudu,kde netáhne,tak může být tam,pokud ne nebo si sám nezaleze,nechávat ho v chodbě, v kotelně apod.,aby byl v suchu a mimo průvan. Plus je možný přidávat vitamíny pro seniory.

Pettr335
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 20:59
- Nahlásit

To mi poradil i veterinář. - Že to poznám. Dík.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 21:08
- Nahlásit

Pettr335
až to vzdá tak to poznáš, jak bylo psáno výše kloubní přípravky a hodně lásky, dej mu najevo, že i když zestárl je to pořád tvůj kámoš a part´ák.

Pettr335
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 21:17
- Nahlásit

V horších klimatických podmínkách, mrazu a vlhku jsem ho chtěl nechat ve sklepě u kotle, ale nezůstal tam nikdy, vždy raději šel ven. Taky v boudě moc není, spíše si lehne na dřevěnou podlahu před boudou. Před rachejtlema se do sklepa schová.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2010 21:55
- Nahlásit

Pettr335
mráz a vlhko kloubům moc neprospívá, ale měla jsem taky psa co jsem ho nedostala domů ani násilíma když jo, tak jen chodil a kníkal nelehnul si a neodpočinul si.

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2010 21:16
- Nahlásit

Pettr335
poradím Alavis MSM + glukosamin sulfát - je to na klouby, ale i šlachy a svaly, což by mu mohlo opravdu celkem pomost, ale je to dost drahý 470.- za 60 tablet. Ale je to dobrý, dávali jsme to naší Berunce a celkem jí to dost zabíralo, byly dny kdy se nám fakt nepostavila na zadní, s tímhle se to fakt hodně zlepšilo.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2010 21:20
- Nahlásit

Stafbulinka
mojí feně zas vůbec nepomohl.ale pomohl ji chassoton ono asi co pes to individualita.

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2010 21:32
- Nahlásit

kejtlin
nj asi to chce vyzkoušet co zabere.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 26 Úno 2010 21:52
- Nahlásit

Pettr335pane,vsak je to stary pes,jak tu pisou ostatni,jak stary clovek,budte rad,ze je takovy a ze ma chut do zivota,hlavne mu dejte najevo,ze ho mate porad rad a kecy typu,ze stary pes by se mel utratit,vubec neposlouchejte,to poznate moc dobre,kdy ta chvile nastane,tady vam radi dobre.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání