| Autor |
Zpráva |
Raika
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 09:32
- Nahlásit
Jak dobře by mělo štěně ve dvou-třech měsících zvládat chůzi na vodítko? Co mu ještě dovolit a co ne? Mám jenom určovat směr, ale rychlost nechat na něm nebo si má hned od začátku zvykat, že když jsme na vodítku tak prostě jdeme? nebo se mám zatím spokojit stím, že si na vodítko jenom zvyká?
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 09:53
- Nahlásit
Raika
Ve dvou třech měsících jsou to začátky na vodítku - takže aby si zvyknul že je pod kontrolou, aby se na vodítku nedusil a tak..... můžeš už třeba po tom třetím měsící začít odměňovat za to, když půjde tak jak si představuješ (u nohy) ale nehrotila bych to - minimálně do těch tří měsíců je štěně rádo že je rádo, objevuje, a socializuje se - výcvik doženeš kdykoliv- socializaci ne
|
Raika
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 12:24
- Nahlásit
no já chci chůzi u nohy nechat až na cvičák... tam půjdeme ve čtyrech... spíš abych těď něco nepokazila... nechci na ni spěchat a znechutit jí to, ale na druhou stranu to nechci zanedbat
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 14 Srp 2008 13:52
- Nahlásit
Raika
Myslím že do těch tří měsíců je jediná podstatná výchova a socializace - ne výcvik.
Takže jí tahej do města, po lese, do MHD,vlaku, nádraží, tam kde jsou velký koncentrace lidí, nezvyklý situace, prostě se snaž jí ukázat úplně všechno, co tě jen napadne
A taky jiný psi všech velikostí, ras, a pohlaví
Uč jí co smí a co ne, čistotnosti doma, samostatnosti (aby uměla bý doma sama),...
Je toho dost i bez toho výcviku
|
papillon_girl
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 22:37
- Nahlásit
Mám taky tříměsíční štěńátko, ale vodítko je pro nás docela problém, jakmile mu ho připnu zarazí se a nedá se na nic nalákat, už fakt nevím jak na něj. Nechávám mu ho připnuté, když jsme doma, a´t si zvyká na to, ža za ním to "něco" prostě je a ničemu to nevadí... Potom bych chtěla přejít k tomu, abychom zvládli alspoń pár krůčku v bytě, až nebudeme mít problém, půjdeme to zkusit ven. On to pro nás zatím problém není, přivolání má špičkové a nedovolil by se ode mě venku vzdálit, ale stejně, musíme se chodit socializovat na město, jenom tady u baráku, na zahradě a v parku to prostě nestačí. Nemáte někdo nějákou fintu? Jak jste na vodítko zvykali štěníka vy? Díky za všechny odpovědi
|
papillon_girl
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2008 22:49
- Nahlásit
Teď jme se vrátili z vycházky - na vodítku. a byl úplně v pohodě. Asi to byl před tím jenom nějaký zkrat
|
kockamalvina
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2008 14:09
- Nahlásit
mám 2 měsíční boxerku, a je zlatá kromě chození na vodítku, na volno jde podle mě, hlídá si mě, pohoda, na vodítku se hrozně vzpěčuje. dokonce ani tramvaj jí nevadí, vadí jí že je na vodítku...trochu mě to trápí...ale snad to bude lepší...
|
Raika
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2008 15:41
- Nahlásit
No já vím, že by se to asi nemělo, ale my zvykaly na navíjecím a když už si zvykla na to omezení, tak jsme přešly na normální... jinak někde jsem šetla, že se s tím má nechat navolno po bytě (ale to se mi moc nelíbilo, protože se do toho furt pletla...).
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2009 09:35
- Nahlásit
Mám tříměsíční stafinu a vodítko byl ze začátku taky hroznej problém. Chce to trpělivost a nespěchat na ně. Když nechtěla jít a sedla na bobek, tak jsem tam stála tak dlouho a přemlouvala, dokud se nehla z místa. Velice brzy pochopila, že jinak to nepůjde. Po měsíci už chodí naprosto skvěle a stačí říct jen jdeme a jemně zatáhnout a rozejde se i od zajímavůstky na zemi. Zásadní je myslím netlačit na pilu a dát jí čas. Najednou to půjde samo.
|
EngieB
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2009 09:43 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit
Já to raději neřeším, mám čtyřměsíční malině a protože borderák, kterýho malej zatím bezmezně miluje a ctí, je furt na volno, tak malej na vodítku tahá směrem k němu nebo stojí, když je Kik vzadu. Takže nějaká kultura chůze na vodítku nehrozí, tudíž je skoro furt na volno taky.
|
Raika
Člen |
# Zasláno: 21 Led 2009 17:58
- Nahlásit
No to nakonec vyřešila pomocí kšír: když malá tahala, přepla jsem jí na kšíry, na obojku jsem vyžadovala povolené vodítko - ale zase na mnooohem kratším úseku a ze začátku na téměř nulové frekvenci, úsek jsme časem prodlužovali, frekvenci zvyšovali... teď dokáže po městě chodit téměř bez problému na obojku (= prověšeném vodítku) a na výlety má prostě kšíry (ale tam navíc chci aby tahala, takže...) (a teda zvládla to v půl roce)
|
Synus
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2009 17:35
- Nahlásit
Štěně venku za všemi běhá
Dobrý den.Máme probléms naší malou Pitbullkou.Je fakt,že je zatím opravdu malá,je jí 10týdnů,ale už chodíme ven,kvůli socializaci.Není nijak agresevní,právě naopak,se všemi se vítá,a za všemi běhá.Je fajn,že je kamarádská,ale dost nás to omezuje,jaklmile jde někdo před ní nebo proti ní často si sedne a nechce se hnout,čeká až člověk přijde na její úroveň a chce se s ním kamošit,reaguje i na všechny lidské zvuky,jak něco slyší zneklidní a hledá kde kdo je,někdy i kňučí,když si jí třeba ty lidi nevšimnou nebo ji nechci za nima pustit.Samozřejmně ji vedu na straně od lidí a říkám jí nesmíš už když jeví známky neklidu,někdy se to obejde v klidu,ale většinou ne.Nevím jak jí zaujmout,napoadlo mě brát pamlsky,ale jak ji zaujme člověk kašle na ně,nebo ji nechat sednout a počkat až lidi přejdou,ale to by se za nimi stejně minimálně otočila.Mám strach až ji začnem učit na volno,aby neutíkala za lidmi,navíc je to takový typ psa,kterého se lidi většinou bojí hned jak chytne dospělejší rysy,tak aby nebyl problém.Prosím poraďte,nechci ji nijak trestat,nechci ani nic zanedbat.Tak jak na ni?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2009 17:54
- Nahlásit
Synus
V tomhle věku je to normální, že ji zajímají cizí psi, lidi, cokoliv. Výhodou je, že je zatím poměrně malá, takže to, co píšete: dost nás to omezuje,jaklmile jde někdo před ní nebo proti ní často si sedne a nechce se hnout jde zatím řešit. Staví si hlavu a vy jí posloucháte, pokud vám to vydrží i v pubertě, tak bůh vás chraň a cvičák vám pomáhej. Neříkám, že jí máte tahat na vodítku po zemi hlava nehlava, ale když panička řekne, že se jde, tak se jde
Já bych to řešila asi takhle: Jdu, vidím, že se blíží člověk, dám si čtěndo na druhou stranu tak, abychom se s dotyčným míjeli se psem po straně, ne mezi sebou. Neměním tempo, nic nekomentuju, projít kolem člověka je přece normální věc. Je mi jasné, že se malá bude škrábat za tím maníkem, možná i kníkat, v tom případě jí za ním rozhodně nepustím, možná i trošku okřiknu, když to bude fakt intenzivní. Naopak, pokud bude v klidu, nebude hysterčit, klidně jí nechám přiblížit se, očuchat si...
Samozřejmě každý pes je jiný, můj byl sice taky za mlada dáreček, ale chápu, že u pita je to něco ještě horšího (lepšího?) v tom, že je nabitý energií. Pro mě bylo ve štěněcím věku prioritou nevychovat si ze psa nerváčka, který bude neustále kníkat a vyžadovat mou pozornost, nebo naopak hovado, co si ve všem prosadí svou. Teď s končící pubertou můžu s klidem prohlásit, že se mi to snad povedlo
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2009 19:04
- Nahlásit
je to miminko, máte čas, buďte rádi že má ráda lidi a co psíci? jen ať za nimi kouká, chodí, když jí to dovolíte. Jinak odlákat na pamlsek, na pískací hračku skvěle reagují často. Pomalinku ji té lhostejnosti naučíte. V 10 týdnech nemůže ještě znát zákazový povel. Takže bych pomalu učila, říct ne, a pejska na vodítku nepustit, zavolat jménem, tleskat, pískat hračkou, jančit, dělat šaška, bude vás za to milovat a zaujmete. je to pro bullloidy potřeba. A asi i pro jiné.
Ale je to fakt miminko, takže v klidu
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2009 20:18
- Nahlásit
ma stenatka ve 3 mesicich nejen ze umela chodit vzorne na voditku, ale zvladala nasledujici cviky: sed, leh, kotoul letmo, kotoul sedmo a kotoul lehmo. paty mesic jejich zivota vsak prisla puberta a s ni zlom - od te doby umi akorat stekat, kakat a papat.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2009 08:51
- Nahlásit
Synus
Mám doma stafbulku a u nich je zájem o lidi opravdu enormní. Ve třech měsících mě měla taky na háku a šla by za každým. V tomhle věku jsem to ale nijak striktně neřešila, protože to bylo házení hrachu na zeď. Kolem 4tého měsíce jsem ji začala učit, že nesmí a teď v 7mi měsících projde i na volno kolem lidí bez povšimnutí (tedy pokud se na ni ten člověk neusměje, nepromluví a nezačne s ní jinak komunikovat). Takže máte čas, jak poroste, přestane ostatní lidi vnímat tak intenzivně. Samozřejmě platí to, co psala reneeska, cvičit přivolání na hračky, dělat kravinky a po příchodu hra, pamlsek, pochvala. Chce to trpělivost, ale netlačit na pilu
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2009 08:56
- Nahlásit
Synus
Klidně bych ji nechala kámošit s lidma dle libosti.
Ono tohle období je u štěňat normální, mrňata si prostě potřebují vše osahat a vyzkoušet. Samo to přejde a pokud ne, na nějaké "musíš nesmíš" korekce je ještě čas.
Čím víc budete štěně buzerovat a omezovat, tím to později bude horší, vyrobíte si magora nebo hysterku.
(tím nechci říct, že by se štěně nemělo vychovávat!! Ale velmi jemně, pozvolna, nenahrnout na ně všechno najednou, co jednou bude muset umět. Postupně. A budovat především důvěru v páníčka. Je jí teprv 10 týdnů!)
|