| Autor |
Zpráva |
WiNNE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 11:58
- Nahlásit
Dobrý den, nemám s hafanama příliž velikou zkušenost. Mám je všeobecně rád asi jako každý člověk který má rád zvířata a přírodu, ale již delší dobu mi v hlavě visí obrázek krásneho hafíka, který mě okouzlil na první pohled.Byl to krásně huňatý bílej vlčák až později jsem zjistil, že to byl bílý švýcarský ovčak. Je to asi 3/4 roku co jsem přemýšlel o tom, že bych jsi pořídil hafíka abych měl s kym chodit běhat, sportovat a tak si venku vybít baterky, ale také s kým bych se mohl doma pomazlit a mít se o koho starat a rozmazlovat. Nikdy jsem hafana neúprostně po mamce nepožadoval uvědomoval jsem si, že s tím je mnoho starostí a že mnoho hafanů končí v útulcích, či někde na ulici a hlavně jsem v minulosti provozoval mnoho sportů. Jsou to tak 3týdny, když jsem šel od přítelkyně z práce a na ulici jsem potkal mladou paní s bílým vlčákem. Ohromeně jsem kolem něho procházel a měl jsem 100 chutí ho podrbat v tom jeho krásně huňatém, bílém kožíšku, byl prostě sladkej ;) ale ovládnul jsem se nejen z důvodu, aby jsi jeho panička nemylela, že jsem blázen, ale také nemohu jen tak šáhnout na cizího psa, jelikož by si mohl myslet, že mu třeba chci ublížit a mohl by mě rafnout, či tak něco podobného. Jak jsem říkal s hafanama žádné zkušenosti nemám jen u babči jsem chodil venčit a hrát si s jejím psem, ale přijde mi logické že na sebe nenechá nikdo šahat jen tak ani lidé se nenechají tak ani psi se nenechají, tedy aspoň né všichni a ovčák mi nepřijde úpně jak taká hračička kterou si jak mého kamaráda kokra cikáni odvezou na špagátku =D. Když jsem uvažoval o pořízení hafana přemýšlel jsem o několika mích favoritech a to o Dobrmanech, Německých ovčácích či belgických ovčácích. Dobrmana jsme vyloučili jako prvního přítelkyně se jich bojí a pro ně bych nemohl vytvořit ideální podmínky. Pak nám zbyl jen NO a BO německé ovčáky již měla babička přítelkyně v minulosti, ale poté co jsme objevili BO groenendael tak jsme tíhli k němu. Četl jsem si o něm různé články atd. tak jsme si říkali jo to je dobrý pejsek má rád pohyb, přišel mi takový správňácký pes. Nic méně střetnutí s BŠO bylo takřka osudové :P , ta chlupatá potvurka tak krásně na mě koukala O=) . Tak jsem to hnedka říkal mé přítelkyni a ta říkala, že ho také viděla a že byl nádherný. Tak jsem si večer sedl k noťasu a strávli sem pár hodinek na netu a koukal jsem na to krásné zvěřátko ... Čím více jsem o něm věděl tím mi byl srdci blíž. Je to hafánek, kterej semnou bude chtít být venku a především je to společenský pejsek tudíž jak jsem pochopil když bude v častém kontaktu s určitými lidmi tak si na ně zvykne a nebude mít asi přílišný problém s nimi vyjít a bude je mít rád, když se k němu budou chovat lidsky=). Má rád děti jak já a počítám že se mích dětí dožije ačkoli mi je teprve 18. Četl jsem tu různé diskuze kde se lidé, kterým na hafanech velice záleží snaží co nejlepe poradit budoucím hypotetickým majitelům hafanů poradit co a jak a i když to nebude příjemné slyšet řeknou to tak jak to vidí či cítí. A proto bych se vás také chtěl zeptat zda bych tohoto hafíka mohl udělat šťastným a spokoleným. Vím že u mě nebude mít asi nejlepší podmínky jelikož bydlím v bytě, ale doufám že to neni jediné kritérium, ale přesto se bojím že mu nedopřeju vše co by potřeboval proto sem napíši co mu mohu nabídnout a prosím o posouzení zda je možné, aby se u mě mohl cítit šťastný.
Je mi tedy 18 jak jsem již zmínil žiji v bytě 3+1 se svou mamkou (segra v Praze jezdí domů 1 za 2 týdny na výkend po VS chce zůstat [zůstane] v Praze) nebo momentálně takřka nastálo u své přítelkyně 20 let v bytě 4+1 kde je i její babička (vztah k pejskům velice velice pozitivní u obou[přítelkyně i "naše babička"] ) Hafana bych si nepořizoval ihned nejříve příští jaro (2010), nejsem plnohodnotně výdělěčně činný cca 3 500 - 4 000 měsíčně přítekyně pracuje v lékárně jako farmac.laborantka. Přítelkyně plánuje jít na VS tudíž předpokládám, že pejsek bude na trvalo u mě a teď přichází asi nejhorší věc, které se bojím a to je dojíždění do školy autobus mi jede ve 6:45 / 7:20 musím jezdit 6:45 ale v září se většinou mění jízdní řády. Tudíž bych hafíka mohl vyvenčit ráno a pak se vracím až kolem 15:30 a pak 16:30 , ale než by byl hafík měl bych mít auto tak bych to stíhal dříve. Když přijdu domu nemam absolutní problém jít a být s hafanem 3-4 hodky venku a pak tak 1,5 - 2 hodky venku večer než by se šlo spát. běhat tu má kde bydlím na klidném sídlišti kde nejsou fregventované selnice a ani moc lidí (sídliště je převážne z cihlových bombónků to maj 3 okna do výšky a jeden chod [9 rodin]) chtěl bych štěňátko - fenku chci se o něj postarat a pokud možno vychovat sám aby jsi na mě zvyklo a mělo ke mě co nejbližší vztah. Prosím vás o vyjádření :/ ... Ale hlavní co bych mu mohl dát a to si myslím, že je nejdůležitější je Lásku, kamaráda a člověka, který udělá vše možné i nemožné, aby byl šťastný.
Omluvte mě za pravopisné chyby češtině co se týče gramatiky moc nedám , jesti něco nedává smysl omlouvám se psal jsem to přerušovaně asi 20 minutek :P
|
Baico
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 12:30
- Nahlásit
WiNNE
Mám tříletého BŠO. Jsou to faj hafani. Vůbec jim nevadí žít v bytě, naopak, jsou co nejradši v blízkém kontaktu s pánečkem a vůbec celou smečkou. Co je důležité u tohohle plemene je raná socializace, kterou už začne správný chovatel a pak je na tobě, aby jsi pokračoval. To znamená, aby si pejska seznámil postupně se vším, co bude potkávat. Já dostala štěně super rozdělané a vzhledem k tomu, že jsem v té době učila na VŠ, Baico chodil učit se mnou, stejně tak od mala se mnou chodil do stáje na koně, jezdila vlakem, autobusem, metrem tramvají.
Co se týká aktivit, bude dělat s tebou cokoliv, je prostě rád, když s tebou může být. Jestli chceš, tak se podívej na naše stránky URL
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 12:40
- Nahlásit
Vřele doporučuji knížky od Ireny Sehnerové, narozdíl od překladových paskvilů velmi hezky a čtivě popisují citlivou, ale důslednou výchovu. Najdeš tady http://www.sehnerova.cz/stranky/113x1.htm - nejdou koupit v obchodě, musíš objednat. Např. kniha Jak vychovat psa, Máme doma štěně a O psech: Vše co vás zajímá-mladý pes.
Myslím, že to k předpsímu vzdělání stačí.
A k tomu dojíždění - vyber si opravdu dobrého chovatele (k objíždění výstav a seznamování s lidmi okolo BŠO máš nejvyšší čas! Chvíli to trvá, než se dostaneš k těm správným informacím a správným lidem), který bude mít štěňátka v kontaktu s lidmi a bude se jim hodně věnovat. A pak si pořiď štěně nejméně tříměsíční, klidně i trochu starší, vynecháš tak velmi náročné miminkovské období, kdy se dá nejen hodně zkazit, ale člověk musí být opravdu častěji doma a venčit a krmit.
Věk 3 měsíce je pro odběr opravdu lepší.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 12:59
- Nahlásit
WiNNE
Já bych ti doporučovala, abys fakt měl to auto, protože to je obrovská výhoda a pro leckoho i nezbytnost
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:24
- Nahlásit
Ze začátku je potřeba počítat s loužičkama a nějakým tím bobanem doma. Malé štěndo tak dlouho ještě nevydrží. Je to ale jen dočasné. Moje fenka je taky doma přes den sama a od šesti měsíců byla schopná vydržet 8 i 9 hodin bez loužičky. Já jsem teda měla možnost ji chodit venčit v poledne, takže jsem ji tím zbytečně netrápila, ale vydržela. Teď v necelých 10ti měsících vydrží deset hodin v pohodě, už má režim a celý den prospí. To mám ověřeno, stačí zůstat s ní v týdnu doma. Lehne a i když se občas procourá po bytě, fakt víceméně spí. Až kolem 4té začne být aktivní. Pokud by jste měli možnost, aby ji nekdo v poledne vyvenčil (co babička?), tak nemáte problém ani u štěnda.
Taky je potřeba počítat s případnou destrukcí, aby se přítelkyně a babičky nesekly, jakmile štěndo něco zničí (nemusí, ale raději s tím počítat ).
Jinak vzhledem k tvému přístupu a snaze zjistit si co nejvíce informací dopředu si myslím, že i kdy nemáš zkušenosti se psem, nemusíš se toho bát. Taky mám prvního psa a obavy z toho, jak to zvládnu byly velké. Teď jsme i já a troufnu si říct i moje fenka spokojené a užíváme si společný život. Objevíš spoustu aktivit, které se se psem dají dělat a nové obzory života jsou na světě A tím nemyslím procházky v parku
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:26
- Nahlásit
WiNNE
mrkni se tady na cz-pes do diskuze Bily svycarsky ovcak, je nas tam docela dost majitelu BSO se psy i fenami z ruznych chovatelskych stanic, moc radi ti povime nase zkusenosti a poradime vsechno co a jak
|
WiNNE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:27
- Nahlásit
Nu samozdřejmě, že hfíka bych si nevzal hnedka jako miminko většinou co jsem se koukal na ty chovatelské stanice tak tam jsou také ty základní sociologické návyky už mají jako je například chůze na provázku či třeba jízda busem hluk atd , to auto bych měl především kvůli tomu dojíždění inač bydlím 5 minut od centra města ačkoli kdyby někdo stál u mě před barákem ani by ho to nenapadlo jsem na hodně vysokém kopci kde je to také zašitě ale inač vše potřebné (veterinář, či krmení atd) je ve městě. Jsem rád že to není žádný velký problém ten byt jelikož ten hafík je to nejúžasnější zvěřátko co jsem viděl a jsem velice rád, že jsem ho tenkrát potkal na té ulici.
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:28
- Nahlásit
WiNNE
nojo, bilyho psa si kazdy hned vsimne porad se me nekdo pta co je to za rasu ))
|
WiNNE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:36
- Nahlásit
jj já sem četl tu diskusi od Montika o BŠO, že se lidé ptají a také názory na rasu sem neměl ani já a to se v hafíkách fakt nevyznam ale prostě to byl bílej vlčák až tedy večer jsem se dozvěděl, že je to švýcarskej ovčák
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:40
- Nahlásit
WiNNE
tak si dej do kupy co bys tak asi chtel vedet o tomhle plemeni, vyraz treba na nejakou vystavu nebo se domluv s nekym kdo ma BSO na setkani
jinak s tim vencenim kdyz budes pryc...myslim ze ta babicka by byla dobra volba, aspon prvnich par mesicu nez se stendo nauci cistote...
|
WiNNE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:41
- Nahlásit
nu demolace se až tak moc nebojim ňák to pro začátek obrnim proti nájezdům ale myslím si, že to všichni přežijeme nu moje mamka pracuje krátkej dlouhej tejden takže jeden tejden je 2 dny doma a druhej tejden je 2 dny v práci takže když bude doma přes poledne doma tak mi ji bude moct vyvenčit, ale tak uvidí se jak to bude, až nastane ten den kdy bych si přivedl domu tu moji malou prdelku bílou nu a s timi loužickama či kuličkama něco vymyslim
|
WiNNE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:48
- Nahlásit
nu tak já bych si ji chtěl pořídit před velými prázdninami koncem jara by to bylo nejlepší abych s ní mohl být přes prázdniny na dovolené nejezdím takže bych s ní mohl být every day a hlavně celej den strasněě se na ní těším
|
drakka
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:49
- Nahlásit
WiNNE
jo, to zni rozumne tak drzim palce
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 13:52
- Nahlásit
WiNNE
tak to je hned lepší, mamka pomůže a když si načasuješ odběr cca na ty prázdniny, tak to "nejhorší" období se jí budeš moct věnovat celodenně. taky jsem si odběr plánovala na dobu volna, brala jsem si ji ale v zimě, pod stromeček
tak přeju šťastnou ruku při výběru té "pravé"
|
WiNNE
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2009 14:06
- Nahlásit
Jj je to nejlepší no ji mít na co pokud možno nejdelší dobu volna a já bych s ní stejně byl minimálně tejden doma i když bych etě měl školu přestupoval jsem z hodně prestyžní školy v druháku kvůli specializacím ve 3 ročníku tak jsem přestoupil do žatce na ekonomu nu a jelikož je ten rozdíl ve znalostech znát a jestě k tomu jsem šel z druháku do prváku tak do tý školy chodim s na těch 6-8 hodin sednout a pokecat s kámošema mužu si psát sám omluvenky takže tejdení až dvou tejdení "nemocenská" se zvládne ;) ale jen doufam, že neprasku nedočkavostí
|