| Autor |
Zpráva |
Fík
Člen |
# Zasláno: 1 Lis 2009 23:31
- Nahlásit
Ahoj všichni!!!
Mám pudla u kterého se objevila epilepsie. Naprosto náhle. Záchvat potvrzen u veterináře. Od června se záchvaty objevují v různých intenzitách i v různých časových intervalech......někdy v noci z naprostého klidu, jindy přes den.......
Lidičky máte s tím někdo zkušenosti? Každý postřeh, názor i jen popovídání vítám. Že v "tom" nejsme sami
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 12:58
- Nahlásit
Fík
ahoj nemám epileptika ale něco vím.je důležitý aby vet našel vhodné léky a dávkování jaké bude vyhovovat tvému pejskovi, bude je muset brát po zbytek života, ale může být na lécích i zcela bez příznaků nebo mít jeden záchvat do roka, takže co nejdřív k vetovi at´ nasadí léky, nškdy trvá delší dobu, než se najdou ty nejvhodnější.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 13:00
- Nahlásit
Fík
Ježiši - kdo? Cipísek?
Mělui jsme pudla s epilepsií když jsem byla malá - nikomu to nepřeju, ani největšímu nepříteli!
Na druhou stranu jsou snad už teď lepší, účinnější a šetrnější léky - držím palce!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 13:19
- Nahlásit
Fík
moje psice má epileptický záchvaty ne nějak často, ale občas se objeví... Nám doktorka říkala, že pokud to není častěji než tři za čtvrt roku (pozorovaný), neřešila by to lékama, takže zatím se držíme bez nich, i když občas má dva po měsíci, a někdy je třeba čtvrt roku zase klid... Ale jinak funguje normálně...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 13:26
- Nahlásit
Fík
Kdysi v Pravěku, gdyž mi bylo asi třináct měla psa-epileptika kámoška. Pamatuju si, že nesměl dělat takové činnosti, aby se mu něco míhalo před očima. Třá se honit kolem plotu - se tam rychle míhaly plańky. Nebo chodit delší trasy po kolejích - míhaly se pražce. A tak podobně. Prý to vyvolává záchvat. Ale jestli u všech epileptiků či jenom u toho jejího to fakt nevím...
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 14:33
- Nahlásit
Holky, děkuji!!! Zatím jsme bez léků a záchvaty máme tak jeden za dva měsíce - v průměru -
Nevím zda není epi po úraze, neb ho krátce pžed tím dvakrát "zboural" ridgeback /ridg běžel, běžel a nějak si nevšiml, že pudl taky běží a normálně se srazili, ale vzhledem k tomu, že můj pes měl 17kg a ridg 30kg, udělal můj pes několik kotrmelců.....a veřer pak bylo pudlovi blbě
Záchvaty paní vet. zatím nedoporučila řešit léky. Záchvaty musí být častější.... no uvidíme
Bohužel se jedná o Cipíska, který měl být pracovně využitý, ale vzhledem k tomu, že nám přibylo do smečky miminko, máme spolu s Cipískem "klidový" režim v podstatě bez práce, vyplněn jen dlouhými procházkami a cvičením poslušnosti.......
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 14:37 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
Fík
U nás hlavní co bylo, abychom si na ty záchvaty "zvykli" a brali je v klidu... Nejhorší byl ten první záchvat, kdy jsme vůbec netušili o co jde... Ale teď už jenom dáváme pozor,aby se psice neomlátila o nábytek nebo tak...
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 14:49
- Nahlásit
Já mám doma lidského epileptika, takže mám trochu povědomí...., ale musím tedy říci, že ten první záchvat u cipíska mě čistokrevně vyděsil!!! myslela jsem, že se někde otrávil... potácel se, motal, čůral, kálel......a i on byl vyděšený
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 15:13
- Nahlásit
Fík
u nás to je tak, že psice jde rovnou do křečí, ale snaží se při těch záchvatech vyhledávat naši přítomnost... Takže to bylo docela psycho, když za mnou vlítla na gauč a úplně se celá vyšponovala... Z toho byl v šoku i manža, kterej psisko jinak moc neprožívá... Ale tohle dostalo i jeho...
|
borderojd
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 15:52
- Nahlásit
oc moc držím palce aby se to alespoň nezhoršovalo, je to opravdu škoda že zrovna Cipísek. V rodině máme dva epilepťáky ae záchvaty ají tak jednou za tři měsíce, ale tím že to sou bráchové vořeši a na vesnici to samozřejmě nebude ani omylem nikdo řešit, takže můžu jen tiše zuřit a to je vše.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 15:54 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit
Fík
Tak po úraze to podle mě takřka určitě nemá - zapátrej v rodkmenu ...
Ostatně můj pudlík to měl taky vrozené..
Psala ti prý už majitelka jiného bílého epi krále.
Berou prášky, a jsou na tom mnohem líp..
A pokud teda s epi začíná, tak se mi ty intervaly zdají hrozně krátké. Náš pes měl první zhruba v roce, druhý cca po roce, a pak se ty intervaly postupně zkracovaly...až jsme dospěli k jednomu tříhodinovému záchvatu každých 10dní.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 17:36
- Nahlásit
Fík
Konzultovala bych to s jiným vetem. Co vím,tak se bez léků čeká po prvním záchvatu,ale jakmile přijde záchvat další a vyloučí se jiné možné příčiny,nasazují se léky,po ustálení se pak snaží snížit dávkování a najít tu hladinu,kdy pesan bude bez záchvatů. Rozhodně jsem teda neslyšela,že by se u tak častých záchvatů nezaléčovalo
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2009 20:47
- Nahlásit
Dines
Hele v rodokmenu jsme pátraly spolu s chovatelkou, je tam nějaké zatížení, ale co si budeme povídat, kdo z chovatelů to přizná, že????? Jinak se mi nikdo s eppi královákem neozval.
je to poprvé co to zmiňuji na "veřejnosti", do té doby o tom věděla jen chovatelka a vet.
pokud je mi známo, ale jsou to jen "doslechovky", má nějaký královák také s PP epi úplně prokazatelnou, ale popravdě netuším ani jaké je barvy a ani jak se jmenuje
Měla jsem trochu "cukání" s Cipískem krýt, ale po zjištění epi to samozřejmně nepřipadá v úvahu, takže......nebudeme rozšiřovat řady epi psů. protože já si ososbně myslím, že takováto věc není náhodná, že genetika na tom má podíl......a nemá smysl rozšiřovat řady takto postižených psů. Nevím a netuším zda u mého psa došlo k úrazu či je to genetika, která má na jeho nemoci podíl.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 07:08
- Nahlásit
Fík
máme fenku, která je schopná dostat záchvat i z radosti, že jsem došla domů. je potřeba vypozorovat příčiny záchvatů - my se snažíme tlumit její projevy radosti, strachu, hlídání a pod - prostě snažíme se držet její vzrušení kolem nuly. pak se naučíte poznat, že na pesana záchvat leze - naše začne schouleně šmejdit po baráku a hledá koutek, kam by zalezla. pak se jí začnou třepat svaly na zdních nohách a to je nejvyšší čas jí do tlamajzny vpravit tabletku (až několik) diazpamu. pak se uklidní a je jen ospalá. největší záchvat skončil ve křečích celého těla, počurala se a špatně dýchala, tlamu jsme ji museli rozpáčit, abychom do ní ten diazepam vpravili. uklidnění je neskutečně rychlé. vet nám vzhledem k celkovému zdravotnímu stavu i věku fenky nedoporučil trvalou medikaci, jen ten diazepam v případě krize. podmínkou ale je, že pesan nebude dlouho o samotě.
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 08:02
- Nahlásit
moll
máme také diazepam pro všechny případy a, ale dostali jsme emulzi do konečníku. Epileptikům by se právě neměla "páčit" tlama aby jsi zbytečně nevyvolala další záchvaty......
Zatím jsem nevypozorovala co mu záchvaty způsobuje, ani jak se chová před záchvatem....vzhledem k tomu, že záchvat dostává i v noci jakoby z plného spánku......
Ale každopádně děkuji za doporučení a vlastní zkušenosti....zaměřím se na to "schovávání".......taď mě tak napadá, že než u něj proběhl záchvat ve dne, snažil se mě vyhledat a být mi co nejblíže ......
No každopádně moc, moc děkuji za info.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 08:14
- Nahlásit
Fík
jo - tu emulzi do konenčníku mi vet taky nabízel, já viděla problém v dávkování a v aplikaci při křeči - tu tabletku za pysky vždycky nějak dostanu. tlamu jsme páčili jen jednou v krizi, bylo v podstatě jedno, jestli necháme stávající záchvat bez medikace nebo vyvoláme další - fakt byla krize a potřebovali jsme 3 ks tablet obvyklé síly (si nepamatuju jaké) na zvládnití...normálě pomůže 1 ks s rezervou.
a to, že leze za tebou je taky jeden ze znaků přicházejícího záchvatu - naše fenka se plíží kolem nohou takovým způsobem "potřebuju pomoct, ale vlastně tu vůbec nejsem a nic nechci" a pak vymizí do ztracena do kouta pokoje nebo chodby ...a to už jdu pro prášky, protože budou potřeba.
držím palce, abyste vše zvládali.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 10:36
- Nahlásit
Fík
Jinak se mi nikdo s eppi královákem neozval.
Omlouvám se omyl
Hele v rodokmenu jsme pátraly spolu s chovatelkou, je tam nějaké zatížení, ale co si budeme povídat, kdo z chovatelů to přizná, že?????
Měla jsem trochu "cukání" s Cipískem krýt, ale po zjištění epi to samozřejmně nepřipadá v úvahu, takže......nebudeme rozšiřovat řady epi psů. protože já si ososbně myslím, že takováto věc není náhodná, že genetika na tom má podíl......
Tohle ti schvaluju a děkuju za to - nechápu, že třeba někdo kdo má doma psa, který má, nebo někdy měl záchvaty, ho dokáže nechat připustit - já bych to nedokázala právě proto, že vím jaké to je mít takového psa doma
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 12:04
- Nahlásit
No, popravdě, kdyby byl uchovněn dříve /on není, protože jsem flink a mám na všechno dost času :-D/ tak pokud by byl zájem a já ho nehala krýt, mohl mít štěňata a věděli by jsme "prdlajz"........
Myslím, že se to klidně může stát, epi je poměrně časté onemocnění a nejen u psů / Já protože jsem se to dozvěděla, nemám právo ho ani uchovňovat, z mého pohledu, rozumíš/, nemá to smysl, protože nikdy krýt nebude... ale myslím, že každý normální chovatel by to ani nedopustil, prostě se to někdy stane a záchvaty se objeví až po nakrytí a nebo v průběhu života psa.... pak je tam zatížení u potomků.... ,žádný normální chovatel, kterému záleží na rozvoji plemene a na jeho zdraví, si přeci nebude "kazit" jméno a nakrývat epileptikem....navíc by se to poměrně brzy "objevilo" u nějakého potomka....
Nedávám vinu chovatelům, pudlařům ani nikomu jinému, prostě se to stalo.
|
Vlaskop
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 13:08
- Nahlásit
Je to už asi 10 let zpátky, kdy se u mého 9,5 letého malamuta objevila epilepsie. Nejprve jeden záchvat, pak chvíli nic a pak jich bylo čím dál tím víc. U veterináře jsme byli, ale v té době se to buď moc u psů neřešilo nebo jsme natrefili na méně znalého veterináře. Dostal lidské léky. Ale co jsme v té době nevěděli, že je naprosto bezpodmínedně nutné je brát velmi pravidelně a v přesném dávkování (které se různě upravuje dle intezity záchvatů) - to vím až teď. Záchvaty dostával převážně v noci a hlavně ve spánku. Po necelém půl roce se to tak vystupňovalo, že během dvou dnů měl 5 silných záchvatů. Z každého se dostával docela dlouho (byl mimo, chodil jak mátoha) a po posledním zblnul, tak jsme museli jeho trápení ukončit. Moc mě to mrzelo, protože nebýt epilepsie, tak by byl ve skvělé formě. Mohl to být klidně i nádor na mozku, kdo ví? Být vámi, tak pokud by se záchvaty opakovaly, najít veterináře, který má s epilepsií zkušenosti a přesným dávkováním léčiv se snažit záchvaty zminimalizovat. Držím palce, ať se Vám to podaří.
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 13:18
- Nahlásit
Vlaskop
děkuji za radu! Vet. nám dala léky na zklidnění při záchvatu s tím, že pokud budou záchvaty častější, bude se muset nasadit léčba. ta nás pravděpodobně nemine. Jdeme tento týden na vet. tak uvidíme.
Cipísek dostává záchvaty různé intenzity i v různou dobu naprosto netuším co záchvaty vyvolává. Nejprve jsem si myslela, že stres z odloučení....,ale zřejmně to nebude jen to.....koukala jsem na pár videií na you-tube a několik pejsků tam má záchvaty, které vypadají úplně přesně jako ten Cipískův
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 13:29
- Nahlásit
Zdravím všechny....
já měla labroše a u toho se epileptický záchvat objevil v noci, když jsem si na spaní zapla plasma kouli. Nevím proč, ale asi vydává nějaký vysokofrekvenční kvílení, co já neslyším. Pes byl neklidný, vždycky po večerním čůrání padnul a chrápal až do rána, ale ten večer furt chodil, kňučel, nenapadlo mně si to spojit s tou koulí. V jednu ráno mně probudil rachot, pes se svíjel v křeči a měl silnej, ale fakt festovní záchvat. Vet mi dal cosi na odvodnění, aby nedocházelo k otokům mozku a dál už nic nebylo, tak mně napadá, jestli tohle taky nejni v souvislosti s nějakým jiným spotřebičem. Můžou vydávat zvuky co my neslyšíme....
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2009 22:07
- Nahlásit
Bráchův pes také míval záchvaty, vet nasadil léky, ale šlo se ještě k jinému vetovi, ten dělal rozbor krve a zjistil, že ty záchvaty způsobuje rozrušení u psa a tím mu klesne hladina stopových prvků pod normál a to způsobuje ty záchvaty totožné jako u epilepsie. pes bral doplňky vitamínů, aby hladina stopových prvků se zvýšila a od té doby byl pes bez záchvatů. Na epilepsii jako takovou existuje tzv. kombinace přírodních výtažků a zabírá to u lidí, a mělo by i u psů.
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2009 09:08
- Nahlásit
Houšková
mohla by jsi mi o tom napsat váce, nebo dát odkaz???
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2009 17:44
- Nahlásit
Fík
Napiš mi na : houskova.j@arlas.cz
|
Houšková
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2009 17:47
- Nahlásit
Fík
Pardon, překlep, má být: houskova.j@atlas.cz
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2009 17:59
- Nahlásit
Houšková
díky
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2009 18:00
- Nahlásit
Mám taky epileptika. Byla jsem na konzultaci u veta a on mi vzhledem k tomu, že záchvaty nebyly tak časté a navíc pes je prťavec (kvůli vedlejším účinkům) nedoporučil užívat léky. Dohodli jsme se, že pokud by se stav zhoršil pak teprv by sáhl po lécích. Pak tady někdo dával odkaz na phytovet. Objednala jsem bylinky na zklidnění a jsem s nima hodně spokojená. Záchvaty už nejsou tak časté (naposledy před cca 2 měsíci) a průběh záchvatu je mírnější.
|
jbat
Člen |
# Zasláno: 5 Lis 2009 14:02
- Nahlásit
měla jsem pejska, který začal mít záchvaty ve 13 letech, z prvního záchvatu jsem se já vzpamatovávala celý den, bylo to šílený, měl je cca každý druhý den. dr.nám dal léky, bral je do konce života a byl bez záchvatů, ale huntovalo mu to ledviny, srdce... asi čím dýl bez léků, tím líp.
každopádně držím palce, vím jaký to je, ale dá se s tím v pohodě žít. hlavně bacha na nábytek etc, ať se nepráskne do hlavičky nebo něco...
|