| Autor |
Zpráva |
ola
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:44
- Nahlásit
Moji příbuzní museli nechat uspat svoji stařičkou anglickou kokřici (rakovina) a nyní přemýšlí o koupi nového štěněte. Ačkoli by rádi zůstali věrní kokříkům,trápí je poslední dobou hodně diskutovaný problém jejich povahy,tj. agresivita(jejich stará fenka byla bohužel taky pěkně nevrlá). Zajímalo by mne tedy,zda je rozdíl v povaze anglických kokrů oproti americkým? Máte s tímto někdo zkušenost?
|
žanda
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:51
- Nahlásit
Olo,já měla amerického kokra........a agresivní pes to rozhodně nebyl,ale nebylo mu dovoleno od mala, aby si to na nás zkoušel. Nikdy se nepopral, nevyjížděl po nás,jak to kokří dělají, do misky nebyl problém. Tehdy jsem malé dítě-ani tam problém nebyl. V baráku mají angličana a je to dost poděs. Ale nevím jak je pes doma vychováván.....
Taťka mého psa-byl mé známé- byl stejné zlato,jako ten můj.
Jen holt asi o američana musíš více také dbát o jeho srst.....častá uprava u "holiče" a časté pročesávání.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:53
- Nahlásit
Zkušenost s tím osobně nemám, ale už jsem nezávisle od více lidí slyšela, že americký kokr je "větší pohodář" než anglický.....
|
Denisa
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:59
- Nahlásit
Olo, zkušenosti taky nemám, ale velmi se traduje, že američani jsou narozdíl od angličanů pohodáři, že nemají ten "kokří syndrom" nevím, povídá se to ještě se povídá, že když anglickýho kokra, tak černýho prej! ne zlaťáka. Chm, sama nemám ráda takový ty řeči jedna paní povídala... ale třeba na tom něco je...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:08
- Nahlásit
Denisa
to o tom černém angličanovi jsem taky už slyšela.....Když se naši kdysi rozhodovali jakého pejska nám opatří, volili mezi černým kokrem - anglickým a kníračem. Nakonec vyhrál knír, ale toho kokra jsme mohli mít od nějaké mamčiny kamarádky, která měla prý moc hodnou černou čubinu a od ní štěníky....
|
žanda
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:11
- Nahlásit
Jak jsem chodila s hafem na stříhání,tak i psí kadeřnice tvrdily, že nejhorší na upravu je zlatý kokr...ne co do chlupů,ale co do chování.........
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:14 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
prý to angličtí kokři (narozdíl od amerických) mají dáno do jisté míry biologicky. A někde jsem četla (teď nevím zda to ale není žblept), že geneticky se to váže právě s tou zlatou barvou..
Sousedi mají američana a je moc hodný (a to bych za pořádnou socializaci nedala víc než jednu gřešli).
a taky - když si pořídí teď po smrti feňule amíka, tak nebudou tak srovnávat..
|
jana33
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:16
- Nahlásit
Pravda je, že před mnoha lety k nám byl opravdu dovezen pes, který syndromem zuřivosti trpěl. Ale chovatelé se velice snažili tento problém vymýtit. V současné době je riziko, že člověk natrefí na psa s "vadnou" povahou je úplně stejné jako u jiných plemen. Pozor - tohle ale platí pouze o kokrech s PP. U bezpapíráků se tato vada přenáší dál, právě proto, že se v jejich chovu využívalo psů, kteří byli pro tuto povahu z chovu vyřazeni. Takže kokři jsou úžasní psi, ale platí tady ještě víc než u jiných plemen - štěně pouze s PP!!!! Bohužel mnoho lidí na kokrech vidí jen ten bezelstný štěněcí výraz a nedokáže jim nic odepřít, nedokáže je vychovat a pak tuto nevychovanost svádí na syndrom zuřivosti, protože je to prostě jednodušší
|
Denisa
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:18
- Nahlásit
no prý je to kvůli tomu jak byli zlatí jednu dobu strašně žádaní, množilo se to jak na běžícím pásu a povahy šly někam jako u všech plemen co kdy doplatili na módnost...
stejně je to prý třeba u pudlů, tam prý bývají nejvyrovnanější taky černí a z malých variet ty větší, tzn. malý, ne už trpasličí a toy a ti přešlechtění...
no říká se toho spousta ale toto jsem i četla ve psím časáku
|
ola
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 15:27
- Nahlásit
jana33
Přesně jak píšeš. Oni se taky nechali ukecat štěněcíma očkama zlaťandy a pak když měla kost,tak nesměli pomalu ani na chodbu. Nejsem si jistá,ale myslím,že z jejich rodiny kousla aspoň jednou všechny členy domácnosti! Už kvůli tomu,že tam teď chodí moje sestřenka s malou holčičkou jsem chtěla zjistit,která varianta tolik milovaného plemene by byla pro ně bezpečnější... Díky za rady. Jo a ještě, nevíte někdo náhodou přibližnou cenu angl. i amer. kokra s PP? Přece jen už je to cca 13 let,co si fenu kupovali...
|
jana33
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 16:09
- Nahlásit
Anglický kokr s PP tak 6,7 tis, ale samozřejmě záleží na spojení. Pokud bys chtěla, tak bych ti mohla dát spojení na kamarádku, má chovatelskou stanici. Momentálně štěnda nemá (měla před cca 2 týdny), ale na podzim plánuje krýt jednu feňuli. Nebo by ti poradila i jinou stanici. Před rokem a půl kupoval brácha mojí kamarádky štěně americkýho kokra mámě a stál 20tis. Ale to bylo po super rodičích
|
ola
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 17:02
- Nahlásit
jana33
Moc díky! Zatím počkám,jak se rozhodnou. Momentálně probíhá boj,jestli fenu nebo psa atd. Začínají padat i návrhy jiných plemen,takže uvidíme. Až se to "vyvrbí" ,dám určitě vědět.
|
kure25
|
# Zasláno: 28 Čen 2005 19:02
- Nahlásit
Babicka mela 2 zlate anglicke kokry (ted uz jen jednoho)... Byli to sice hrozni mazlici,ale taky u nich clovek nemohl predpokladat,co od nich muze cekat nebo co udelaji... Kousli taky par lidi ... Nebyli zli,ale proste nevypocitatelni a nevedelas,kdy vyjedou... Narozdil od toho - teta ma cerneho anglicaka a to byl vzdycky uplne mirumilovny pes,zlaticko,v zivote nezavrcel,mel rad deti... A co se tyce americkeho - tak pribuzni meli cerneho a co si pamatuju,jak jsem u nich parkrat byla jako mala, byl dost agresivni a uz z dalky na me vrcel.... Urcite se to da z jiste miry ovlivnit,ale my mame ted ridgebacky a opravdu se ty povahy nedaji vubec porovnavat!!!
|
Terka
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2005 21:04
- Nahlásit
Olo
A co místo kokra jiné plemeno - co takhle bígla? Velikostí podobný, taky temperamentní lovečák, ale vlídný neagresivní a zvlášť fenky jsou velcí mazlíci. A tím, že jsou krátkosrstí jsou absolutně nenároční na "údržbu". Vřele doporučuju, však zkus zkouknout moji galerii Bígl- naši miláčci bez PP. suž víckrát se mi stali, že lidé, kteří mají kokříka mi říkali, že by dali přednost bíglovi - právě hlavně kvůli té vlídnosti a krátké srsti. A lovečáci jsou oba - takže temperament tam je.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Srp 2005 15:07
- Nahlásit
Nevíte někdo,co platí na ty am.kokry.Já mám doma zlatobílého.Je milej a hodnej,ale když se mu něco nelíbí,tak hned vrčí a cení zuby a občas se i ožene.Na něj snad nic nezabírá,aby si uvědomil,že to dělat nesmí.Dík
|
Madlen
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 16:23
- Nahlásit
Když jsem byla dítě, naši koupili mně a sestře černou anglickou kokršpanělku. Byla moc fajn, ale jako štěně kousala i děti do nohou, když utíkaly. Časem ji to všechno přešlo a byla fakt "zlatá", když vezmu v úvahu, že o výchově a výcviku nemohla být vůbec řeč. A taky jsem projížděla internetové stránky psích útulků na celé Moravě a je fakt divné, že kromě kříženců tam je z těch "poznatelných" nejvíc zlatých anglických kokrů. To asi taky o něčem svědčí.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 18 Srp 2005 18:42
- Nahlásit
Pokud vím, kokru, kteří by to měli vrozené, není zrovna mnoho , kteří by měli tento syndrom. Spíš to zavinili lidi, kteří se nechali ovlivnit tím roztomilým štěněčím kukučem a pravidla šla do háje (mluvím z vlastní zkušenosti!! )
|
Anonymní
|
# Zasláno: 1 Lis 2005 17:29
- Nahlásit
Myslím, že diskuze o "povaze" psa jsou zbytečné tak na 95%. Vše je o lidech. Já mám černou anglickou kokří panenku a je to nejlepší tvor na světě, přestože nebyla nijak "drilově" vychovávána. Prostě normální autorita, láska a ten pes (čuba) sám pochopí, kde je jeho místo. Poslechne na 1. písknutí, nadšeně aportuje a doma je mazlík. Prostě pohodář. A podle mých zkušeností to platí i o ostatních plemenech, např. i o bullteriérech - znám jednu Anežku (už to jméno svědčí o přístupu, nebo ne?), která je stejně pohodová, jako kterékoliv jiné plemeno, nebo třeba křeček. Již nikdy nic jiného, než anglický kokršpaněl. V souvislosti stím si dovolím ještě 2 názory:
Američan je přešlechtěný "gaučák", vzhledem k jeho srsti, vykuleným očím, atd.
Současný "výstavní" angl. kokr je taky přešlechtěný, jak si LIDI přejí. Já svoji čubičku stříhám (v rozumné míře) a nedovedu si ty "fešáky" z kokřích výstavních stránek, s chlupy až na zem, představit ve křoví...Nemusíte souhlasit, ale délka srsti omezuje psa, nebo zavazuje pána. Ale posláním tohohle oejska je běhání do křoví, což mi čubina ukazuje - a nevím, jak by se tam uplatnili ti psové z výstav )) Zdravím, Pavel
|
monika
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 07:59
- Nahlásit
Souhlasím s Pavlem.Naše kokřice (černá,anglická)má dnes už 14 let, je to sice teď už protivná stařena, ale nebyla taková.Poslušnost nám záviděl kdejaký majitel služebního psa.Je to vše jen o přístupu.
|
Břetislava
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 09:15
- Nahlásit
Zajímavý je, že Monika i Pavel mají fenku Znám kokrů hodně, protože jednoho zlaťáka doma máme. Všichni, co znám, jsou agresivní - některý víc, některý míň - ale ta jejich neurotická povaha je pro ně prostě charakteristická. Hlavně psi! Je to sice pes oddaný rodině, ale k dětem bych ho nedoporučovala.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 2 Lis 2005 09:24
- Nahlásit
Jak už tu někdo psal, je podstatné říct, že je důležitý PP
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 10:33
- Nahlásit
Moje zkušenosti s anglickými kokry jsou takové, že jsou to docela neurotická a kousavá zvířata (i když mají klidnou a pevnou výchovu) - ptala jsem se na to několika známých chovatelů a prý je to už dáno geneticky - přešlechtěním a přemnožením, které zákonitě přijde s velkou módou a tudíž větší poptávkou po tom kterém plemeni. Podobně jsou na tom současní pudlíci a retrievři... O těch barvách jsem to taky slyšela - černí (kokři, pudlíci, labradoři) jsou prý "čistší" co do genetiky, takže jejich povaha i zdraví je lepší než ostatních barevných variet. Záleží také na využití pejska, kokři jsou lovečtí psi s potřebou pohybu, nic na gauč - takže je neurotizuje i nedostatečné zaměstnání. Je fakt, že děda měl před 20lety černého kokra s loveckým výcvikem a využitím a tomu jsme my-děti mohly kost tahat až z krku, aniž by se cokoli stalo....
S americkými zkušenost nemám, znám jen jednoho a to je pěkný flegmouš
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 10:36
- Nahlásit
Mám spoustu kamarádů mezi kokry a pokud se nezanedbá výchova, tak je to naprosto pohodový pes.
Ono svádět něco na plemeno je dost pohodlné, ale většinou si za to lidi můžou svojí lhostejností a absolutním nezájmem o výchovu a práci se psem.
|
Břetislava
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 10:45
- Nahlásit
Anonymní
Tak to nesouhlasím. Soused je myslivec a má zlatého kokra (s PP!!), který má lovecké zkoušky a plní úlohu jak loveckého, tak společenského psa. Na poli poslechne na slovo a doma? Neurotický, občas i agresivní .... souhlasím s anonymem 1. Je to dáno geneticky.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 10:54
- Nahlásit
Když budu chtít štěně kokra pro mazlení, tak si dám tu práci a najdu si štěně po rodičích s odpovídající povahou.
Když budu chtít štěně na loveckou práci, budu mít jiné nároky.
Pokud sem kdysi byl dovezen zlatý kokr s genem zuřivosti, myslím, že si zodpovědní chovatelé dali práci s tím, aby ho dál nemnožili, tím nemluvím o množitelích a jejich kokrech bez PP a i některých množírnách kokrů s PP.
Mám jezevčíka a je to ten největší mazel a děti zbožňuje a přitom se o tomto plemeni říká také nemálo špatného.
Navíc u každého plemene se najde nějaký chovatelský omyl, např. u kerry blue teriérů, kde je "plemeníkem" pes, kterého pro jeho povahu raději před návštěvama zavírají, ale je to výstavní šampion, tak proč by sa na něm vesele nemnožilo a podle toho pak plemeno vypadá.
Lenka
|
bord
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 11:29
- Nahlásit
Anonymní
Prosím Tě zaujala mě hláška o kerry blue teriérovi - víš chov.stanici nebo aspoň město odkud jsou majitelé?Díky (možná znám potomky)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 11:31
- Nahlásit
No nevím, měli jsme ve škole kynologii, psy se docela dost zabývám a dědičnost mě taky zajímá. Na několika místech (vč. té školy) mi bylo zdůrazňováno, že je třeba volit plemeno s ohledem na to, k čemu bylo vyšlechtěno - tj.lovecké plemeno na mazlení mi přijde trochu jako nonsense. To že znáš mazlivého taťku a mamku neznamená, že štěně bude stejné, tu mnohaletou genetiku nepřebiješ. Tj. mazlení je fajn, ale pes typu kokra musí mít možnost vybít energii i jinak. Znám hlavně lidi, kteří se svým psům skutečně věnují a výchovu nepodceňují, přesto jsou jejich kokři celkem nevypočitatelní.
Ta "zuřivost" není záležitost jednoho zlatého importu - výstavního šampióna, ale vazba na barvu, která je momentálně dost dominantní vlivem šlechtění a módy zlatých kokrů v posledním cca desetiletí..
Zkrátka, pokud bych chtěla mazlíka nebo trpělivého psa k dětem,
kokr by nebyl moje volba.
Iva (alias Anonymní 1)
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 11:32
- Nahlásit
bord
právě tady skoro hodinu přemýšlím o tom jménu, mám ho na jazyku a nemůžu ho vyplivnout, ale rozhodně se mi to povede, chtěla jsem to jméno totiž napsat už předtím.
Lenka
|
Anonymní
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 12:50
- Nahlásit
bord
říkají mu Baron, ale oficiální jméno je jiné.
Lenka
|
pavel.machata
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 21:59
- Nahlásit
Ahoj Pavel-omlouvám se, že jsem se nepodepsal, napravil jsem to alespoň v závěru... (možná i teď, jsem nezkušený na NeTu)
Té mojí holce je 2,5 r. a je naprosto v pohodě. A znám z vycházek i několik zlaťáků (pravda, starších) a i ti jsou v pohodě.
Podotýkám, že ta moje není s PP (rodiče znám a ti jsou "čistí" - ale co se dělo předtím, to nevím...).
Ale jak je možné, že si někdo stěžuje na svého psa (bez ohledu na rasu-ale tady mluvíme o kokrech), když ze zdejších ohlasů většinou vidím, že jsou "neurotičtí, kousaví, agresivní" atd. No tak máte svoji zkušenost a podle toho se zařiďte-prostě již příště kokra ne!
Já mám jinou zkušenost: sama od sebe (samozřejmě je to výchovou) si dnes sedne na kraji chodníku a čeká, až jí povolím přejít silnici. Hodím jí klacek (ten si brání a je v tomto případě schopná" vyjet" na jakkoliv velkého psa) a řeknu "dáš to sem?" a ona to správně chápe jako hru a "pere" se se mnou. Řeknu "DEJ" a není problém...Dá-okamžitě. Do misky jí mohu hrábnout kdykoliv, ona ví, že jí nic neukradnu, max. přidám. Když chci, tak je i kousavá, ale je to jen hra, ona to přesně rozlišuje.
A na adresu "alias Anonymní1" : Pořizoval jsem si psa jako přítele. Nikoliv jen na mazlení. Mám prostě rád lovecká plemena, ale lovec nejsem, Asi bych raději dal přednost velkým psům, třeba irskému setrovi atd., ale bydlím v paneláku a tak jsem zkusil kokra (znovu, přesněji: kokřici, černou). Nelituji, naopak- je to SUPER PES (nebo čuba?- možná je to důležité). Jenže má možnost se vybít na několikahodinových procházkách odpoledne (dopoledne jsme v práci a tak chrápe). Takže večer je doma MAZEL. Nikdy bych si nepořizoval kokra jen na mazlení... Třeba teď jsme se vrátili a přes její neutuchající žravost, kterou je třeba krotit (už jsem viděl hodně tlustých kokrů) spí a vůbec jí nevadí, že večeřím, protože ví, že ode mě od stolu nedostane.
Mějte si názory, jaké chcete, ale já už nechci nikoho jiného, než černou anglickou čubu.
A ještě poznámka ke starším psům: ztrácejí zrak i sluch (ostatně jako i my) a bůhvíco ještě dalšího, tím pádem ztrácejí kontakt a jsou z toho pochopitelně nervózní - a kdo by nebyl? Chce to jen pochopení...
A divíte se, že tak dlouho píšu? Prostě se budu za svou čubu prát až do roztrhání- za ni víc, než za sebe...
Ahoj Pavel.
|
pavel.machata
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 22:10
- Nahlásit
A co se týče stříhání, tak mi bylo řečeno, že lepšího psa prý nezná, že jí prý usíná na ruce. Tak nevím, je to jen o genech, nebo taky o lidech? Nebo jsou ti černí o tolik lepší, než zlatí????
|
pavel.machata
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 22:11
- Nahlásit
A co se týče stříhání, tak mi bylo řečeno, že lepšího psa prý nezná, že jí prý usíná na ruce. Tak nevím, je to jen o genech, nebo taky o lidech? Nebo jsou ti černí o tolik lepší, než zlatí????
|
monika
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 22:22
- Nahlásit
pavle souhlasím s tebou.ta naše je to samé.dneska už špatně vidí a skoro neslyší,ale pořád je to moje zlatíčko a nedám na ni dopustit.je to v lidech, myslím si to samé.
|
pavel.machata
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 22:29
- Nahlásit
No zaplaťpánbůh (a to jsem bezvěrec-oficielně, neb jsem nebyl pokřtěn), alespoň někdo se mnou souhlasí. HURRRRRÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
|
pavel.machata
|
# Zasláno: 2 Lis 2005 22:31
- Nahlásit
vypadlo mi tam slovíčko "někdo" Díky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 3 Lis 2005 00:38
- Nahlásit
Ahoj Pavle,
nečerti se Vždyť de facto potvrzuješ to, co tady výše píšu - své fence se perfektně věnuješ, takže není co řešit (ono je jedno, jestli ji zaměstnáš aportem zajíců nebo klacků). Stejně tak jsi (resp. tvá fenka) zářným příkladem toho, že černí jedinci jsou co do povahy "čistší" kokři.
Jedině opravím malou nepřesnost, v úvodu srovnáváš "hrušky s jabkama" - povaha plemene je termín obecný a týká se genetických predispozic, výcvik a poslušnost je záležitost konkrétního jedince. Co se projevuje víc je otázka (genetika vs. prostředí a výchova), kterou i lidská psychologie řeší už od minulého století...
Takže hodně radosti s kokřicí přeje Iva
|
vera
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:21
- Nahlásit
ahoj lidicky napiste mi prosim jak se mam starat o stene kokrspanela predem dik
|
vera
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:26
- Nahlásit
copak mi nikdo neodepise
|
vera
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:27
- Nahlásit
HAAALOOOOOOO je nekdo na drate
|
vera
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:29
- Nahlásit
tak uz mi PROOSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM nekdo napiste
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2005 11:34
- Nahlásit
jak se starat o štěně kokra? Jako o každé jiné štěně......co chceš, aby ti tu k tomu lidi napsali..? Když si zadáš ve vyhledávači heslo kokršpaněl, tak ti to určo vyhodí desítky odkazů na různé stránky, kde jistě něco najdeš......Aby ses tady dočkala fundované rady, musel by tu být popsán doslova román, to už je lepší zeptat se nějakého chovatele nebo si koupit knížku...
|