Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Eklampsie?
Autor Zpráva
kejtlin
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2009 12:53
- Nahlásit

Ahoj, jak poznám eklampsii?Vet mi to nebere. Odvčera mi fena kulhá na 1 zadní, jen občas, má ji občas i ve vzduchu, neklepe se, netře hlavou o podložku o štěňata se stará. Je 5 dní po porodu.
Díky

dejavu
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2009 13:22
- Nahlásit

Z počátku bude postižená fena neklidná a nervózní, během krátké doby ji začnou jakoby tuhnout nohy, může se motat a ztrácet orientaci. Případně se nebude moct postavit na nohy nebo bude chodit velmi ztěžka na neohybných nohách. Její teplota může stoupnout až na 40,6 C a její dech se velmi zrychlí. V tomto případě by fena mohla zemřít, pokud by jí nebyla poskytnuta pomoc.

Erin
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2009 13:57
- Nahlásit

kejtlin

Co je to za plemeno,kolik má štěňat.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2009 14:29
- Nahlásit

Pokud jen občas kulhá na zadní nohu a nemá jiné problémy,stará se o štěnata a baští tak uřčo nejde o eclampsii.Jedním z prvních příznaku je nervozita feny,zrychlené dýchání,fena se nestará o štěnata,nechce jíst,a hlavně třes svalu a teplota.Pokud si sáhneš na fenu jakoby zhora za krk nebo spíš mezi kohoutek a krk tak cítíš třes svalu jako bys měla ruku na hromadě červu ono se to jakoby celé třese a vlní.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 25 Říj 2009 21:09
- Nahlásit

Je to KAO eklampsie to není, vet mi volal zpátky, zná mě a ví jak hysterčím, možný zánět kloubu nebo něco, preventivně jsem ji nasadila včera Calci Plus, před chvílí jsme byli venku a chodila úplně normálně.
Vet říkal, že mám ještě počkat, že ji nechce nic píchat když kojí, samo kdyby chodila po třech tak mám přijet.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 05:02
- Nahlásit

kejtlinËclampsie je záležitost pouze malých (trpasličích plemen)

Neessi
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 05:21
- Nahlásit

KEISSA

Ëclampsie je záležitost pouze malých (trpasličích plemen)

Nemáš pravdu.Poporodní eclampsie se týká všech plemen . zrovna před týdnem jsem ji zažila u boxerky 10 hodin po porodu.
Ten "třes" svalů jsou křeče ,které postupně zasáhnou celé tělo.První pomoc -okamžitě podat injekční formou Magnesium a nechat čubinu v klidu ve tmě.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 06:10
- Nahlásit

Neessi
Všude jsou vyjímky ale i přesto je to problém převážně malých plemen.A ještě bych typla i hodně mléčná plemena jako boxer,dobrman,bultík ap.Ale u těchto plemen je to spíš zpusobeno nesprávným podáváním vápníku

kejtlin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 11:23
- Nahlásit

KEISSA
Je to záležitost PŘEDEVŠÍM malých plemen, ale kamarád to měl u ovčandy 14 dní po porodu, měla 11štěňat a krmil celý život superpremiovkou, v době kojení stravou pro kojící a březí feny.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 11:52
- Nahlásit

kejtlin
To je právě ono,organismus feny si zvykne na určitou dávku v určitém množství a v době kdy pak vápník nejvíc potřebuje neumí použít a využít jiné zdroje.Mám odchováno přes 30 vrhu NO ale i malé plemena a mužu říct že jsem eclampsii nikdy neměla ale taky nekrmím granulema a nepřidávám žádnej vápník jak březím tak kojícím fenám.
.

Alexa
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 11:52 - Změnil/a: Alexa
- Nahlásit

KEISSA
měla jsem eklampsii u BOM. Právě u větších plemen je velké riziko rozpoznání, zvlášť když člověk narazí na veta, který má stejný názor jako ty, což se mi přesně u maliňačky stalo. Naštěstí jsem cestou zpátky navštívila jiného veta, který eklampsii okamžitě poznal fenu dal na kapačku a zachránil jí život.
Není to jen otázka krmení, mám taky odchováno dost vrhů jak NO, tak BOM trpasličích a toy pudlů. Ze všech fen měla eklampii u prvního vrhu ta maliňačka a u druhého vrhu jedna trpasličí pudlička. Všechny feny krmím stejně, syrovou a vařenou stravou vápník s fosforem přidávám během březosti a kojení a ještě přilepšuju tvarohem.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 12:00
- Nahlásit

Za 13 let, co mám psy jsem eklampsii nikdy neměla, ani ji neviděla, krmím granulema i masem a to jak syrovým tak vařeným, mám i trpasličí plemena a nikdy se mi to nestalo a kdyby mě nenahlodali na cvičáku, že by to třeba mohla být eklampsie tak tolik nehysterčím.

Neessi
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 10:30
- Nahlásit

KEISSA
A ještě bych typla i hodně mléčná plemena jako boxer,dobrman,bultík ap.Ale u těchto plemen je to spíš zpusobeno nesprávným podáváním vápníku

Promiň,ale to spolu vůbec nesouvisí. A ten vápník u eclampsie nehraje žádnou roli. Eclampsie stále není prozkoumaná- známe příznaky,následky a léčbu,ale etiologii ne.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání