Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Ráda bych znala vaše zkušennosti.Očkování+tetování.
Autor Zpráva
emikami
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2007 19:05
- Nahlásit

Ahoj. Mám před sebou očkování 4 štěňat malého plemene. Není to můj první vrh, ale pokaždé slyším ať už se jedná o cokoliv názory různé, tak např. když jsem dnes v 6ti týdnech odčervila, kdy je možné očkovat+tetovat, za 3-4dny, nebo až za 5-7dní? Chtěla jsem očkovat v 6 týdnu a odčervit místo za 14dní tak za 3 týdny, ale rozmyslela jsem si to, už jsem to tak dříve také dělala, a myslím že očkování+tetování v 7.t. je poměrně ideální, pak týden na adaptaci a pak můžou štěňátka do světa.

Také mám dilema kam jít očkovat a tetovat. Např. v Jihlavě prý tetování stoji na jedno štěně 15kč. což je docela směšné, vím že většinou to stálo 40-50kč. ale se vším všudy. nyní mám od veterináře který mi očk. a tetoval i minulá štěňata, jsem s ním spokojená ale ceny se mi docela nelíbí, a to hlavně za to tetování. Nejde mi ani o ty peníze, jde mi o to, že se mi to zdá silně přehnané a to mi opravdu dost štve. Mám tyto informace.

Tetování
4 x 130,- Kč = celkem 520,- Kč (úkon tetování)
4 x 30,- Kč = celkem 120,- Kč (barva tetovací zelená)
4 x 20,- Kč = celkem 80,- Kč (materiál ostatní)
1 x 18,- Kč = celkem 18,- Kč (podložka savá) pokud bude použita

minule mě tak natetovali štěňata že byla zelená, a mám ještě doposud béžový koberec se zelenými fleky, což jsem vzhledem k tomu že jsem si nechávala štěně z vrhu, a pak další kupovala ještě nedala prát, jelikož v zimě by to schlo dosti dlouho. Čekám na teplo a nyní už jsou holky větší tak že jim mohu přikázat aby odpočívali ve výšce.Bojím se že nyní když mám skoro bílá štěňata že budou jako vodníci a že koberec bude ještě víc zelený a vše kolem, kde jsou zavřené v ohrádce, protože jakmile se někde otřou, stačí tečka a ta se tak rozmázne že se nadělá více škody než užitku. Dečky které tam jsou , budiž, vyprali by se, když by to zcela nepustilo, o nic by nešlo, stejnak je to jen pro štěňata, ale pouštím je po bytě se vyběhat a žádají to více a více. Nemám je zavřený celý den v ohrádce. Zajímalo by mě kolik stojí jedna tuba té barvy, když mohou vyplácat na jedno štěně 30kč. Nezdá se vám to přehnané????
Slyšela jsem že někdo tetuje tak že namaže ucho, a pak tetuje, což je náš případ, doufám, že jsem to postřehla dobře, a někdo tak, že snad namočí písmenka do barvy, natetuje se a barva se vetře jen tam kde je to číslo, což není celé ucho až po chlupy zelené a ještě celá vrstva, všude kolem. tak stále váhám, zda mám opět očkovat u mého veta, kde jsem jinak moc spokojená až na některé ceny, a nebo najít někde něco jiného.
Jsem z Prahy 4 Jižní město, máte někdo nějaký nápad, kde je dobrý doktor, který to s barvou nepřehání a je šikovný i na očkování?
Další věc, očkovala jsem poslední dobou Duramunem, ale nyní prý je problém , že ji snad nedodávají, můžou ji někteři vet. mít ale staré dodávky, ona je první vakcína, ale druhá už není, a majitelé by museli vakcínu změnit, což jsem já toho náhledu, že je lepší se vakcíny držet po dobu než se ukončí celé očk. období. Takže co vím, je Eurican. který je o 20 kč levnější. Jinak očkování zas nemá tak drahé podle mě, je to 300kč. na jedno štěně. Eurican i s úkonem. a 320 Duramun též i s úkonem, ale druhá vakcína s leptospirozou není dostupná, nevím jak jsou ostatní zásobovaní. Nerada bych novým majitelům přivodila zbytečné problémy. Eurican zase nemá koronavirozu, což prý není nemoc , kterou by se muselo štěně očkovat.
Jestli máte pro mě nějaké rady, nebo odkazy, prosím napište. Dnes jsem tedy odčervila, ráda bych očkovala, od čtvrtka , nebo teda až v pondělí 2.4, a štěňata by šla pryč 5-6. někdo dává klidně štěně pryč i třeba ten den nebo druhý den, já radši dodržuji alespoň tě 5 dní což by také nebylo.
S tímto vrhem mám trochu problémy s přechodem na granule, už je to učím od 4-5 týdne, kdy jsem občas něco dala, od 5t. každý den, ale jsou tak fixovaný na to mámy mléko, že granule pak už moc nechtějí, a já bych potřebovala už matku odstavit. Když ji zavřu do jiného pokoje, škrábe mi a chce za nimi, a to se na ni vrhnou, když jim dám granulky, mají jinou zábavu, než by se na to vrhly. Když ji držím ve výšce , stepují dole a také se granulí nevšímají. Jindy jsem problémy s tímto neměla. Je fakt , že štěnda jsou pěkná, a nyní v 6t. mají všichni 1200-1300gr. jen nejmenší holčička od narození má méně a nyní něco maličko přes kilo. je ale zase nejčipernější a nejdéle vydrží.
Je zajímavé , že každý vrh má prostě něco jiného a člověk se někdy dostane tam, že si s něčím neví až tak rady, nejsem ta chovatelka, která hodí tyhle věci za hlavu ale zabývám se tím, a chci pro ně to nejlepší a udělat vše správně, jak pro štěňata tak pro budoucí majitelé, aby věděli že bylo vše naprosto v pořádku. Musí jít přece od nás aby žrala granule sama už celý den, místo mléka, tam jej mít nebude.
Poslední otázka, krmím Purinou pro plan, granulky jsou maličké, docela si vemou, dvě štěnda už mají zoubky, dvě ještě moc ne. ale někdo to nedává, protože se takto zadusilo štěně, dávají jen máčené granule, nebo to prostě rozmixovat na kaši třeba s tatra mlékem.

Díky, všem za rady. Čauky

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2007 21:26
- Nahlásit

Ahoj Dáši, nemůžeš místo tetování štěňata rovnou načipovat ? Já vím, je to dražší záležitost než tetování, ale po domluvě s budoucími majiteli a po příp. navýšením ceny bych rozhodně štěňata čipovala.

emikami
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2007 23:14
- Nahlásit

jorkaAmálka
Opravdu mě překvapuje kolik lidí zde prošlo a nenapsalo ani slovo, to se jim nechtělo, či nemají zkušennosti, nebo se jim to zdá malicherné, nebo to neřeší, nebo ta cena se zdá normální, fakt nevím co si o tom myslet.

Jo čipování je dražší, ale bohužel náš klub povoluje nyní jak čipování tak tetování, donedávna jen tetování, a jelikož povoluje obojí, a někdo se rozhodne pro čipování , tak při kontrole vrhu bych musela mít vlastní čtečku, která je asi dosti drahá, jelikož klub není povinen čtečku kupovat, protože vlastně povoluje jak čip. tak tetování.

U pudlů v klubu kde jsem tam je povinnost čipovat a pokud tedy budeme mít štěňata nemám na výběr a musím čipovat, a jelikož je to povinnost, při kontrole vrhu, přijde poradkyně s vlastní čtečkou. Takže tohle jsem právě vše zjistila, když jsem se nakonec rozhodla pro čip, i když se toho dost bojím. Ale u havanskýchpsíků nemám na výběr. Jedině mě napadlo si čtečku půjčit, ale nakonec jsem se ani neptala, protože bych to asi dál komplikovala.JO a to mě vlastně napadlo až když jsem již zažádala o tet. čísla. a to bych musela už žádat i o čísla čipů. nyní už to nejde.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 01:12
- Nahlásit

emikami
Kolikátý už máš vrh ? To pořád musíš mít u kontroly vrhu poradce chovu ? Nestačí ti veterinář ? Já vím že každý klub to má jiný.
Ale napíši ti v čem se mýlíš, tam klub nehraje roli.
Za prvé : o tet. čísla žádat musíš i když štěnda pouze čipuješ. Tet. číslo bude číslo zápisu pejska v plem. knize.
Za druhé : o čísla čipu se nežádá !!! Kdyby ti z plem. knihy zaslali čísla čipů, jak by je do toho čipu dostal veterinář ? To je nesmysl !
A povinost mít u kontroly čtečku je nesmysl ( pokud to váš klub vyžaduje, je to holý nesmysl ). Máš přece potvrzení veta a kartičky s čipy. To by potom jeho razítko a podpis neměli vůbec žádnou váhu ! Je to celé postavené na hlavu a myslím že se částečně pleteš, nebo ti dal někdo nepřesné informace.

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 07:39
- Nahlásit

jorkaAmálka
emikami
nečipuje se až od půl roku?

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 09:08
- Nahlásit

blanulinka1
Ne, nečipuje. Štěňátka odcházejí do nových domovů ( cca 8 týdnů ) již načipované. Pokud netetuješ, musíš mít štěňata načipované při kontrole vrhu. Ale čipovat se dá samozřejmě v jakémkoli věku ( u psů bez PP )

emikami
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2007 19:06
- Nahlásit

jorkaAmálka
V našem klubu je povinná kontrola vrhu, je jedno kolikátý vrh mám. Je to prostě tak, u pudlů kde jsem já v klubu, tam je to též povinnost. V jiném se tato kontrola nevyžaduje, šla jsem ale do jiného, nejsem proti kontrole vrhu, aspoň je mám zkontrolovaná od patřičné osoby a mám vše zapsané, že jsou štěňata v pořádku, nebo kdyby měla nějakou vadu, tak by to bylo zaznamenané. Nevím zda by toto určitému plemenu kterým se veterináš nezabývá postačilo.

Za prvé : o tet. čísla žádat musíš i když štěnda pouze čipuješ. Tet. číslo bude číslo zápisu pejska v plem. knize.

Ano, já vím.

Za druhé : o čísla čipu se nežádá !!! Kdyby ti z plem. knihy zaslali čísla čipů, jak by je do toho čipu dostal veterinář ? To je nesmysl !

Tak tohle nevím, já vlastně viděla papír který se zasílá zpět na plemenku kde byla tetovací čísla, ale také již čísla čipů, už po čipování, ani mě to nedošlo, zřejmě se jde na veterinu z tetovacími čísly a veterinář asi dá ke každému tet. číslu číslo čipu. Zřejmě. Nějak jsem si to neuvědomila, že štěnda již byla očipovaná na které jsem se šla podívat, a bylo to již zaznamenané u tetov. čísel na poslání zpět na plemenku. takže možnost čipování, když by to takto bylo by asi stále bylo možné.

A povinost mít u kontroly čtečku je nesmysl ( pokud to váš klub vyžaduje, je to holý nesmysl ). Máš přece potvrzení veta a kartičky s čipy. To by potom jeho razítko a podpis neměli vůbec žádnou váhu ! Je to celé postavené na hlavu a myslím že se částečně pleteš, nebo ti dal někdo nepřesné informace.

Dostala jsem informace z mého klubu, že óni nejsou povini čtečku kupovat a mít sebou u kontroly vrhu, pokud budu mít štěňata čipovaná tak by čísla čipů museli zkontrolovat tak, jako že kontrolují tetovací čísla štěňat a proto musí chodit poradkyně chovu tehdy kdy jsou již čitelná.
Paní z klubu od pudlu která šla na kontrolu vrhu harlekýnů, u sebe čtečku měla a kontrolovala to. Takže to tak asi bude. a musí se zkontrolovat zřejmě to, zda veterinář neudělal nějakou chybu. Opravdu nevím proč to takto funguje ale je to tak, jak to máte vy u čínánků netuším.

No a k mému dotazu opravdu nikdo nic nemá? Všichni platíte tolik za tetování? Opravdu se vám zdá normální cena barvy na jedno štěně které se na štěně vypatla na tako vé malé jedno ouško?

baška
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 08:48
- Nahlásit

Ja som si v nedeľu doviezla 8 týždňové šteniatko a je načipované 22.3. naľavo na krku. V pase má čiarový kód - zdá sa mi to síce trocha debilné- akoby išlo o kilo zemiakov a nie o malého živého člena rodiny - ale čo už narobím. Len dúfam, že mu nebude čip putovať po tele.

bsn
Člen
# Zasláno: 27 Bře 2007 22:37
- Nahlásit

baška
Nevím proč debilní????Byla jste někdy u toho když se štěnata tetují?Dost je to bolí a někteří naříkají až to trhá srdce!Setkala jsem se i s tím že tetování hnisalo -(u mé známé) a museli to pak znovu tetovat -no hrůza!Já jsem z toho vždy byla * na nervy* a když v klubu povolili tetovat nebo čipovat - volba byla jasná -čipovat,přesto že cena je nesrovnatelně mnohem vyšší!Ale raději dám víc peněz než bych zase musela podstupovat tetování!Je to jen trochu větší injekce a zatím jsem se nestkala ,že by to čip cestoval!Náš kocour už ho má 7 let stále na jednom místě a vpohodě!

baška
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 08:08
- Nahlásit

bsn,
tak to som fakt nevedela a nikdy som pri tetovaní našťastie nebola. Tak to môjho Gríšu príšerne bolelo? No chudák..Tak to som tiež radšej keď ich čipujú...myslela som to tak, že mi to pripadalo ako označenie židov v koncentráku...ale asi to treba..ťažko čakať, že by chodili s občianskym preukazom v taštičke na krku.

bsn
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 11:20
- Nahlásit

baška
Ano -bohužel to hodně bolí!Schválně si ,až budete u veta ,nechejte ukázat ,tetovací kleště a hned vám vše bude jasné!Jsou to kleště s jehličkami do protivky (shora i sdola) ,které musí napíchnout bud' kůži v uchu nebo ve slabině a pak se to potírá barvou aby se do těch dírek ta barva dostala.

LenkaK
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 12:28
- Nahlásit

baška
Moje fenka má čip víc jak rok a zatím se nehnul. Max tak o cenťák,ale to je normální,protože i kůže se na těle jakoby pohybuje sem tam.

KatkaM
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 13:21
- Nahlásit

U našeho veta stojí tetování 50,-/ks a maže barvu na ucho. Barva asi po půl hodině zaschla a zeleného nebylo skoro noc, jen sem tam nějaký ocásek a čumáček.

Granule jsme nejprve štěndům mixovali, od 6 týdne už pouze namáčeli.

baška
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2007 14:51
- Nahlásit

bsn,
nechápem ako toto mohli dovoliť, že sa tak dlho psíci tetovali..veď to je hnus. To už rovno mohli rozzžeraviť kliešte a vypáliť im do bruška číslo.

emikami
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2007 19:25
- Nahlásit

Tak takto jsme dopadli v loni s tetováním a to byl vet. u mě doma.
takto vypadala mamina, pečlivě se o ně starala
ale lepšilo se to

a tihle dvě, jedna zůstávala doma a druhá šla o týden později k páníčkům z důvodu dovolené, takže si ji přebírali takřka bílou

Dneska jsem absolvovala teda to hnusné tetování, no křičeli dost, někdo víc , někdo méně, ale bylo to jen chviličku, ale pokud člověk nemá nervy ze železa a že já je teda fakt nemám, mohu vám říct, že jsem z toho tak unavená, klepali se mi tam ruce, kleště vypadali dost příšerně, v autě se trochu prospali, doma začali řádit, mamina je začla olizovat, tak místo zelené pusinky má zase černou tak ji to zakazuji a omývám, oni sami se to snaží také olizovat, doufám, že to je aspoň jedlé .také je hlídám a napomínám. Nyní už spinkají a doufám, že si hodně odpočinou a zapomenou na ten příšerný zážitek.Jsou docela čistá, jen trochu jako když tlamičkou prošli komínem, stále je sleduji, zda jsou v pořádku. Hodně jsem na dizkuzích slýchávala, že někdo očkuje i ba po jedné vakcíně, obvolala jsem opravdu dost veterinářů, ceny se dost lišily, ale dneska když jsem ještě přece jen zkusila ještě někam zavolat, zda by to nebylo blíže, tak mi jeden řekl, že jedno tetování stojí 450kč, tak jsem se ho ptala, že si ase ze mě dělá legraci, žejo? A on, no že to neví přesně, že by to věděl kolega, který tam není a který tetuje, a proto se tetování už nevyplatí, ale čipování. Jsem docela v šoku, když pracují veterináři v jedné ordinaci kde se střídají že nemají ponětí např. o ceně tet. když to právě tento netetuje. Jo a odbočila jsem, asi ve třech vet. mi říkali že očkují takto malá štěňata mezi 6-7t. štěněčí vakcínou od Nobivacu, a tam jsou jen dvě nemoce. Nobivac je velmi dobrá vakcína a je trochu dražší než ostatní, dříve jsem většinou očkovala 5ti nemocemi, Duramunem, nebo Euricanem., o Duramunu zase jsem slyšela že druhá vakcína s leptospirozou není, pokud nemají staré zásoby. Když šel někdo z majitelů mých štěňat na druhé očkování, tak štěně naočkovali třeba jen 3 nemocemi, po mých 5ti nemocem. což už byl nesmysl, a někdo zase mi zpětně říkal, že v tomhle věku to nemá vůbec cenu, že se mají očkovat až v 8 či v 9 týdnu, no ale to by pak štěnda mohli domů tak kolem 10týdne, že. a každý to chce maličké, nejradši by si je odvezli bez očkování. Takže jelikož tohoto lékaře znám,už z let kdy jsem měla prvního pejska, asi tak před 14ti lety, vím, že má velkou zkušennost, již tenkrát to byl dobrý lékař, a tak jsem doufala že to tak snad i je. Na web. str. má i že dělá přednášky, atd. takže se tomu hodně věnuje.Proto jsem se letos rozhodla, štěňata nezatěžovat tolika nemocema, a naočkovali jsme teda jen těmi dvěma. Jsem zvědavá, zda opět z majitelů těchto štěnat, až půjdou na druhou vakcínu, zda se jim to zase nebude zdát divné , že mají místo 5 nemocí jen dvě. V Bohnicích také očkoje lékař takto.
Spinkají a já je stále pozoruji, jestli jsou ok, a tak si v duchu říkám, kdo tohle mohl vymyslet a fakt mi to je hodně líto. Proč si to ti lidé nevyzkoušeli na svém uchu, než to shcálili aby se to dělalo psům, je fakt , že nevím jak jinak toto řešit, čipování se bojím, tetování bolí chvilku a pak to bylo vždy ok. jeden veterinář mi řekl, že zatím viděl u tetování ucho zanícené jen jednou. Doufám, že žádná infekce nenastane, jako vždy. Zde někdo psal, že také měl něco takového. Čipovat je jistě asi skoro nebolestivé,ale stejnak nevíme, jak to ti prckové cítí, zda cítí něco co se jim dá pod kůži, ale zvyknou si na to a zapomenou, ale bojím se toho putování. Nevím zda jsem to psala výše, asi ano, ale náš klub není povinen zakoupit čtečku, jelikož stále povoluje tetování. Spoustu velkých chovatelů stejnak dokud budou moci tak budou tetovat, ti jsou otrlý, to jednak a jednak to přijde samozřejmě levněji, kor mimo Prahu,protože když mají ročně někokik vrhů, čipování by se jistě prodražilo. No nevím, až budu muset , budu čipovat, ale budu mít o štěnda strach ještě větší než u tetování, takto zažiju nepříjemné chvíle tak jako oni, a pak to přejde, ale ten čip mě bude v hlavě ležet dost dlouho, no snad to bude až to jednou přijde v pořádku. Tento lékař říkal, že pokud mám více vrhů, že by se mi popřípadě ta čtečka vyplatila zakoupit, protože bych musela mít svojí, no ale třeba za rok, se už nebude smět tetovat a jen čipovat a čtečku budou muset zakoupit,no a co já pak s ní.
Ale je mi jich opravdu moc líto.Pořád je chodím hladit a pusinkovat,a doufám, že až se probudí, že budou veselá, nabaští se, a bude všechno dobré.Ach jo.Ale souhlasím , je to velký HNUS.

emikami
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2007 19:27
- Nahlásit

Ty fotky jsou trochu přeházené, no ale sami vydíte kde jsou více zelené a kde méně. Nyní tohle nehrozí, a aspoň můj bežový koberec ještě více nezezelená.

baška
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2007 08:45
- Nahlásit

môj muž hovoril, že náš Gríša mal to tetovanie na brušku nie po kliešťoch, ale ihličkami - nehovorím, že ho to nebolelo, ale určite lepšie ako kliešte

emikami
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2007 12:18
- Nahlásit

baška
u nás je povinnost tetovat do levého ouška. vy tím myslíte že je tetován asi do třísel, tam prý je to možná ještě víc bolestivější a pak méně čitelnější, jak pejsek roste, cože to máte za rasu?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání