| Autor |
Zpráva |
lenys
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:09
- Nahlásit
již řadu let cvičím své psi, ale i přesto že jsem měla dva vlčáky, poté afgána a šprinršpaněla a po úmrtí afgána pitbulku a šprinršpaněla, nikdy se mi nestalo že by se mi psi mezi sebou nesnášeli. pitbulku si vzal můj otec protože do bytu byla moc energická a k našemu šestiletému šprinrovi jsme pořídili malé štěně.Od začátku se k němu šestiletý špringr chová velmi agresivně a nevím v čem je chyba.Nikdy jsme štěně neupřednostňovali, hráli jsme si s nimi stejně a ani po dobrém ani po zlém nic nepomáhá a kdykoli se štěně ke špringrovi přiblíží, výhrůžně začne starší pes vrčet a dokonce je schopný ho i kousnout.I po skušenostech dlouholetých a výcviku na kinologickém cvičišti nevím jak se mám dále zachovat.Trestáním ho k hraní se štěnětem nedonutím a po dobrém to nejde..děkuji Lenys
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:15
- Nahlásit
lenys
v tomhle moc neporadím..ale my našeho starší psa učili aby štěndo ignoroval...má svůj věk a hrát si s ním nebude....a to myslím není potřeba ani u tebe ne???prostě usměrňovala bych starocha avychovávala mladýho pesu aby staršímu dal pokoj..u nás to tak funguje sice by staroch čubině neublížil ale byl hysterickej a vrčel a chňapal..takhle se tu míjejí a jde to
|
brut
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:18
- Nahlásit
lenys
Trestáním ho k hraní se štěnětem nedonutím a po dobrém to nejde..
a je nutné, aby si spolu hráli?
Já mám rozdíl věkový mezi psama 13let a nikdy by mně nenapadlo "babču" do něčeho nutit...myslím, hlavně do hraní s Brutem. Prostě nechce a hotovo.
Jestli je starší pes nucen, tak možná začíná být na štěně "alergický"....vždyť komu by se tohle líbilo.
Řešení bych viděla v tom, aby starší pes měl svůj klid ( třeba i oddělené místo na spaní, baštu - dočasně) a aby jste se mu věnovali přednostně.
Jsem zvědavá, kdo vám poradí a co
|
lenys
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:23
- Nahlásit
Děkuju za odpovědi
Nejde mi ani tak o to aby si spolu hráli, jen aby nebyl na štěně tak agresivní.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:28 - Změnil/a: brut
- Nahlásit
lenys
Denyna taky byla ze začátku "zlá"....tak jsme jí oddělili spaní a místečko na baštu, pomalu jí přesunovali blíž a blíž...postupně si zvykla. Ale je fakt, že jsme nenechali mlaďocha, aby jí otravoval....naučil se to brzy. V dnešní době jí občas žďuchne a provokuje, ovšem stačí aby si zavrčela a dá jí pokoj. To samé je s Bali ( 8měsíční ségry fenka), která je u nás každou chvíli....prostě Denyna má výsadní právo na klid a Bali se musí přizpůsobit.....
Ještě mi napadá....nestýská se starochovi po kamarádce a nebere tím pádem štěně jako vetřelce?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:34
- Nahlásit
lenys
Od začátku se k němu šestiletý špringr chová velmi agresivně a nevím v čem je chyba.Nikdy jsme štěně neupřednostňovali, hráli jsme si s nimi stejně a ani po dobrém ani po zlém nic nepomáhá a kdykoli se štěně ke špringrovi přiblíží, výhrůžně začne starší pes vrčet a dokonce je schopný ho i kousnout.
Ono je kousnuti a " vychovne kousnuti". Nevim, jak dlouho mate stene doma, ale u nas se behem 14 dni vetsinou vytvori mezi psy takova pratelska atmosfera, kdy psice novyho prirustka pojme coby clena rodiny.
Do te doby to bylo taky huceni, chrceni, pokud ke starsi fene stene zabrousilo v dobe odpocinku jakoze - Pojd si hrat! - nasledovala jedna tafka, a pro priste si stene dalo pozor.
Pokud byla fena na stene hnusna bezduvodne, vzdy byla okriknuta. Trucovala a zarlila asi ty dva tydny, behem nich si vytvorila dukladnou autoritu.
Starsiho psa bych rozhodne ke hram se stenetem nenutila, radsi at se stene nauci ignorovat.. Ono to prijde casem.
|
abby
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:34 - Změnil/a: abby
- Nahlásit
lenys
Víš,řešila jsem něco podobného mezi mým psem a psem od našich.Nebylo to tak,že by ho starší kousal,ale někdy byl a je na ni zlej (podle mě jsou to výchovný gesta,a jen to tak působí).Beru to tak,že si vymezuje svoji pozici.Ona musí vědět,že on tady byl první,je na svém území a je starší.Nikdy jí nijak neublížil,i když to vypadalo všelijak.Když si nechtěl hrát,tak jsem ji zabavila sama a bylo.Vždycky dostal první pamsek,.... Časem se to hodně zlepšilo,zjistil,že jeho pozice je jistá.Teď se častokrát stane,že on provokuje k hraní ji.
Chce to vydržet,trochu starýho usměrnit,ale nic bych nelámala přes koleno.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 17:54
- Nahlásit
Jak dlouho máš štěně doma? To se klidně může ustalovat ještě dlouho, nejdřív si musí starší pes zvyknout, že má doma někoho navíc. Potom si toho nějakým způsobem přestane všímat, ale kousance mu bude případně dávat dost dlouho, u mojí ovčandy, když jsem si přivedla stafordku, to trvalo bezmála čtyři měsíce. Udělala mladé pěknou díru do hlavy
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 19:12
- Nahlásit
náš starší se štěnětem vytíral podlahu cca 3 týdny a i potom ho občas výchovně sejmul. Není totižto moc hravý a neustálé dotírání štěněte mu lezlo hodně na nervy. I teď po 4 letech ho dokáže pěkně seřvat, přestože ho mlaďoch dost přerostl. Vydržet, oni si to vyjasní.
|
Lexa
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 20:13
- Nahlásit
My mame doma fenu (bude ji 9) a stene (asi 7 mesicu).Take jsme se hrozne bali,jak ho prijme.
Prvni tyden byl docela narocny,nebyla na stenatko agresivni,jen se obcas ohnala,kdyz se k ni priblizil,ale strasne zarlila,a tak jsme se ji venovali proste non-stop .A kdyz se presvedcila,ze stendo jeji pozici neohrozilo,zacala ho brat jako vlastni - takze ted mu dovoli zrat ze sve misky (ale aspon uz nema tendenci hned po veceri vyzvracet mu jidlo ,aby se hezky napapal:lol ,vali se pred nim na zadech (a on ji taha za usi,visi ji na krku...),dokaze s nim blbnout cele hodiny a venku ho zurive brani pred kazdym psem,takze kdyz jsou spolu,maly si s zadnym pejskem nehraje .Ale take je strasne rada,kdyz s mrnousem na par hodin vypadneme,a ona si konecne uzije trochu klidu
Mozna to neni spravne,ale ja bych aspon prvnich par tydnu davala prednost starsimu pejskovi.Nam se to teda osvedcilo.A vydrz,urcite se to brzy zlepsi
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 20:26
- Nahlásit
lenys
třeba to není tak vážné jak se Tobě zdá, ono je to přeci jen mezi pry trošku jiné , shodou okolností , když bylo mému špringrovi let, pořídila jsem si druhého špringříka - štěňoura , výchovnou lekci ( nekrvavou ) dostal hned druhý den , když šel taťkovi do misky . Že na štěndo vrčí, z toho bych tragedii nedělala, jak mu má dát najevo, že se mu nelíbí, co dělá ? A k opravdovému kousnutí zas hned tak nedojde ( tedy většinou ) ....a také bych přeci jen pár dnů toho staršího preferovala
|
Lexa
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 20:53
- Nahlásit
mac1
jj,vypada to obcas hrozive,ale stendo je nakonec jen poslintane
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 20:56
- Nahlásit
Před necelými dvěma lety jsme k dospělé fence ČSV pořídili štěníka. Dostali jsme doporučení, že my jako výše postavení ve smečce, budeme korigovat chování jich obou. Štěníka nenecháme nadmíru otravovat dospělého psa, převedeme jeho pozornost k jiné činnosti. Naopak dospělého psa budeme PRIMERENE korigovat, aby štěníka moc nedusil. V průběhu jednoho dne bylo štěně přijato za vlastní. Dnes mu budou dva a fence 5 let, spí spolu v posteli, jedí z jedné misky, naprosto v pohodě. Komunikují spolu klidně i vrčením, ale jsou spolu naprosto v pohodě.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 21:01
- Nahlásit
Čévéčka, alespoň ta má, vždy přijala jakékoliv štěně bez sebemenších problémů.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2007 21:27
- Nahlásit
Snad ještě doplním, že když přišlo štěně, stará devítiletá ovčanda se neštítila mě i pokousat, hrozně žárlila. Mimo to je sviňa na všechny psy vůbec, jede po nich nezávisle na věku či pohlaví. Dneska se situace obrátila a právě zrovna před chvilkou jsem objevila důchodkyni roztržené obočí.
|
lenys
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2007 11:51
- Nahlásit
Děkuju mockrát za všechny odpovědi.špringr se trochu uklidnil, štěně máme 14 dní a po přečtení vašich příspěvků jsme nechali špringrovi jednu místnost v bytě kam za ním ten prcek nemůže.Když starší pes chce může kdykoli dojít a hrát si s námi a když mu prcek leze na nervy jde spět do své místnosti. Je fakt že bychom to prodlužovali a prohlubovali kdyby neměl své soukromí. Dokonce jsem zjistila,že čím víc si s tím starším hrajem tím víc štěně toleruje. Vaše skušenosti mi fakt pomohli a jsem ráda že se to nestalo jen nám a možná jsem předešla něčemu horšímu..ste fajn..posílam pozdrav a všechno nejlepší do nového roku všem tlapám a tlapkám
|
Lexa
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2007 18:14
- Nahlásit
lenys
drzim palce,napis,jak to probiha!
Ja vim,jake to je,pred lety jsem umirala hruzou,jak prijme fenula miminko,a ted,pred asi 7 tydny - jak zvladne stene.A jsem ji hrozne vdecna,ze to zvladla.Proste davej malemu najevo,ze starsi pes je proste starsi - a starsimu,ze jste si neporidili stendo jako "nahradu".On to totiz muze vnimat i tak.Pred lety nam hrozne zla,svehlava a dominantni fena dobermana neprijala stene - cekali jsme,ze po nem vyjede...ale ona se na mrnouska podivala a proste smutne odesla.Vedela,ze je stara,a stene evidentne vnimala jako nahradu za sebe.Okamzite jsme ho vratili - bylo od sousedu a chteli jsme jen vedet,jestli by ho prijala.Ale stejne jeste hodne dlouho byla strasne smutna,odchazela od nas,kdykoli jsme ji chteli pohladit,odmitala jidlo...
Proste mej s pejsanem trpelivost,kdo vi,co se mu zrovna ted honi hlavou...
|
lenys
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2007 20:01
- Nahlásit
napíšu určitě,nakukuju na tyhle stránky ráda a eště rači si o pesanech pokecam.Nevím co se staršímu pesanovi honí hlavou,naštěstí smutný není, spíš se víc snaží na sebe upozorňovat a chce od nás víc pozornosti.Asi skouší jestli se tím pro něj něco mění.díky lexi i ostatním...
|
Sylva
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2007 20:20
- Nahlásit
lenys
Sama to píšeš spíš se víc snaží na sebe upozorňovat a chce od nás víc pozornosti. Cítí se být ohrožen ve své doposavadní pozici, v níž je potřeba ho ujišťovat. O co víc se bude cítit být ohrožen, o to víc bude bojovat a prcka nesnášet. Nemůžeme uvažovat po lidsku "máme vás oba rádi a vy se taky mějte rádi!" a chtít nastolit tu naši spravedlnost. Starší pes je nadřezenej a to mu neberte. Naopak ho v tom podporujte, ať si to své místo nemusí vybojovávat. Ne chválit, když na malého vyjede, to asi ignorovat, ale prvního hladit šprigra, prvnímu mu dát žrádlo, prvnímu čistit ťapky,... Časem mezi nimi možná nastane období výměny pozic, ale možná ne. To budete řešit až pak.
Přejem hezký život ve smečce
|
Lexa
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2007 22:14
- Nahlásit
lenys
se víc snaží na sebe upozorňovat a chce od nás víc pozornosti
ja jsem prvni tyden mela pocit,ze mi z neustaleho hlazeni fenulky upadne ruka .Chodila za mnou i na zachod a ja ji musela neustale hladit a mazlit se s ni.Kdyz jsem uz fakt nemohla ,nastoupil manzel...Najednou chtela spat s nami v posteli (ne ze by to vadilo...ale prece jenom je to VK ) - a to uz davno ma radsi soukromi na gauci .Ale kdyz se ujistila,ze ji mame porad radi,tak se uklidnila.
Bude to OK,vydrz,stoji to za to!
|
lenys
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2007 12:24
- Nahlásit
No děkuju za podporu a dnes jsem byla překvapená reakcí staršího psa(Míša).Potkali jsme v parku štěně a to si začalo hrát s naším štěnětem.Okamžitě nastala žárlivost ze strany Míši a přesto že si normálně se štěnětem nehraje najednou přiběhl, vrtěl ocasem a chtěl se přidat a blbnout.Trvalo to jen chvilku, ale přecejen je to pokrok. Tak se jeho žžárlivost otočila proti němu. No pokroky jsou malé ale trošku se to lepší...
|