| Autor |
Zpráva |
evuška
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2007 20:05
- Nahlásit
štěňátko 6 měsíců labradorka - mám dotaz nevím co dělat vím že je brzo a že je to ještě miminko ale snažíme se o to už dlouho. ví co znamená ke mě když jsme na zahradě nebo v parku samy tak na to reaguje dobře. ale když potkáme člověka nebo psa tak to je bez šance. problém je že na lidi i skáče to jí taky nemumim nějak odnaučit. chodíme na cvičák tak tam to cvičíme ale je to úplně zbytečný ostatní štěňátka už docela reagujou ale sárinka si běhá od jednoho k druhýmu a vůbec nereaguje dokonce se zdá že vůbec neslyší že jí volám. zkoušeli jsme věci jako volat a s pamlskem utíkat pryč aby se bála že jí tam necháme ale to nemělo vůbec úspěch..prostě si chce hrát. nemáte nějaký typ jak jí to naučit?
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 28 Led 2007 20:25
- Nahlásit
evuška
Dát na stopovačku
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 08:28
- Nahlásit
Začít pracovat úplně od začátku se stopovačkou. Povel se říká jenom jednou. Stopovačka slouží k navigaci psa. Jakmile pes otočí hlavu po povelu k tobě a vydá se k tobě, nadšeně chválit. Povel dávat jenom tehdy, kdy si můžu stopovačkou vynutit jeho splnění. Nikdy psa netrestat nebo nekárat po tom, co k tobě přišel. Obrnit se trpělivostí a tu stopovačku nechat a pracovat s ní klidně i několik měsíců.
Neodpustím si poznámku - co je to prosím tě za cvičák, že ti tam už dávno nedali návod, jak na to?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 09:44 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
evuška
Kromě toho, co bylo napsáno: Musíš Sáru co nejvíc motivovat na sebe. Musí vědět, že s ostatníma psama je legrace, ale nejlepší je to u Tebe, že se vždycky vyplatí k Tobě přijít. Celou procházku si s ní různě hraj, vymýšlej zábavu. Zjisti, na co nejvíc reaguje, co je pro ní největší motivace - Ty, aport (hračka), pamlsky (zkoušet různé - občas se mňamky přejí).
A ještě si tady:
http://www.vycvikpsa.cz/archindx.html
najdi odkazy na nácvik přivolání, a všechno to přečti.
Je to na dlouho, ale vydržte. Sára Ti pak bude vděčná, že může skoro všude chodit bezpečně na volno.
Jo a na který cvičák chodíte, by mě zajímalo taky.
|
evuška
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 14:29
- Nahlásit
tak tohle nám na cvičáku říkali: chválit i když příjde pozdě hrát si s ní na procházce schovávat se v lese, utíkat od ní na druhou stranu - to děláme ale je to ještě asi na dlouho. jakmile příjde jakýkoliv rušivý podnět tak nevnímá. zkusim začít úplně od začátku. zaujalo mě že jí mám volat jen jednou. takže když by si hráli s nějakym psem můžu zkusit to že si je nechám vyhrát a pak jí zavolat a jít pryč? ona si je obrovsky jistá že ať dělá cokoli tak že na ní počkám. když se procházíme tak to je fajn to si mě hlídá ale jak si hraje nevnímá ...
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 14:47
- Nahlásit
evuška
zaujalo mě že jí mám volat jen jednou. takže když by si hráli s nějakym psem můžu zkusit to že si je nechám vyhrát a pak jí zavolat a jít pryč
Máš ju zavolať len raz a potom, keď nepočuje, jej k príchodu pomôcť práve tou stopovačkou.
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 15:02
- Nahlásit
evuška
když jí budeš stokrát volat a nic se nestane, tak se naučí, že vlastně chodit vůbec nemusí... buď ji ze hry se psem ani neodvolávej, jen si jí odchyť (když víš, že stejně nepřijde), nebo používej tu stopovačku (s jedním povelem - prostě si musí spojit, že povel dostane jen jednou a musí přijít)..
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 18:42
- Nahlásit
evuška
Já bych určitě měla tu stopovačku do té doby, než se přivolání dobře naučí. Hodně Ti to pomůže, ne nadarmo je to nejdůležitější povel..
Jinak to, že v rušivých podnětech Tě teď neposlouchá, to je normál, to chce jen důslednost, trpělivost, a klid
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 23:12
- Nahlásit
evuška
Když píšeš, že nevnímá, zkoušelas tlesknout, písknout, dupnout atp.? Volej ale tehdy, jsi li si jistá, že poslechnout může. Je to holt děcko.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2007 23:18
- Nahlásit
Terri
Určitě souhladím, že je to nejdůležitější povel a je k tomu nutná stopovačka. Jenom to, že neposlouchá v rušivých momentech - s tím nesouhlasím. Buď povel umí nebo ne. Nechávala bych jí stopovačku, dokud to přivolání nebude na 100%. Chce to dávat povel všude, na procházce, doma, na cvičáku, na návštěvě a vždycky vyžadovat jeho splnění na první povel. Povel dávám tehdy, kdy si jeho splnění můžu vynutit tou stopovačkou. A chválím a chválím a používám intonační navigaci.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 08:25
- Nahlásit
evuška
taky mám s přivolánim problém, i když to neni tak hrozný, ale na šňůru se chystám; když si psina hraje s jinym psem, tak jí nepřivolávám "ke mně", ale "pojď honem, no honem honem, poběž" nebo něco takového a volám na ní pořád a jdu pryč a stačí mi, když od psa odběhne za mnou, ale ona i když si hraje se psem tak pořád jde se mnou, takže spíš vždycky toho druhého psa odlákáme a musíme ho někdy vracet
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 08:37
- Nahlásit
Jj, taky mám problém, a to fest jsem to zapinkala. Nedávno mi Buca zdrhla za srnama, strhla i Ašu, ale ta se dala odvolat a ještě mi Bucu v hustém podrostu vystopovala. A včera...ach, já blbec, jsem Bucu pustila za barákama na louce a jak na potvoru z lesa vyběhly zase srny. Takže milá Bucanka hup hup tři skoky a hnala se za nima-no, teda spíš šla, ona moc neběhá, a bohužel má dobrý nos, tak je stopovala. Zase jsem nasadila Ašu, která teda šla spíš po stopě té zvěře než Bucy, ale Buca byla přece jen rychlejší a byla tma. Chvilku jsem tam ještě chodila, křičela na Bucu a začaly ve mně zrát myšlenky jako "dilina je to, prdím na ni, budu mít pokoj, už nikdy psa, už nikdy kousání, ušetřím peníze..." a na druhou stranu "jé, někdo jí něco udělá, bude mít hlad, bude jí zima...", přemýšlela jsem, které útulky a myslivce zítra zkontaktuju...otočila jsem se domů a když jsem tam přišla, seděla Buca přede dveřma, teploučká, uhnaná, spokojená...a dostala nažrat
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 08:56
- Nahlásit
Já mám také problémek s přivoláním. Pesa si z nás dělá legraci. To co je na fotkách mi dělá i venku, jednou ukázkové přivolání s předsednutím, a jindy zase má ze mě prdelky. Všimla jsem si, že moje dcera se s pesou honí po bytě. A tak mi výchovu pěkně kazí. Když má pes šňůru tak to nedělá. Pamlsek? Opatrně si ho vezme a pak frkne a nebo ho nechce vůbec.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 10:35
- Nahlásit
evuška: jelikož mám 4 měsíční štěně,tak jsme na to šla úplně jinak, stopovačku ani flexinu jsme nikdy neměli, možná jsme ji to učila špatně,a le umí to a někdy mě překvapuje, jak v jejím věku to umí dobře.... Ze začátku jsem ji měla samo vždy na vodítku, ve smečce na volno, protože jsem věděla, že od smečky se nehne a ke mě jsme se učili v bytě. Ze začátku sjme samozřejmě dělal tajtrdlíka, skákala a pleskala a dostala odměnku, někdy vůbec neragovala a já z toho byla dost nešťastná, jenže je naštěstí dost přes žrádlo, takže to šlo, postupně jsme přidávala do pleskání a hopsání ke mě a naučila se to tak nějak sama. Problém byl se psy, když to šlo, nechala jsem ji, ať si vyhraje pak jsme šli, samo to nejde se všema psama, teda spíš z jejich páníkama. Nakonec to dopadlo tak že když byl někde pes, tak doběhla, vzala si odměnu a utíkala za psem, už nepřišla.... Musela jsme pro nijít a jikdy jsme ji netrestala. Od malička jsme se učili mimoděk jdeme. Vždy když něco očichávala nebo sjme stála a rozcházeli jsme se, tak jsem jí říkala, jdeme, ani jsem jí to nechtěla naučit,a le naučila se to, takže když jsme ji nechala očichat psa a pak jsem šla dál řekla jsem jí jdeme a když šla dostala piškotek (zkoušela jsem hračky,a le žádná nebyla dost fascinující) Takže pak jsem dala ke mě, ona přišla a když chtěla zas utíkat za psem, řekla jsem jdemee s piškotkem v ruce sem se rozběhla na druhou stranu a moc ji chválila, teď když potkáme psa a řeknu jdeme, tak jde, ale jasně mi kňučením dává najevo, že by radši zatím pejskem....
takže já doporučuju klidně na vodítku, venku očichat psa, říct jdeme nebo tak a chválit ji strašně moc že jde, když mi Arleen na vodítku táhla za psem, tak jsem ji začala chválit když změnila směr a časem se to fakt naučila....na cvičáku když si hraje bych to nechala, prostě bych k ní přišla, připla a zase jdeme nebo něco takového...odměna a postupně po lehoučku. Jenže u nás to šlo dost snadno, víc trpělivosti jsme potřebovala když nechtěla chodit vůbec...je to lenoch
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 10:37
- Nahlásit
Kreis
ve čteřech měsících jsme měli také ukázkové přivolání. Dokonce na cvičáku i od psů. Pak se to nějak vymklo
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 10:39
- Nahlásit
evuška: troufám si říct, že ji teď odvolám od čehokoliv a na porpvé, není to zatím na stoprocent, ale jak podle mě zjistí, že když na jdeme bude chodit, protože jsi zajímavější, tak už pak půjde i ke mě....
na jdeme jsem dělala samo taky tajtrdlíka....
takže něco ve stylu: jdemem jdeme jdeme jdeme, výtečně zlatíčko, ano, tady bobeš, odměnkaa jdeme jdeme jdeme jdeme, táááák je dobře.....
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 10:41
- Nahlásit
Lesanka: taky čekám kdy to příjde, neboj, hlavně mám pocit že toho umí moc, jenže se strašně rychle učí a ještě je šťastná že má za co dostat odměnku Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál.....
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 10:44
- Nahlásit
Kreis
tajtrdlíka....
už vím kde dělám chybu, dělám tajtrdíka a pesa se přidá viz. foto výše.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 10:53
- Nahlásit
Lesanka: Já sem tajtrdlík? ty seš tajdrlík, za prvý nevím co to a za druhý mě to uráží.....
Já jsem an Arleen spíš tleskala, na ni to zabíralo....
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 11:04
- Nahlásit
Kreis
ne ne nejsi můj pes je tajtrdík, snad z toho vyroste.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 11:15
- Nahlásit
Lesanka: Čepice ti skáče na hlavě a já jsem tajtrdlík???? To je snad sůl nad zlato
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 11:18
- Nahlásit
Kreis
vždyť píšu, že tajtrdlík je moje pesa.
|
Kreis
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 11:32
- Nahlásit
Lesanka: Právě byla Arleen pocválena, jaký je to hodný psíček.....Prej ta je tak hodná.....dvě minuty předtím sežrala svoje vlatní hovno
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 12:36
- Nahlásit
Essi
To jsme se jen nepochopily, já to myslela stejně jako Ty - tj. je normální, že pejsa v 6 měsících "zkouší" a rušivé podněty typu super psí smečka, super nalezená mňamka, super volající lidi.... pro něj nabývají na důležitosti. A právě proto bych ho měla pořád na stopovačce a povel "ke mně" trénovala právě v těchto situacích.Tak ať si zadavatelka nemyslí, že to normální není, že se se psem odcizují či tak
|
venda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2007 13:07
- Nahlásit
Lesanka
Kreis
jo jo, ve čtyřech měsících ukázkové přivolání, v 6,5 měsících jí k sobě dostanu, ale nezastavim jí když vyrazí k hracímu psovi, to musim počkat až k němu doběhne a očuchaj se, pak je ochotna přiběhnout, ale jak jsem psala, nepoužívám "ke mně" protože na jeden povel se to většinou nepodaří, ale teď mám tu šňůru tak uvidíme, jestli se s ní naučíme zacházet
|