Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / parson jack russel terier
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
karin
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 09:27
- Nahlásit

Ahoj,
chtela bych vas poprosit o rady ( jakekoli ).
Kamaradka si pristi tyden jede pro sveho uplne prvniho pejska, vybrala si pjrt. I pres me upozorneni, ze tento pejsek neni pro ni vhodny ( nema s pejsky zkusenosti a podle me si ho vybrala pouze na zaklade reklamy a aktualni mody ), si ho nedala vymluvit. Rika, ze na nej bude hodne prisna a tim ho zvladne.
Protoze uz vim, ze nema cenu ji ho vymlouvat, chtela bych par rad, jak ji ( i pejskovi ) zprijemnit alespon zacatek jejich souziti.
Mimo jine ho chteji s pritelem naucit jezdit s nimi na motorce....to jsem take jeste neslysela.....mate s tim zkusenosti?

Evik
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 09:49
- Nahlásit

V jedné reportáži v TV byla kdysi paní, která jezdí na pionýru s NO - byl to úžasný pohled.....asi hodně záleží na tom, na jaké motorce chtějí se psem jezdit a jak rychle......Jet se psem na motorce např. po dálnici je podle mě pitomost, jde o zdraví psa (to by musel být pes v kryté schráně,aby na něj nefoukalo....) A taky by pes musel mít perfektně zvládnutou základní poslušnost - v tomto případě hlavně "sedni" ("lehni") a "zůstaň" Mně osobně jízda na motorce se psem vůbec nepřipadá jako dobrý nápad.....
Něco jiného je vozit pejsu v košíku na "pincku" či na kole po vesnici.......
Jinak p.j.r.t. je sice maličký, ale děsně hyperaktivní ďáblík, který jak nemá dostatek zaměstnání a pohybu, dokáže klidně udělat z bytu kůlničku na dříví Jinak je to pes jak dělaný pro agility a jiné podobné hodně aktivní sporty....To by si měla tvoje kámoška uvědomit....že nesmí psa nechat vyrůst jako dříví v lese

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:03
- Nahlásit

karin
Tu motorku bych ji vymluvila. Ja s pritelem taky jezdim, ale bez hafusi. Je to dost nebezpecne jak pro ne tak pro pejska. Maximalne ho muzou zvykat na tankvak, ale tam muze byt jen jako stene pochybuji, ze by se tam v dospelosti vesel. Navic se ten tankvak upevnuje na nadrz tak tam pejsek nebude mit moc pohodli.

karin
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:09
- Nahlásit

Evik
..pionyra zrovna nemaji, moc tomu nerozumim, ale je to spise sportovni motorka, i kdyz tzv. "nahac" zkusim ji ukazat vase nazory, treba o tom zacne vic premyslet...
...zkusim ji najit nejake info ohledne agility...maji prave zrekonstruovany byt, takze si myslim, ze to bude urcite potrebovat...mozna ji predem zamluvim sezeni u psychologa

Mel
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:13
- Nahlásit

Motorka a pes, to je dobrý
Myslím, že pes asi nepochopí, že se musí do zatáček naklánět stejně jako řidič a podobné vychytávky, které musí spolujezdec absolvovat, aby se posádka mašiny nezabila. I když je to malej drobek, tak si myslim, že by mohl na pád zadělat. A už vůbec nemluvim, jak by se to asi "líbilo" samotnýmu pejskovi.
Jinak souhlasím s Evikem a taky kámošce doporuč, ať si pročte knížky, jak vychovávat štěně. A taky doporučuju pročíst fóra o štěňatech, řešilo se toho tady spoustu

Mel
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:16
- Nahlásit

karin
Naháč, to je hodně sportovní motorka, akorát bez kapotáže, takže pochybuju, že by to s tím pejskem klaplo. Taky mám takový sen, ale dopředu vím, že je nereálný

Evik
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 10:48 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Mel

myslím, že to naklánění do zatáček by byl ten nejmenší problém...psi strašně rychle chápou jak vyrovnávat rovnováhu, ....
zrovna nedávno jsem viděla na netu "moviečko", jak buldok jezdí na skate-boardu a děsně se v tom vyžívá - zatáčí, brzdí - no prostě super

ale jinak myslím si, že pes na motorku prostě opravdu nepatří....je to nebezpečné pro všechny zůčastněné strany....

Anonymní
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:11
- Nahlásit

Nejen, ze pes na motorku nepatri, ale kamoska by mela byt prinejmensim soudna a opravdu uvazovat o tom, co si poridi za pejska podle sve natury a zivotniho stylu. Psa vychovas, ale nezmenis jeho povahovy zaklad, ktery je v kazdem plemeni. Ono je to pekne, ze se mi neco libi a zda roztomile, ale co pak dal, az zjisti, ze se sekla. Vyber plemene je vec hodne obtizna a ne kazdemu se poodari na prvni pokud vybrat toho spravneho partaka ... nastesti to spousta lidi nepozna a jen jejich okoli vidi, ze maji doma spratka a myleho teroristu
Kdyby to bylo jednoduche, nebyly by o tom dlouhe diskuze na ruznych forech. At radeji premysli o tyden dele nez aby byla nestastna mnoho let (a pes taky)

Evik
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:19
- Nahlásit

Ještě dodám, že to vození psa na motorce by taky nejspíš bylo v rozporu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích...

a "Anonymní"....."milého" se píše s měkkým "i"

Mel
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:21
- Nahlásit

Evik
Já vím, že pejsci dokážou spoustu věcí , ale třeba s tím vykláněním jsem měla sama problémy, protože instinktivně se člověk snaží držet vzpřímeně a na motorce se právě musí naklánět do zatáčky. No, člověk se to nějak naučí, ale pochybuju, že by tohle zvládl pes.
A vůbec, tohle je tak absurdní téma.... Jízda se psem na motorce = jasná sebevražda a vražda psa. Opravdu kamarádčin blbej nápad

Terri
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 11:35
- Nahlásit

karin
Jestli budeš kamarádce tisknout tuhle diskusi:
- taky máme teriéra a udržet jeho energii na uzdě je docela síla. Je takřka neunavitelný a když přece, tak se vzpamatuje za malinkou chvíli
Opravdu to chce docela hodně sportu - kolo, běhat, plavat. Protože jinak bude na procházkách jako urvaný z řetězu. K tomu teriérská tvrdohlavá povaha a máš zadělané na problémy, resp. nebudeš šťastná, pokud tohle nechceš...

Evička by Ti mohla říct ještě víc...

Evik
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:00
- Nahlásit

Terri

teď jsi to vystihla přesně......na teriéry všeobecně a taky knírače apod....musí být člověk prostě nátura. Jestli si někdo pořídí malého teriéra a myslí si, že ho v pohodě zvládne, protože je malý, pak se taky může šeredně zmýlit

karin

té své kamarádce opravdu důrazně domluv...jestli jste dobré kámošky, sedněte si spolu a ať Ti ona napíše všechno, co od toho psa bude očekávat a podle toho ať si pak vybere plemeno.

Terri
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:22
- Nahlásit

Evik, Karin

A knížka ještě taky není všechno, chce to jít ke psu, podívat se mu do očí, nahlédnout do dušinky a říct si: "tak to je moje krev"
A nejlépe těch psů vidět pár pohromadě

Anonymní
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:33
- Nahlásit

Jedním exemplářem pjrt disponujeme už víc než dva roky a zejména první rok byl mimořádně náročný. Psina byla absolutně k neutahání ačkoli jsem v té době ještě chodila do školy a měla na ní mnohem více času než dnes. Takže mít čas a vůli ho se psem strávit je zejména v začátcích nesmírně důležité. Druhá věc je, že je to teriér v tom pravém slova smyslu - tvrdohlavý, relativně ostrý, ničím neohrožený a poměrně hlučný, což je v případě naší slečny ještě doplněno velmi dominantní povahou. Výsledkem je to, že (v souladu s povahou tohoto plemene - jak jsem vyčetla v knihách a vykoukala v TV ) dokáže bojovat o svou pozici v podstatě s jakkoli velikým psem, což je v případě psů které neznáme poněkud stresující (tedy pro mě ), i když se zdá, že jsme to výchovou poněkud potlačili. Každopádně je třeba být velmi obezřetný při styku s dětmi (jako ostatně s každým psem) zejména kvůli tomu malinko hysterickému základu v povaze.

Shrnula bych to tak, že každý odpovědný chovatel tohoto plemene má na svých web. stránkách popsánu povahu pjrt a tu je třeba nastudovat a s ní počítat. Je to krásné, hravé, živé a přátelské plemeno a naší slečnu bych za nic nevyměnila. Na druhou stranu bych každého, kdo si chce pořídit takového psa řádně "varovala", co ho čeká.

jana33
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:41
- Nahlásit

Nejlepší na vysvětlení teriéří povahy bude následující příklad - šli jsme se projít okolo Vltavy, já s labrouškem + s křížencem něčeho teriéřího, kamarádka s RR. Na Vltavě jezdily motorové čluny a dělali koniny, různě se otáčeli, honili a dělali dost velké vlny. RR je trošku strašpytel a do břehu se radši pakoval, labrouš se na to šel podívat a pak usoudil, že když to cáká, do vody nepoleze a dál si vln už nevšímal. Náš teriérek chvilku popřemýšlel a pak s otevřenou mordou a vrčením a štěkotem začal do vln skákat a snažil se je tou tlamičkou chytat nebo aspoň zahnat. Některé vlny byly větší než on, občas to s ním i dost hodilo o břeh (je velikosti kokra), ale on se stále "neohroženě" vrhal do vln, dokud je všechny nezahnal a nakonec se už po klidné hladině za vítězného štěkotu jal plavat. Taková je teriéří povaha

Terri
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:44
- Nahlásit

dokáže bojovat o svou pozici v podstatě s jakkoli velikým psem
ano, neskloní se, bude neutrální pokud to nepůjde ale příště to zkusí zas!
A jak psala Jana 33, nezalekne se naprosto ničeho, všechno půjde prozkoumat a pořád bude ve střehu, což pak musí být majitel taky

Evicka
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 12:50
- Nahlásit

Já se k takovým dotazům velmi nerada vyjadřuji, tyhle lidičky, kteří si chtějí něco koupit, aniž pořádně vědí do čeho jdou, tak ty bych rozcupovala na kousky. Rasel terier není pes pro žádného pecivála, potřebuje pracovat, unavit, spoustu času, pevnou ruku. Navíc vzhledem k tomu, že se v současné době hodně množí(nenapíši schválně chovaji), tak jsou i obrovské rozdíly v kvalitě exterieru a snad ještě větší v povahách. Pokud si to nedají rozmluvit, tak se nesnažte, je to naprosto zbytečné. Snad se je jen pokuste donutit, ať si koupí psa s PP. Jinak absolutně nemají záruku, že jim z tohoto teriera vyroste jack rassel. Tady je ke kříženci velmi blizoučko. Mě osobně tohle terierské plemeno absolutně nic neříká, neboť nevyniká ladným a souměrným tělem a nádhernou úělechtilostí terierských plemen. Vypadá prostě jako kříženec foxla s něčím a to já nemám ráda. Ať se jdou taky podívat na nějakou výstavu. Uvidí, že i v rámci plemene mohou být obrovské rozdíly v osrstění, tvaru hlavy, nasazení uší a ocasu, no prostě občas je to hrůza.

karin
Člen
# Zasláno: 28 Čen 2005 14:52
- Nahlásit

...dekuji vsem za nazory....behem obeda jsem zaskocila do knihkupectvi a koupila ji knizku ( tusim, ze urcite jeste zadnou nema ), pak ji jeste ukazu tuhle diskuzi a uvidime....

Evicka
..bohuzel je bez PP ( s PP se jim zdal moc drahy ). Rikala jsem ji, at trva na tom, aby videla oba rodice ( i kdyz to nemusi byt 100%, tak alespon neco ). Videla jsem fotky - vypada opravdu krasne. Taky jsem se o toto plemeno zajimala, nez jsem si poridila kraliciho jezevcika - preci jenom ma kratsi nozicka a lip se utaha

Evicka
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 07:59
- Nahlásit

No tak to už vůbec neřeším a nejsem jaksi schopná tyhle lidi pochopit. Chtějí za každou cenu módní plemeno, ale nemají na něj dostatek financí. Tak to jsem zvědavá, co jim z toho vyroste. Třeba takový pěkný hladkosrsto-drsnostrstý podvraťáček. Ale takovým lidem dobře, už se kvanta lidí spálilo před nima, a po nich jich taky budou mraky. Fotky.....? Tak tohle je vážně o ničem a obzvláště u tohodle plemene.

karin
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 08:17
- Nahlásit

Evicka

..vcera jsem ji dala tu knizku. Slibila mi, ze si ji precte. Jeste vecer mi psala, ze to vypada, ze je to opravdu dablik. Na to uz jsem nemela silu ji neco psat ( snazim se ji to vysvetlit uz pres tyden ).
To, ze jsem napsala, ze na fotkach vypadal krasne u me nemuzes brat tak moc vazne - pro me jsou krasni uplne vsichni pejsove

Evicka
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 08:25
- Nahlásit

Já to taky beru naprosto realisticky, protože zvláště u tohodle plemene je jedině PP zárukou jakés takés kvality. Pokud jde o psa bez PP, tak tady je to vážně o ničem. Rozdíl, jestli jde o podvraťáčka nebo vážně o russela je naprosto minimální a dokonce ani já si netroufám říct, jestli bych byla schopná u osmitýdenního štěněte stoprocentně poznat, že jde o křížence nebo že vykazuje hrubé vady. Ale já chci jen podotknout, že tvé rozmlouvání je naprosto zbytěčné, v těchto případech jsou potencionální majitelé slepí, hluší a všechny dobře míněné rady jdou v niveč. Potom to dopadá tak, že z roztomilého štěněte se vyklube ničitel a tyran rodiny a stejně musí z domu. A tenhle případ k tomu pomalu a jistě spěje.

karin
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 08:32
- Nahlásit

Ja uz jsem to rozmlouvani snad i vzdala

Ted uz jenom zkusim "dohlidnout" na to, aby si vytvorili takovy vzajemny vztah, aby nedoslo k tomu, co jsi psala...ze by pejsek musel z domu
...ale to jsem nepsala o tom, ze se po tydnu, co si na ne bude zvykat, vydaji na dovolenou a pejska daji ke znamym...na to jsem ja reagovala dost podrazdene, ale ani to nepomohlo
....ja i na svatebni cestu beru Tedaska sebou

Mel
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 08:39
- Nahlásit

karin
Ježíš, co to je za lidi? Jak si můžou vzít štěňátko a po týdnu ho šoupnout ke znamým? Ať ho radši nechají u matky a vezmou si ho, až se vrátí z dovolené.

karin
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 08:58
- Nahlásit

Mel

...to bylo to prvni, co jsem jim rekla, druhy navrh byl, at zrusi dovolenou a treti, at ho vezmou s sebou ( je to v CR )....ale vzhledem k tomu, ze chteji jet na motorce, tak ho pry vzit nemuzou ...takze jsem radeji nas hovor predcasne ukoncila

Mel
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2005 09:09
- Nahlásit

karin
Myslím, že se opravdu nemýlíš, že si psa pořizujou jenom proto, že je zrovna v kurzu. Podle toho, co tu píšeš, je mi toho pejsánka už předem líto. Myslím, že jediný, co můžeš pro něj udělat, je začít mu shánět nový páníčky, protože je asi brzy přestane bavit. Tvoje kámoška by asi měla dospět, chová se jako nějaká malá puberťačka.

Anonymní
# Zasláno: 29 Čen 2005 09:19
- Nahlásit

Ehm ehm, Evičko, [img]http://www.cz-pes.cz/img/smilies/grin.gif[/img])) podívejte se na naše stránky www.sweb.cz/parson_russell_bertram. Nechci se chlubit svým psem, ale ráda bych Vám ukázala, že i Parsoni jsou ušlechtilí a dokonale stavění psi. [img]http://www.cz-pes.cz/img/smilies/grin.gif[/img] A nechci Vám vnucovat, že Parsoni jsou to pravé nejkrásnější plemeno, jenom nabízím abyste se podívala na jeden docela povedený exemplář. V encyklopedii psů od Davida Taylora je výstižná věta - pokud nemá Russell dostatek pohybu, ztrácí svůj pěkný vzhled. A to je 100% pravda - běžné je u nás několik hodin denně aportování (dokáže zaměstnat kolem šesti lidí), plavání, lovecký výcvik.
Přeju hezký den, Linda L.

Anonymní
# Zasláno: 29 Čen 2005 09:20
- Nahlásit

Evičko, pokud byste se chtěla podívat na naše stránky, u toho odkazu se mi přimotala tečka, prosím smázněte si ji, jinak to nejde otevřít. Linda L.

Anonymní
# Zasláno: 29 Čen 2005 09:46
- Nahlásit

Ahoj Lindo,

taky jsem se malinko "urazila", když Evička popisovala, jak pjrt není ten pravý ušlechtilý terier a mslím, že ani naše Bára by nesouhlasila, i když zrovna v porovnání s tvým Bertrámem jsou ukázka toho, jak rozdílný může u pjrs standart být.

Zdravím tebe i Bertráma. Vanda a Bára

Anonymní
# Zasláno: 29 Čen 2005 10:10
- Nahlásit

Čau Vando, a to jsou Bára a Bert brácha a ségra, viď? Jestli máš nějaké nové fotky Báry, určitě je pošli! Linda L.

Anonymní
# Zasláno: 29 Čen 2005 10:34
- Nahlásit

Pro Lindu:
Poslal jsem ti dvě skoro nové. Vanda

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání