| Autor |
Zpráva |
Nika
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 10:19
- Nahlásit
Ahoj všichni
v srpnu si pojedu pro moje první štěně a největší strach mám z toho, až bude štěnítko samo doma. Přivezeme si ho v sobotu a přemýšlím o tom, že bych si dala radši potom ještě dovču. Jak je to s krmením?? Když budu v práci 8 hodin a ono bude samo?? Jak jste to vyřešili vy???
Prosím o odpověď, Nika
|
janina
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 10:23
- Nahlásit
Nika
Rozhodně je ten nápad zůstat s ním chvíli doma dobrý. Já jsem byla doma tři týdny, resp. střídali jsme se s mužem a dcerou, dokud si štěndo u nás nezvyklo. Během té doby jsme ho samozřejmě po chvilkách nechávali samotné, aby si postupně zvykalo. Dále jsme co dvě hodiny lítali venčit, aby se naučilo čůrat venku.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 10:32
- Nahlásit
jestli bude štěndo zdravé a dostatečně staré,tak stačí krmit 3x den (ráno, po příchodu z práce a večer) - záleží i na velikosti psa, pokud budete mít bernardýna,tak musíte krmit častěji,aby to množství žrádla vůbec dokázal sníst
S prvním psem jsem byla jako dítě doma celé prázdniny, s druhým jsem měla týden dovolené, za týden se skvěle adaptovalo včetně čůrání venku.Je pravda, že ani první den v novém domově moje štěndo neuronilo slzičku a ničeho se nebálo - takový malý rozkošný ďáblík, co si nám omotal kolem packy prvním pohledem. Na rozdíl od prvního psa jsme se nevyhli demoličnímu období, kdy vzal za své koberec, závěs a 3 dveře, ale s tím se musí počítat
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 10:32
- Nahlásit
Určitě dovču, aspoň týden. A naučte ho postupně být sám, jak píše janina. S krmením, pokud si nemůžete z práce odběhnout, nezbývá než že to musí vydržet, přejděte na takový režim, aby to šlo, krmte těsně před odchodem do práce, aspoň pak bude spát.
A moc a moc lásky a trpělivosti, připravte se že vám nejspíš spoustu věcí rozkouše, počůrá,....
|
Ala
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 10:43
- Nahlásit
Nika
Zrovna před 14 dny jsem si přivezla štěně. Přivezli jsme si ho už v pátek, to si myslím že je nejlepší aby si přes víkend zvyklo a mělo okolo sebe pořád nějaké lidi. Pak jsem měla týden dovolenou a byla s ním doma. Ale během dne jsem odbýhala, na půl hodinky, na hodinku ...atd. Teď v pondělí jsem už musela nastoupit do práce. Takže ráno procházka, aby se štěně unavilo, nakrmim. Zaleze do pelíšku a chrní. V 11 místo oběda v práci jedu domů. Jsem s ním asi půl hodiny venku. Z práce chodím kolem třetí. Vydrží to úplně v pohodě.Krmím ho zatím 4 x denně. Ale časem v poledne domů jezdit přestanu. Štěně sice zdárně přibývá na váze ale já umírám hlady
|
Nika
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:16
- Nahlásit
Děkuji všem mooooc za odpovědi- RADY!
Štěňátku bude 8 týdnů,až si ho přiezeme.
Tak si vezmu týden dovču a ten druhý týden to s přítelem naplánujeme tak, že bude mít odpolední a tak myšánek bude doma sám jen 2 hoďky - což musí, aby si zvykl. Přes ten týden /co budu mít dovču/ ho budu nechávat doma samotnýho - jak píše Janina pár hodinek.
Díkas mooc ještě jednou
|
Nika
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:20
- Nahlásit
To jsem ještě já
Chtěla bych se vás zeptat na názor ohledně pelíšku. Jestli je lepší udělat malýmu pelíšek z krabice a nebo může být koupený ten plastový. Nerozkouše ten plastový?? Štěňátka jsou přeci dravá. A kdyby byla lepší krabice, tak kdy koupit plastový.
Díkynky
|
janina
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:28
- Nahlásit
Tak to nevím My jsme měli vždycky jen takové ty velké látkové pelechy plněné molitanem. Na nich si pesani chrápou od malička vedle našich postelí Jen je občas zašívám, když štěně dostane "trhací" náladu
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 16 Čen 2005 11:30
- Nahlásit
Nika
přečti tohle, nedávno se taky někdo ptal:
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=3&topic =483
|
Brigitta
|
# Zasláno: 16 Čen 2005 12:52
- Nahlásit
Tak to je super. Příští týden si také přivezeme malou fenečku. Osm týdnů jí bylo toto úterý. Týden bohužel dovču nedostanu, jen dva dny. Ale když to spojím s víkendem, tak to snad půjde. Naštěstí máme na patře prima sousedy, patříme stejně už do rodiny, takže nám paní bude malou hlídat a tak dvakrát ji vyvenčí. V pondělí jsme s ní byli u veterináře, aby měla základní očkování a odčervení dřív, než si ji přivezeme. Nedokázala bych si představit, jaký by to pro ni byl šok způsobený změnou prostředí a ještě k tomu návštěva veterináře. Ještě, že jsme to tak udělali, protože byla tak vyděšená, že se nám dvakrát pozvracela. Chuděrka malá. Ale byla statečná. Vůbec nekňourala, ale držela se mě jak klíšťátko. Když jsem odcházeli z veteriny domů, tak jsme ještě šli na trávu, kdyby si chtěly holky cvrknout, ale naše malá seděla a byla úplně v šoku. Ale jakmile si blinkla, očividně se jí ulevilo.
|
Nika
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 06:40
- Nahlásit
Jééé, tak to se už moc těšíš, viď!!!!
Jsem na všechno moooc zvědavá, až si ho přivezeme domů....myšánka.... Naštěstí jsme dostali dobrej nápad, nechat v bytě všechny starý věci, než štěně vyroste. Už před dvěma měsícema jsme totiž chtěli "zrenovovat" náš byteček - to by vypadalo, až by ho štěně zdemolovalo
Já to do srpna nevydržím!!!! Začnu už kupovat výbavičku.
Mrkněte na místnost ŠTĚNĚ A VÝBAVIČKA.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 07:03
- Nahlásit
já mám se svým nejmladším psem tu zkušenost, že pelíšek nemá smysl....Rozkousal jak plastový, tak molitanový a nakonec mu místo pelíšku musela stačit rohožka s "vyšším vlasem"....z té už jen "jemně ožral" rohy a dále ji neničil....Já myslím, že to demoliční období mají snad všechna štěňata a nemá smysl kupovat drahé pelíšky, když stejně dobře může posloužit stará deka či třeba pánečkův starý župan. Taky jsem si už stačila všimnout, že pes se mi snažil vždy zničit jen všechno nové, to, na co už byl zvyklý nechával na pokoji. Např. náš starý pes měl svůj molitanový pelíšek už pěkně "používaný, správně načichlý" a štěník ho nechal být....stejnětak ničil nové hračky a tu starou, oslintanou, co dostal na cestu od mámy má dodnes.
|
Nika
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 07:20
- Nahlásit
Evik
Tak já už jsem přemýšlela o tom, že bych mu koupila plastový plíšek
Tak teď už mu ho radši nekoupím. Udělám mu pelech z krabice, molitanu a deky a uvidíme....
Co dělat, když bude štěňátko vmé nepřítomnosti knučet a štěkat??????
|
Brigitta
|
# Zasláno: 17 Čen 2005 07:38
- Nahlásit
Nika
To si piš. Těším se a moc.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 07:54
- Nahlásit
Já jsem ˇštěňátku vyrobila pelech z krabice a do něj deku a polštářek. Ani si ho nevšiml. Prva spal vedle postele, jen tak a teď už spí se mnou v posteli nebo vedle postele na dece. Pelech jsem po třech dnech zrušila, protože krabici začal ohryzávat.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 07:57
- Nahlásit
Nika
Štěně budeš muset učit být samo po chvilkách....Já už jsem to tu někde psala (myslím zrovna Brigittě) a někde je dokonce celé fórum o tom, jak to kdo učí.... Když budeš schovaná za dveřmi a štěně na druhé straně bude ticho, vejdi a hodně ho pochval. Že štěně zpočátku kňučet a štěkat bude je pochopitelné ale tréninkem se dá všechno naučit a štěňata chápou hodně rychle....
Jinak s tím pelíškem myslím, že úplně stačí nějaká silnější deka (nepříliš složená) pejsek si z ní ten pelíšek stejně udělá sám - upraví si to podle své potřeby...Důležité je jen to, aby pejsek nenastydl od podlahy....Pokud dáš papírovou krabici, tak tu nejspíš rozkouše.... Ten molitan bych taky raději nedávala....pokud by pejsek opravdu cupoval, mohl by taky nějaký kousek spolknout a už by mohl být malér.....(ten můj cvok se snažil sežrat všechno, co zničil, i když to vůbec k jídlu nebylo.... )
|
Brigitta
|
# Zasláno: 17 Čen 2005 08:03
- Nahlásit
Evik
Ahoj všichni,..
No, nazdar.... Koupila jsem takový krásný proutěný pelíšek s molitanovou výstelkou.
Máte někdo zkušenosti se stříháním psích drápků?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 08:07
- Nahlásit
Já jsem měla udělaný pelíšek z krabice od monitoru, protože tato krabice byly jediné nová věc (kromě štěněte) kterou si tudíž náš starší pes nebránil, problémek nastal po cca měsíci, kdy mi štěndo z krabice vyrostlo
Ale to už na sebe byly zvyklí. Je jedno z čeho bude mít pelíšek, důležité je aby to byl jen jeho "koutek" v kterém se bude cítit bezpečně a v klidu si tam odpočine
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 08:17
- Nahlásit
Brigitta
ty proutěné pelíšky jsou krásné, ale jestli štěně bude demoliční, tak z toho pelíšku asi moc nezbude... Jinak drápky většinou, pokud má pejsek dostatek pohybu, nejsou potřeba stříhat (aspoň u těch středních a větších plemen tedy ne...) My jsme žádnému z našich pesů drápky nikdy nestříhali...Akorát starouškovi jsme zapilovávali ten tzv. "vlčí dráp" (na pátém prstu), protože se mu stáčel moc dovnitř....Pejsci si je přirozeně obrušují když mají právě dost pohybu.
Jinak se drápek stříhá jen o kousíček (často fakt jen o milimetříky), protože zvláště u tmavých drápů nevíš, kam až můžeš střihnout....a samozřejmě jsou na drápky "speciál" kleštičky.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 08:19
- Nahlásit
Brigitta
Máte někdo zkušenosti se stříháním psích drápků?
Já jen ty nejhorší, naše fenka to nesnáší. Asi 2x nám je stříhali na veterině, jinak doma. Ale jsme u toho všichni zpocení. No hrůza. Ze začátku klidně zajdi na veterinu. Ono je to určitě lepší než pejsovi zastříhnout do živého.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2005 09:18
- Nahlásit
Brigitta
Já teda měla demoliční štěně a proutěný pelíšek by to určitě nepřežil. Jestli ho nemáš malý, tak mu ho schovej, až bude větší. My měli pelíšky z obyčejné krabice a to jsme jich spotřebovali asi pět
Jinak drápky jsem mu stříhala jenom když byl malinký. Tolik toho nenaběhal, takže si je moc neobrousil. Jestli se do toho budeš chtít pustit, doporučuju koupit nůžky typu "gilotina". Ale musíš počítat s tím, že zpočátku to nebude jednoduché, štěněti se to moc líbit nebude a taky je nutné dávat pozor na ten nerv. Nevím, jestli to mají všechna štěňata, ale moje mělo drápky průhledné, takže byl dobře vidět. Ale rozhodně doporučuju ho to naučit od malička. Můj si teď nechá všechny moje "ošetřovací akce" líbit úplně v klidu
|
Brigitta
|
# Zasláno: 17 Čen 2005 11:12
- Nahlásit
Díky za radu. Sama budu zvědavá, zatím se jeví jako celkem "rozumné" štěndo. Včera za ním byla ségra a říkala, že jsme si opravdu dobře vybrali. Prý je pohodová. Druhá dračice tam prý lítala a zlobila, ale naše Ajda byla v klidu a nechala se od lidí mazlit. S těmi drápky se mi právě zdálo, že je má docela dlouhé. Je pravda, že když nebude chodit v koberečkách, tak by si je měla obrousit.
|
Petra
|
# Zasláno: 25 Čec 2005 11:07
- Nahlásit
Chtěla bych si pořídit štěně čivavy, ale nevím, jak to udělat, když nebudu zrovna doma. Mám strach, aby mi někam nevlezlo. Jak to řešíte??
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2005 06:27
- Nahlásit
Chci navázat na tuhle diskuzi a zeptat se vás na názor a řešení. Máme 9 týdení štěndo a během doby, kdy jsme v práci - 8hod.nám ho chodí behem dne venčit babička. Bojím se, že si pak štěně nezvykne být samo, když ho naučíme, že ho někdo chodí venčit během té doby. Nebo je to dobrý nápad?? Je mi ho líto...kdyby byl prďolka sám doma tolik hodin.
|
Verča21
|
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:17
- Nahlásit
Jak to tady tak čtu, tak všichni radíte, aby si člověk při pořízení štěňátka vzal týden dovolené... Mě jedna chovatelka řekla: "Vzít si štěně v pátek, přes víkend si zvykne a v pondělí do práce." Prý aby nesmutnilo a zvyklo si hned na režim a taky mi poradila ohrádku, když nebudu doma. Uvažovala jsem nad tím.... Já si stejně vezmu aspoň dva dny dovolené navíc. Nebo myslíte, že by bylo v pohodě, kdybych šla v po do práce a přítel by měl odpolední, takže štěndo by bylo asi tak 3 hoďky samo doma? STačilo by to?
Budu si pořízovat v pol. listopadu boloňského psíka - fenečku. Bydlíme v podnájmu, takže není moc žádoucí mít rozkousaný nábytek... Udělali bychom nějakou větší ohrádku, kterou by měla jako pelíšek. Ne žádnou malou klícku... Když budu samozřejmě doma, tak v ohrádce nebude asi ani chvíli. Myslíte, že se to dá považovat za "týrání" zvířat?
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:24
- Nahlásit
Verča21
To nieee, tyranie je nieco uplne ine Myslim, ze steniatko 3 hodiny samo zvladne uplne v pohode. Mozno ich cele prespi, ak budes odchadzat po jeho hre
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:40
- Nahlásit
Takže myslíš (myslíte), že ohrádka je v pohodě? Nenaruší to psychický vývoj štěněte. Vím, že někteří chovatelé a odborníci to dokonce doporučují.
Pozn. Verča21 jsem byla já, jen jsem se zaregistrovala.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:52
- Nahlásit
Ja nie som ta prava, co by mala odpovedat, lebo som ohradku nepouzivala. Zostala som so psom na "materskej". Ale myslim, ze par hodin mu neublizi a zamedzi to tomu ohlodavaniu nabytku. Hlavne aby ohradka bola dostatocne velka.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 10:56
- Nahlásit
Pigie:
Díky.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 11:45
- Nahlásit
Jé Verčo, to je skvělý, že budeš mít boloňačku. Mám ji taky. Ať ji budeš mít doma tak písni a pošli nějaké foto. Už se těšííím
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 11:53 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit
Martina
A jsou fakt tak skvělí jak se o nich píše? NIkde jsem se nedočetla nic špatného... Pojedeme se teprve na fenečku podívat, tak doufám, že všechno bude v pohodě. Můžu mít pár otázek?
Fakt nelínají?
Jsou to takový "cirkusáci" jak se píše?Antistresoví psíčci?
Jsou tak učenlivý a inteligentní?
Měla jsi problémy s její výchovou? Vím, že jsi někde psala, že ti všechno požírá. Ale jak ti to šlo s nácvikem čistotnosti? Vím, že je to individuální, ale prostě...
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:04
- Nahlásit
Ja Ti sem něco nakopíruju co jsem tady psala, bylo to určený vždycky pro někoho jinýho. Ale to snad nevadí. Něco si z toho vybereš. Co Tě pak bude zajímat ještě napiš.
Když jsme si psa požizovali, tak jsme měli jasno, že bude spát v chodbě, v pelíšku, sama. Ha ha teď je všechno jinak.
Někde jsem to tu psala a na to samé se ptala, protože jsem byla pořád jak po flámu. Fenka se budila každou hodinu a půl, škrábala na dveře, kňučela a vyžadovala, abych ji šla aspoň pohladit a zase uložit. To jsem nějakej čas vydržela, ale dlouho se to fakt nedalo. Přesunula jsem pelíšek do místnosti kde spíme, tam spát taky moc nechtěla. Už jsem ji potom sama lákala do postele, jen abych se trochu vyspala, prostě hrůza. Tak abych to ukončila, teď spí s náma v posteli, zalehne k nohám a spí jak zabitá tak do 6, někdy dýl a já se konečně vyspím. Teď ji bude rok. Nejhorší bylo prvních 6 měsíců. Musíš hlavně vědět ty co chceš svému pejskovi dovolit. Já v tom nevidím problém, aby spalo štěndo s Tebou v posteli, ještě když je to takovej drobeček. Někdo je zásadně proti psům v posteli, ale tohle je jen na Tobě. Tvoje štěňátko je ještě prtě, musí si zvyknout.
štěňátka jsou hrozný čuňata, takže je možný, že když je venku, tak něco zdlabe a pak ti po tom zvrací. Někteří psi jsou víc blicí, někteří míň. K těm novinám. Nech mu je pokud je doma sám, jak píšeš, ale když přijdeš domů nebo s ním někdo je tak je hned ukliď. A choď s ním často ven. Čím dýl bude mít doma noviny, tím dýl mu bude trvat chodit se venčit ven. Nám to čůrání doma trvalo taky docela dlouho. Větší držák bude mít, u nás to bylo tak okolo pátého měsíce. Ale nemyslím si, že by to nemohl vydržet, když Ti doma učůrává. Naše pořád účůrávala, protože věděla, že za loužičku na noviny dostala odměnu. Byla vyvenčená, ale na novinách přeci jenom něco vymáčkla, protože dostala kus piškotku. Jsou to vychcánci.
K těm povelům. To že si sedne jen při piškotku vůbec nevadí. Když už bude dobře zvládat sedni, tak ze sedu dej povel lehni. Nejdřív nebude chápat. Dáš si do ruky piškot a budeš dávat povel lehni a piškot směřovat před psa k zemi a trošku mu přitlačíš na kohoutek. Ale nejdřív povel a potom zatlačit. Pak bys měla trénovat přivolání, což nám dělá problémy do teď. Když nikde nikdo není tak poslechne, ale jak je okolo dost rušivých elementů, tak ji ani nehne. Zkus si tady projet různá fóra, jsou tu všude dobrý rady, jak na to. Mám taky prvního pejsánka, takže moc radit nemůžu, jsou tady zkušenější. Jo a hlavně uč pejsánka od začátku na hřebínek. Když se budete mazlit, tak hned vem hřeben a začni česat. Protože tohle plemeno bez česání alespoň 2x týdně nemůže existovat. Srst se pak cuchtá a plstnatí, hlavně pod ušima a pod nožičkama. A nepoužívej hřebínky z umělé hmoty, tím se srst ničí.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:14
- Nahlásit
Martina
Díky moc.
Tak s těma novinama to udělám tak, jak jsi říkala... Když přijdu domů, tak ty noviny seberu a budu doufat, že nenajde nic jiného.
Můžu se tě zeptat, u jaké chovatelky sis pořizovala pejska? Někde jsem se dočetla, že máš s PP. Já budu mít taky.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:16
- Nahlásit
Fakt nelínají?
Fakt nelínají. Jenom když ji češu tak to co Ti zůstane na hřebínku. Je to výhoda. Moje tetička se divila, že když ji měla na klíně a muchlala ji, měla černý kalhoty, tak ani chlup. Jsou to takový "cirkusáci" jak se píše?Antistresoví psíčci?
Dokáže mě vytočit ledasco. Manžel, dětičky, sousedi apod. ale moje fenečka ne. Takže něco na tom asi bude.
Jsou tak učenlivý a inteligentní?
To se fakt neodvažuju hodnotit.
Měla jsi problémy s její výchovou?
Tak to máme problém asi takovej, že je to poserka. Bála se skoro všeho, lidí, aut, kol, popelnic apod. Hodně se to zlepšuje. Já jsem v knihách vyčetla, že štěká pouze, když cítí nebezpečí, že to není nějak zvlášť uštěkaný psík. Řekla bych, že to docela sedí.
To jak všechno požírala, to byla fakt síla. Teď už je to lepší, ale bohužel miluje žvejkačky. To můžu řvát jak chci (když je navolno) a prostě ji tam nacpe.
O tý čistotnosti je něco v předchozím příspěvku. Teď nevím co dřív napsat, kdyžtak se ptej.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:17
- Nahlásit
Verca
Mám fenku od pí. Urbanové z Dolní Dobrouče. Je skvělá, teď kdykoliv mám nějaký problém tak poradí, píšeme si, posílám jí fotky atd. Odkud budeš mít Ty fenku?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:28
- Nahlásit
Já budu mít fenku od pí Ing. Němcová z Frýdlantu nad Ostravicí. Říkala, že chová boloňáky už 15 let...Tak snad bude dobrá. Přes telefon byla moc sympatická.
Dočetla jsem se, že jsou hodně vázaní na rodinu. Nebude jí dělat problém, když bude v ohrádce během doby, kdy nebudu doma? Neteskní moc za vámi (nevyje, neštěká?), když jsi v práci? Rozcupovala vám toho doma hodně? Prý je to takové klidné plemeno, které je rozvážné. Ale je mi jasné, že štěně je trdlo.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:31
- Nahlásit
Verca
Určitě Ti napíšu, ale teď se mi vrátil šéfík, takže makám jak fretka. Tak vydrž, až zase vezme někam dráhu, tak Ti napíšu. To víš poslouchat se musí
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 12:39
- Nahlásit
ok
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 16:56
- Nahlásit
Tak konečně. Každý pejsa je určitě jiný, ale co se týče naší fenky.
Dočetla jsem se, že jsou hodně vázaní na rodinu. Nebude jí dělat problém, když bude v ohrádce během doby, kdy nebudu doma? Neteskní moc za vámi (nevyje, neštěká?), když jsi v práci?
Tak to že jsou vázáni na rodinu ještě neznamená, že se nemůžou naučit samotě. Naše je v tomhle opravdu zlatá. To jak učit štěndo samotě jsi už určitě vyčetla. Když jsme si ji přivezli tak to byla síla, pořád jsem jí měla pod nohama. Jelikož vážila 80 dkg tak jsem se fakt bála, že ji zašlápnu. Přivezli jsme si ji v pátek, pak jsem měla do středy dovolenou a 2 dny s ní byla doma tchýně. Takže fakt ten týden s ní pořád někdo byl. Nejdříve jsme odcházeli do vedlejší místnosti, když byla hodná tak chválili a chválili, pak jsme intervali prodlužovali. Naštěstí mám na patře dobrou sousedku a tý jsem se hned ptala jestli ji neslyší štěkat, tak prej ne. Dřív za námi chtěla ven když jsme odcházeli, ale teď se oblíkáme a ona už zalejzá do pelíšku. Jen tak koukne ke dveřím. Celé dopoledne prospí. Vidím to v sobotu, že je celá nervozní, že nemá ten klid jako v týdnu. Takže ohledně tý samoty nemáme nejmenší problém. Ale samozřejmě se to musí všechno naučit. Jedna baba tady z vedlejšího paneláku dala teď někomu do dobrých rukou svého pudlíka, protože prej byl závislák a štěkal doma. Prostě ho to nenaučili. Teď jsem ji nedávno potkala a s pudlem, koupili si prostě novýho a tenhle prý neštěká. No nevím nevím.
Rozcupovala vám toho doma hodně?
Od začátku jsme měli jasno, kam bude fenka moci když bude sama. Pelíšek má v chodbě a může do kuchyně. Když přijdeme domů je všude. Takže jsme trošku přizpůsobili podmínky. Zalištovaly kabely, schovali věci, které by ji prostě mohli lákat.
V kuchyni jsme měli starý koberec, se kterým se počítalo, že až trošku odroste tak se vymění. Ten jí lákal moc, měli jsme ho pod prahem takovej dost oškubanej, tak nám ho trošku párala dál. Teď už máme lino. Měla jsem strach, že bude bužírovat čalouněnou lavici v kuchyni a nic. Takže když je sama tak spí a nikde nešmejdí. Spí buď v pelíšku, někdy mezi dveřma na zemi a někdy na lavici v kuchyni. Když jsme doma tak na gauči a v noci v posteli. Co nám rozcupovala, tak to byli různý pantofle a bačkory na doma. To se jí fakt dařilo. Ale prostě žádná tragédie. Čekala jsem to horší.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2005 17:10
- Nahlásit
Prý je to takové klidné plemeno, které je rozvážné.
Doma je většinou klidná, někdy otravuje, chce si hrát, takže vezmem nějakej uzílek, chvilku se přetahujem a tak. Doma pořád vypadá, že se ji ven ani nechce, že se tak poflakuje, ale jakmile vyjdem ven tak ožívá a lítá jak splašená. Je to fakt hrozně přizpůsobivé plemeno. Když to někdy nevyjde a nejdeme s ní na dlouhou procházku, tak je v pohodě. Ale když ji chceme vzít někam na 3 hodiny, tak je taky pořád dobrá. Už jsem potkala paní, která psa nesla a říká, že on už toho dneska moc nachodil. Tak to opravdu nehrozí, tohle jsou opravdu cirkusáci. Sice potom přijdem domů, napije se, padne a chrupe.
A hlavně pořád krásně voní. Šamponem jsem ji koupala celou jen jednou, když mi přišla na jaře domů jako černoušek. Miluje totiž sníh. Šli jsme na procházku a víš jak jsou takhle ve struhách poslední závěje sněhu ještě neroztajenýho. Tak ona ho zblejskla a začala lítat sem a tam jak splašená. Pak proběhla pár kalužema a vypadala fakt úžasně. Tak to je asi tak všechno co mě teď napadlo. Tady můžeš kouknout na fotky. Ta galerie první co jsem zakládala je dost ve špatný kvalitě. Nebyli to fotky z digitálu, takže nic moc.
http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gallery_id=435
|
Anonymní
|
# Zasláno: 17 Říj 2005 11:29
- Nahlásit
Martina
Díky. Tvé příspěvky jsou vyčerpávající. Můžu se zeptat, na kolik tě ta fenečka vyšla? Vím, že cena nerozhoduje, ale dělám si takový průzkum. Jestli nechceš, tak na tuto otázku nemusíš odpovídat.
A dále. Uchovnili jste ji? Máte ji jako "mazlíčka" nebo budete chodit i na výstavy, necháte ji nakrýt....?
Dlouho jsem se rozhodovala, jestli pejska s pp nebo bez. A bylo mi řečeno, že u takového plemena radši s PP. Jako samozřejmě u každého jiného. Ale neměl by třeba takové vlastnosti jaké má mít... Co si o tom myslíš/te?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 11:43
- Nahlásit
Anonymní jsem byla já.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 11:53
- Nahlásit
Ahojky. My měli od začátku jasno, že chceme pejska "jen" jako mazlíčka pro radost. Věděli jsme, že nebudeme chodit na výstavy a nechceme štěňátka. Nerozumím tomu a ani podmínky k tomu nemám. Takže jsme přemýšleli jestli s PP nebo bez. Jak už jsem Ti psala, holky chtěli jorkšíra, takže 15 tisíc s PP a tak 7-8 bez. Z toho nakonec sešlo a když jsme zjistili, že boloňáček s PP by nás stál 7 tisíc (což jsme dali za fenku, jak ses ptala), tak jsme nakonec koupili s PP. Ale taky jsem dlouho přemýšlela jestli papírovýho nebo ne. Jenomže jsem chtěla, aby mi z toho vyrostlo to co to má být. Ptala jsem se jak jsou velcí rodiče, takže oba měli okolo 3 kilo, tak to se mi zamlouvalo. Naše fenka má teď necelá 3 kg, jenom při prvním hárání mi zhubla, protože moc nebaštila, ale teď to zase dohnala.
Takže není uchovněná a na výstavy nejezdíme. Máme ji jako skvělého kamaráda a mazla.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 12:02
- Nahlásit
Martina
Teda! A mě vyjde na 10000! Co jsem se tak ptala, tak většinou se cena pohybuje od 8000 a výše. Za pejska chce ta moje chovatelka 8000 a za fenečku 10000. Prý rodiče byli šampióni, tak možná proto....
A jak zvládáte hárání a venčení venku?
A jinak....díky moc, že mi radíš, chci být co nejlépe připravena. I když účinnější by asi bylo, kdybych ty problémy řešila, až nastanou.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 12:16
- Nahlásit
Určitě se cena odvíjí, podle toho jací jsou rodiče pejska. Tatík naší fenky je rodilej Ital. Jestli má rodiče nějaký nadupaný šampióny, tak to ještě ujde ta cena.
kdybych ty problémy řešila, až nastanou
To si nemyslím. Lepší je být připraven než zaskočen. Já tak připravená nebyla, i když jsem toho vyčetla dost, ale stejně mi pak dala víc třeba tahle diskuse. Byla jsem ze všeho vyplesklá.
Hárala nám zatím jenom jednou, falešku neměla, ale prostě nežrala, jenom málo a někdy. Jinak byla taková utahaná bez života, nic moc ji nebavilo, ani procházky, ale jinak to šlo. Kdyby baštila normálně, tak řeknu, že to bylo docela v pohodě.
Je hodně čistotná, takže ani doma nebyl problém. Koupila jsem ji hárací kalhotky, můžu doporučit. Venku jsme to v ty kritický dny brali trošku rychleji. Jenom tak vyvenčit, žádný dlouhý procházky. Jednou mi pes z baráku visel na noze, nemohla jsem ho sundat a to jsem šla bez fenky, prostě to ze mě cítil, nebo holky když šly ze školy, pro ně to byl taky šok. Ale jinak pohoda.
A co Ty? Plánuješ štěňátka a výstavy? Už v tom máš jasno?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 12:44
- Nahlásit
Martina
Jasno v tom moc nemám. Ale myslím, že když jsem začátečník, tak bych se do toho nepouštěla. Přítel sice něco naznačoval, že by ji chtěl nechat časem nakrýt, ale nebude to podle mě tak horké....
Na internetu jsem četla, že jsou nějaké přípravky, které "zápach" hárající feny utlumí. Ale nenapadlo mě, že budou i za mnou psi chodit. Není fakt nic lepšího než nadržený pes.(omlouvám se za hrubší výraz). Pejska jsem nechtěla, protože mi vadí obskakování. Vím, že ho to jde odnaučit, ale radši jsem tomu úplně předešla.
Na kolik tě vyjdou hárací kalhotky?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 12:48
- Nahlásit
Teď jsem na netu našla, že nejmenší stojí 92 kč. Jsou ale na jedno použití, že? Mám trošku z toho hárání strach, ael snad to bude v pohodě.
Myslela jsem, že když fenka hárá, tak většinou se sama čistí a doma nemáš ani kapičku krve. Aspoň to znám tak z okolí....
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 12:54
- Nahlásit
S tím obskakováním je to fakt hrozný. Já to nějak přežiju, ale když pes obskakoval moji osmiletou dceru a doma jsem ji to musela vysvětlovat, proč to ten pejsa tak dělal, tak to byla síla.
Na kolik tě vyjdou hárací kalhotky?
Teď nevím přesně, nějak na 120,- Kč a máme jedny, vždycky je přemáchnu. Trošku jsem si je upravila, protože byly trošku větší. (I ta nejmenší velikost). Našila jsem tam ještě kousek suchýho zipu a teď drží jak přišitý. Je to dobrý, nikde Ti doma nekaňká po gauči a po posteli a přesto se může čistit, naše si je vždycky trošku jakoby odklípne a čistí se.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 12:56
- Nahlásit
Čistí se, ale přeci jenom když vyskočí na gauč, na postel nebo ji vezmeš do náruče, tak přeci jenom trošku kaňkne.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 13:01
- Nahlásit
A ty kalhotky ji necháváš i na noc? Nebo jak dlouho?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 13:04
- Nahlásit
Myslím, že na to časem přijdu sama, až ji budu mít doma, ale jsem prostě strašně zvědavá
Jak vlastně dlouho fenka hárá? Je ostuda,že to nevím, ale nikde jsem o tom nečetla....
A kam jsi chodila pro radu? Nebo máš nějaký tip na dobrou příručku?
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 13:04
- Nahlásit
I na noc, protože spí s náma v posteli a kaňkala by mi na peřiny. A v noci spí a nečistí se. V kritický dny jí je sundavám jen na procházku, doma je má skoro pořád. Ale to uvidíš sama, já je koupený dopředu neměla a pak když jsem viděla kaňky, tak jsem pro ně šla do zveráku.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 13:08
- Nahlásit
Taky bych chtěla, aby malá s námi spala v posteli, ale to mi přítel hned zatrhnul. Snad ho zlomí samotné štěňátko.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 13:24
- Nahlásit
A necháváte ji stříhat? Líbí se mi více boloňáčci, kteří jsou ostříhaní, než ti, co mají "obrovskou hlavu" .
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 14:10
- Nahlásit
K tomu hárání asi tohle. To jsem našla tak jenom kopíruji.
Říji feny dělíme na tři fáze: proestrus, estrus a metestrus
V proestru (začátek říje) sliznice dělohy silně zduřuje, ke konci tohoto období fena začíná krvácet (barvit), vulva je zduřelá.
Estrus je období vlastní říje, ve vaječnících se uvolňují vajíčka, silně červené zbarvení přechází v hnědavou barvu a slábne. V tomto období je vulva zduřelá, fena se často vylizuje, močí častěji ve velice malých množstvích. V období 3. až 8, dne říje krvácení natolik zesílí, že se fena již nestačí očišťovat a krev z ní po kapkách kape na zem. Sliznice pochvy je výrazně lesklá a načervenalá, vulva je až dvakrát zvětšená. Fena ještě není svolná k páření, ale ztrácí poslušnost, má tendenci utíkat, sama vyhledává psy, dráždí je, je neklidná a trvale sleduje možnost úniku. Říji je možné pohodlně zjistit u feny, která je držena v bytě a je tedy denně pozorována. U fen držených v hromadném ustájení v kotci nebo ve výběhu je mnohdy obtížné zjistit zejména počáteční stadium říje. Období uvolňování vajíček u většiny fen probíhá v období 9. až 13. dne, u některých fen až do 16. dne, proto je zjištění počátku říje velmi důležité pro stanovení nejvhodnější doby pro nakrytí feny. Nesprávný odhad tohoto termínu je hlavním důvodem převážné většiny neúspěšných krytí. Stanovení nejvhodnější doby krytí feny je velmi individuální,některé feny je nutné krýt již 9. až 10. den, jiné vyžadují krytí až kolem 14. dne, vyskytují se však i feny, které porodily zdravá štěňata po krytí v 16. až 19. dnu říje.
Metestrus je období, kdy říje končí, děložní sliznice je připravena přijmout uvolněná oplozená vajíčka, ve vaječníku vzniká žluté tělísko. V tomto období dochází bud' k březosti (žluté tělísko ve vaječníku přetrvává) v případě, že došlo k oplození, nebo fáze metestru přechází v diestrus (děložní sliznice se zklidňuje, žluté tělísko se vstřebává) a říje přechází do období celkového klidu - anestrus.
U nás to bylo tak, že se ji nejdřív zvětšila vulva, tak týden na to začala krváce, to trvalo tak dalších 7 dní, pak už jen tak špinila. Taky jsem z toho měla strach, ale neboj se toho. Pokud fenka nedostane nějakej zánět nebo nenastanou nějaké komplikace, což u nás nebylo, tak se to dá.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 14:15
- Nahlásit
A kam jsi chodila pro radu? Nebo máš nějaký tip na dobrou příručku?
Doma mám pár knížek, ale řekla bych, že nic moc. Dobrá se mi zdála "Maltézský a boloňský psík" od Hildy Kuběnové. Je to taková slabá knížka. Tu jsem přečetla jedním dechem, dobře tam píše, ale takové všeobecné rady. Ale stejně až nastane nějaký problém, tak se musíš ptát. Nejlépe veterináře. Hodně mi pomohla tahle diskuse. Když si nebudeš vědět rady, tak sem napiš (nemyslím mně), zadej nové téma, čeho se to týká a prostě se ptej. Někdy se dozvíš dobré rady. Přeci jenom je to něco jiného než když čteš v knížce.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 14:17
- Nahlásit
díky.
Volala jsem dneska té paní a říkala, že se na ně dneska můžeme jet podívat. Ale co mě trošku znepokojilo bylo, že řekla, že se omlouvá, ale že štěňátka nejsou okoupaná, že jsou ještě malinká. Doufám, že tam nebude nějaký puch... Četla jsem, že se musíme dívat, v jakých podmínkách štěně žije. Musí být čisté, "voňavé".... Jsem takový amatér, že se bojím, abych nenaletěla nějakým argumentům, které by použila na svou obhajobu. Na co jsi si ty/vy dávala/i pozor, když jste si brali štěňátko?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 14:27
- Nahlásit
Hilda Kuběnová má chovatelsku stanici Canis Bohemia, že?
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 14:30
- Nahlásit
Nemá ji, popletla jsem to. Ale nějak to jméno znám. Myslím, že teď zadává štěňátka.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 16:12
- Nahlásit
Taky bych chtěla, aby malá s námi spala v posteli, ale to mi přítel hned zatrhnul. Snad ho zlomí samotné štěňátko
Jo, jo my měli taky jasno, že do postele teda nesmí. Ale to už jsi tam někde četla, nespala, kňučela, tak spíš z mojí pohodlnosti skončila v posteli. To musíš vědět sama, co chceš pejskovi dovolit. Myslím, že i přítele ten krásný kukuč obměkčí.
A necháváte ji stříhat? Líbí se mi více boloňáčci, kteří jsou ostříhaní, než ti, co mají "obrovskou hlavu"
Taky se mi líbí víc ostříhaná. Jelikož na ty výstavy nejezdíme, tak stříháme. Ne nějak pravidelně, ale řekla bych, že tak jednou za 3-4 měsíce. Chovatelka nám radila, poprvé stříhat v 6 měsících na 2 cm. Teď je zrovna taky ostříhaná a holky ji říkají: "Ty naše jehňátko", fakt tak vypadá a tuhle šel nějakej děda s vnoučkem a to dítě říká: "Jééé dědo, támhle je ovečka".
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 16:19
- Nahlásit
Hilda Kuběnová má chovatelsku stanici Canis Bohemia, že
Má chovatelksou stanici Valašské hory.
Tady koukni našla jsem tohle. Ten Mercurio je otec naší fenky.
http://bolonaci.unas.cz/vrh%20a.htm
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 17 Říj 2005 16:40
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=3&topic =510&page=0#4
Tady jsem našla diskusi, jak staré štěně si brát.
To by mě taky zarazilo, že nejsou štěňata vykoupaná. Většinou se radí, koupat co nejméně. To fakt nevím, co tím chovatelka myslela, já bych teda štěně nekoupala, aspoň mi tak všichni radili. Někde se tady diskutovalo, na co by si měl člověk dát pozor, když si jede pro štěně. Nemůžu to vůbec najít a že toho najdu dost. Ještě se pokusím. Nejlépe se řiď takovým tím instinktem. Jela bych se podívat a když by Ti chovatelka nesedla, tak bych hledala jinou. Mě chovatelka ukazovala zuby, prohrábla srst, ukazovala kůži, o čumáčku mi říkala, že má napůl růžový, že celý zčerná až bude starší a taky se tak stalo. Když jsme tam přijeli, tak se na nás vyřítily 3 fenky a v jedné místnosti bylo zrovna 7 štěňátek (jedna fena měla 5 a jedna 2).
Vůbec nebylo cítit, že by v baráčku měli pejsky, krásně to tam vonělo. My měli křečka a když nebylo dlouho vykydáno, tak jsem to prostě cítila hned. Takže tam bylo čisto a voňavo. Určitě bych se tam jela podívat, za to nic nedáš, je to nezávazné. Poradila bych Ti, aby sis tady na foru zadala téma např.: Na co si dát pozor při odběru štěněte? Ještě máš čas a určitě Ti zkušenější poradí. To je asi tak všechno co mě teď napadlo.
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 07:25
- Nahlásit
Ahoj. Tak jsem tam včera s přítelem jela. Docela mě zarazil "smrad" v baráku. Ale předpokládám, že když mají stěňata 2 týdny a něco, tak to bude normální, snad. Ale štěňátka vypadají zdravě, čisté.... Mají svůj pokoj, kde bylo ale nedýchatelno, protože se tam nevětrá, asi aby štěňata nenastydla. Říkala, že ta fenečka měla 8 štěňátek,ale přežili jen 4, protože byli strašně malinké a potřebovali inkubátor. I když měla termodeku, tak to nepomohlo. I ta fenečka je taková drobná.
Kdy ses jela podívat na štěňátka?
Ta chovatelka mi připadala celkem v pohodě, šlo vidět, že se v tom vyzná. Akorát mi vadilo, že řekla, že na ně teď nemá čas, tak ty fenky (2 měly štěňata) vypadali celkem zanedbaně. Hnědé kolem očiček a pusiny. I na noze měla flíček, který si ale olizovala, tak to prý bylo z těch slin. Jen by mě zajímalo, jestli je normální, že ta fenečka měla na jednom místě vypadané chlupy. Říkala, že se to stává, když čeká mladé...
Ale to téma založím.Díky
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 18 Říj 2005 08:19
- Nahlásit
Kdy ses jela podívat na štěňátka?
Já si fenku zamluvila, ale nejela jsem se na ní podívat, ale jeli jsme pro ni, až když byla k odběru. Chovatelka mi řekla, že kdyby se mi cokoli nezdálo, že si fenku nemusíme brát. Takže jsme jeli s penízkama a byli jsme nadšený, neměla jsem pochybnosti o tom, že fenku chceme. Na Tvoji včerejší návštěvu jsem odpovídala na Tvém zadaném dotazu na co si dát pozor.
|