Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Pořízení Jorkšíra.Co a jak?
Autor Zpráva
Krtek
# Zasláno: 21 Čec 2005 21:22
- Nahlásit

Chceme si s přítelem pořídit jorkšírka.
Otázka1:má někdo zkušenost s chovatem(prodejcem) jorkšírů z OVa,FM a VS. Byli jsme varování před překupníky, od niž nemusí být pejsek zdravý či jinak v pořádku. Pokud o někom víte dejte třeba tel.kontakt.
Otázka2: pokud si pujdu pejska vybírat, tak známý říkal že pokud chci, aby pejsek byl kolem 2-2,5 kg má se v 6 týdnech vlézt do dlaně jedné ruky. Jakou máte vy zkušenost? A podle jakých dylších znaků se dá poznat, že je pejsek v "pořádku" třeba ouška, srst...
Prosím poradtě ať nám dělá pejsek jenom radost Děkuji všem za případné rady.[/b][b]

Endy
# Zasláno: 21 Čec 2005 21:55
- Nahlásit

Ahoj.Zkusím ti aspoň trochu poradit.Chovatele si budeš muset najít sama a je to prostě štěstí kápnout na toho správného.Pejsek by se ti měl opravdu vejít do dlaně,v sedmi týdnech(dříve si ho neber) by neměl mít víc jak třičtvrtě kila.Bude mít černou barvu s pálením,které by mělo být sytě oranžové.Světlé se již nedobarví.Od svědomitého chovatele jsou ouška vystříhaná,stojí a pokud ne,jsou podlepená.Čumáček má být krátký,klidně si nech ukázat zoubky,skus má být nůžkový,plný.Zádíčka by měla být pevná a rovná,nožičky silné.Srst musí být lesklá,bez lupů.Pokud má štěně lupy,může to být dravčík.Jorkšírci trpí na luxaci a žádný chovatel se ti nepřizná,zda jí v chovu má.U štěněte to bohužel nepoznáš.Držím palce v dobrém výběru.

Evicka
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2005 13:08
- Nahlásit

Endy, zapomněla jsi na jednu zásadní věc a tou je zásadně kupovat štěně s PP. U bezpapíráku tohoto plemene není absolutní záruka ničeho, včetně výsledné velikosti, postavení uší, barvy srsti. Základem je vždy chovatel s PP. Vzhledem k tomu, že chcete provést výběr důkladně, tak doporučuji kontaktovat více chov. stanic, důkladně se na vše vyptat, event. se jet podívat i na více míst a sledovat dospělé jedince, v jaké jsou kondici, zda jsou zdraví, čilí, žijí v hezkém prostředí a podobné věci. I podle těchto věcí se dá především poznat seriozní chovatel. Vždycky se snažit nahlédnout jakoby pod pokličku, snažit se vidět i věci, které by chovatel rád schoval, občas se vyplatí být trochu všeteční , obzvláště u tohoto plemene, kde pořizovací cena není právě nejnižší. Nebo dalším řešením je najít stránky Klubu chovatelů jorků a kontaktovat poradce chovu a poradit se s ním. To bývá pro začátečníky taky dobré řešení. Hlavně nezapomenout taky na kupní smlouvu, podmínky sjednat zásadně písemně. Hodně štěstí.

Martina
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2005 14:54
- Nahlásit

Krtek
Známá si koupila jorkšíra bez PP. Bohužel těžkého epileptika. Popisovala mi jak jeli s brekem pejska vracet.
Zrovna u tohoto plemene bych se nerozmýšlela ani vteřinu jestli s PP nebo bez. Je tak módní, že množitelů je více než dost. Takže určitě vybírejte svědomitě.

mirek
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2005 16:37
- Nahlásit

Souhlasím se všemi názory, které tady doposud zazněly. Určitě pejska s PP. Jen ty vytipované okresy bych asi v zájmu objektivity výběru rozšířil. Nebál bych se zajet i trochu dál a vidět více. Na netu je mnoho CHS. Nekupovat dříve než po 8 týdnu. Ostatně dobrý chovatel by stějně dříve prodat neměl. Ouška stát již mohou, ale nemusí. Staví se někdy až do 3-4měsíců. Rozhodně si dejte pozor na prostředí, ze kterého pejsek pochází (zápach,čistota).
CHS většinou avizují narození štěňátek a dávají prostor k výběru.
Jorkšír se skutečně stal obětí různých zlatokopů, kteří v zájmu zisku toto plemeno likvidují a degradují. Nazývají pak své výtvory "čistokrevnými bez PP", vymýšlejí pohádky o neuchovnění z důvodu časové tísně,nesouhlasem se stanovami a administrativou Klubů chovatelů atd atd.
Zadejte tedy do vyhledávače "Jorkšírský teriér" a mnoho štěstí

niniel
Člen
# Zasláno: 22 Čec 2005 19:41
- Nahlásit

Taky souhlasim, ze jorksira jedine s PP. Maji alergie na potraviny, ruzne exemy a problemy se srsti. Uz jsou moc preslechteni.

ola
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2005 10:21
- Nahlásit

Jen tak čistě ze zájmu-kolik tak teď stojí štěně yorka s PP?

Martina
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2005 10:31
- Nahlásit

Olo, když jsme před rokem chtěli pejska (holky samozřejmě jorka), tak jsem se tak po tom pídila. Bez PP tak 5 až 7, a s PP tak 15, ale jak je to teď, to nevím.

Evicka
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2005 11:15
- Nahlásit

Jork s PP se dá sehnat už i od 10 tisíc, dokonce vím, žae někdy i za osm, ale pokud je cena takto snížená oprotí normálu, tak to má většinou nějaký důvod, většinou je to nějaká vada či cosi nestandartního. Ovšem v tomto případě je povinnen prodávající na tento nedostatek upozornit. Pokud tak neučiní, je to důvodem k odstoupení od smlouvy a důvodem pro vrácení peněz. Nebojte se toho, kdo hledá najde. Chce to jen investovat trochu času a intenzivně se zajímat a třeba nebrat hned první, co se Vám nabízí.

ola
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2005 11:20
- Nahlásit

Já bych jednou chtěla k boxeřici menšího pejska-líbí se mi jich víc,ale manžel z malých hafanů vybral právě yorka. Proto se ptám. Zatím je to hudba budoucnosti-ta naše opice bohatě s lumpárnama vystačí. Jinak když jsme u toho,co byste považovali za lepší variantu-psa nebo fenu-s ohledem na boxerku?

Monyschka
Člen
# Zasláno: 3 Srp 2005 20:56
- Nahlásit

Nejlepší je smlouva, která zaručí, že Jork nebude mít luxaci a pokud ano, vrátí polovinu ceny.
Takovou smlouv jsem měla, když jsem kupovala borderku, když bude 3 a orší DKK, vrátí mi třičtvrtě ceny(má nulky-naštěstí)

Evicka
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 10:28
- Nahlásit

U všech plemen se nedá smlouva postavit stejně. U velkých plemen jsou jiné vady než u plemen malinkých. Takže odvolávat se u jorka ve smlouvě na dysplazii kyčelního kloubu by byla blbost. Jak jsou na tom s luxací pately nevím, ale pokud se toto onemocnění nevyskytuje, tak je taky blbost to do smlouvy dávat. U tohoto plemene bych spíš do smlouvy dala jiné, podstatné kvalitativní znaky daného plemene.

Monyschka
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 20:20
- Nahlásit

Evík
Já neříkám na dysplazku, říkám to jako PŘÍKLAD!
Mluvím o luxaci, která se u Jorků bohužel vyskytuje, chovala jsem je a vím o čem mluvím, sice jsem ji v chovu neměla, ale vím, jaké s ní měli někteří chovatelé problémy.

Anonymní
# Zasláno: 17 Srp 2005 00:13
- Nahlásit

všem

Danuš
# Zasláno: 17 Srp 2005 07:17
- Nahlásit

U nás (Kladno) se pohybuje cena štěněte bez PP kolem 12 tis, s PP taky tak, tak myslím není co řešit.

To Ola: já bych k fence volila zase fenku. S pejskem budeš mít problém při hárání a skončí to kastrací jednoho z nich. Určitě jork je dostatečně "prdlej", aby byl boxerce dobrým partnerem na lumpárny .

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání