Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Chybějící varle
<< . 1 . 2 .
Autor Zpráva
Mucholabka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2007 19:34
- Nahlásit

myslím si, že by nám měly být peníze vráceny všechny - kvůli neočekávaným nákladům
Query
Po celý život psa se budeš setkávat s neočekávnými náklady a nemůžeš přece všechno požadovat po chovateli. Koupě psa bylo tvé vlastní rozhodnutí, a po koupi psa vždy následují náklady.
Erynka
Je to onemocnění dědičné a krýt psem který tuto vadu předává je nezodpovědnost
Tohle se přece může stát každému, sebelepšímu chovateli, protože pokud kryje psem uchovněným, zřejmě mít otec varlata bude obě. Vadu může přenášet skrytě i matka, na chov musí být totiž dva. A že prodali kryptorchida-někdy varle sestoupit opravdu může, a někdy taky ne. A JAKOU smlouvu podepsal majitel psa-snad umí číst, ne?

Erynka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2007 19:49
- Nahlásit

Mucholabka
S neočekávanými náklady se jistě bude setkávat po celý psí život ale v tomto případě jí ty neočekávané náklady vylezou o něco víše a směrem kterým nechtěla.
Stát se to každému opravdu může ale v případě zjištění kryptorchida v chovu je bohužel smůla ale chovatel za to musí nést následky a takového psa vyloučit z chovu.Že by to přenášela matka je sice možné ale už opět záleží na chovateli aby si to ve vlastním zájmu zjistil.A JAKOU smlouvu podepsal majitel?V případě nepravdivé smluvy je možné od smlouvy odstoupit a požadovat navrácení peněz.Co chudák majitel který si koupí (kvalitní ) štěně na výstavi a ted místo toho aby s ním jezdil po veterinách?
Správný chovatel uzná že spojení nevyšlo a sám vrátí určitou částku na které se s majitelem dohodne a toto spojení už nebude vícekrát opakovat.

Erynka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2007 19:52
- Nahlásit

Mucholabka
A ještě ohledně té smlouvy by mě zajímalo jestli je tam uvedeno že štěně je bez varlete.Jestliže to tam napsané není nemůže tudíš taková smlouva platit ,jelikož tam chovatel určitě uvedl že štěně je zdravé,a v tomto případě není.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2007 20:03
- Nahlásit

Erynka
ANO, ale pokud jim chovatel při předání ústně sdělil, že je štěně kryptorchid s tím, že varle doroste nebo doputuje či co já vím co jim nakukal, tak snad nesjou tak negramotní, aby se nepodívali do smlouvy, zjistil, že to tam není uvedeno a v tom případě proč netrvali na odstupu od koupě, nebo změnu smlouvy?
O tom přece chov je-něco jako kindervajco.

Erynka
Člen
# Zasláno: 3 Kvě 2007 20:14
- Nahlásit

Mucholabka
Ano s tím že varle doputuje ale ono nedoputovalo a co ted s tím že jo .A ona ústní smlouva je jako žádná smlouva a taky chytrej chovatel možná už věděl jak se věci mají a věděl dobře že začátečník o tom ví velký prd tak to prostě risknul taky moc dobře vědí že za nějaký čas si majitel na štěně zvykne a už ho nepůjde vrátit.
S tím kindervejcem si mě teda pobavila.Samozřejmě že při koupi nikdy nevíme jaké bude štěně až vyroste ,jak bude zbarvené ,jestli bude mít kvalitní srst ,dobré uši,všechny zuby a podobně ale je snad logické že by měl mít to co psi mívají.To by za chvilku mohl chovatel na majitele vyjet že pes sice nemá ocas a jednu nohu ale že není vševědoucí a že místo jezevčíka vyrostl bernardýn to bude jistě chyba majitele ve stravě.

anonym
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:16
- Nahlásit

Bože,bože, chovatel v přece v žádném případě v 7 týdnech věku štěněte nemůže dát záruku za to, že štěně nebude krypťák, stejně jako nemůže ručit za to, že bude plnochrupý, bez vad skusu, vad např.ohonu, ucha,.............
Prostě očekávat. že mi dá někdo záruku na bezvadné štěně je debilita. Každý si dá do smlouvy že "v době odběru je štěně bez zjevných vad".
Ajen na závěr krypto a monorchysmus je dědičná vada, kterou přenáší feny, takže pokud bychom chtěli vše přehánět do absurdity, měl by se z chovu vyřadit celý vrh, kde se vada vyskytla, zejména feny.

