Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / jak staré štěně od chovatele?
Autor Zpráva
Alena
# Zasláno: 24 Dub 2005 20:01
- Nahlásit

V jakém stáří je nejvhodnější a proč zrovna v tolika týdnech brát štěně od chovatele? Myslím si, že ideální je ukončených 7 týdnů.

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 20:02
- Nahlásit

Určitě, ale nad 12 týdnů také ne (v ideálním případě).

Ebony
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 20:47
- Nahlásit

Chovatelský řád :"6. Minimální věk pro odběr štěňat od feny je 49 dnů. Štěňata (vrh) musí být v době odběru označena tetováním nebo čipem"

Danuš
# Zasláno: 24 Dub 2005 21:02
- Nahlásit

Ideální je 8 - 10 týdnů, ale pokud je štěně dobře socializované, tak ani starší nevadí. Štěně by v žádném případě nemělo být mladší 7 týdnů.

Docela dobře jednotlivé fáze štěněcího věku popisuje v knížce Chov psů doc. Procházka.

Tchor
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2005 21:56
- Nahlásit

Neplati to akorat u CsV kteri maji vyjimku z duvodu socializace na nove prostredi, mam pocit ze u nich se muze uz v 5 tejdnech . (to nevim jiste, ale je to urcite driv nez tech 7) Jinak podle meho je tech 7 tejdnu z duvodu spocializace optimalni kolem osmeho az devateho tydne konci obdobi vtiskavani a je docela potreba aby si na nove prostredi zvykalo stene jeste v nem.

Anonymní
# Zasláno: 25 Dub 2005 00:37
- Nahlásit

Já myslím,že období vtiskávání končí mnohem déle.Štěnda prodaná později než jejich sourozenci,nevykazují v dospělosti žádný rozdíl v povaze.Spíš naopak.Řekla bych,že štěňata co jdou z domu později,jsou oraženější,na nové prostředí si zvyknou bez problémů a mají větší chuť k poznávání.Nejhorší je,když jde štěně z domu a noví majitelé na doporučení jiných nechávají štěně doma do tří měsíců a ven ho začnou brát až po úplném proočkování.Tam si štěně stačí vtisknout svou novou rodinu a venčení v bytě.Přesto si na okolní svět ještě dobře zvyknou.Já dávám štěňata v osmi týdnech,je to období,kdy začínají zlobit a jsou už dosti samostatní.V případě jedináčka ještě minimálně týden,dva počkám.Je důležité,aby přičichlo k zákonitostem smečky.Štěňata jsou v době odběru zvyklá na dům,zahradu,auto, lidi,kočku a manipulaci s nimi.Narozdíl štěně odchované v ohrádce v rohu bytu bych si vzala co nejdříve,abych ho to mohla všechno co nejdříve naučit.

Tchor
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 06:43
- Nahlásit

Anonymní
Docela hodne zalezi na tom co se psem chces delat. To vtiskavani opravdu konci kolem druheho mesice veku. Zakladni socializaci muze bez problemu udelat chovatel, ale pokud se na to vybodne tak to znat je a to hodne. Pokud chces stene na praci je docela potreba aby do tech dvou mesicu znal i prostredi ve kterem se bude pozdeji bezne pohybovat. Proto je podle me i nesmysl nebrat ven stenata pred ockovanim. (pokud nema dostatecnou imunitu od matky prinese to k nim stejne clovek)
Ja bral stenata ze svehochovu na cvicak uz v 5 tydnech a ty ktere si beru od jineho chovatele od okamziku kdy je mam a snazim se je odebirat ihnet po tetovani tj ten 49 den.

Anonymní
# Zasláno: 25 Dub 2005 09:49
- Nahlásit

[b]Tchor/b]
Já s tebou v podstatě souhlasím.Tobě jde o psa na výcvik a chceš ho naučit v tomto věku co nejvíce.Když taháš sebou štěnda od malička na cvičák,jsou dobře socializovaná už u tebe a proto bych neváhala si ho od tebe vzít i déle.Taky jsem dříve chtěla štěndo co nejdříve,abych ho hodila hned do reality(cvičák,nádraží,všude se mnou).To mu chovatel neposkytl.Teď už chovám malé plemeno a zájemci bývají často nezkušení.Proto částečně socializaci přebírám já.Štěnda se učí venčit i v mrazech venku,jezdí s námi autem,chodí na návštěvy.Jsou strašně oražená a v novém prostředí vůbec nesmutní.Já souhlasím,že je to nejdůležitější období vtiskávání,ale pokud někdo prodává štěndo už starší nebo zdůvodu nemoci či dovolené ho nechá u chovatele o pár dní déle,nic nezkazí.Ale nesmí to být ten chovatel,u kterého prožijí štěnda svůj živit v ohrádce bez potřebných kontaktů.

Anonymní
# Zasláno: 25 Dub 2005 10:11
- Nahlásit

My jsme si brali našeho hafana v 10 týdnech ... měl tam ještě 4 sourozence. Přivezli jsme si ho domů, dali mu pelíšek k posteli a on usnul jako dřevo a spal až do rána ... no pohodář. Jako by už čekal, až si ho někdo vezme. To že byl až do 10ti týdnů se 4 bráchama mělo určitě velký vliv na to, že ostaní psy miluje ... s každým je hned kamarád, ale k cizím lidem je trochu nedůvěřivý, protože se setkával jen s chovatelem a jeho rodinou. Takže to má své pro ti proti. Osobně si myslím, že ideální je 7-8 týden.

Evicka
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 14:37
- Nahlásit

Samozřejmě si také myslím, že nejvhodnější odebírat štěňata kolem osmého až devátého týdne. Pokud se však berou štěňata později, tak v tom taky nevidím problém. Záleží jen a jen na chovateli, jaké prostředí, jaké podněty mu poskytne, jestli umožní pejskovi, aby nijak nestrádal a rozvíjel se v pozitivní a přátelsky naladěnou osobnost. Nejdůležtější je poskytnou štěněti dostatek různých podnětů, změn, situací, aby se jeho psychika formovala správným směrem. I my občas musíme prodat třeba půlroční štěně, protože zjistíme, že není vhodné k dalšímu chovu. Je to trošku problematičější, ale jen proto, že pejsek se již fixuje na svého pána. Ale i tady to jde vyřešit trpělivostí a láskou. Terierská plemena díky své přátelské povaze milují všechny lidi a změna majitele i v pozdějším věku štěněte není zas až takový problém.

Anonymní
# Zasláno: 25 Dub 2005 20:35
- Nahlásit

Souhlasim s 8-10 tydnem veku pri spravne socializaci u chovatele. Stenata velmi dobre formuje smecka i matka a pokud je chovatel rozumny a poskytne stenatum i dalsi moznost vyvoje jeho osobnostim neni od veci aby u nej zustali dele.

Tchor
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 20:47
- Nahlásit

ale k cizím lidem je trochu nedůvěřivý, protože se setkával jen s chovatelem a jeho rodinou
A to je presne to co u sportovniho, ale i sluzebniho vycviku vubec nepotrebuju aby pes moh pracovat nesmi si hazet pod nohy klacky neduvery.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 21:31
- Nahlásit

Terierská plemena díky své přátelské povaze milují všechny lidi a změna majitele i v pozdějším věku štěněte
Ty, Evičko, já mám pocit, že náš terrík je tak hodnej, že by odešel s každým i teď jak je dospělý. Doufám že mu nekřivdím, ale když vidím, jak zbožňuje vše lidské...

niniel
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2005 22:44
- Nahlásit

Mela jsem stene v 6 tydnech a uz bych to neudelala. Akorat jsem s nim litala kazdou pulhodinu ven. Stene k nam zacalo "prirustat" az tak kolem 9 tydne. Takze beru idealni 8 tydnu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání