| Autor |
Zpráva |
Nika
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2005 13:09
- Nahlásit
Ahoooj
Kdy a co jste učili pejsana za povely??
Můžu začít s povelem sedni hned ten týden, co si ho dovezu domů?? Jak je nejlepší postupovat s učením povelů?? Co nejdřív?? Měla by být nějaká pauza mezi jednotlivým učením povelů, aby z toho štěně nebylo zmatené??
Díky
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2005 13:18
- Nahlásit
Nika
Ahooj, už jsem si myslela, že tu nikdo není, že jsou všichni někde u vody.
Nejsem žádný zkušený kynolog, ale určitě bych nezačínala hned jak si pejska přivezeš domů. Musíš ho nechat trochu rozkoukat, aby se seznámil, spíš si s ním hrát než ho chtít hned něco učit.
Nejdříve nauč pejska, aby k tobě přiběhl když ho zavoláš jménem. Musí si zvyknout, že to je jeho jméno a tak ho budeš volat. Když nebude chtít, můžeš se trošku přikrčit, on si bude myslet, že si chceš hrát a přiběhne. Teda aspoň tak to fungovalo u nás. Potom můžeš trénovat i povel sedni, až bude zvládat sedni, tak přidávat lehni a další povely. Štěndo by mělo být před cvičením každého povelu pořádně vyblbnuté. Jestli je nutná nějaká pauza Ti neřeknu, to je u každého jinak. Ale to poznáš sama. My jsme to dělali tak, že když uměla dobře sedni, tak jsem začínali s lehni atd. Nikdy jsme ji nemotali zbytečně šišku s více povelema najednou. Ale třeba to tak někdo dělá.
Až se doma trochu otrká tak zkoušejte připnout na chvilku obojek, když potom snese obojek tak vodítko. To byl u nás ze začátku dost problém. Ale chce to všechno postupně a mít velkou trpělivost. Pro jakého pejska si jedeš?
|
Brigitta
|
# Zasláno: 29 Čec 2005 13:52
- Nahlásit
Nika
My jsme naše tříměsíční štěndo hned od začátku učili reagovat na jméno. Jakmile přiběhla, hned dostala pamlsek. Venku jsme vůbec neměli strach, štěndo je malé a venku zná jenom Tebe, takže se Tě bude držet, obvzlášť když zjistí, že všechny dobrůtky jsou od Tebe. Přivolání jsme učili také velmi brzy, možná už tak po týdnu, co jsme ji měli. A zase, jakmile přiběhla, hned dostala pamlsek. Povel sedni je celkem jednoduchý, stačí, když jí pamlsek přidržíš nad čumáčkem, bude ho chtít mít pořád v zorném poli, a tak si automaticky sedne, nebo jí pomůžeš druhou rukou, kterou jí opatrně zatlačíš na zadeček. Jakmile se začne sedat, tak dát povel "sedni." Všechno jsem to dělala a vlastně ještě pořád dělám formou hry. Povel lehni byl trošku složitější, ale nakonec ho začala také chápat. Sice ještě ne samostatně, zatím jen ze sezení, ale i tak si myslím, že to jde. Po měsíci, co ji máme, tedy od dvou měsíců, můžu říct, že je to sice občas někdy náročné, ale stojí to za to. Naše malá slečinka je prostě skvělá. Doufám, že z ní také budeš mít jen samou radost. Jo, a hlavně bacha, štěňata, alespoň to naše, hrozně bufetí Ze začátku moc ne, to víš, otrkává se, ale během dvou týdnů to začlo, takže vlastně jedině s tímto máme trošku potíže, ale jinak je to super.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 29 Čec 2005 14:20
- Nahlásit
Jak píšou holky, všechno je nutné dělat po dobrém a hrou. Nejdůležitější je vybudovat si se štěnětem dobrý vztah, to je základ všeho ostatního. Předpokládám, že bude štěně v bytě, takže bude s tebou stále v kontaktu a tudíž se výchova-návyk na základní povely odehrává víceméně samovolně v rámci běžného života, protože mu prostě musíš stanovit nějaké mantinely. Podle mě je základ pro běžný život: návyk na jméno, přivolání, místo, zakazovací povel ("ne!" nebo "fuj!"), návyk na obojek a vodítko, neskákat na lidi. Tohle všechno jsem učila už od chvíle, co jsem si štěně přivezla domů. Používat pro určitý výkon vždycky ten samý povel, který si zvolíš (když budeš přivolávat jednou Ke mně a podruhé Pojď sem, uděláš mu v hlavě zmatek). Hodně chválit a opatrně kárat, malé štěně samozřejmě nijak tělesně netrestat. Od začátku si ujasnit, co od psa očekávám a být důslední-nespoléhat na to, že z něčeho později "vyroste" nebo že později z toho bude mít rozum-opak je pravdou, zlozvyky se těžko odstraňují. Důslednost a láska se nevylučují, ba naopak.
Přeju hodně úspěchů a radosti z pejska
|
Brigitta
|
# Zasláno: 29 Čec 2005 14:36
- Nahlásit
Ketrin
Důslednost a láska se nevylučují, ba naopak.
Moc pěkné.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 31 Čec 2005 14:51
- Nahlásit
NIKA
Přesně tak nejdřív si musí pejsek v novém prostředí všechno očuchat a navyknout si na nový domov. Až se trochu otrká tak můžeš začít s těmi nejzákladnějšími povely, které všechny řekla Ketrin. Výchova by měla probíhat harmonicky, důsledně a hlavně s láskou. Věřím, že to zvládneš a mimochodem jaký štendo budeš mít?
|
Monyschka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2005 20:29
- Nahlásit
Nejdříve se pejsek otrká(každému to trvá jinak dlouho) a pak se začne učit hlavně hrou. Já mám Borderku a ta se otrkala hned a druhý den už se tvářila, jako by tu bydlela roky. Za tři dny reagovala na jméno a za týden se naučila sedni. Po měsíci uměla všechny základní věci, co by měl pes umět(základní povely, chůze u nohy, aport a uměla i základní prvky z různých psích sportů). Nikdy jsem ji neučila na pamlsky, pouze na balonek.
Předtím jsem měla Jorkšírka a ten spolehlivě přišel na jméno až po čtyřech měsících a základní povely se naučil horko těžko v půl roce. A základy, co by měl pes umět, no, nevím jestli to umí po 12-ti letech...
Možná jsou to extrémy, ale jen to dokazuje, že každý jedinec je jiný, hlavně se u pejska snaž probudit zájem třeba hračkou nebo pamlskem, já jsem spíše zastánce hračky, ale jsou pejsci, které hračky moc nezajímají. To také záleží na jedinci... Uč pejska cviky postupně, obměňuj je, ale nemíchej je dohromady. Cvičení vždy skonči něčím, co pejskovi jde.
Ať máš jakéhokoli pejska, budu ti držet palečky, ať ti to s ním vyjde!
|
evina
|
# Zasláno: 3 Zář 2005 18:21
- Nahlásit
já mám teď štěndo 3,5 měsíce.Brala jsem si ho v 7.týdnech.Hned druhý den jsem ho začala pouštět na volno a učit přivolání"ke mně"(na pamlsek)Štěňátka jsou ohromně tvárná a ráda se učí.Moje zkušenost teda je,začít formou hry ihned.
|
kulik
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2006 11:41
- Nahlásit
jak mám pejska naučit lehni poraďte
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2006 08:51
- Nahlásit
souhlasím s Evinou, začali jsme hned druhý den po příjezdu, samozřejmě všechno hrou, já byla se štěndem 14 dní doma a za chvíli se oba nudíte, tak co máte dělat?
Po těch dvou týdnech už jakžtakž uměla ke mně, sedni, lehni a kvíknout u dveří, že chce ven, jasně že ne zrovna ukázkově a za všech okolností, ale byla úžasně učenlivá.
Já bych řekla počkejte, až to vyplyne, učit jeden cvik podruhém, až zvládne jeden, tak učit další.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2006 14:28
- Nahlásit
Já osobně učím více povelů najednou.Ne zase moc aby štěník nebyl zmatený.Ale například přivolání,zároveň sedni i lehni.Jakmile vidím,že pejsek začíná mít snahu cvik plnit můžu přidat další cvik.Ty ostatní se mezitím dopilují.Ono totiž pejska nebaví dělat pořád jen jedno a to samé.Ale záleží samozřejmě na tom jak to pejska baví nebo jak mu to zábavné uděláte sami.
|