Bela
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:20
- Nahlásit

anonym
prenasaju to feny? tak preco sa z chovu vyraduju psi???

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:25 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Bela
Nedavno mi to bolo vysvetlene asi tak, ze feny daju menej potomkov ako psi. Preto sa vyraduju psi.... Poznam psa s 468 potomkami, takze je to fakt rozdiel

anonym
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:26
- Nahlásit

Protože u fen fakt není vidět, že jim chyběj koule.

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:28
- Nahlásit

Vidiet to nie je, ale da sa to zistit. Ak sa narodi vzhladovo zdravym parom kryptorchid, tak su obaja rodicia prenasaci... Aj fena. CHora fena so zdravym psom to predava dalej na stenata... To je ten horsi pripad...

Bela
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:31 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit

pigie
teraz som uz uplne dopletena. tak ako to je - musia byt obaja prenasaci alebo staci len jeden?

(468 potomkov je dost znacne cislo...)

anonym
dakujem za poucenie, to mi fakt nenapadlo

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:38 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Bela
Pes sa pripusta do chovu len navonok zdravy. Cize on ak je "chory" je len prenasac. Fena navonok nema priznaky, takze chorobu len prenasa. Ak su obaja prenasaci, tak sa rodia krytochidi a aj stenata, co dalej prenasaju chorobu. Ak je postihnuta len fena, tak sa choroba len prenasa a navonok su stenata zdrave. Moze samozrejme prenasat chorobu aj pes prenasac zo zdravou fenou...

baška
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:52
- Nahlásit

všetci,
tak ako to je? V zmluve mám napísané, že šťeňa je zdravé. Takže môžem žiadať vrátiť nejaké peniaze? Aspoň na operáciu? Samozrejme, že mi o peniaze nejde, ale ide mi o to, aby zo mňa niekto nerobil blbca a za chrbtom si mädlil ruky ako mu to dobre prešlo. A čo tie ostatné štenatá? Mala ich 6 - z toho 4 chlapci. Už by teda asi nebolo dobré, keby táto fena mala znova malé.

Takže už nemám nádej, že mu varle zostúpi? A ako to mám masírovať? Ke´d ho tam prehmatám, tak tam necítim ani to druhé - čo zostúpilo.

pigie
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 09:58
- Nahlásit

Podla mna zalezi, kedy stena bolo brane. Ak do 8 tyzdna veku, tak bolo zdrave pri predani. Lebo vajka do tohto veku zostupuju. Ak potom, tak by to mohla istit zmluva.

anonym
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 10:16
- Nahlásit

Baško, ale ono zdravé je, monorchysmus není de facto nemoc, jen vada exteriéru. Ve 3,5 měsících pokud je varle hmatné a dá se do šourku tahem dostat, je nutné masírovat a přidat injekce, a E vitamin.Masáže ti musí ukázat veterinář nebo zkušený chovatel.Ono je totiž docela dobře možné, že ho stálým prohmatáváním stresuješ. Postav ho na všechny čtyři pomazli a jemně sáhni, jestli jsou obě varlata v šourku. Masáže dělej tak, že štěně si položíš na klín na zádička a jemným tlakem sjíždíš palcem a ukazováčkem po močové trubici až nahmátneš varlátka a ta tlakem posouváš do šourku. Operace není nutná, v porovnání rizika rakoviny a narkózy bych ho nechala být.

Erynka
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 17:09
- Nahlásit

anonym
V 7 týdnech záruku dát nemůže ale v osmi týdnech by varlata měla být na pohmat zjevně cítit a zkušený chovatel pozná jestli varlata jezdí v kanálku nebo jsou totálně ztracená v břiše.Jestli ti připadá vada uší a nesprávně nesený ocas stejný jako kryptorchizmus tak nemá cenu to tady rozebírat.Co se týče přenašeče tak mohou přenášet oba dva a jestli se jedná jen o exterierovou vadu o tom bych raději pomlčela.Ještě jsem neviděla exterierovou vadu která by musela být kvůli zdraví operativně odstraněna.Exterier je úplně něco jiného a motáte tady různé věci dohromady.

baška
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 18:33
- Nahlásit

Erynka,
tiež mám ten istý názor. Veterinár snáď nie je blb, aby operoval zbytočne hava. Ale ak by sa to časom malo /nemusí/ zvrhnúť na rakovinu, tak radšej nech to odstráni. Rovnako aj u ľudí. Radšej bradavicu preč skôr ako sa zvrhne.
anonym,
díky za návod na masáž - skúsim všetko, len aby ho nemuseli operovať, ale zbytočne ho stresovať nebudem.
všetci
malého som brala keď mal presne 8 týždňov a chovateľka ho predo mnou ani neprehmatla. Tá predchádzajúca, od ktorej som Gríšu brala keď mal 7 týždňov, ho prehmatla a našla obe. Len som po tých rokoch na to už zabudla a myslela som si, že varle nezostúpi iba vo výnimočných prípadoch. Chovateľka však mala na to myslieť - aspoň na to upozorniť. Už som jej svoje napísala. Dúfam, že malý operáciu prežije. Pred pár mesiacmi sme prišli o Gríšu a chovateľka vedela ako zle to nesieme. Už aj z tohto dôvodu to od nej bolo nezodpovedné. Okrem toho sa všetci chovatelia na Slovensku tešili že dovezieme syna skvelého šampiona a keby mal malý raz deti, tak by to bolo fajn. O výstavy mi nejde. Ale je jasné, že mnohí ľudia radi chodia aj na výstavy a vždy ocenenie poteší, takže aj na to mala chovateľka myslieť. A tiež videla, že má biely ňufák - našťastie sa mu to od chalúh skoro celkom stiahlo a ani o tom nepovedala ani slovo, hoci s bielym ňufákom by ho na výstave diskvalifikovali.

baška
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 18:36
- Nahlásit

Naivne som si myslela, že keďže corgi je málo, že medzi chovateľmi nie sú tí, ktorým ide iba o peniaze, ale naozaj o zdravý chov. Ale možno je to práve naopak. Je ich málo, tak ich krížia hlava nehlava a stále s tými istými.

xana
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2007 20:51
- Nahlásit

Určitě máš nárok na vrácení části uhrazené ceny za pejska,který prokazatelně nemá varle ani v cestách.Te´d už nemá smysl se přít zda sestouplo a vrátilo se nebo ne.Pokud vet oznámil,že pejsek má tuto vadu,není dál co řešit.Na částce se musíš domluvit s chovatelem.Podle mně by to měla být částka rovná rozdílu cen mezi papírovým a bezpapírovým štěnětem,protože to se ti tímto ze tvého pejska stává.Určitě nečekej náhradu za operaci atd.Chovatel ti ji stejně neuhradí,řekne ti ať štěně vrátíš ,protože dobře ví že to neuděláš a ikdyby,zbaví se ho jinak,levněji.Je to hrůza,ale je to tak.

baška
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2007 14:05
- Nahlásit

xana
máš pravdu. Chovateľka sa mi ozvala a presne toto napísala, že ona nevedela a že psíka môžem vrátiť. Vie dobre že ho nevrátim. Peniaze od nej pýtať nebudem - nechce sa mi hádať. Ale ke´dže mám kontakt skoro na všetkých chovateľov corgi v Čechách aj na Slovensku, tak im dám vedieť a aj vedeniu klubu - ako sa ku mne zachovala. Na to som ju upozornila - pokiaľ Saša bude musieť ísť na operáciu.

<< . 1 . 2 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání