| Autor |
Zpráva |
Romeo
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 08:24
- Nahlásit
Máme doma pátý den fenku franc. buldočka, stáří 8 týdnů. Je celkově slabší, hubenější. Již druhý den má silný průjem konzistence "vody", nejí, málo pije. Včera jsme byli u veterináře, dal jí injekci proti průjmu, doporučil vývar z kuřete s rýží, ale nežere ho. Prý jsme si asi ji přivezli s lehčím zánětem střev. Odčervená byla, včera jsme to zopakovali. Věřím, že se z toho dostaneme, ale poraďte, jak ji pak pořádně vykrmit. Máme doma ještě dvouletého fr. buldočka, ale ten byl od malička pěkná kulička. Tahle psí holka je fakt hubená, koukají jí žebra a ten průjem jí určitě taky nepřidá. U chovatelky byla krmená jen granulemi, my jsme zkusili přejít na maso a asi jsme tomu průjmu pomohli. Mléčné výrobky u buldočků taky vyvolávají průjmy.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 08:31
- Nahlásit
No jestli u chovatele baštila jen granule a vy jí dali maso, tak se není čemu divit. Hlavně ať pije, pije a pije a zkuste ji navnadit na nějakou tu dietní stravu viz. vývar s rýží. Takhle malý štěně se nemůže dehydratovat a nemůže úplně hladový bez příjmu jen vylučovat, je to nebezpečný.
|
kery
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 12:21 - Změnil/a: kery
- Nahlásit
Romeno, Romeo, Romeo
Pokud má štěně průjem, neodčervujemeho - jeho organismus to zbytečně zatíží. Pokud nepřijímá žádné tekutiny - rychle na infuzi, dehydratace je u štěněte fakt nebezpečná, tělo se velmi rychle vyčerpá. Doporučuji veterináře s praxí pro malá zvířata s vlastní ambulancí, nikoliv doktora, který jezdí jen obvod (kravíny,...) a k tomu je jen na telefonu pro psy, kočky.
Co vakcinace? Šlo štěně od chovatele očkované? Pokud ne, je to zlé - průjem může být prvotním projevem závažné gastrointestinální infekce a pak už jde i o život. Toto onemocnění se většinou projeví u štěňat a mladých psů se špatnou či oslabenou či nevytvořenou imunitou (nevakcinovaní psi), nemoc vyvolá změna prostředí a krmení, invaze parazitů a styk s jinými psy. Důležité je včasné zahájení léčby - u štěněte 12ti hodinová u dospělého 24 hod. hladovka, návštěva veterináře - aplikace antibiotik, infuze a další podpůrné léky, pejska mít v teple a klidu.
Dieta je také důležitá, začínáme na rýžovém vývaru a po cca 3 dnech přidáváme i rozvařenou rýži a kuřecí maso. Dietu podáváme v malých dávkách několikrát za den. Můžete přidat i SMECTU - je to pro kojence.
Přechod z granulí na jiné krmení musí být postupný, cca 14 dní. Jinak krmit pejska masem schvaluji (ale je třeba přidávat i zeleninu a vitamin. dopňky).
Na škodu by jistě nebylo přečíst si nějakou odbornou literaturu o psech - od českého autora.
Snad moc nestraším a jedná se opravdu jen o průjem ze změny krmení. Držím pěsti a zvládněte to. K.
|
Romeo
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 12:49
- Nahlásit
Očkovaní jsme, ale to odčervení provedla sama veterinářka - z ordinace - už včera. Dostali jsme dnes do štěněte už dvakrát trochu rýže s vývarem a malinko se i napila, takže věřím, že to rozhýbeme. Díky za podporu. Stahoval jsem si z netu různé rady jak a čím krmit, ale jde mi z toho hlava kolem. Skutečně se nemá kombinovat masitá strava a granule ? Tomu našemu staršímu pejskovi dáváme ráno granule a večer nejčastěji drůbeží žaludky s vařenou mrkví, žádné zdravotní problémy nevykazuje, srst má krásně lesklou, ale neprojeví se to v pozdnějším věku ?
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 10 Srp 2005 14:45
- Nahlásit
Romeo
A nedoporučil ti veterinář dietní Eukanubu pro štěňata se zažívacíma problémama??? U nás existuje veterinární lékárna, když jsem přišla a řekla problém mého štěnda, to samé co ty, akorát ona zbafla předtím něco venku, tak jsme nasadili tuhle Eukanubu, po troškách, a druhý den vše v pohodě. Ještě dostala takový "práškový pudr", ten se rozdělá s vodou a snažíš se to do psa dostat, moje potvora to plive (je to něco jako lidská smecta)
|
inza
|
# Zasláno: 31 Srp 2005 16:45
- Nahlásit
mám trí měsíční štěne a teď má druhý den průjem a dneska se v něm objevilo trochu krve. Venku je ale pejsek živý. Čím to může být způsobeno?
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2005 17:07
- Nahlásit
Romeo, k tomu krmení.
U štěňat jsou jakékoliv drastické změny ve složení potravy přímo zakázány. Přechod na nový druh krmiva musí být vždy pozvolný a nikdy ne unáhlený, neboť vždycky taková změna vyvolá zažívací potíže. Pokud bylo u chovatelky krmeno pouze granulemi, tak musíš dodržet taky , alespoň zpočátku pouze granule, úplně nejlépe stejnou zančku na jakou bylo zvyklé u chovatelky. Postupně můžeš měnit nebo přizpůsobovat svým požadavkům a možnostem. Ale všechný změny je nutno dělat opatrně a uvážlivě. Je spousta odpůrců krmení kombinovaným způsobem. Ale já na našich psech krmím taky obojím, tj. granulemi i masem a vykazují naprosté zdraví, obrovský elán a energii, včetně krásné srsti, atd bez zažívacích potíží. Tento způsob krmení praktikuji i u štěňat, tj. např. 2x denně máčené granule, 2x denně vařená potrava. S nadšením přijímají i granule i maso. Ale i na tento druh krmení si musí postupně pajšlík zvyknout. Takže teď hlavně fenku vykurýrujte, krmte výhradně granulemi, nějakámi dietními, bez zbytečných barviv a chemie a až bude zcela v pořádku, můžete pozvolna zkusit přechod na stejný typ potravy jako u staršího psa. Ovšem polehoučku a při náznacích jakýchkoliv potíží opět šup na granulky. Jsou totiž údajně psi, kterým kombinace granule-maso nedělá dobře. Já osobně jsem se s takovým setkala jen jednou a u toho to bylo tak, že celý život žral granule a najednou dostal kastrol vývaru s masem a přílohou. Přímo to zhltal a pak z toho měl 3 dny průjem. Velká dietetická chyba a blbost majitele. Tak se držte. Jo a ta smekta je hodně dobrá, můžeš zkusit i obyčejné živočišné uhlí. Rozhodně ovšem nepodávat jiné léky, např. Endiform nebo Endiaron, ty jsou proti lidskému průjmu a pro psa jsou vysloveně jedovaté.
|
LUCKA
Člen |
# Zasláno: 31 Srp 2005 18:21
- Nahlásit
inza
Okamžitě na veterinu!! moje fenka 3 dny poté, co jsme si ji dovezli, přestala žrát, měla průjem, objevila se tam i krev a zachránili jsme ji hrobníkovi přímo z lopaty - zachránili jsme ji minutu po dvanácté-měla parvovirozu. Toto přežívá 1 z 10 psů takže okamžitě na veterinu! Nechci strašit, nepřeju nikomu, aby prožil to samé, co já. Byl to šílený týden-jen jsme pozorovali nehýbající se fenku,která jen leží a kolem ní jsou kaluže krve! Doufám, že to bude všechno O.K. Držím moc moc moc palečky a ozvi se, jak jste dopadli!!
|
haha
|
# Zasláno: 31 Srp 2005 23:04
- Nahlásit
inza
prožila jsem si s naším pejskem to samé co Lucka bohužel za tři dni bylo po něm takže neváhat a rychle k doktorovi. Slyšela jsem že fenka přežije parvovirozu spíš než pejsek, asi na tom něco bude.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Zář 2005 10:40
- Nahlásit
Díky všem za rady, eukanuba, suchá rýže a veterinář nám pomohly. Fenka už žere normálně a průjem je pryč.
|
LUCKA
Člen |
# Zasláno: 1 Zář 2005 12:08
- Nahlásit
Anonymní
Uf, tak to jsem moc moc ráda, že to takhle dobře dopadlo! I já jsem měla to štěstí, že jsme fenku zachránili (i když po týdenní léčbě, kapačkách a infuzích), haha bohužel to štěstí neměl/a. Moc mě to mrzí
|