Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Veterina a panika
Autor Zpráva
Mari
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 14:07
- Nahlásit

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak řešíte u štěněte strach z prohlídky na veterině. Dneska jsem byla se svojí 5 měsíční fenkou na prohlídce. Při cestě, v čekárně a v ordinaci na stole je v klidu. Vše bylo v pořádku dokud se jí paní doktorka nechtěla podívat do ucha kukátkem, museli jsme ji držet tři a přesto se to nepodařilo Popadla ji úplná panika ! Přitom negativní zkušenost žádnou nemá. Doma mám problém ji nakapat do očí, jak se bojí a brání. První fenka ( stejný plemeno ) taky měla strach z veteriny a bojovala s náma, ale po chvilce to vzdala a nechala se prohlídnout i když se třásla. Tahle je tvrdohlavá. Možná to bude znít, že ji nemám vychovanou, ale tak to není, je skvělá do doby než přijde prohlídka, popadne ji strach a dobrá výchova jde stranou. Zuby, tělo, packy, prohmatání...to vše je bez problémů, ale oči a uši to je boj. Přemýšlím o něčem na uklidnění, třeba ty S.O.S. animal bonbons, ale doktorka mi řekla, že je sice má v ordinaci, ale že moc nezabírají. Jak to řešíte? Představa, že s ní takhle budu bojovat při každé prohlídce je hrozná.

jana33
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 14:10
- Nahlásit

Mari
Jedinou cestou je postupné zvykání. Máš malé štěndo tak není důvod,aby se to nepovedlo. Prostě zařaď prohlídku uší a očí do každodenního rituálu,třeba před baštou,procházkou,prostě něčím příjemným,plus to zařaď k mazlení a hraní. Hlaď jí,hraj si s ní a pak se jí z ničeho nic podívej do oušek,očí atd. Pokud to budeš opravdu praktikovat pravidelně,tak si časem pesa zvykne,že se nic neděje a nic jí u toho nebolí

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:30
- Nahlásit

Mari

My taky máme panikáře a když jsme byli na vyndavání stehů z nohy, tak v čekárně mě napadlo zaměstnat ho blbinkama tipu, podej packu, mrtvý pes atd. prostě cviky co ho baví + pochopitelně pochvaly a odměny. Zároveň za jakýkoliv moment kdy vydržel být v klidu pochvala, odměna -prostě jsem to pojala jako cvičení. A kupodivu to zabralo. každý pes je jiný, ale zkusit se to může. Plus bych určitě chodila k vetovi i jen tak, cvičně. Na chvíli do čekárny, aby si pes zvykl prostě.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:41
- Nahlásit

Mari
Doma mám problém ji nakapat do očí, jak se bojí a brání.
Ja bych zacala resit tenhle problem nejdriv doma, a pak teprve postupne privykat i v cizim prostredi.
Takova ta manipulace se psem od stenete - tzn. Zuby ukaz (na vterinku), sikovna, pochvala, odmena. Ocicka prohlidneme, sikovna, ospalky vyndame, odmena. Usi prohlidneme, vytrhneme treba chlup ci dva, nic se nedeje.. atd. Nejdriv jen tak mimodek, jak pise Jana33, postupne si ji na podobny ukony zvednou nekde na vyvyseny misto doma (stul apod), na chvilinku, zase odmena a chvala. U 5 mesicniho stenete to muzes jeste rychle napravit, ale opravdu bych zacala vychovou doma.
Nelamat ji fyzickym tlakem, to muze zpusobit jeste vetsi paniku, kdyz na to neni zvykla. A dulezita je jako u vseho intonace.

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:54
- Nahlásit

Fifi

jojo, jasně nejdřív doma, já to jen psala pro situaci, když už na tu veterinu musejí a plus to, že pak teda zvykat na to, že jsou v čekárně a kdyby byla případně paní doktorka či pan doktor ochotný a neměli zrovna návala, tak jim juknout v rámci zvykání do ordinace, odměnit a zase vypadnout.

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:56
- Nahlásit

No, já mám teď psa kterej propadá histerii jakmile uvidí injekci - ale on to má čerstvě ze špatný zkušenosti

jana33
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 15:58
- Nahlásit

PetraK
Petři ale zadavatelka psala,že v čekárně a ordinaci je v pohodě,vyvádí až když dojde na uši,oči. Jinak samozřejmě to,co jsi psala platí,prostě psa zabavit,aby se nedostal do super stresu

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:01
- Nahlásit

jana33

su blpka- furt mi to řikaj, že blbě čtu , no ale co, tak si to přečte někdo jinej třeba a se mu to bude hodit možná

jana33
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:05
- Nahlásit

PetraK
To víš,že jo,škoda řádky,kterou nenapíšeš to se využije

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:08
- Nahlásit

PetraK
Sak jasny, proste psa zamestnat v cekatne, at nevymejsli blbosti. Ale spis nez strach a paniku vyslovene z veteriny bych rekla, ze u Mari jde o neco jinyho. Proste ta manipulace kompletni, a tu si musi nejdriv udelat doma (oci, usi).

Dines
Taky ma mlada cuba spatny zkusenosti, ikdyz ne z injekci. A nepopiram, tez jsem s ni v ordinaci pri prohlidce strzenyho drapu bojovala, ale spis slo jen o to ji zklidnit.
Bolelo ji to hodne, malem jsem dostala kosikem po obliceji, ale na naucene v klidu Hajiii (na bok) a konejsivou intonaci se uklidnila a nechala prohlidnout.
Ono to je nekdy i o tom pristupu panicku, kdyz se sami nervi uz predem, co ze zase ten cokl provede..
A ad ta injekce, tak at ji pes predem nevidi, zabav ho treba prohlidkou ucha a vet zezadu prdne nenapadne injekci.

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:12
- Nahlásit

Fifi
A ad ta injekce, tak at ji pes predem nevidi, zabav ho treba prohlidkou ucha a vet zezadu prdne nenapadne injekci.
To jsme zkoušeli a žádnej efekt, ve chvíli kdy se mu někdo dotknul zadku - když vlastně berou tu "kožní řasu" aby mu to mohli píchnout, tak ho chytne normálně amok, přestane cokoliv vnímat a jen štěká, vyje a natrvrdo útočí na všechno okolo

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:14
- Nahlásit

Dines
A co se mu stalo, ze tak reaguje?

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:20
- Nahlásit

Fifi
Během 3 dnů dostal asi 11 injekcí - no, a čtvrtý den už prostě "řekl" DOST a pak sme s ním ještě skoro týden natvrdo bojovali každý den - dostával ATB na zápal plic...

jana33
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:25
- Nahlásit

Dines
Já bych začala úplně stejně jako u bojácnýho štěněte. Dostává záchvat,když se mu chytá kůže na zadku,hřbetu? Tak to začni dělat,doma. Jestli se bojíš,že tě hryzne,tak s košíkem. Prostě během hry ho za tu kůži chytni,pusť,pokračuj ve hře. Stejně i v jiných situacích. Až to bude v pohodě,tak ho druhou rukou do tý kůže malinko štípni,aby to napodobovalo injekci. No a v poslední fázi bych si klidně vzala jehličku a zlehýnka ho ďobla,jen malinko,ale aby to cítil a pochopil,že se nic neděje. Bude to asi běh na dlouhou trať,ale když to budeš dělat třikrát denně,tak se výsledky musí dostavit

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:30
- Nahlásit

Dines
tak to si uzil.
Ono taky hodne zalezi na psychice psa, duvere v panicka, naucenych povelech a tak vubec.
Stara cuba prosla veterinou castokrat, a nechala by i ted na sobe spalky stipat, jen upre zrak na me a "strpi" cokoliv. Nestalo se, ze by se ohnala ci nejak po vetovi vystartovala, kanylu v predni noze mohla mit bez limce atd..
Mlada je vetsi posuk, u ni plati akce (fyzicka) = dvojnasobna protiakce, takze na tu se musi fakt po dobrym. Ale teda kdyz me uz nastve, houknu a zcepeni, ale to jsme zase u toho zacatku, ze doma si nechaji feny ode mne i strep zarostly v polstarku jehlou vyzdoubat..

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:33
- Nahlásit

jana33
Hele, asi tak ještě 4 dny po injekcích se občas ohnal, když jsem ho chytla za zadek nebo stehna, ale jinak všechno co popisuješ doma teď snáší v pohodě - teda píchat jsem ho nezkoušela

Tož asi počkám pár týdnů a začnem zvykat na veterinu - taknějak doufám že se to spraví samo, že na to zapomene (další injekce nás čeká snad až v březnu) .... předtím chodil na veterinu vysloveně rád

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:36
- Nahlásit

Fifi
ze doma si nechaji feny ode mne i strep zarostly v polstarku jehlou vyzdoubat..
Brrr, to bych si nenechala ani já
Možná taky mohl být začátek problému že tam s ním jezdil někdy jen přítel - a vlastně i když se zjančil poprvé...pak už dostával vždycky fixák, a asi jsem správně tušila proč, protože když tam byli asi 6.den, tak haf normálně silou zuřivě narazil příteli do krku - nemít ten fixák tak už asi nemam přítele ..... a naražený čelisti a rozdrápaný rifle s nohama a rukama nepočítám

jana33
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:38
- Nahlásit

Dines
teda píchat jsem ho nezkoušela
jenom malouuunko
Já myslím,že se to uklidní. Určitě bych na tu vet jen tak občas zašla,jestli máte spolupracujícho veta nebo jeho sestřičku,tak ať se s ním pomuckaj,daj mu piškoťáka,chutnou za prdel a bude to dobrý

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:42
- Nahlásit

Dines
Brrr, to bych si nenechala ani já
Ja jsem jemny chirurg. Cuba kulhala, az po velmi dukladny prohlidce jsem nasla na jednom posltarku mirnou vybouleninku, tak jehlu v betadine namocenou, a za pul hodky to mela venku, usnula u toho. Lepsi, nez stres a boj na veterine.
Možná taky mohl být začátek problému že tam s ním jezdil někdy jen přítel -
A kdyz si tam byla s nim ty, tak to bylo to samy?

Dines
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 16:45
- Nahlásit

Fifi
A kdyz si tam byla s nim ty, tak to bylo to samy?
Jo, pak už jo - ty první tři dny držel docela v pohodě, ačkoliv ten třetí už začínal vypadat že toho má právě dost a kníkal jak ho to bolelo - taky za ten týden byl chudák jako cedník

Mari
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 17:25
- Nahlásit

Fifi
Na tohle ji učím už odmalinka, zuby ukáže bez problému, kysánky s očí ji vyndávám každý den a taky není problém...jen ty kapky jsou ji asi hodně nepříjemný. Pokaždé chválím, odměňuji. Stejně tak si doma nechá v pohodě vyčistit uči vatou. U veta ji myslím vadil ten studený kov na kukátku, kterým se chtěla do ucha podívat. Budeme denně trénovat a snad si časem zvykne.

Mari
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 17:27
- Nahlásit

Jinak jak jsem psala, v čekárně a v ordinaci na stole je v klidu, i předchozí návštěvy veta byli normální, nechá se normálně prohmatat, změřit teplotu, ukáže zuby, uši ( dokud do nich něco nestrkají ), oči taky ukáže. U injekce spala a ani se neprobrala ! Budeme trpělivě a s citem trénovat dokud se to nezlepší.

LucieS
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 17:37
- Nahlásit

Jen se zmíním o tom, že předůležitá je výchova od malinka v důvěře. Navodit stav, kdy pes naprosto důvěřuje páníkovi a manipulaci od něj. Tj. nemlátit (rukama), nedělat nečekané věci, neděsit psa (ani ze srandy). Pak to funguje tak, že i když přijde naprosto nečekaná děsivá věc, tak pes se zcela podřídí pánově manipulaci, protože mu věří.
Mě tohle funguje i u koček, nikdy jsem s nimi neblbla ve stylu "sežer mi ruku" a teď si nechají udělat úplně všechno - umýt packy v umyvadle, ostříhat scuchance mezi nožičkama, šťourat do pusy... a nikdo mi je u toho nemusí držet. Psa jsem nedávno v jeho roce a půl poprvé potřebovala vykartáčovat (poprvé líná) a ani se nehnul.
Je to na dlouho, ale funguje to.
Jak píšou ostatní, patří do toho i letmé, nenápadné, nedůležité časté "osahávání" různých částí těla (ale ne jako cvik, ale jako součást běžného jednání se psem).

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2008 18:04
- Nahlásit

Mari
jen ty kapky jsou ji asi hodně nepříjemný. Pokaždé chválím, odměňuji. Stejně tak si doma nechá v pohodě vyčistit uči vatou. U veta ji myslím vadil ten studený kov na kukátku, kterým se chtěla do ucha podívat. Budeme denně trénovat a snad si časem zvykne.
U 5 mesicniho stenete - proc vlastne kapete oci? zanet? A to se nelibi asi nikomu, znam i lidi, ktery z toho maji fobii. Kdyz se kvapkaci cast blizi k oku...
A kdyz se vydesila "studenyho" v uchu, mohlo to byt i nakloneni se veterinare nad ni s podivnou veci - na cizi lidi reaguje v pohode? bez neduvery?.. Pokud je hakliva na usiska a od tebe je zvykla, tak najed na rezim - usi prohlizeji kamaradi, ruzne se nad ni sklaneji a tak... samozrejme s tim, ze ty si u ni a pak pochvala a odmena.

Mari
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2008 18:02
- Nahlásit

LucieS
Nemlátím, nestraším ani nic podobného. Od malička ji na doteky učím a odměňuji, dívám se na zuby, čistíme ouška, utíráme očička, prohlížím packy atd., ale po tom boji na veterině se bála i když se jí nestalo nic hroznýho. Včera se ještě trošku bála ( ne mě, ale prohlídky ), ale dneska už si nechala v klidu prohlídnout ouška, podívat se na zuby, utřít kysánky.

Mari
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2008 18:17
- Nahlásit

Fifi
Má je zarudlý, podražděný a je tam slabší zánět.Na cizí lidi reaguje dobře, s důvěrou. Je to den ode dne lepší, takže se asi bála po tom boji na veterině.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání