| Autor |
Zpráva |
Misery
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2006 22:49
- Nahlásit
Vcera jsem se s kamaradem bavila o jeho pulrocnim stenatku labradorskeho retrivra, ktereho ma napul se svoji pritelkyni. A protoze je to jeho prvni pes, tak ackoliv v hodne vecech jedna spravne (narozdil od jeho pritelkyne), tedy ze pes nesmi do postele a tak, tak v jedne veci jsem mela vyhradu, kterou tedy taky uznal, ze asi pochybil, ale schvalne bych na to rada slysela nazory este zde.
Jde o to, ze venku mu dovolil hrat si se vsim, co pes nasel, protoze "on mel takovou radost z toho prazdnyho kelimku od kafe". IMHO je to spatne, cokoliv co venku pes najde, ma preci byt fuj, uz jen z duvodu bezpecnosti psa (co kdyby sezral jed na krysy, vzal do tlamy nejakou injekcni strikacku, co pohodil fetak a nebo naky zkazeny nebo i jenom nevhodny jidlo). Neco jinyho by bylo, kdyz by mu sam vybral nejakej klacek na aportovani zejo.... A pak este se mi nezdala vec ohledne potrestani psa plesknutim novinama, protoze ted mu pes (kdyz je doma sam) ty noviny trha (kdyz je nahodou nekde objevi). Takze bud se jim vlastne "msti" a nebo se mu to libi, ze se to da tak krasne roztahat. Jinak prej zas tak destruktivni neni, jenom kdyz ho nechaj fakt doma dyl samotnyho, tak neco znici z trucu.
A posledni vec u ktery jsem si nebyla jista, protoze jsem nikdy nemela psa "kachnu", jak je to u nich s koupanim ve stenecim veku. Protoze nekde cetl, ze temhle psum by se pri prvnim kontaktu s vodou nemelo koupani zakazovat, aby se pak vody nebali nebo nevim proc, kazdopadne jeho prvni kontakt s vodou byl ve ctyrech mesicich, coz se mi zase zda dost brzo, vzhledem k tomu, ze se doporucuje koupat psa az kolem pul roka. Podle me by bylo uplne nejstastnejsim resenim toho psa proste do toho pul roku k vode vubec nebrat, aby se mu to nemuselo zakazovat, ale zaroven aby mu to nijak neublizilo.
Tak jsem zvedava na reakce
|
kokoška
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 07:37
- Nahlásit
Misery
co se týká sběru věcí venku - nevadí mi, když si moje pejsa něco venku najde, ale musí poslechnout, když řeknu fuj (někdy se mi ta věc nelíbí a někdy ne), ale nevidím důvod, proč by si pes nemohl sám najít klacek nebo něco jiného na hraní. Vidím dost velký rozdíl v tom, najít věc ke hraní a žrát venku nalezené sajrajty - to samozřejmě netoleruju
Co se týká koupání, tak je to dle mého názoru typická lidová pověra, že se pes smí koupat až v půl roce - nikdy mi nikdo neřekl rozumný důvod proč a tohle jsem nikdy nedodržela
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 08:08
- Nahlásit
Misery
já mám stejný názor jako kokoška... taky si můj pes může venku najít, co chce a hrát si s tím, pokud mu to schválím..
Trestání psa plesknutím novinama mě nikdy nenapadlo, ačkoliv spousta "chytrých knížek" to doporučuje. Já vždycky trestala vytaháním na krku, případně dostal facku (přiměřenou). A koupání - jsem toho názoru, že když někde psali o koupání od půl roku, bylo tím možná myšleno jako mytí šamponem... Já bych to asi psovi nezakazovala (pokud by se štěně nerozhodlo, že se bude koupat v zimě)
|
venda
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 09:21
- Nahlásit
jé, a nenašli náhodou na Petříně tenisák? včera se nám tam zakutálel!!!
k těm novinám - nevim jak s trestánim, já psa trestám hlavně hubováním, takže nemám zkušenost, ale divit se, že šestiměsíční štěně roztrhá noviny...to určitě není z trucu, mojí psině je 5 měsíců a když je sama doma dostává papírové krabice, staré noviny, telefonní seznam, prostě něco, co si roztrhat smí, aby neničila zařízení bytu
a koupání - já mám NO, což taky není vodní pes, ale z vlastní vůle se chtěla koupat ve třech měsících a já jí v tom nebránila, bylo teplo a směla se koupat dokud teplo bylo, nepozoruju, že by jí to nějak uškodilo, teď už sama do vody neleze, neni blbá
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 09:33
- Nahlásit
Misery
vzhledem k tomu, ze se doporucuje koupat psa az kolem pul roka
koupat=samponovat, ne ze se pes nesmi plavit...
cim drive stene s vodou zacne, tim snadnejsi navyk na vodu a plavani ziska. Takze v cistych prirodnich vodach nebranim partydennimu steneti, aby se rachalo. Akorat bacha na neprijemne zkusenosti... ;) (I kdyz teda zrovna muj mladej mel prvni kontakt s vodou tak, ze do ni proste spadl, taky mu byly 4 mesice, no, tak preplaval zpatky a dodnes nema s vodou problem vubec zadnej... )
IMHO je to spatne, cokoliv co venku pes najde, ma preci byt fuj
cokoliv, co pes venku najde a je to pozustatek lidske cinnosti. Nevadi mi ale klacky ani jakekoliv jine prirodniny...
este se mi nezdala vec ohledne potrestani psa plesknutim novinama
ja nevim, treba to funguje, nicmene ja tak psa nikdy netrestala... Ovsem trestani novinama asi nebude mit nic spolecneho se separacni uzkosti, diky ktere neco nici, kdyz je doma sam...
|
brut
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 10:19
- Nahlásit
Misery
U nás funguje "fuj" na všechno, co je závadné tzn. že klacky, větvičky, tráva atd. jsou povoleny...přece nebudu psovi zakazovat nosit mi klacky, když se o ně rád přetahuje....
Koupání....Brut se poprve koupal jako 8týdenní štěně, když se mu podařilo žuchnout do jezírka s leknínama. Od té doby vodu miluje a i dneska se klidně půjde vykoupat. Se šamponem bych ovšem počkala až tak minimálně do půl roku ( i když i ten jsem byla nucena použít dřív....to když se Brut vyválel v lidském enonu a jen vodou se nedařilo ho umýt )....já teda šampon nepoužívám skoro vůbec, myslím, že bohatě stačí přírodní voda
Trestání novinama ....sice nepoužívám, ale znám pár lidí, co tak psy vychovávali. Jedn se do dneška bojí napřažení ruky s něčím podobným novinám, druhý je na noviny "zlý" a dalšímu je to naprosto šumák. Tak si vyber....
|
venda
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 10:20
- Nahlásit
wami
se separacni uzkosti, diky ktere neco nici, kdyz je doma sam...
myslíš, že v půl roce je to separační úzkost? to bych se musela nad tou mojí psinou zamyslet, ale většinou spokojeně spí když se vrátim, takže to asi nebude tak hrozné
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 11:48
- Nahlásit
venda
myslíš, že v půl roce je to separační úzkost?
myslim, ze jo, vetsinou tyhle problemy s vekem mizi, protoze pes se proste nauci zustavat urcitou dobu sam...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 12:17
- Nahlásit
wami
hmm, tak já si myslela, že trhá krabice protože je ve věku kdy se jí líbí všechno ničit a trhat a ona to dělá proto, že je jí smutno? a proč to teda dělá i když jsem doma?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:23
- Nahlásit
venda
a proč to teda dělá i když jsem doma?
no, to nevim... Kdyz jsem byla doma ja, tak se trhalo a rvalo jen to, co bylo povoleno, noviny teda nikdy.
Kdyz jsem doma nebyla, tak se rvalo ne to, co bylo povoleno a volne k dispozici, ale vzdycky to, co povoleno nebylo. I kdyz teda zrovna Lump jen tahal, ale nerval.
A vzdycky si z toho udelal pelisek, na kterem spinkal. Slo o veci nasakle mym pachem, takze si proste stavel "obrannou zed" proti samote. I v tom pul roce jsem to tahani veci, ktery jinak v me pritomnosti netahal, povazovala za reseni separacni uzkosti. Nikdy za to taky nedostal.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 13:23
- Nahlásit
wami
Takze v cistych prirodnich vodach nebranim partydennimu steneti, aby se rachalo.
taky nebráním štěněti
taky nebylo Trinče moc
|
Misery
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2006 15:04
- Nahlásit
Jasne no, u klacku a prirodnin by mi to nevadilo, ale kdyby si pes nasel nekde nakou plechovku od piti, tak bych rekla fuj...uz z toho duvodu, ze ho to nekde omrzi, necha to lezet, nekdo si toho vsimne a bude me buzerovat, ze muj pes dela bordel.
A jinak co se trestani tyce, tak si myslim, ze hlavne u stenete je nejucinnejsi a vubec nejlepsi trestani vytahanim za kuzi...
|