Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Co mi poradíte?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
franceska1
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 11:51
- Nahlásit

Mám 5-měsíční štěně fenku irského teriéra. Mám pár otázek,protože už nevím co s tím. První se týká krmení. Krmím ji 4krát denně granulemi pro-plan,sem tam nějaké to masíčko, ale mám pocit, že má pořád hlad. Když dojí,(seežere všechno z misky hned) po chvíli zase chodí kolem prázdné misky a škrábe do ní. Přitom ji krmím podle doporučení na obalu, pohybu nemá nijak extra navíc,normální každodenní prochajdy a navíc mi připadá tak akorát,váží spíš více než její sourozenci. Potom je tu další věc, vždy po jídle začne vyvádět, vrtí ocáskem,lítá a tře si hlavu a čumák buďto o koberec,nebo o trávu,prostě o cokoli,nevím proč? Další moje otázka se týká venčení. tedy především počůrávání. Už odmalička ji učíme konat potřebu venku, hned po vyčůrání a vykakání při venčení dostane kousek piškotku a samozřejmě pochvala. Ale myslím že pochopila to,že kakat se chodí ven,doma to nikdy neudělá,ale vždy začne netrpělivě chodit kolem dveří když se jí chce jenže u toho čůrání to asi nechápe. Pokaždé se stihne vyčůrat doma,nejlépe na koberec. Snažím se s ní chodit co hodinku ven,ale stejně si to nechá na doma, kde dělám chybu? A třetí problém se týká kousání a skákání. Na mě už si to nedovolí,ale cizí lidi by nejradši láskou snědla. Při hře kouše,začala nyní přezubovat tak čekám jestli ji to nepřejde,ale nepomáhá ani vykřiknout auuu vždy když kousne silněji ukončím hru,ale příště to udělá zase, horší je že máme malé děti a nechci aby jim při hře nějak ublížila. Poradíte?

Ariška
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 12:34
- Nahlásit

franceska1
vždy po jídle začne vyvádět, vrtí ocáskem,lítá a tře si hlavu a čumák buďto o koberec
Přesně tohle dělala moje kníračka celý život, usoudila jsem, že si čistila fousy, ale já ji krmila vývarem.

Co se týká čůrání, moje kníračka se to učila hodně dlouho, ale čůrala i venku (jeslti jsem to pochopila, tak tvoje venku nečůrá?)

Skákání na cizí lidi - bych řekla, že to je naučení poslušnosti, prostě jí to nedovolit. Venku jí hlídat na vodítku (než to pochopí) a doma, pokud bude otravovat návštěvu, vykázat do kouta.

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 12:37
- Nahlásit

Ariška
doma, pokud bude otravovat návštěvu, vykázat do kouta
Klečet na hrách.

Jinak k věci. To čůrání se běžně psi učej třá i do víc jak půl roku, než je jistota, že se nepočůraj doma. Tže doporučuju hlavně trpělivost.

Fifi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 12:45
- Nahlásit

franceska1
Terierka? Silne mi svym chovanim pripomina moje erdelky. Krmeni maji tez dost, pacickou do prazdne misky bezne hrabou a nekdy si misky i vynasi v zubech ven. Po zradle se s plnym bruchem zacina kravnout a ano, i to drbani brcka chlupateho nastava! O gauc, lidi, zidle, nejlepe jeste se zbytky zradla na vousech. Zrejme plemenny znak. (jinak tedy doporucuji vousiska na tlame pravidelne vycesavat, aby se neknotily a nesvedily)
A curani - kdyz jsem nebyla dost rychla JA a necapla stene po jidle, po delsi hre, po dukladnem napiti, nehoda se stala. Takze necekat, ze si stene rekne, ale byt rychlejsi. A ze si obcas necha curani az na doma, to take znam, neb venku je prilis mnoho atrakci a vjemu, kterymi je terier zaujat natolik, ze se zapomene vycurat. Takze doporucuji po vychazce, az bude stendo utahane, dat na voditko a v klidu nekde na travicce opakovat Curani povel, urcite to po nekolika pokusech pochopi.
Treti problem (mno problem, to snad ne) - kousani - mam to v bledemodrem. Takze misto rukou nabizet hracky a urcite nenechat si ji hrat s detmi o samote. Stene to nemysli zle, naopak, nektera timto zpusobem projevuji svou lasku. A jiste, musi to mit sve hranice, takze kdyz nezabira Au, zavest povel NE (pro moje stene signal, ze tuhle srandu provozovat nebudeme) a nabidnout alternativu vice zajimavou - potahani se o hadr, vychanda, pripadne zklidnit povelem sedni a nasledne piskutek..
Drzim palce s terierkou!

Ariška
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 13:10
- Nahlásit

bullvnouzi
píšu stručně a rychle. Předpokládám, že každý by si měl nastudovat základní poslušnost, alespoň teoreticky praxe je pak úplně jiná

franceska1
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 13:19
- Nahlásit

Jo je to teriérka každým coulem
Stěma fouskama to bude asi fakt,češu je každý den k její nelibosti
S tím žrádlem někdy vyvádí šíleně,dokonce vyryla na zahradě několikametrovou lajnu čumákem ale má velký apetit,jedla by pořád. U toho čůrání to je tak, po každém spaní ji beru hned ven a to se vyčůrá venku-má plný močák,večer se taky vyvenčí venku-nevím proč,ale bojí se tmy-máte s tím zkušenosti? Asi jak je malá tak to nechápe a to si hned venku jen čupne a vykaká se a vyčůrá do minuty a peláší hned domů
ale během dne to ne,jdem na prochajdu a ona má tolik zajímavějších věcí na dělání než to čůrání,že si to nechá na doma, Chytit ji a vynést ven? Nemožné,má to venku během sekundy,úplná tryska
povel čůrání opakuji asi měsíc,ale nevypadá že by to chápala
S tím kousáním se snažím ji vždy strčit do pusy něco jiného,ale ona mrška jde po té ruce,takže taky ukončuji hru,jinak pořád chválím a odměňuju,je to náš rodinný mazlíček, děti ji milujou, ale když je divoká a víte jaké jsou děti,tak ji vždy musím zklidnit,aby se něco náhodou nestalo.

franceska1
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 13:23
- Nahlásit

Já mám doma asi 20 knížek o výchově a výcviku,znám je snad úplně nazpamět,ale realita je úplně jiná
Jak jsem si představovala že vše půjde jako po másle a ouha ono to nejde.

Fifi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 13:41
- Nahlásit

franceska1
nevím proč,ale bojí se tmy-máte s tím zkušenosti?
S tim zkusenosti nemam, u nas je tma naopak vitana, neb vylezaji ruzni tvorove typu jezek ci kocka.
ale během dne to ne,jdem na prochajdu a ona má tolik zajímavějších věcí na dělání než to čůrání,že si to nechá na doma
To je prave ono, tak po vychazce, az se zklidni, ji jeste zaseknout na nejakem oblibenem curacim miste.

A jeste me napada, uplne nejlepsi se domluvit v miste bydliste na nejakych vychazkach se zkusenejsimi pejskari nebo zajit nekde na cvicak do psi skolky. Odkuk jste?

franceska1
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 14:33
- Nahlásit

Jsem Z Karviné, je tady někdo odsuď? Jo to bych právě chtěla aby se ta moje malá vyblbla i s ostatníma pejskama,ale tady o ničem nevím že by tu bylo něco jako školka pro štěňata

Fifi
Člen
# Zasláno: 11 Zář 2008 14:38
- Nahlásit

franceska1
Ja z vaseho kraje nejsem, ale jiste by se nekdo nasel, bud si hod samostatny tema, nebo se ti treba nekdo ozve sem.

manloth
Člen
# Zasláno: 12 Zář 2008 10:40
- Nahlásit

franceska1Souhlasím s Fifi ohledně čůrání až po zklidnění. Máme čtyřměsíční fenku westíka a na procházkách čůrá opravdu jen když už hodně potřebuje. Takže pokaždé, když se vracíme s procházky, zajdeme ještě na "oblíbené čůrací místo" - prostě tam, kde čůrá hlavně ráno po probuzení a večer, než se jde spát. A když se jí nechce (je zaneprázdněná kytkama nebo hmyzem ), stačí ji dát přičichnout k pamlsku, dát povel "čůrej" a po chvíli je vyhráno - naše milá je totiž taky dost na žrádlo
A ještě jedna rada - zkus si zavést nějaký pravidelný režim, kdy s ní budeš chodit. Ta naše čůrá už asi jen šestkrát denně, takže to už není takový problém. Když vím, že bude zrovna čůrat, čapnu ji a jdeme ven. Nečekám na žádná její znamení. Chodíme po probuzení, pak na jednu procházku před obědem, pak někdy kolem druhé odpoledne, v předvečer na druhou procházku, a večer asi ještě dvakrát.
Nevěš hlavu, nám taky nejdřív pochopila kadění, čůrání až trochu později A s tou literaturou jsem to měla podobně. Před příchodem štěněte jsem měla načteno tuny knížek. A pak jsem se divila, proč ty zaručené návody nefungují U nás např. taky nešlo provést výkon "vyneste čůrající štěně ven, ať dokoná potřebu venku". Potřeba byla vykonaná totiž během dvou sekund a venku už se jen čumělo na čmeláka, na ostatní psy apod. Ale časem jí to prostě docvaklo Přeju hodně trpělivosti a teriérům zdar

maaaro
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2008 08:44
- Nahlásit

franceska1
Tak nějak se divím že se tu ty témata pořád objevují. Na netu i v literatuře X rad jak na výchovu štěněte!!! Tohle jsou naprosto klasické věci. Takže mazat do knihovny a nebo prohledat net. Pak až nějaké diskuzní forum.

franceska1
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2008 12:01
- Nahlásit

maaaro
Proč se to tu objevuje? No asi jako všechna témata, jmenuje se to kynologická diskuze- což už z názvu napovídá,že ti tady bude moct někdo poradit a popřípadě si s tebou někdo popovídá o pejscích. Nevidím nic špat

franceska1
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2008 12:03
- Nahlásit

maaaro
Promiň,rozpůlilo se mi ta odpověď.
Proč se to tu objevuje? No asi jako všechna témata, jmenuje se to kynologická diskuze- což už z názvu napovídá,že ti tady bude moct někdo poradit a popřípadě si s tebou někdo popovídá o pejscích. Nevidím nic špatného na tom,když se zeptám jak to mají ostatní a jaké metody používají. Do knížky se bohužel mluvit nedá a jak už tady bylo řečeno,vše v knížkách nenajdeš.

Raika
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2008 20:27
- Nahlásit

Já měla s kousáním hrozné problémy... krvavé šrámy, dokonce se mi občas snažila zahryznout i zátylek - potvora malá Nejdřív jsem jí sesměrovala jenom na prsty a pak jsem jí vždycky vrazila do čumáku hračku (s "povelem" hračka)... a teď už spolehlivě, když vidím, že by se rozkousala víc a řeknu: hračka, tak se pro ni žene... když to naučíš psa i děti, tak by to mohlo být dobrý

(jinak au ani kvičení nefungovalo, ignorace ta byla taky na nic.. příště to zkoušela znova... teď spojuju zase povel Hračka s povelem Dost a pomalu to Dost osamostatňuju.. a pomalu s tím Dost i dává pokoj)

brut
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2008 20:34
- Nahlásit

franceska1
souhlasím s ostatníma, chce to hlavně trpělivost... jen mně napadlo, že u Karviný bydlí wami, tak snad se tu objeví a mohly by jste se domluvit na venčení popř. by ti dovedla poradit, kde je nějaký cvičák pro štěníky

Terri
Člen
# Zasláno: 13 Zář 2008 20:54
- Nahlásit

franceska1
Zdárek, i já jsem z Moravskoslezského kraje, ale Wami máš blíž Ale zato my máme irského teriéra
Ty fousy - to dělá náš knírač, a nejraději do té nejčistější bílé stěny
A žrádlo - Irčan je posedlý, je schopen žrát žrát žrát až by se jen odkulil...

A zbytek už tu zazněl Prostě trpělivost Ir jak dospěje, tak je to milionový pes

franceska1
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2008 10:02
- Nahlásit

Terri
čauky, a odkud jsi? No já se byla podívat minulý týden na cvičáku v Karviné,ale teda z prvního pohledu nic moc. Byly tam samí NO a štěndo žádné, vedle toho bylo menší cvičiště agility a tam se mi chvilku věnovali,zkoušeli jsme přivolání a tak,hlavně si tam malá vyhrála s ostatními,byly tam i štěňata. Nevím co je lepší,ale jelikož nemám žádnou kamarádku s psíkem,nechci aby ta moje vyrostla bez kontaktu a nejlepší je začít co nejdřív ne? Jo kdyby tady byl někdo z Karviné,to by bylo super.
Ještě jeden dotaz:Ta moje prďola začala tak cca před měsícem štěkat,ale dost, vždy když něco slyší,i když ostatní nic neslyší,tak se rozštěká klidně i na 15min.a je jí jedno jestli je den,nebo 3hod.ráno
Snažím se jí uklidnit,ale to nepomáhá,když ji pak okřiknu,tak si stejně ještě chvíli pobafává.

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2008 11:08
- Nahlásit

franceska1
čauky, a odkud jsi?
Mezi Opavou a Ostravou.
podívat minulý týden na cvičáku v Karviné
Hledej tak dlouho, než se Ti tam opravdu bude líbit. To za to stojí
když ji pak okřiknu,tak si stejně ještě chvíli pobafává
teriéří hlavinka
Zkus jí naučit povel štěkej a ticho. Jinak platí "fuj" nebo "ne" - záleží co používáš; a převést na jinou činnost - obvykle zmlkne - takže pochválit...

Raika
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2008 15:39
- Nahlásit

Nebo toho využij, nauč ji štěkat na povel... jak já té mojí řeknu: "Štěkej", tak hned stichne a kouká na mě jak na trubku...

wami
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2008 22:27 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

franceska1
ahojky

mno, net teď moc nestíhám (a hodně z toho tu už i zaznělo), zato nabízím procházkovací smečku, pokec (doufám že i pár rad bych mohla... ) a řeba poradím i se cvičákem... karvinské znám oba, ale stejně bych tě natáhla na náš "domácí" hornosušský

akorát příští týden nevím nevím, jak mi to vyjde, budu dlouho v práci, nicméně pokud ti nevadí procházkovaní večer, klidně se můžem domluvit...

(a protože nevím, kdy se tu objevím, tak mi napiš na wami zavináč seznam.cz, jestli chceš... do Karviné to mám fakt kousek... )

Terri
když ji pak okřiknu,tak si stejně ještě chvíli pobafává
teriéří hlavinka

mno, a pak jsou taky psi, pro které ke štěkání taková přirozenost, že to bez toho nejde... (ale je fakt, že Melzí jsi ještě nepotkala )
jediný, co mi na štěkavce uřvaného zabírá, je naučený povel "kdo má piškýýý?!", na který přiběhne a přestane řešit věci (no dobře, hlavně psy) okolo a kouká, z které ruky ten piškot přiletí...

brut
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2008 22:35
- Nahlásit

wami

wami
Člen
# Zasláno: 14 Zář 2008 23:11 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

brut
copak se culíš...? neříkej, že kecám, na procházce mi psy za plotem neořvávala (nebo aspoň ne moc )

a děkuju

(A máš mejla )

brut
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2008 00:47
- Nahlásit

wami
culím se, protože mám radost, že jsi se franceska1 ozvala.
Melzí je prostě zlatá uličnice...a ta "trocha" řvaní k ní patří.

A ty máš mini odpověď, zbytek zítra )

franceska1
Člen
# Zasláno: 15 Zář 2008 07:53 - Změnil/a: franceska1
- Nahlásit

brut
Jo to je super,moc díky,ozvu se mejlíkem,ta moje teď už půl hodinky vytrvale štěká na ježka

ankaras
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 20:23
- Nahlásit

Ahoj, nechtěla jsem zakládat nové téma a tak to hodím sem. Psala mi kamarádka, že má poslední rok problém se svojí fenkou bígla. Bydlí v Plzni, po návratu z dovolené fenka obejde jenom známý blok a odmítá se hnout za jeho hranice. Kroutí se na obojku, funí, oči má vyděšené hrůzou a dál nechce. Zkoušeli prý co je napadlo, hračky, dobroty, odvést její pozornost, dokonce jí nechali když to bylo bezpečné na místě a odešli a fenka se ani nehla a prostě za nima nešla, to prý by nikdy neudělala. Nevíte, co by mohla ještě zkusit?

jana33
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 20:33
- Nahlásit

ankaras
A předtím to nedělala? No,jediný co může zabrat je nasadit obojek,ze kterýho se nevyvlíkne nebo postroj,nasadit ostrý tempo,psa si nevšímat a prostě jít..... ze začátku drsný,ale nejefektivnější ke všem podobným strachům

ankaras
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 20:38
- Nahlásit

jana33
dřív ne, už jsou jí 4 roky a začalo to loni, dřív prý nachodily několik km denně a ted se nehnou z bloku ale když se někam na výlet, tak to je prý celá šťastná.

jana33
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 20:50
- Nahlásit

ankaras
No,tak to mohli taky zavinit oni nechtěně, jestli se jí tam něco nelíbilo a brzdila nebo se nsažila nějakýmu místu vyhnout a oni jí začali přemlouvat nebo se tomu místu vyhýbat apod.,tak jí prostě potvrili,že je tam čeho se bát a ona si časem to místo "hrůzy" prostě rozšířila dál a dál až to dopracovala k tomu,že bezpečně je jen u baráku. Taky by mohli za chvilku končit v chodbě domu! Prostě to chce doopravdy nekompromisně říct jdeme tam a jít bez ohledu na to,co si o tom pes myslí. Oddychnou si nakonec všichni i ten pes

ankaras
Člen
# Zasláno: 8 Zář 2009 20:54
- Nahlásit

jana33
oki, napíšu jí to pak se ozvu jestli se povedlo

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání