| Autor |
Zpráva |
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 11:13
- Nahlásit
Zdravim vsechny!
Nahodou jsem nasla tyto stranky a velmi se mi libi toto diskusni forum! Mam uz jednoho pejska - krizence. Chtela bych si poridit druheho. Muj davny sen je stene dorbrmana. Dost jsem precetla, ale je to porad jen teorie. Proto prosim vsechny, kteri doma dobrmana maji nebo zazily nejake zkusenosti - prosim ozvete se mi. Neni ten pejsek moc ostrej? Zvladnu ho? Je temperamentni? Prosim, prosim o nazory!!
Diky Dasa
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 11:18
- Nahlásit
dasa
co já vím.....neznám tě ani trochu a nemůžu se tedy vůbec vyjádřit k tomu, jestli ho zvládneš...už jen to,že se ptáš,jestli není moc ostrej...v porovnání ke komu??? a jestli je temperamentní? proboha ty jsi ještě dobrmana v akci neviděla nebo co?
na co ho chceš-na výstavy,na práci nebo jen jako společníka? S PP nebo bez?
Můžu ti doporučit kontakty,spojení,vše možný...abys je viděla v reálu,v akci i v relaxu,malý i velký a sama zvážila jestli je to ono...
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 11:42
- Nahlásit
dasa
teď bude svod dobrmanů v Sadské...myslím, tak se tam jeď podívat, pokecat s majiteli a uvidíš
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 12:25
- Nahlásit
Ghianika
jo,tuhle sobotu.
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 12:27
- Nahlásit
moje otázka asi byla dost nepřesná, takže: nemám velkou zkušenost se psy, teď mám rok svého prvního psa, ale hodně mě vše okolo pejsků chytlo, chodím s ním na cvičák, cvičím obranu, agility. Nevím, jestli roční zkušenost stačí na psa jako je dobrman. Ostrej - tím myslím: nechtěla bych pejska, který by i po dostatečné socializaci byl agresivní na ostatní psy a já bych se ho musela bát pustit na volno. Teď mám fenku, která je bezproblémová vůči ostatním psům a jsem spokojená. Není dobrman až moc nedůvěřivej k cizím lidem? Co kdybych ho potřebovala pohlídat? Dobrmana jsem opravdu v akci neviděla. Potkala jsem zatím pár pejsků jen tak na ulici. K nám na cvičák žádný nechodí. Chtěla bych ho jako společníka, na sport, chtěla bych se více věnovat výcviku a dál objevovat všechny možné aktivity, které bych mohla /už s větším pejskem - nyní mám pejska střední velikosti/ dělat. A na výstavy - to nevím -nemám zkušenost - nechci říkat že né, protože třeba by mě to chytlo. S PP! Když doporučíš kontakty - budu ráda!
|
Ghianika
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 12:36
- Nahlásit
Sali
jedete se tam podívat?
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 12:40
- Nahlásit
Já tuhle sobotu mám pracovní - takže bohužel!
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 12:51
- Nahlásit
dasa
na prvním místě ti doporučím spojení Akar Jumper a Gvendolína Bohemia Gotika,vrh se narodí u Josefa Okánika,Akar s Pepou jsou v tuto chvíli jediná dvojice,co nás dobrmankáře representují na MR IPO.
Další slušný vrh bude u Luďky Kadeřábkový,po Baby Black Sagitta a Aramisovi Halit Paša,Luďka taky jezdí vylučovačky a dobrmaní mistráky.
Pro výstavní výstup s výbornou povahou doporučuju Janu Čechovou a stanic Halit Paša,bude krýt letos co vím dvě ruský feny,co mi prošly rukama,Galanthus Nobilis Bretagne zvanou Nussa a Edinstvennaya Moya iz Gratsiano zvanou Mia,Mia momentálně bydlí a vzkvétá u mě doma.
Nussinka je pusinka s nádherným mohutným vyloženě pracovním exteriérem,krátká,hranatá,drobnější na silných nohách,povahu má boží milující lidi a mláďata a jinak kouše jak hovado.
Mia je typická představitelka krve Iz Gratsiano,výbušná domina s vrozenou nechutí se muckat s cizími,rezervovaná ale ke svým vtěrka.Moje byla za 24 hodi společnýho pobytu.....
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:08
- Nahlásit
Takže koukám, že o dobrmanech toho fakt dost víš! Píšeš, že kouše jako hovado - takže vůči ostatním pejskům se chová agresivně? Dá se pak s takovým pejskem chodit na cvičák a pouštět ho na volno? Píšeš: výbušná domina - je tedy potřeba přísná výchova? Má nynější fenka je mírná - je asi dost těžké zvládnout fenku, která má dominantní povahu, viď?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:21
- Nahlásit
dasa
proboha prosím,ráda bych se s tebou pobavila face to face,protže tady na mě děláš dojem že bys ještě pěkných pár let měla pracovat se současnou čubinkou a sbírat základní zkušenosti,abys věděla,o čem se vůbec hovoří,když se něco popisuje...pokud vůbec nevíš,jak vypadá to,co ti píšu,těžko můžeš vědět,jak s tím zacházet a těžko to tedy zvládneš....
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:25
- Nahlásit
Hmm - nevím, co na tohle napsat - možná máš pravdu. Takže štěně dobrmana by jsi doporučila někomu, kdo má dlouholeté zkušenosti?
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:32
- Nahlásit
Hmm - nevím, co na tohle napsat - možná máš pravdu. Takže štěně dobrmana by jsi doporučila někomu, kdo má dlouholeté zkušenosti?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:34
- Nahlásit
dasa
ne,prosímtě neuraž se,ale někomu,kdo už má něco za sebou a rámcově ví,jak se co cvičí,jak se co řeší,kdo se nebojí agresivity,protože jí umí podržet na uzdě,kdo má aspoň trochu šestý smysl pro psa a umí s ním komunikovat a kdo už z vlastní zkušenosti ví a zná co obnáší pinčí temperament,třeba jen díky tomu,že má kamaráda s dobrmanem nebo u nich na cvičáku jsou dobrmani s výsledky nebo tak...kdo umí podržet na uzdě svý emoce a ví,že účel světí prostředky a že za všechno se platí nějaká daň,že nervy se u dobrmana snadno rozhodí ale blbbě spravují,a cvičí hlavou,protože už to umí,neučí se to za chodu právě na dobrmanovi....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:38
- Nahlásit
Doporučila bych pinzeťáka výcvikáři od maliňáků...je to v temperamentu skoro to samý,ale nemá to ovčouní poddajnost a potřebu spolupracovat,a zase to nejede tolik v instinktech jako malina,ale jako štěně je to dost kniha nepopsaná,jede na inteligenci adaptivní,a učí se modus vivendi strašně rychle...musíš dost rafinovaně sestavovat situace tak,aby mu v nich nezbylo jako jediný logický východisko nic jinýho než se zachovat dobře...zatímco pracovní malina je bum prásk zákus na plnou hubu a pro to žije.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:41
- Nahlásit
další-doporučila bych přejít na dobrmana člověku,co dělal s boxerem,s rotvikem,nebo třeba s cane corso...to jsou přenosný zkušenosti...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:49
- Nahlásit
Múj první pesan byl dobrman a mohu říct, že nikomu bych nepřál ty nervy, které si jako začátečník vytrpíš při pokusech o jeho výcvik.
Jak píšeš, ve vašem okolí ho nikdo na solidní úrovni necvičí. To je trošku problém, protože dobrmana cvičíš jinak než NO apod.
Na druhou stranu ale musím říct, že to, co se naučíš na prvním dobrmánkovi nepoznáš za tří ovčákú..
Uděláš na něm spoustu chyb, ale dôôležité je si je uvědomit a příště se jich vyvarovat..
Jinak, já z vlastní zkušenosti hlasuji pro dobrmana,ale neunáhluj se, porozhlédni se po cvičištích, kde s ním někdo cvičí a zjistíš, jestli na to máš.. dobrman je tak trochu výzva a určitě není pro každého, nesmí zabřednout do stereotypu a má úžasnou paměť... V prázdniny budeme mít se Sali, Tchorem a Spoustou Dalších soustředění, uvidíš tam dobroušky při práci, klidně se môžeš přijet mrknout, jak to vypadá...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:51
- Nahlásit
Jak jde život Salouši makám na Slovensku, od úterý do pátku,tak jsem hledal na slovenském webu chovné stanice dobrouškú
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:53
- Nahlásit
já jsem se neurazila - jenom si připadám jako blbec! A to se musím zeptat na další: pinzeťák? maliňák?
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:54
- Nahlásit
tož dalo by se...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:55
- Nahlásit
pinzeťák je Sali -n název pro dobrmánka, také jsoem ho od ní slyšel poprvé...
Maliňák - belgický ovčák malinois
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:17
- Nahlásit
Děkuju za trpělivost! Já vím, že pro Vás je asi nepochopitelný, že někdo může mít tak blbý otázky! Děkuji za rady! Takže bych asi měla popřemýšlet o jiném pejskovi.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:41
- Nahlásit
ala_baionette
vesele pracuju a Kiruna se mi v pracovně povaluje po gauči,už na tu nohu i trochu našlapuje,musí mít denně jednu stopu,jinak by se cvokla a já s ní....takže hezky po zeleným rovným a pomalu......a pak jí překrmím a nacpu do pelechu s uzenou hnátou,aby nelítala....je to děs,vůbec jí nemůžu nechat doma s ostaníma čubama,protože by s nima lítala a určitě by si nějak ty železa vylomila,je to dneska 14 dní po ooperaci,to by ty šrouby neudržely...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:41
- Nahlásit
to jsem neřekl, jen popřemýšlej, jestli si na dobrouška troufáš, projeď si cvičáky a mrkni se, jak jim dobroušci šlapou. Múžeš sáhnout po dobrmanovi, který se bude skvěle cvičit a nebudeš si ho moct vynachválit, ale taky môžeš sáhnout po psu, který Tě bude stát spoustu šedých vlasú.
Ale to platí v podstatě u všech plemen, je to jen na tvé šikovnosti a schopnosti přizpôsobit se...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:43
- Nahlásit
ala_baionette
na Slovensku je Dr.Ridarčíková s chovem Z Tomky,pak je tam Morgantýna a hlavně kolega Dr.Škultéty se stanicí Zo Škultétyho chovu,má na jedný svý čubě první krytí mistrákovým psem CHakko v.d.Scheltheide v těchto zemích...jeli do holandska to krejt...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:48
- Nahlásit
dasa
co je u tebe přísná výchova? Jak bys dominu zvládala? třeba mě to vyhovuje,akorát jí nesmím nechat pokusit se zrubat pod sebe malinušku Bobulku,15-měsíční to dravkyni,neb ta by jí následně odeslala na šití téměř celýho psa....ale ona Mia už to taky zjistila...
dominance je ve výcviku strašně fajn....pes rád přijme výzvu.Ale musíš umět být o stupínek nad ním.když to budeš prosazovat blbě,hodíš to zvíře do nervů a neuděláš s ním jediný solidní výkon.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:52
- Nahlásit
Dá se pak s takovým pejskem chodit na cvičák a pouštět ho na volno?
samozřejmě se dá,ale přesně podle stupně ovladatelnosti,který to zvíře v tu chvíli má...čubu co vidí figuranta a vidí následně rudě nemůžeš na volno pustit,když koušou opodál jiní...došla by si tam...hele já něžnou milou Nussinku vytáhla do kruhovky,říkám si kouknu se,co na ní na tý máťušce Rusi do roka a půl napáchali...a jen jsem zírala na drát...a když jsem se usnesla,že ten svlečený rukáv už zabila dosta slušně a zdvořile jsem jí požádala ho pustit,převěsila se mi na stehno...jak byla v rauši...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:53
- Nahlásit
Já malého pomalu připravuji na začátek výcviku na stopách...
Představ si, že v prostějově někdo chová na Tině Bobrava a Verě Bobrava.. Dobroušek je super pes
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:58
- Nahlásit
ala_baionette
my už chodíme dvacet třicet kroků rovný prokrmený,pracuju na tom,aby se hnal k cedulce,sám si u ní našel nášlap(dělám TART nášlap krok před),určil si směr a pomalu šel a vyžíral s nosem na zemi všechny odměny ze šlápot...dál nepůjdu,dokud tohle nebude perfektní.To je úplnej základ,na vyjití z nášlapu stavím všechno...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 14:59
- Nahlásit
na Tině Bobrava chová z velkých Němčic ten výcvikář,jak se jen jmenuje...takovej fajn chlap...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 15:08
- Nahlásit
Stejně je to sázka do loterie, kde ti vyjde super povaha a slušný exteriér, po pěti letech to pojde na kardiomiopatii...
Teď i v nejlepší víře nikdo neví, co tě čeká...
Sali
Kdy se začaly objevovat první příznaky DKK??
bylo to dříve??
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 15:09 - Změnil/a: ala_baionette
- Nahlásit
strouhal?? tak potom jsem asi spletl jména...
já jsem nikdy moc nestopoval, teď s tím malinkým jsem našlápl tak tři, nic nespěchám, ale troška pravidelnosti bvy neškodilo...
|
dasa
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 15:34
- Nahlásit
Příšná výchova: nynější fenka má respekt bez toho aniž bych se o to nějak zvlášt snažila. Nedovolí si. Není zbabělá. Je sebevědomá, ale bere mě! Podle toho, co jsem četla se u pejska, který má dominantní povahu, musejí dodržovat určitá pravidla /teorie: při hrách vždy musí vyhrávat člověk, nelehat si k pejskovi na zem atd. atd./. Já jsem na cvičáku viděla hodně holek, na který si jejich pejsek fakt dovoloval - vrčel, ohnal se atd. Tak si myslím, že pokud je fena dominantní může se udělat hodně chyb, které pak můžou bejt osudné. Je určitě těžší zvládnout dominantního pejska - a dobrman k takovým asi patří. Dle mých zkušeností je spolehlivé přivolání jeden z nejtěžších cviků - jít tedy na volno na procházku se psem, který může napadnout psa jiného a spolehát se, že ho odvolám až v dálce uvidím psa cizího - no já nevím.
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 16:02
- Nahlásit
zvládnout v nervech pevného dominantního psa je mnohem jednodušší než zvládnout bázlivého a nejistého jedince.
To proto, protože víš, co od něj múžeš čekat...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 19:09
- Nahlásit
dasa
nevím nevím,nějak na ty poučky co jak přesně nefunguju,nějak mi to po těch letech dá cit a zkušenost...jediný co dodržuju je,že o rozkazech se nediskutuje.Zbytečně je nevydávám.
Když jsem sem přidávala jakáýhokoliv psa,co jsem měla pohlídat,předvedla jsem mu pravidla hry a mantinely,ve kterých má svobodu projevu...a nějak to funguje, prostě když řeknu dost,konec srandy,tak konec srandy opravdu je...pokud se to nelíbí,stačí jeden hmat...on se pejsek ještě rád podřídí...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 19:13
- Nahlásit
dasa
na ovladatelnosti a přivolání prostě musíš dělat od mala,a od mala psu nastavit mantinely,ve kterých se bude pohybovat...
Stejněn je kravina pouštět na veřejným prostranství dobrmana bez košíku,oni fakt pro ránu nejdou daleko,a nikdy nevíš,kdy ti kde kdo vyleze,
dobrman obecně je zpupnej teritoriální tvor,co se velmi rád nechá vyprovokovat k bitce...
a než má člověk spolehlivý odvolání,tím nemyslím přivolání,ale opravdu odvolání z už nastartované akce,tak bych zvíře v místech možných konfliktů vodila na delším řemenu a usilovně pracovala na tom,abych měla čím mechanicky si prosadit vlastní názor...ne každý dokáže psa dohnat a zmastit přímo při činu...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 19:21
- Nahlásit
dasa
asi bych ti doporučila jednu věc-nenechat tomu zvířátku tu míru svobody moc velkou...nenechat ho si volit zábavu samostatně,trávit čas po svým...nenechat ho se jen tak flákat.
prostě mu neustále nějak organisovat život,bez zbytečné buzerace,ale nepustit ho mimo svůj vliv.
Hele třeba:nemá co se běhat podívat,kdo jde támhle a co se hemží tůhle...kočka se neloví...s kamarády se sejdem,někam psy dovedem na vodítkách,tam si je posadíme k noze,odepneme a povelem běž si,nebo hraj si,nebo tak je pošlem do společný hry...ale místo a čas si ti psi rozhodně neurčují sami...pak taky logicky nemá pes co běžet do dálky k druhému,když na to není od mala zvyklý,že si kamarády vybírá sám...a zase když ti přiběhne pes k tvému na vodítku,tak si ho prostě podrž a dej mu klid,a druhýho laskavě pošli k majiteli...dokud se nedomluvíte,hrát si nebudou...je to cesta k zlozvyku,kdy si pes sám volí místo a čas hry či rvačky,to už pak krásně přejde jedno v druhý......
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 19:22
- Nahlásit
ala_baionette
ne strouhal,Blažej nekvapil....
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 19:30
- Nahlásit
Už jsem si ho tam našel, nevíš, jestli ještě chová??
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 19:34
- Nahlásit
ala_baionette
no před dvěma lety měl vrh na tý čubině,po polským psu Windsor Alexander,
ale ta čubinka je taková drobná,a štěńata po ní na fotkách byly taky takový vyžlata...nevím co z nich vyrostlo...
|
Nina
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 12:07
- Nahlásit
Ahoj, chtěla jsem se zeptat... Mám teď půl ročního pesana dobrmana s PP a chci s ním začít chodit na kvalitní cvičák v Praze. Nevíte o nějakém? Na výstavy nemůžeme, má kupírované uši, ale zkoušky z výkonu určitě chci. Je trochu bázlivý vůči lidem, se psy žádný problém. Jde to nějak odstranit? Nebo vylepšit? Děkuju moc za jakoukoli radu, ráda se poučím a třeba i setkám s dalšími "dobrmankáři". Nina
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 12:26
- Nahlásit
nejsem už dávno pražská...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 12:28
- Nahlásit
akorát mi Nino prozraď,proboha proč jste nechali štěně kupírovat skoro rok po novelisaci zákona na ochranu zvířat???
Ten ban se týká i výcvikových akcí,ne vždy a všude se vůbec podaří projít přes OVS...
|
Nina
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 12:38
- Nahlásit
Já vím, já vím. Vymlouvat se na zánět uší nepomůže. Netušila jsem, že se to týká i výcvikových akcí. Prostě se mi to u těch pejsků líbí a už jsem si na to zvykla od předešlých psů.
|
Nina
|
# Zasláno: 3 Kvě 2005 12:46
- Nahlásit
S předchozím psem jsem žadné zkoušky nedělala, nemám v tom ještě žádné zkušenosti. Jaké bych mohla dělat s mladým psem?
Jsou rozdíly v jednotlivých řádech, jaké jsou nejvhodnější nebo nejoblíbenější?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2005 15:46
- Nahlásit
Nina
pročti si na titulní straně tohohle webu zkušební řády.Jsou tam všechny.
|