Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / AKITA INU
Autor Zpráva
Karen
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2005 15:04
- Nahlásit

Ahoj, četla jsem na těchto stránkách nějaké názory na Akity a chtěla bych se k tomu vyjádřit. Sama jednu Akitu doma mám a musím říct, že už bych jiné plemeno nechtěla. Je to hodně klidný a vyrovnaný pes který miluje a chrání svoji rodinu. Je pravda, že je tvrdohlavý ale z lásky ke své rodině učiní vše i když to nebude hned na poprvé. Vůči ostatním psům dokáže být agresivní to je pravda, ale dá se to celkem dobře potlačit, důležitá je socializace psa ale je třeba s tím začít už u štěněte.
Výchova Akity musí být důsledná a majitel by ji měl vychovávat s láskou a trpělivostí - myslím si, že fyzické tresty nejsou vůbec potřeba
Moje Akita ovládá základní poslušnost, často ji mívám puštěnou na volno a na přivolání vždycky přiběhne. Je pravda, že když byla ještě štěně (ale i dneska) jsem se jí hodně věnovala a snažila jsem se z ní vychovat dobrého psa a dneska vím, že se mi to povedlo a pes mi to všechno oplácí svou láskou a věrností. Akity milují děti, ale k ostatním lidem jsou ale hodně rezervované, od nikoho cizího se nenechá pohladit ale s tím jen souhlasím, je to můj pes a člen mé rodiny a není to plyšová hračka pro ostatní lidi. ( a já také nehladím manžela své kamarádky)
O Akitách se u nás celkem nedobře píše a popisuje se jako silně agresivní a dominantní pes, který se nedá zvládnout a to je škoda, Akita bude taková jakou si ji vychováte. To ale platí o všech plemenech. Nedávno jsem četla v novinách článek kdy labrador pokousal malé dítě. Ptam se jak je to možné, když se labrador považuje za klidného a snadno cvičitelného psa? ... do TV se ale tento případ nedostal, jo, kdyby ale dítě bylo napadnuté vlčákem nebo Akitou to by bylo jiné...
Každé plemeno má určité povahové vlastnosti to se popřít nedá, ale záleží hodně na výchově a na přístupu chovatelů...

Vaše Karen

Terri
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2005 16:31
- Nahlásit

( a já také nehladím manžela své kamarádky)
To je dobrý , to musím někdy použít. I když zase bychom byli u srovnání člověka a psa

šíša
# Zasláno: 26 Čen 2005 17:04
- Nahlásit

Terri
No tak když je koneckonců pes braný z právního hlediska jako věc tak se dá říct, že neosahávám auto svýho kamaráda nebo cokoliv jiného.

shiba
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2005 17:14
- Nahlásit

Karen
V podstatě souhlasím. Mé zkušenosti s akitami jsou podobné. Jen bych dodala k tomu závěru - vlastnosti plemene jako takového jsou věcí chovatelské práce, špatná povaha se objeví v každém plemeni, s tím nic nenaděláme. Ale pořizujeme-li si psa, musíme brát vlastnosti plemene v úvahu, a kdo chce psa 100% poslušného, akitu si nepořídí. Proto je taky nutné, aby chovatelé dobře vybírali, komu štěně prodají. Nejen aby to byli lidé ochotní a schopní se o pejska starat, ale aby si také byli vědomí toho, jaké plemeno (povahově) si pořizují. Je lepší vždycky říct veškerá rizika a kdo vydrží tento "nápor", bude nejspíš dobrým pánem pro psa s tak specifickou povahou jakou mají třeba japonci.

Terri
Člen
# Zasláno: 26 Čen 2005 20:27
- Nahlásit

shiba
Je lepší vždycky říct veškerá rizika a kdo vydrží tento "nápor", bude nejspíš dobrým pánem pro psa s tak specifickou povahou jakou mají třeba japonci
Souhlasím, a myslím, že i toto často chovatelé opomíjejí. Např. teď si u nás pořídili ridgebacka - je puboš jak hrom a samozřejmě malou neposlouchá. No a ona řekla, že když jí neposlouchá a sílu naň nemá, a tata na cvičák chodit nebude, tak to prostě nemá cenu. A co myslíš že se psem bude..? No nic "strašného", jen asi půjde k boudě že...
A proč si pořídili právě jeho? Protože je náddhernnýýý!

šíša
Auto - chlap by to moh pochopit , ale je to těžký, "sladký pejsek" a navíc hraní machra, v kombinaci s tím, že psa pokud ho nemáš si každý den nepohladíš...

shiba
Člen
# Zasláno: 27 Čen 2005 07:23
- Nahlásit

Terri
A vo tom to je...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání