| Autor |
Zpráva |
linda
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2005 15:45
- Nahlásit
Ahoj všichni, ještě bych se chtěla vrátit k problému rvaček cizích psů, resp. chování mě jako vůdce. Mám ročního kříženče čivavy a 3 měsíční štěně brabantíka. Doposud jsem se tímto problémem moc nezabývala, protože pejsky v okolí znám a mí pejskové jsou bez problémů. Ale tento víkend jsme byli venku a zdálky jsem viděla 2 pitbuly (jeden byl tak 6 měsíční štěně). Klasika-začala jsem trochu zmatkovat, protože páníček nikde a pitbulové se k nám rozběhli. Vím, že se pejsek nesmí zvedat do vzduchu, protože u druhého psa to vzbudí zvědavost. Takže jsem si sedla na bobek ke svým psům, držela je u sebe a doufala a doufala. Pitbulové je očmuchali, jeden hned odběhl, ale druhýho jsme se nemohli zbavit. A pak přišlo (pro mě) překvápko - Koki (kříženec) vyjel po tom jednom pitovi, začal vrčet a byl celej naježenej. Myslím, že asi bránil Lůďu (brabantík). Udělal to vůbec poprvé, spíš je vůči ostatním psům hodně submisivní. Manžel byl nadšenej, že je to hrdina, ale já trnula, jestli mu to pit vrátí. Naštěstí se objevil jiný pes na obzoru, takže jsme přestali být zajímavý....ale řekněte mi, je v pořádku, když si k pejskům sednu na bobek a snažím se je držet? Lůďa se ještě větších a hodně aktivních psů trošku bojí, takže si sednu na bobek a chytnu ho za hrudníček a nechám ho očuchat jiným psem. Není to moc násilné? Někdy zazmatkuje a vytrhne se mi a utíká a utíká se staženým ocáskem. Když doběhne ke mně a škrábe se nahoru, mám ho chytnout do náruče a držet nahoře, nebo se k němu sklonit na bobek a zase ho nechat očuchat a uklidňovat? Někdy cizí psi odšťuchuju, ale fakt nevím, jestli dělám dobře. Nerada bych ho zklamala, že ho neumím ubránit. Ale zase aby z něj nebyl poseroutka.
Moc vám všem děkuju za rady a pozdravujte pejsky.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 07:33
- Nahlásit
Linda
nejsem sice odborník, ale myslím, že bys pejsky neměla zvedat, když se k Tobě škrábou nahoru. Jen v případě, že by jim hrozilo opravdové nebezpečí. Snaž se psa uklidnit, ale ne utěšovat. Mluv na něj klidným a povzbuzujícím hlasem "to je dobrý, nic se neděje", když pejsa zachová klid, hodně pochval. Jinak myslím, že pokud pejsa o kontakt se psem, který ho očichává, nestojí nenuť mu to - pokračujte klidně v chůzi a když cizí pes toho tvého otravuje, odežeň ho. Když ale vidíš, že se Tvůj pes cizího psa, který ho očichává, bojí, hlavně ho nenech aby se ti vytrhl a utekl....musíš mu opět dokázat, že se nemá čeho bát.
Ono se to lehko radí, ale vím, že v praxi je to složitější.....Taky to znám....(zkus uklidňovat a udržet psa, který má strach, když na něj zrovna útočí cizí a větší pes bez vodítka, páník toho psa je v nedohlednu....Musíš stíhat spoustu věcí najednou - zahánět agresora, nedat najevo strach, abys to nepřenesla na svého psa, a toho svého ještě uklidňovat.....to je už docela umění)
|
linda
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 07:48
- Nahlásit
Díky Eviku! Je to fakt fofr, nalevo vrčim na cizího psa, na pravou stranu se zubim na svý psy, jako že je všechno OK... Nakonec jsem z toho vždycky tak zblblá, že si pletu jména A nejlepší je vůbec kombinace háravá fena - čmuchá po Lůďovi, kterej má strach, takže "Lůďo, klídek" a do toho na fenku začne naskakovat Koki.. situace na infarkt, fakt
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 08:12
- Nahlásit
Linda
no tak to je fakt o infarkt Já naposledy musela řešit otravování svého psa hned dvěma velkými hafany najednou (křížencem RTW a NO a howavartem - oba psi jak telata a letěli na toho mýho "šmudlu") Můj pes není plašan, psů se jinak nebojí, ale tihle dva nevycválanci mi ho pořád otravovali, snažili jsme se od nich v klidu odejít, ale ti psi pořád za tím mým lezli, hopsali po něm, můj pejsa nevrčel, ale už měl ocas ztažený mezi nohy, tak jsem páníčky těch psů poprosila, ať si psy odvolají a setkala se s reakcí "to je v pořádku, to jsou jen štěňata" Vůbec jim nedocvaklo, že by mi třeba mohlo to otravování jeji psů vadit....Takže jsme oblézáni ze všech stran těma "telatama" došli až k jejich páníkům a důrazně jsem jim musela vysvětlit, že si dál nepřeji,aby jejich psi dále otravovali toho mého. CHlápci na mě koukali jak blbci, ale psy si chytili....naštěstí to tedy dopadlo dobře...Sama sobě jsem se divila, že jsem zachovalal chladnou hlavu....
Můj pes byl ale už napaden víckrát a bohužel už částečně ztratil důvěru k velkým psům, takže velké psi míjíme raději na vodítku, přičemž musím pejsu krotit, aby "nepovrkával"....
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 08:15
- Nahlásit
ajaj, hrubka --v poslední větě má být "psy"
|
linda
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2005 08:23
- Nahlásit
Evik
To znám, vždycky na nás naběhnou psi jak telata a mojí klucí jsou taková drobotina, takže je začnou rolovat pod sebe a hoši se válí akorát na zemi. Sotva se postaví na všechny čtyři, velký pejsek dá otočku a už zase leží Když si sednu na bobek, tak kluci rychle ke mně, jsem jak slepice na vejcích
A vůbec nejlepší je, když ty velký začnou ňuchat hubou. Kluci jsou vždycky celý mokrý, oslizlý a děsně smradlavý Rázem víme, co měl velký pejsek k obědu...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Bře 2005 08:33
- Nahlásit
[b][/b]Linda
pokud jde jen o ocuchavani a laskovani cizich psu s tvymi,tak bych to resila jak je popsano vyse.ale pokud dojde ke skutecnemu utoku na tve male milacky,nebudou mit sanci ,je to krute,ale je to tak.Zazila jsem utok NO na me stene,ktere to odneslo chybejici casti nohy (majitel NO byl pritomen a delal,ze nic nevidi) takze jakykoli zpusob ochrany vlastniho psa beru a podle me neni nutno premyslet, jestli to bylo udelano podle "chytre knizky"
Jako prevenci pred utokem pouzivam to, ze se nejdriv s cizim psem seznamim ja a podle toho,jak se chova mu dovolim nebo nedovolim jit k memu.Kdyz je psu vic, tak je to trochu problem!Probiha to tak,ze sveho psa posadim a stoupnu si tak,abych potencialnimu utocniku stala v ceste. Promluvim na ciziho psa a pozoruju jak se chova a podle toho se vyviji dalsi situace.Kdyz je pritomen majitel, tak otipuju i majitele a kdyz jsou oba normalni ,tak si hafani pohraji,ocuchaji se a jde si kazdy svou cestou.Preju,at zadna vase prochazka neskonci napadenim, je to pekny sok pro psa i pro vas.
|