Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / harani
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2005 13:09
- Nahlásit

Do kdy je normalni (vek stenete), ze se fenka nehara? kdyz se nikdy nezacne harat, jaka to ma rizika? Je jedina mozna lecba kastrace? Diky za odpovedi.

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Led 2005 13:21
- Nahlásit

Ehm, po "léčbě" kastrací ti fenka těžko začne hárat. Jinak záleží na plemeni. Obecně platí čím větší plemeno, tím déle přichází hárání. Moje fenka RR hárala poprvé v 8 měsících (průměr je 10 měsíců), jsou ale i případy, kdy hárala fena poprvé až v 1,5 roce a je zdravá. Na kamarádky stafordici to zase přišlo prvně v roce....tohle je věc hodně individuální. Co máš za plemeno, jak je fena stará a ja k si přišla (přišel) na kastraci?

Sendy
Člen
# Zasláno: 3 Led 2005 13:22
- Nahlásit

Fenka začíná hárat v době pohlavní (ne tělesné) dospělosti a věk záleží na plemeni a velikostním rázu (asi nejlepší je zeptat se u chovatele). Pokud fenka nezačne hárat +-do roka, nebo máte nějaké podezření dřív, určitě navštivte veterináře, není to normální....každá zdravá fena hárá. A kastrace není léčba, léčbu by měl určit odborník, t.j. veterinář.

Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2005 14:25
- Nahlásit

fenka je stredni velikosti (je ji 13 mesicu), ale je to tintitko, ma jen 8 kg a veter. rika, ze je drobna (jidlo totiz neni jeji priorita). Kastraci mi navrhl v pripade, ze se nezacne do dubna harat a nebyl by OK vyter z pochvy. Neuvazuju o tom, ze by mela stenata, ale hned kastrovat ji tez nechci.

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Led 2005 14:39
- Nahlásit

No, pokud má podváhu může být problém tady (u lidí to tak alespon je). Pak může mít problém s hormony (to se dá, myslím, vyřešit lépe než kastrací). Mě pořád ale neleze do hlavy ta kastrace. Na tvém místě bych to zkozultovala ještě s jiným veterinářem

Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2005 14:48
- Nahlásit

Ta kastrace nebyla myslena jako "lecba", ale jako prevence problemu hormonalni dysbalance ev. rakoviny, aspon tak to po vykladu veter. chapu.

Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2005 15:28
- Nahlásit

Já bych se ještě vůbec neplašila, má fena německého ohaře začala hárat až ve dvou letech. Také jsme plašili u veterináře, že to není normální atp.. Udělal sono, bylo vše OK, což nás uklidnilo a píchl jí vit. E, no a za 3 týdny jsme měli háravku. Hárání je skutečně velmi individuální záležitost. Chápu jak to ten veterinář myslel s tou kastrací, ale upřímně,tohle by měl říkat, až v případě že ty stěry budou špatné.... Trošku se mi ten přístup zdá podivný. Vždyť se musel za svou praxi určitě s takovými případy setkat... Zkusila bych jiného veterináře...

Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2005 15:55
- Nahlásit

To ne, myslim, ze veter je vyborny, plne mu verim diky lecbe meho minuleho psa. Tu kastraci uvedl jako reseni, kdyz by byl potvrzen zdravotni problem, po kterem zacneme patrat na jare. Spis me zajimaly zkusenosti jinych s prvnim haranim, protoze vsude kolem se ted haraji feny a my nic Byla by smula, kdyby ta moje priserka mela takovy pech a musela pod kudlu.

RoSa
Člen
# Zasláno: 3 Led 2005 16:00
- Nahlásit

Také se může stát, že první hárání je "skryté" - t.j. fena hárá, ale tak málo, že si toho majitel ani nevšimne nebo si myslí, že má fenka jen lehký výtok. Takže je možné, že vám už hárala třeba v 7mi měsících (to bych tak podle velikosti tipla, možná i trochu dřív) a ničeho jste si nevšimli.
Moje RR-fenka (35kg) hárala v 9,5 měsících.

Anonymní
# Zasláno: 3 Led 2005 16:11
- Nahlásit

diky vsem za utechu a zkusenosti, uvidime po sterech

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 11:24
- Nahlásit

Anonymní

jestli je fence už 13 měsíců a je hubená, tak bych ani po hárání rozhodně neriskovala štěňata - taky by to čubina nemusela vydržet. Jinak si myslím že je to u psů podobné jako u lidí. Holky, které jsou ještě v 15 letech "ploché", často začnou i později menstruovat, i u psů předpokládám že je možnost, že se čubinka vyvíjí pomaleji, tudíž později dosáhne i pohlavní zralosti. Každopádně je správné nechat ji vyšetřit u veta zda nemá hormonální poruchu či má-li vůbec dělohu (i to se může stát, že se děloha nevyvine, i u lidí je to možné)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání