Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Štěně za vysvědčení
Autor Zpráva
ola
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 15:42
- Nahlásit

Tak jsem dnes byla s čubou u veterináře a za dobu,co jsem byla v čekárně, se objevily hned dvě rodinky se štěňátkem za vysvědčení. Co si o tom myslíte? Vidíte v tom stejně jako já potencionální smutné psí oči v některém z útulků?

Endy
# Zasláno: 30 Čen 2005 15:52
- Nahlásit

Nemusí v tom být to nejhorší.To bych viděla spíš ve vánocích,kdy se štěně pořizuje jeko překvapení.Tady se na tom nejspíš shodla celá rodina a dítko se muselo ve škole snažit,aby bylo za co odměňovat.Jen mě překvapuje,že už byli u veterináře,vysvědčení bylo dneska.

ola
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 16:00
- Nahlásit

Byli s pejsou na očkování a prohlídce. V jednom případě to byl cca 8letý klučina se štěnětem čokoládového labradora a ve druhém slečna (cca 13-14let) s malým jorkem. Ten malý kluk se chudák bál na štěně sahat,protože ho při zvednutí ruky okusovalo,což on chápal jako útok.

Břetislava
# Zasláno: 30 Čen 2005 16:27
- Nahlásit

Mě se to taky nelíbí. Skoro každé dítě chce psa, ale každý ví, že si ho vlastně pořizují rodiče a ne dítě. Pokud není dítě vedeno k zodpovědnosti za pejska od rodičů, pochybuju, že samo od sebe se o pejska bude pořádně starat. Možná týden. Proto se mi nelíbí takové dárky na narozeniny, vysvědčení .... Dítě se sice ve škole snažit bude, dostane pejska, který ho přestane za chvilku bavit, tak si vymyslí, že chce kolo, zase se bude ve škole snažit .... atd.

shiba
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 16:27
- Nahlásit

Taky bych v tom neviděla takový problém. Je jedno kdy a k čemu se pejsek koupí, ale jestli se koupí s rozmyslem a po zodpovědném uvážení - a to může být i pejsek pořízený k "něčemu" i pejsek pořízený "jen tak".

Eimy
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:18
- Nahlásit

Břetislava
Ono jde fakt taky o to, jak starý to dítě nebo možná i "dítě" je... V případě toho 8miletýho klučiny je jasný, že peče bude hlavně na rodičích, to snad nikdo nepředpokláda, že to takový dítě zvládne samo, ale 13 - 14 let? Vždyť takhle starej člověk je schopnej se o psa už v pohodě postarat, pokud ho v tom finančně podporujou rodiče...
A pokud je to dítě schopný se kvuli tomu psovi víc snažit ve v podstatě celej pulrok ve škole, tak si nemyslim,že by ho pes musel zákonitě přestat hnedka bavit... Myslím tím, pokud je štěně důvodem, proč se ve škole to dítě snaží i v těch předmětech, který mu až tak nejdou a ze kterých může mít třeba i špatný známky nebo ho tolik nebaví...
Navíc já osobně, pokud si budu kupovat ještě jednoho pejsana, dokud budu na škole, tak si jeho pořízení taky naplánuju "za vysvědčení", protože pak budu mít mnohem víc času ho zvyknout na nový prostředí, než když bych musela každej den chodit do školy...

Břetislava
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:06
- Nahlásit

To jo. Spíš je třeba rozlišit dvě věci - a to, jestli rodiče kupují pejska jenom dítěti, aniž by vůbec tušili, co to obnáší a nebo kupují kamaráda pro celou rodinu. V takovém případě je samozřejmě jedno, jestli ho dostane za vysvědčení nebo na narozeniny, protože by si ho stejně pořídili. Myslela jsem spíš ty případy, kdy rodiče koupí malým dětem psa jen proto, že ho dítě chce a rodiče ke psům vztah nemají nebo vůbec netuší, co to obnáší. A dítě myslím tak do 11 let

Endy
# Zasláno: 30 Čen 2005 21:21
- Nahlásit

Lituju pejsky i děti,kterým nemá jít kdo příkladem.O psa se může postarat i dítě mladší 11 let,ale musí mu někdo ukázat jak.Předat rozumy a zkušenosti,dohlídnout na to,jak je s psíkem zacházeno.Pokud si dítě pejska toužebně přálo,tak se snaží a stará se. Řekla bych,že čím je dítě mladší,tím větší má zodpovědnost.Když doroste do pubertálního věku,většinou převládají jiné zájmy a pejsek jde stranou.To se pak musí postarat rodiče.A někoho to zase chytne až v pubertě,pořídí psa a veškerý volný čas tráví na cvičáku.Tak v tomto případě jsou na tom psi lépe.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 07:15
- Nahlásit

Pokud psa kupují rodiče dítěti, vždy by si měli uvědomit, že to budou především oni, kdo se o psa bude starat a vychovávat ho.....spousta rodičů na toto při pořizování psa však vůbec nemyslí a pak se plní ty útulky.... My s bráchou jsme taky kdysi dostali psa za vysvědčení - moc jsme si ho přáli, ale byli jsme tehdy malí a tak díky tomu, že rodiče neměli moc času, vyrostl pejsa jako dříví v lese (trvalo mu 10 let, než se sklidnil a až teď ve 14 se chová jako ten nejvychovanější pes na světě nás náš pes nikdy neomrzel, ale bohužel ne všichni darovaní psi mají to štěstí.....

Brigitta
# Zasláno: 1 Čec 2005 07:38
- Nahlásit

Evik
Ahoj Eviku, tak už máme doma přes týden Ajdu. Doufám, že nás také nikdy neomrzí. Je s ní pěkná psina. Naštěstí je fakt dost čistotná, v bytě nečůrá ani nekaká. Jen v neděli, kdy dostala prášek na odčervení, tak jí to solidně protáhlo střeva. V životě bych neřekla, že takovou hromadu může udělat naše stěnítko.

Anonymní
# Zasláno: 1 Čec 2005 07:44
- Nahlásit

Já mám také pejska NO, sice jsem ho nedostala za vysvědčení ale cvičím si ho sama a starám se o něj.Jsou jí 2 a pul.Rozhodně bych 8letýmu klukovi nepořizovala labrouše.když kluk nemá ani skušenosti a také buhví jestli ho vubec až pes vyroste utáhne.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 08:39 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Briggita
Ahoj,
To je prima, hlavně, že se má Ajda dobře, vidíš, že nebyl žádný problém se začleněním. štěndo je v pohodě, ne? Hlavně neusni na vavřínech, že je fenečka šikovná, čistotná a tak....ale věnuj se aktivně výchově (psalas, že je to kříženec kokra, že?) tak s citem, spravedlivě nicméně rozhodně....abys mohla mít z Ajdy pořád radost a dobře se Vám spolu žilo

Anonymní

tak to já bych klidně pořídila psa i mladšímu, než 8-letému dítěti, ale pouze v případě, že bych dopředu věděla, že já sama budu mít na psa čas. Taky bych nikdy nenechala malé dítě venčit psa samotné (malé dítě bych nepustila ven samotné ani s čivavou)...je to nebezpečné pro obě strany. Bohužel spousta rodičů nechá takto své malé děti venčit psy a pak se někdy hrozně diví.....
Já zrovna včera na procházce se svým psem potkala dvě malé holčičky, které na celé kolo volaly "Báro, Báro,"....ptaly se mě, zda jsem neviděla černou labradorku....bohužel neviděla....Holkám jsem řekla, že se po fence podívám po trase své procházky a když ji uvidím, zkusím jim jí přivést.....Netrvalo to dlouho a skutečně jsme tu fenku potkali....Děsně se zajímala o mého psa, takže za stálého blbnutí a očichávání psů jsme se vrátili k těm holčičkám. Ty se rozbrečely štěstím. Bylo jim oběma tak 7 či 8 let....Řekla jsem jim, ať si raději dají fenu na vodítko, když je neposlechne a taky ať s ní nechodí na procházku nechodí samotné, ale s dospělým. Na to mi řekly, že fenu jim půjčila na vyvenčení sousedka....
Na tom je pak vidět, co je to za nerozum, absolutní pitomost, když i dospělí půjčí "cizím" dětem svého psa byť jen na krátkou procházku ven.....

Brigitta
# Zasláno: 1 Čec 2005 08:55
- Nahlásit

Evik
Je skvělá. Určitě se jí budeme pořádně věnovat. Už přemýšlím, že bych s ní v srpnu začala chodit na cvičák. Jsem z Pardubic a v Nemošicích, což je kousek od Pardubic, mají pěkný cvičák a v srpnu tam začíná "psí škola." Na přivolání přiběhne, tedy pokud zrovna nechytne nějaký moc pěkný pach a nemá ve svém zorném prostoru nějaké pejska. Ale nejhorší jsou popelnice. Dnes ráno jsem z ní rostla. Třikrát vyčenichala nějakou kost a od popelnic ji prostě nemohu dostat.
Jinak všichni říkají, že to vůbec nevypadá jako kříženec, ale jako nějaká rasa. Spousta lidí si myslí, že jde o štěně retrívra, nebo labradora. Včera jsem se dívala na štěnda hnědého labrouše a fakt je to jak celá Ajda. Až na ta ouška od kokříka.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 09:04
- Nahlásit

Brigitta

no tak třeba je kříženka labrouše s kokrem (tedy byla by to trošku zajímavá kombinace, ale vyloučit se to nedá )

Jinak já mám v Pardubicích kamarádku, chodí na cvičák s chodským psem, (já mám taky choďáka), ale nevím kam....nejspíš tam bude cvičáků víc. Na tom, kam chodí kámoška se cvičí hlavně ovčáci.

Jo a s tím cvičákem nespěchej....v srpnu budou Ajde 3, 4 měsíce, ne? To je na opravdový výcvik ještě moc brzo....Klidně na ten cvičák Ajdu voď "na kukačku", choď s ní po place, aby si v klidu a pohodě zvykala na prostředí, lidi a psy. Uč jí všechno hrou - základní věci - přivolání (ke mně), chůzi na vodítku, začni hrou s aportováním....(zatím jen házej hračku a když přinese tahej se s ní o to, aby jí aport bavil...), můžeš dělat i stopu....zatím třeba jen...že rozházíš třeba kostičky sýra (jakékoli voňavé potraviny, která fence svědčí a má ji ráda) do trávy a "hledej" , chválit, povzbuzovat.... Ale s tím opravdovým výcvikem poslušnosti na cvičáku začni až tak od půl roka fenky.Do toho půl roka by to stejně nebyla schopná opravdu chápat

Brigitta
# Zasláno: 1 Čec 2005 09:13
- Nahlásit

Evik
Ano, je jich tu víc. V Nemošicích, ve Svítkově, v Sezemicích a ve Spojile, takže výběr je opravdu široký. Co je to do "do place"? Přirovolání celkem ujde, dokonce si i za kousek piškotku sedne, chůze na vodítku je docela problém, moc se jí to nelíbí, ale s obojkem vydrží. Jinak má asi deset hraček, které vždy, když se vyspinká postupně vytáhne z pelíšku a hrajeme si. Naše společná nejoblíbenější je takový uzlík z provázků, s tím se pěkně doma vyblbneme. Přetahujeme se, ona ho loví a vždy ji nechám vyhrát. Akorát doma si s hračkama v pohodě hraje, ale když jí nějakou vezmu ven, tak si jí vůbec nevšímá, zajímají ji venku zkrátka jiné pachy.

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 12:39
- Nahlásit

Brigitta

Co je to do "do place"?

já psala "choď s ní po place", čímž jsem myslela, chodit se štěnětem po cvičební ploše (u drtivé většiny cvičáků je to krátce ostříhaný trávník). Jenom tam štěndo vodit, tak aby si zvyklo na množství lidí a psů a potom, až tam začnete chodit skutečně cvičit, aby už to prostředí dobře znalo a nebálo se.
Pokud se štěně na poprvé většího počtu lidí zalekne.. zachovej klid a snaž se ho upoutat na sebe (hračkou, pamlskem), hodně chválit (v žádném případě nelitovat a nebrat do náruče....tím bys ho vlastně utvrzovala v tom, že se "bojí oprávněně")

bord
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:10
- Nahlásit

Děti jsou různé a někdy bohužel i hrůzné.Jistě jste byli taky svědky nějakých dětských brutálních hrátek se zvířaty.Já mám teď čerstvou příhodu - přiběhlo k nám už starší štěně jorka.Koukám,nikde nikdo,až po hodné chvíli se přiřítila na koloběžce asi 8-9letá holka,že jí utekl.Protože se toto odehrálo těsně vedle hlavní velmi frekvent.silnice,radím ji,aby ho měla na vodítku,nebo jí ho něco přejede.A holka mi prozradila,že to ví,protože už jednoho měli a toho jim auto přejelo.To mě dost vytočilo,udělala jsem jí kázání a končím slovy:,,Přece bys nechtěla,aby se mu něco stalo?" holka pokrčila rameny a prej jí rodiče koupí jinýho!!Chápete to???Pokud bych děcko poslala se psem,tak určitě bez koloběžky a hlavně na vodítku...Ale dost mě vzal ten přístup,evidentně pro ni živý tvor nic neznamená..

ola
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 13:25
- Nahlásit

bord
Bohužel musím souhlasit! Některé děti-katastrofa! Nesvěřila bych jim ani plyšáka. Rovněž mám čerstvý zážitek-byla jsem s malým synem ve vedlejším městě a tam u kostela koukám,že dva kluci cca 8-9let něco kutí u auta. Pod podvozkem auta bylo starší holoubě,které pronásledovali. Jeden čekal na jedné straně a když se holub snažil utéct,tak ho kopl zpět a na druhé straně auta udělal ten druhý spratek to samé. Než jsem se dočkala u frekventované silnice až přejedou auta a dovlekla svého syna k nim,tak už je tam valchovali jiní dva kluci cca 14ti letí a holuba jim vzali a opatrně ho dali do farní zahrady. Poděkovala jsem jim a těm dvěma malým hajzlíkům jsem vynadala, co se do nich vešlo! Ti starší kluci jim to taky pěkně osolili-výrazy používali nesrovnatelně horší než já...

Evik
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:00
- Nahlásit

bord, ola

ono to, co popisujete je taky mimo jiné způsobeno taky tím, že malé děti ještě nejsou zcela schopny chápat pojem smrti a psy berou jako svou hračku, ale to co popisuješ ty, bord, to je fakt hrozný....ta holka k tomu jorkovi asi vážně neměla vůbec žádný vztah....
Je to všechno chyba rodičů, že své děti už od nejútlejšího věku neučí, jak se správně chovat ke zvířatům....
Já třeba jako malá žádné zvíře doma dlouho neměla, až když mi bylo 9, pořídili mně a bratrovi rodiče psa, ale už od miminka nás naši učili milovat všechno živé. Rodiče nás nikdy netrestali fyzicky, ale měli jste vidět, co se stalo, když jednou brácha u tety tahal kočku za ocas. Dostal na zadek a takovou držkovou, že se divil.
Děti dokážou být strašně zlé, že tomu jeden někdy fakt nemůže věřit, a někdy je v tom jejich stejně pitomí rodiče ještě podporují....
příklad: na jednom výletě jsme potkali mladý pár s asi 3-letým chlapečkem....ten s gustem dupal po velkých lesních mravencích a rodiče ho ještě podporovali "jen je všechny zašlapej, jsou to hnusáci kousaví".....Neudržela jsem se a udělala jim přednášku na téma ochrana přírody a fakt jsem je sprdla na 3 doby....na chvíli zmlkli, jakoby se snad nad tím zamýšleli, ale pak mě klidně před tím malým capartem poslali do p..... Opravdu někdy nevycházím z údivu.

Brigitta
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:20
- Nahlásit

Evik
To jsem magor. Promiň, vždyť je to jasné. Já už i špatně čtu, to je hrozný.

ola
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:22
- Nahlásit

Taky u nás se tuhle trefovali kamenem dva smradi do kočky a když jsem jim vynadala,tak mi řekli : "Vždyť ta kočka ničí není!?" No to mě tak dožralo,že si to teda za rámeček nedali... A jak to dopadlo? Jeden z těch tyranů si na mne stěžoval tatínkovi!!!

Brigitta
# Zasláno: 1 Čec 2005 14:44
- Nahlásit

Musím přitakat. Vůbec se nedivím, že děti jsou takové jaké jsou. Jsou kopie svých rodičů a když ty nic "netankuje", tak se není co divit. Na jednu příhodu, která se sice nevztahuje ke zvířatům, jsem si také hodně dlouhou dobu pamatovala a dost mi to leželo v žaludku. S manželem šli nakupovat a před tím jsme se stavili s nákupním vozíkem najíst. Koukáme na vozík a zničeho nic přišla ženská a vozík nám švihla. Manžel za ní hned běžel a ptal se jí, jestli jí náhodou nevadí, že nám vzala vozík. Paní se na něj utrhla, co si to dovoluje, že se lidí kolem ptala a že jim také někdo vozík sebral a že si ho máme hlídat. Manžel, který je povahy velmi dobrácké řekl, že se přeci "nic" neděje, že by si s dovolením jen vzal svůj vozík, který si tímto způsobem hlídá, dostal akorát vynadáno. Potom k nám přišel ještě její manžel, že prý se na něj tak divně dívám a že se nemám divit, protože manželka by mého muže nechala na pokoji, kdyby k ní mluvil slušně. Fakt se mi zdvihala kudla v kapse. Můj muž, takový dobrák, že mě to až někdy štve. No, síla. Jo, a to měli s sebou ještě asi pětiletého kluka.
Jak mohou rodiče dobře vychovat dítě, když i oni sami mají úplně zvrácené představy o tom, co je správné a co ne. Jak se děti mohou vcítit do druhých lidí a zvířat, když ani rodiče toho nejsou schopni a hlavně nechtějí.

azoráček
# Zasláno: 1 Čec 2005 15:09
- Nahlásit

Briggito, pokud chces, prijd na www.mujpes do fora Pardubicko a psiPořdají se také ruzné výlety, tak se muzes přidat

Brigitta
# Zasláno: 1 Čec 2005 15:17
- Nahlásit

azoráček
No, nepovídej, hned se tam podívám. Díky moc.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání