| Autor |
Zpráva |
baška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 09:07
- Nahlásit
Aké máte skúsenosti s welsh corgi? Prosím poraďte - ako postupne zaťažovať šteniatko s prechádzkami - ich maximálna dĺžka pre malého a pre dospelého psíka a ďalšie aktivity. Ďalej akú stravu dávať šteniatku - welsh corgi, aby mal v poriadku kosti, kĺby a príliš neprerástol. A či krmivo Bosch je dobré.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 09:50
- Nahlásit
Mám jednoho corgáče v kursu na cvičáku. Je to šílené zvíře . Radši pět nezvladatelných teriérů než jednoho corgiho. Je jak malý tank, jde za svým a nic ho nevychýlí od jeho záměru. Nedá se nijak motivovat, nezajímají ho pamlsky, nezajímají ho hračky. Zajímají ho kobylky, jiní psi a jiní lidé. No, nakonec jsme to jakž takž zvládli, ale fakt musím říct, že jeho paničku neskutečně obdivuju. Já bych ho asi dávno zabila
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 09:56
- Nahlásit
baška
uz mas nove steniatko?
psik alebo sucina? ako je stare?
|
baška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 11:10
- Nahlásit
Ešte mám len vybratého psíka a za tri týždne by sme mali preňho ísť.
Biluška
corgi je síce svojský pes, ale je mimoriadne inteligentný a milý a nedokáže byť zlý. Pokiaľ je taký, akého ho opisuješ, tak potom buď cíti tvoj nezáujem alebo odpor k nemu a robil ti to naschvál. Corgi je mimoriadne prefíkaný.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 11:59
- Nahlásit
baška
promiń, ale nevěřím tomu, že pes schopen dělat cokoliv "naschvál" . Tohle je čistě lidská vlastnost, žádné zvíře to nedokáže.
Já v tom kursu dělám instruktorku, takže můj nezájem dost dobře cítit nemůže. Souhlasím s tím, že je to chytrý pes, ale tohoto konkrétního psa je opravdu velmi těžké motivovat. LIdově řečeno, jeho panička je mu ukradená, on si dělá co chce. Např. Boris se rozhodne, že si chce hrát s jinými štěňaty. Panička chce běžet nějakou sekvenci (dělá agility). Může mít třeba pečené kuře, může mít jakoukoliv hračku, Boris se otočí a jde si za štěňaty. Pokud Borisek chce běžet tak běží jak pánbůh. Ale pokud nechce tak ho prostě nic nedonutí. Na rozdíl od jiných psů, kteří se bez problémů dají motivovat k čemukoliv.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 12:05
- Nahlásit
Biluška
nefunguje dobre jeho vztah s panickou. Resp. panicka asi nie je dost dosledna a dorazna, alebo neprisla na to, co psa motivuje. Mozno to neni pre nu vhodne plemeno, alebo vhodny jedinec...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 13:31
- Nahlásit
Bela
Problém bude zčásti v té důraznosti a z části v tom psovi. Potřeboval by mnohem tvrdší ruku a velkou důslednost.
Mě osobně se corgáč moc líbí - co se týče vzhledu. Ale nikdy bych si ho nepořídila právě pro tu povahu. Pracuju s ovčákama - šeltie, pumi, NO a podobně. Ti by se přetrhli pro práci samu. Nepotřebuju ani žádné pamlsky a nic podobného. Největší odměna je pro ně samotná práce. Když vidím jak Borise (a jemu podobné) přemlouvají aby se vůbec laskavě podíval na tu překážku tak děkuji bohu za mé praštěné psy
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 13:47
- Nahlásit
Biluška
jaaj, lenze u corgacov mas docinenie s plemenom modrej krvi .
Aj mne sa velmi vzhladovo pacia - obe variety, ale osobne som poznala len jedneho a to bol totalne zlaticko a mazel - gaucak
Neviem ale, ako by to s nim dopadlo na cvicaku...
mate tam pumiho? ti su tiez zlati!
a este sa mi paci chorvatsky ovciak
|
baška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 13:47
- Nahlásit
Biluška
možno máš pravdu..Ja inú skúsenosť ako s corgi nemám, ale je fakt, že potrebuje dôsledný výcvik, keď je malý, inak si robí čo chce. Náš Gríša bol zlatý, ale keď sa mu niečo nechcelo, tak skúšal všetko možné aby sa tomu vyhol. A na prechádzky - to som ho musela "prosiť na kolenách". Do hôr sa mu nechcelo, ale do mesta, na nákupy, na návštevy - to utekal ako divý - akokeby ho vymenilli. A keď sme sa otočili do hôr - tak sa hodil do trávy, alebo cikcakovite išiel za nami asi 100 m, pričom vždy zastal, ak sme sa blížili k nejakej odbočke a čakal v diaľke či neodbočíme - ak áno, tak vedel, že ideme tou "kratšou" a s radosťou nás dohnal. Ak nie, že sme išli tou "dlhšou" tak sa loudal ďalej. Zato keď sme sa otočili domov, tak utekal prvý. Chyba ale bola určite v nás - ako malého sme ho hnali na túry a tým sme mu ich sprotivili a nemal dôslednejší výcvik. Ospravedlnením pre nás je len to, že Gríša bol náš prvý psík.
|
baška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 13:51
- Nahlásit
Bela,
divila som sa aj, ale viem to od chovateľov, že corgi zvládne kompletný výcvik ako vlčiak , zvládne aj agility, tanec a samozrejme pasenie. Ale je fakt, že keďže je tak zlatý - ako macík alebo lišiatko - tak si ťa bez dôslednosti omotá totálne okolo prstu.
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 13:52 - Změnil/a: Lola1
- Nahlásit
Kdysi byl na cvičáku v Modřanech taky jeden corgi. Při poslušnosti se tedy nepřetrhl - ale ani panička, ale jinak sympaťák, spíš zlatíčko a gaučák.
Bylo to v době plavuněk a přesliček, agility neexistovalo.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 14:08
- Nahlásit
baška
omota okolo paciek
Tiez mam takeho jedneho doma
Lola1
Bylo to v době plavuněk a přesliček
|
baška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 14:13
- Nahlásit
Lola1,
možno keby som žila v baráku, tak mám inú rasu, ale do bytu...Avšak corgi - je pravda, že ti ukradne srce, ak ho raz spoznáš. Teraz keď nám náš malý zomrel, mohli by sme doniesť inú rasu - viac aktívnejšiu, poslušnejšiu alebo pracovitejšiu, ale zasa len chceme corgiho. Náš napr. možno nebol najposlusnejší - za to sám od seba sa naučil na fuj, nikdy sa nenapil z kaluže, vyváľal sa v nejakom smrade iba 2x, potrebu doma urobil ako malý asi 3x a potom chodil už von, nikdy neštekal na iných psov aj keď ich išlo roztrhnúť - proste si ich nevšímal - mal ich na háku ako sa hovorí a hromadu iných vecí, ktoré tu nemá zmysel vyratúvať, ale ktoré z neho robili ohromného spoločníka a kamaráta. Napr. rozprával. Nevymýšľam si. S nami neštekal - ale spieval, pokňučkával, zaťahoval. mrnkal , prosil atď. ako malé dieťa. Neskutočné! Nikdy by som neverila, že pes môže mať takú širokú škálu zvukov. Bohužiaľ, nám hovorili, že to nerobí každý corgi. Takže ten ďalší už možno rozprávať nebude.
|
baška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 14:16
- Nahlásit
Bela,
správne - omotal si nás okolo packy. Na druhej strane si uvedomujem, že psa treba naozaj brať ako kamaráta a nie ako bábätko - tým mu len ubližujem.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 14:21
- Nahlásit
baška
k tym tvojim otazkam - my (konkretne hlavne ja) sme s nasimi, kym boli este uplne mali, chodili na vychadzky casto a radsej na kratsie. - tak okolo tych cca 20 min az pol hodiny.
Myslim, ze ak stena nechce velmi chodit, netreba ho do toho nejako nutit - ja som sa nasimi vtedy pohrala a nechala ich hoci aj lezat pod krickom v tieni. Oni obhryzali konariky a ja som si citala noviny
Bosch krmivo nepoznam, ale divala som sa na zlozenie a myslim, ze su na trhu aj lepsie krmiva.
Ak granule, tak by som ti skor doporucila Trainer alebo Eagle Pack.
a pridavat nejake chondroprotektiva
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 14:23
- Nahlásit
baška
Už se těším, až ho budeš mít a pošleš nám fotku. Kdysi jsem taky tuhle rasu plánovala, ale bylo to v době, kdy jsem se z rodinných zdravotních (ne mých) důvodů nemohla vzdalovat z místa bydliště, takže jsem se rozhodla pro srnčího pinče, pro toho mi dojel taťka a vlastně jsem si ho ani sama nevybírala. Ale byla to psina perfektní, na srnčího pinče měla klidnou a vyrovnanou povahu, ani uštěkaná, pes vítací. Ale corgi byl původně v plánu. Tak ti přeju, aby ti to dobře vyšlo, třeba si budete zase povídat.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 15:18
- Nahlásit
Bela
mate tam pumiho? ti su tiez zlati!
Já mám pumiho (teda pumici). No, zlatej.... to bych zrovna neřekla.Většinou padají daleko peprnější výrazy . Ale neměnila bych ji za nic na světě. Mám celkem čtyři psy (2x šeltie, 1 NO, 1 puma) a ač všechny miluju, všichni jsou jedineční tak pumice je prostě originál. Do všeho jde naplno, nic neumí dělat napůl, nebo nedejbože pomalu. A na světě zná jenom jedno slovo.To slovo je "MOJE".
Co se týče corgiho - kdysi dávno jsem ho chtěla pořídit mojí mámě do důchodu. Čím víc znám Boriska tím jsem raději, že jsem to neudělala .
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 17:33 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Biluška
no vies, ja mam asi taku specificku definiciu zlatosti = cim vacsi zbojnik a nadrzlik, tym zlatejsi
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 17:59
- Nahlásit
Biluška
tím jsem raději, že jsem to neudělala
Neměla by tvoje máma důchod pestřejší? Určitě by si užila víc, než mít psa, který chodí 2 m za ní a není s ním legrace. Ale samozřejmě záleží na tom, jaká je maminka kynoložka.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2007 18:19
- Nahlásit
Bela
Jo, na tom se shodnem . Prostě s nima není nuda.
Lola1
Právě že veškeré maminčiny kynologické znalosti spočívají ve větě "mě ten pes vůbec neposlouchá, řekni mu něco". Asi by corgi nebyl to pravé
|
baška
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2007 08:56
- Nahlásit
Lola1
Fotky nepošlem, pretože som to včera skúšala a zblbol mi počítač, takže už radšej na žiadne iné stránky nepôjdem.
Biluška,
mrzí ma že z jedného corgiho odsudzuješ všetkých. Určite to nie je taký pes ako fila, pitbull atď. ale nie je zasa urevaný a bláznivý ako napr. teriéry a špice. Ako staré ovčiarske plemeno má všetky dobré vlastnosti týchto plemien - len sa viac menej stal už spoločenským psom. Kto si ho ako vychová - to je jeho vec. Ja osobne mám radšej psov, ktorí sú osobnosť, vždy ťa niečím dokážu prekvapiť a dokážu si aj presadiť niekedy svoje alebo sa aspoň o to pokúšajú. A nie cvičené opice, ktoré bez výcviku - nedokážu nič.
|