Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Co je lepsie?
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Stanka
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:13
- Nahlásit

Zdravim vsetkych. Tak moj problem je asi takyto.Uz coskoro si domov dovedieme psika.Byvame v rodinnom domceku ale psik bude s nami vnutri. Uz vidim ako bude zazerat cela dedina a nech.Prve dva tyzdne s nim budeme ale potom musime do roboty a teraz neviem ze ci ho mam nechat na nas cakat vnutri domu alebo na zahrade.Vonku by mu bolo hadam lepsie ale bojim sa aby nam ho neukradli lebo ludia su vselijaky.Zas ked si predstavim ze bude zavrety vnutri ked moze behat vonku no neviem poradte prosim!!! papa

Usanda
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:19
- Nahlásit

Nechala bych ho uvnitř, určitě, pokud tam bude zvyklý být s vámi i přes noc, tak nebude tak stresovaný. Bude ve známějším prostředím. Pochybuju, že když budete pryč, tak by běhal po zahradě. Spíš na vás bude čekat, nebo někam zaleze a bude spát. Stopro bych ho nechávala doma!

Jenom bych vám chtěla připomenout, že psa (jak je starý?) musíte na samotu postupně naučit!!!!!

Ala
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:27
- Nahlásit

Pokud jinak bude s vámi uvnitř, nechávala bych ho tam i když bude doma sám. Navíc mi máme takový sousedy že bych si nebyla jistá že pes na zahradě bude až se vrátím z práce...

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:35
- Nahlásit

Stanka
k fundované odpovědi by bylo vhodné znát plemeno a stáří štěněte...
Obecně vám mohu interpretovat jen zkušenosti z NO a belgických ovčáků malinois,pro které je na rodinném domku víc než vhodné vybudovat kvalitní venkovní ubikaci s vyhrazeným výběhovým prostorem,zabezpečenou proti úniku nebo poranění psa,tam jim dát spousty hraček a nechávat je tam po dobu své nepřítomnosti,pobyt v domě jen kontrolovaně pod dohledem majitele,jinak bude z interiéru kotec.
Další plemeno,co mám,dobrman,vyžaduje venku buď vytápěnou ubikaci,kde teplota nesleze v ložnici pod 15 stupňů,nebo v chladném období nechávat v domě trvale,je tam ale riziko výrazné destruktivní činnosti a samozřejmě venčení se všude,kam ho napadne....
Dospělý vychovaný jedinec může být kdekoli,kde ho chcete mít,pozor jen na střídání teplot v zimě.

Břetislava
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:38
- Nahlásit

Rodiče mají rodinný domek se zahradou a náš hafan by na zahradě sám nebyl ani minutu. Na zahradě chce být jen s náma a pokud je doma sám, vleze si do pelíšku, kde je zvyklý a spí. Stejně by na zahradě nelítal a jen někde spal u dveří, kde není zvyklý. Určitě doma.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 08:57
- Nahlásit

Břetislava
hele a měla ty jsi vůbec někdy v životě zavřený v baráku 10 hodin destruktivní štěně,co se taky průběžně venčí????
každý je svého štěstí strůjcem,ale těch uzlíčků nervů ze psů,co jsou trvale doma a buzerovaní za každou pitominu ve smyslu zásahů do integrity domácnosti,často ex post,jsou mračna,a těch úrazu psů ze zákroků na elektrospotřebičích taky...
Mohu tě ujistit,že bez psích dveří ven z domu do vyhrazeného prostoru k venčení a bez patřičných úprav místnosti,kde mají dobrmani svá hnízda,bych už zvířata samy doma nenechala....

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 09:06
- Nahlásit

No tak já bych se přiklonila k tomu, aby bylo štěndo doma.
Stanka píše: Byvame v rodinnom domceku ale psik bude s nami vnutri. - proto se bude muset naučit doma chovat a to i v nepřítomnosti majitelů a čím dříve, tím lépe. Ono až by ho zavřela poprvé skoro v roce na zimu domů, byla by tam myslím mnohem větší paseka než hrozí teď.
A pak když Stano napíše toto:
Vonku by mu bolo hadam lepsie ale bojim sa aby nam ho neukradli lebo ludia su vselijaky - má k tomu jistě důvod a neváhala bych už vůbec.

Je samo jasné, že se musí z dosahu odstranit všechny nebezpečné věci, vše co chci uchránit před zuby, vybavit štěně spousty hraček a něčím na žvýkání a i tak počítat s nějakou tou lotrovinou, popř. louží, nad kterou se po příchodu domů zavřou oči.

ola
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 09:08
- Nahlásit

Souhlasím se Sali. Taky jsem pořídila psí "lítačky" tzn. že psice může ven i dovnitř jak sama uzná za vhodné. Plně jí to vyhovuje. Na samotu jsem ji zvykala ihned co jsem si ji přivezla od chovatelky a nemá s tím absolutně žádný problém.

Cirilla
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 11:06
- Nahlásit

Sali
A proc mas stene kdyz ho nechavas deset hodin doma? Neni to prilis? Kdybych byla zavrena deset hodin sama doma tak provedu destrukci bytu taky Nehlede na to ze byt se da malicko upravit - napr. zaslepky do zasuvek, drahe koberce pryc apod.

Danuš
# Zasláno: 11 Kvě 2005 11:43
- Nahlásit

Stanka, pokud bude pes trvale v bytě, i když nebudete doma až vyroste, učila bych ho to už teď. Záleží hrozně na plemeni, ale každý ti bude podsouvat takový názor, jakou má vlastní zkušenost. Já bydlím v paneláku, tak těžko štěně umístím ven, když nejsme doma. Jen v zájmu zachování bytu jako lidského příbytku, doporučuju štěněti vymezit určitý prostor - třeba kuchyň, chodbu. Není nezbytně nutné, aby lítalo po celém baráku. Já např. používám drátěnou ohrádku 2x1 m. Mám malé knírače, takže jim to stačí.

Jandula
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 12:06
- Nahlásit

Sali, ty ale posuzujes jinou situaci, ty mas smecku, kdezto Stanka bude mit jednoho. Ne kazdy pes je destruktivni, nasi kokrove nam znicili byt, ted mam retrieverku, ktera se nedotkla niceho. Samozrejme to vyzadovalo urcite upravy, nezapojenou zehlicku, kabely od telefonu a televize zastrcit tak, aby je nevidela atd, ale dreveny futra neodstranis... To ze se stendo venci doma: kdyz ho to naucis, tak prece pak prestane (samozrejme v pocatku neni v jeho fyzickejch moznostech zvladnout celou dobu neudelat nic).
Takze jeden pes, ktery je jeste k tomu zvykly v dome, ano.
Se smeckou je to neco jineho.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 12:13
- Nahlásit

Cirilla
protože není jiná možnost,jak současně pracovat a mít psy na sport,psi mě neuživí...když jsem před lety vychovávala jednoho psa v bytě,domnívám se že jsem trápila jeho i sebe...kvůli tomu mám rodinný domek upravený na držení víc pracovních psů velkých plemen,a štěně není nikdy úplně samo-buď je s prověřenými dospělými zvířaty,nebo se mnou v práci...na relativní samotu si zvyká jen v odkládačce v autě....
Já prostě musím v týdnu ráno v sedm odjet a odpoledne po čtvrtý až šestý se vrátit...proto mají zvířata svý ubikace,psí dveře do domu pro dobrmany,trvale upravený interiér s oddělenými zničitelnými věcmi,systémem polic na zdech,obezděný zvenku neprůhledný dvůr...proto mám opla omegu upravenýho na převoz až šesti psů,...a proto počítám s tím,že v mém životě jsou psi a jejich potřeby na prvním místě a není opravdu problém si vzít kvůli nim dovolenou nebo psa do práce...

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 12:14
- Nahlásit

Jandula
i jednotlivec dokáže leccos.....

Jandula
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 12:17
- Nahlásit

Sali
To mi povídej, cáry tapet, koberec, který nám zablokoval dveře, že jsem musela domů přes balkón...
Ale stále si myslím, že pro psa, kterej bude zvyklej doma je to lepší varianta, pokud nejsou možný psí dveře (při tom, jak se Stanka bojí, aby jí psisko někdo neukradl ze zahrady to asi nepůjde).

Cirilla
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 12:22
- Nahlásit

Sali
Tak to jo, ja myslela ze je tam to nebohe stenatko uplne opustene...

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 13:01
- Nahlásit

Jandula
ono když je rodinný domek,trošku nechápu,proč by se měl pes zvykat ausgerechnet jen a jen doma...záleží strašně na plemeni,a taky na zkušenostech a představách majitelů.ale pokud jsou to úplní začátečníci,což tak vypadá,když se na takovouhle věc ptají,tak nikde není psáno,že se jim bude pes uvnitř opravdu líbit,že počítají s tím,co dovede provést,že prostě ví do čeho jdou v reálu...jiný rozsah má jork a jiný dogíče....
Chce to napsat suše všechny možnosti a člověče vyber si.

Stanka
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 13:54
- Nahlásit

Fuha tolko reakcii som ani necakala
Super. neviem co skor no bude to ridgeback. Prve dva tyzdne budeme s nim ale stym ze ho budeme nechavat sameho samozrejme po troche.
Potom ako pojdeme do roboty sme sa s manzelom dohodli ze budeme mat obednajsiu prestavku po sebe takze aj cez obed bude s nami dve hodiny a potom pridem o pol stvrtej to hadam zvladne. uz som uvazovala nad timi psimi dverami,ale momentalne mame take dvere ze keby sme tam nieci instalovali asi sa rozpadnu.Takze az ked ich vymenime. Tak dakujem za rady moc si to cenim a nas maly ridgeback bude na nas cakat vnutri.Uz som po kolenacky prezrela kuchynu aj obyvacku a vyzera to bezpecneeste raz vam dakujem papa

Stanka
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 14:08
- Nahlásit

Sali

Vies uprimne keby si ludia kupovali psov len ak maju take podmienky ako ty vela psickarov nieje.Nie kazdy ma take moznosti robim v nemocnici takze psika si do roboty zobrat nemozem ale to predsa nemoze byt dovod aby som ho nemala.Nemam kombi ale aj tak bravam zo sebou na chatu madarsku vyzlu.Proste da sa. mozem ratat s tym ze mi pes zdevastuje dom ale ani nemusi.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 14:32
- Nahlásit

Stanka
víš,já taky robím v nemocnici....a když je třeba,tak prostě třeba je....vedu celý oddělení,nemůžu si dovolit nebýt týden v práci jen proto,že musím hlídat psa po operaci...dva dny a pak jede se mnou...
Musíš počítat s tím,že stát se může cokoliv,a že pes je závazek...
a máš pravdu,že kdyby si lidi kupovali psy jen když si speciálně na ně udělají podmínky,tak by moc pejskařů nebylo...ale nebylo by to vlastně dobře???????? Strašně by ubylo kolapsových a konfliktních situací z neznalosti a nezabezpečenosti situace...kdo si myslí,že si naformátuje psa na své ustálené podmínky,může být šeredně zklamán....

Já se pohybuju v kynologickém sportu,na amatérské úrovni,neživím se tím,ale mám vrcholové ambice,a tomuhle sportovnímu výstupu jsem podřídila svůj život,stejně jako mnoho dalších lidí co znám...a domnívám se,že když se má pejskařina dělat poctivě a pořádně,ani to jinak nejde....
Tím samozřejmě nezavrhuju pouhé držení psa jako společníka,ale chci upozornit na to,že něco jako "kvalifikované a informované majitelství" by nebylo od věci....

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 14:54
- Nahlásit

Sali, neber to jako rýpání ani nijak ve zlém, jen mě to prostě zajímá, ale mohla by sis sebou do práce vzít psa pracovat v nemocnici třeba "jen" jako sestra?

Anonymní
# Zasláno: 11 Kvě 2005 15:02
- Nahlásit

Sali
Mě by zase zajímalo jak se tváří kolegové a pacienti (nemyslím ty mrtvé) na psa v nemocnici. Kam podle mého soudu moc nepatří. Ovšem jestli není někde v garáži nebo v boudě u nemocnice, to je pak jiná.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 15:04
- Nahlásit

Až si u nás budoucí štěndo zvykne trochu na samotu, tak já také předpokládám, že doma s námi bude "jen" když budeme doma my.
Si taky myslím, že venku má mnohem více vjemů...

Sali
Také bych si klidně vzala do práce psa, kdyby to záleželo jen na mně...

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 15:35
- Nahlásit

nefer
Anonymní
sorry.Pokud chci zvíře a chci se o něj opravdu dokázat postarat za každé situace,musím si na to sestavit podmínky.jako "pouhá sestra" bych si zase hravě vzala dovolenou nebo se fiktivně hodila marod.
Za všechno se něčím platí.Někdy je ta cena sakra vysoká.
Takže si laskavě škubněte a starejte se o svá zvířata.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 15:41
- Nahlásit

jsem mohla vědět, že se nas... mě nezajímalo, jestli by sis jako sestra mohl vzít dovolenou (to je mi vcelku jasné, že mohla), ale jestli by sis mohla vzít psa do práce

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 15:56
- Nahlásit

Sali
Sali, chtěli Ti naznačit, že pro "běžného" pracovníka, co není svým pánem nebo pánem oddělení, to není tak jednoduché.
Ale na druhou stranu chápu co myslíš, někdo (teď nemyslím zde na diskusi prosím! ) pořád mrčí, ale pro psa ve skutečnosti moc neudělá. Obzvlášť nic, co by ho - člověka - omezilo.

Břetislava
# Zasláno: 11 Kvě 2005 16:01
- Nahlásit

Sali

Ty musíš být ale přísná vedoucí ...

Ghianika
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 16:02
- Nahlásit

připadá mi, že Terri kápla jako skoro vždycky na podstatu problému

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 16:11
- Nahlásit

Terri
podívej Terri a vo tom toje,že v životě můžu mít jen to,na co skutečně mám...ne mít hned všechno co si zachci a pak se jen divit,když se to vymkne z ruky....člověk by se měl chovat podsle toho,jakousi dokáže udělat diferenciálku svýho chtění-musí si položit otázky Mám na to čas,prostor,peníze,možnosti,pokud ano,zajistím toto všechno opravdu kdykoli a kdekoli? Mám jako prioritu živého tvora a jeho wellfare nebo sebe a práci? Můžu si dovolit změnit téměř ze dne na den místo jen proto,že se za tamtěch pracovních podmínek nebudu schopná věnovat zvířeti jak potřebuju?
Můžu si dovolit se přestěhovat tam,kde bude zvířatům líp? Můžu si dovolit jezdit téměř denně autem kam potřebuju,můžu si vůbec dovolit auto,můžu si dovolit být v každé situaci mobilní a soběstačná,neprosit o pomoc cizí,protože jsem si ukousla víc než užvejkám a vtěřiny běží?Mám zajištěný servis pro zvířata i v momentě,kdy nehoda nebo takl mi neumožní se k nim vrátit?

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 16:15
- Nahlásit

prostě zda je člověk připravený a ochotný nést za své svěřence plnou zodpovědnost ať se mu to hodí nebo nehodí,a jestli ví nebo neví co ho čeká,to není omluva,tady v tom případě neznalost možností neomlouvá...u živých tvorů neomlouvá obecně.
Ono kdyby měl doma náročnější živé tvory jen ten,co tohle všechno dokáže podstoupit a zařídit,bylo by pejskařů opravdu o hodně míň...a nebylo by to na škodu.Fakt ne.

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2005 16:33
- Nahlásit

Souhlasím se Sali, člověk pokud chce něčeho dosáhnou, ať už je to v jakékoliv činnosti si musí naprosto reálně zhodnotit své možnosti, priority. Musí si odpovědět, co všechno je ochoten obětovat pro svůj koníček, musí způsob života a chod domácnosti přizpůsobit potřebám, okolnostem. Musí být připraven operativně řešit vzniklé problémy a nečekat na nějakou pomoc či toleranci zvenčí. Je to trochu jako řehole, ale potom se vám vložená energie, peníze, čas vrátí. A někdy taky ne. Je to jako v loterii. Uspěju, neuspěju. Psi nejsou stroje a taky mají právo na své výpadky. Ani my nejsme vždycky stoprocentní.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání