| Autor |
Zpráva |
zulu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 19:08
- Nahlásit
Ahoj,
můj 8,5 měsíce starý puberťák dnes v noci prodělal jakýsi záchvat. Bylo to zrovna při venčení, najednou mu ujely zadní nohy, celý ztuhnul v křeči a začal vydávat pravidelné chrčivé zvuky. To trvalo tak možná půl minuty, pak zvádnul sám poodejít, ale za chvíli se to opakovalo zas. Hned mě napadla epilepsie, ale dnes začal vydávat zvuky podobné, jakoby měl něco v krku a chtěl to dostat ven, zřejmě kašel. Ale už jen nepravidelně a jinak vše v pohodě.
Takže jsem teď zmatená, zítra jsem chtěla na veterinu. A abych pravdu řekla, teď je zrovna ta nejméně vhodná chvíle, finance moc nejsou. Tak nevím zda skočit k vetovi kam chodím jen kvůli očkování, případně zda rovnou upalovat na kliniku s plným vybavením pro případná vyšetření.
Co myslíte, že by to mohlo být? Může záchvat souviset s kašlem? Omlouvám se za román, ale ta možnost epilepsie mě trochu vyděsila..
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 19:11
- Nahlásit
zulu
co je to za plemeno? malý plemena mají tzv. měkké patro, které e jim lepí někam, kam nevím, vypadá to hrůzostrašně ale nic to není.
pejsa může být i nastydlej.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 19:22
- Nahlásit
český strakatý pes
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 19:27
- Nahlásit
zulu
zkus koupit v lékárně jitrocelový sirup a 3 krát denně dávej, když se to do 3dnů nezlepší tak k vetovi.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 19:35
- Nahlásit
kejtlindík, zkusím. teď když je celý den doma v klidu a v teple tak už se ani moc neprojevuje..
pokusím se tedy nastolit klidový režim, snad mě za to nesežere
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 20:33
- Nahlásit
zulu
při námaze nebo vzruchu-jídlo, návštěva, vítání apod bude zase kašlat, ale snad to je jen nastydnutí a měl by být v pořádku, dej vědět.
|
Radecha
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:06
- Nahlásit
zulu
Nechci tě strašit, ale strkáči mají k epilepsii plemennou predispozici. Doporučuju navštívit veterináře co nejdřív, vysvětlí ti případný diagnostický postup a případně dá domů rektální diazepam pro první pomoc.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:34 - Změnil/a: ankaras
- Nahlásit
zulu
Ahoj, neboj, bude to psincovej kašel, prodělali jsme ho před vánoci, prošla si všema příznakama, ale nekašlaal, takže to vypadalo na žaludek a všechno možný. Začalo to ublinkáváním piškotů na vycházce, pšíkala, (jenže to jsem si neuvědomovala), pak začala vyhazovat žrádlo do 20 vteřin po sežrání, pak už ho neudržela vůbec, až po silvestru dva dny začala kašlat, je to jako kdyby měla něco v krku a snažila se to dostat ven a nejde to, někdy to udělala jenom 2x , někdy jí to rvalo třeba 2-3 minuty a vypadalo to hrozně. Ona dostala ATB na zánět žaludku, protože ještě ke všemu je žrout všeho co najde a to i když si ve střehu tak to nejde uhlídat všechno a pak až když začala kašlat tak to všem došlo. Kdyby kašlala hned, tak jsme si tím asi neprošly. Koupili jsme jenom jitrocelovej sirup pro děti a dávkuje se stejně jako dětem okolo 12 let, takže 3x denně menší pol. lžíci, nebo je u toho odměrka, když by se to nelepšilo do těch 3 dnů, tak na veterinu, tam vám píchnou ATB na ten kašel a bude to OK. Doktorce jsem volala a říkala že jezdit nemusíme, jenom kdyby byla malátná, nesrandila víc dní, protože žrát moc nechtěla.
A jak píšou holky, nejhorší je to při přechodu ven z baráku a zase i zpátky. Musíš ho držet v teple doma, nelítat na vycházkách. U nás to tady teď dost řádí.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2010 22:44
- Nahlásit
Radecha
já vím, právě proto mě to hned napadlo. Ale pak mě zase znejistil ten následující kašel.
Asi raději na vet zajdu i když už bude v pohodě.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 00:24
- Nahlásit
tak před chvílí měl ten záchvat zase. Bylo to opět při venčení, ale poté co se rozběhl a obojek se mu zasekl do krku, takže to vypadá spíš na záchvat "kašle". Jen je zvláštní jak při tom vždy celý ztuhne.
|
TomášW
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 07:14
- Nahlásit
zulu
to vypadá na psincový kašel, taky jsme to měli a má to tady u nás na SM víc psů. Jak říká ankaras, ATB a do 10 dnů byl pes OK. Mě se dost dávil při podráždění krku, jako zatahání za obojek, štěkání apod...
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 17:25
- Nahlásit
zulu
Prý když mu zatlačíš na krk nebo zmáčnek krk, pod čumákem (nevím jak to přesně vysvětlit), tak by ti mohl začít kašlat, mělo by ho to nutit. Ayrin to moc nenutilo, ale u nás vadil obojek, tak jestli máš postroj, tak ho používej, než ho to přejde.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 17:44
- Nahlásit
Byli jsme na veterině, po ukázkovém předvedení záchvatu vetka konstatovala, že se jedná o typický psincový kašel.
Dostal tedy injekci antivirotika, Multidog vitamíny, sirup Atussin a nařízený klid, což teda nevím jak zvládne, ještěže jsem s ním teď doma.
ankaras
obojek mu taky vadí když cukne, ale postroj bohužel nemám..
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 17:59
- Nahlásit
zulu
No vidíš , tak přeju rychlý uzdravení. Nám se to vrací akorát opět začínáme kašlat a ublinkávat, takže pojedeme na injekci, minule jí neměla jak jsem psala a potřebujeme to asi zaléčit.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 18:30
- Nahlásit
ankaras
díky, též přejeme brzké uzdravení. Pes se začal po první dávce sirupu zase dusit, asi to nebude nic příjemného.. :/
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 18:51
- Nahlásit
zulu
Bude to dlouho trvat, nech ho na dietě, Ayrin unesla jenom rejži + kuř. maso, jenom lehčí věci. Ale vy asi nezvracíte ne? My tak začínáme a kašlala minimálně, ale vše okolo jsme si prožívali hodně. Měli byste mít rychlejší průběh, my neměli ATB, ale jestli není očkovaný tak až bude zdravý a v pohodě, tak ho nech na ten kašel naočkovat.
|
zulu
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 19:00
- Nahlásit
ankaras
jemu právě chutná, teda pokud mu do těch granulí dám aspoň paštiku či tak, jinak granule ignoruje už dlouhodobě
Pokud se ten kašel očkuje nějak zvlášť tak očkovaný asi nebude.
|
ankaras
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2010 19:09
- Nahlásit
zulu
My taky granule ne-e jenom s masem a vývarem. Očkuje se zvlášť, mně tvrdil náš veterinář, že to má v tý vakcíně co se dává, ale asi je to hloupost, musim se ho na to znovu zeptat. My byli pak na klinice v Plzni,tak jsem u našeho veta ani nebyla.
|