| Autor |
Zpráva |
pavliina
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 20:00
- Nahlásit
Tak právě moje feňule přezubuje a došlo už i na stoličky, tak mě napadlo, jestli jí můžou bolet zuby??? Dneska se mi zdá taková hodná, klidná a ke hře se nechá přemlouvat, což u ní není zvykem. Sice žere ale je strašně skleslá a hodně spí. Bojím se, aby jí něco nebylo, protože za ty 2 měsíce, co jí mám už jsme si prošly operací kýly, zánětem koutků u tlamičky a o zánětech uší radši nemluvím Snažím se jí dávat to nejlepší, ale už pomalu začínám přemýšlet, jestli něco nedělám špatně
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 20:39
- Nahlásit
jestli něco nedělám špatně
No, možná by bylo spíš lepší se zamyslet nad chovatelem a kvalitou štěněte. Možná to bude znít hnusně, ale štěně s kýlou není úplně v pořádku již od počátku a nikdy bych si takové nepořídila. A jestli má prblémy s ušima od malinka, asi to u chovatele nebylo zrovna tip ťop. Jinak si zkus vzpomenout, když se měnily zuby tobě-je to takový divný pocit, ne zrovna bolest, ale psi při tom bývají přešlí. Malé děti mohou mít při prořezávání zubů i zvýšenou teplotu.
|
pavliina
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 20:56
- Nahlásit
Mucholabka
Když jsem si jí brala, tak kýlu neměla, nebo neměla vidět. Měla kýlu tříselnou. Chovatelka mi štěně opravdu poctivě ukazovala, tak nevím Ale i tak to malý štěňátko nemůže přeci za to, že mu něco je, proto chci pro ní udělat to nejlepší.
Tak doufám, že jí teď trápí "jen" ty zoubky
|
abby
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 21:17
- Nahlásit
pavliina
U nás to není tak dlouho,co se přezubovalo a problémy s tím nebyly.Možná je skleslá i z toho déle trvajícího tepla.
Jinak,známá si brala štěně a věděla,že má kílu.Kíla šla ven a od té doby žádné problémy.
Přeji hodně zdravíčka a ať se vám ty problémy už vyhýbají
|
pavliina
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 21:23
- Nahlásit
abby
Děkuju
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2006 23:00
- Nahlásit
No jasne,kyla neni zadny velky problem.Muj JAKE mel taky kylu,kdyz jsem si ho bral.
Nastesti nejsou vsichni jako MUCHOLABKA.To uz by asi nezil a nebo byl nekde v utulku!!!???
Se zubama nevim,ani u nas nebyl problem.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 06:52
- Nahlásit
Tonda
Nastesti nejsou vsichni jako MUCHOLABKA.To uz by asi nezil a nebo byl nekde v utulku!!!???
Z čeho tak soudíš? zkus si přečíst pár Mucholabky příspěvků a zjistíš, že naopak škoda že není víc lidí jako Mucholabka.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 07:47
- Nahlásit
Tonda
Myslím, že nikdo z nás, co tady chodíme neděláme pro psy tolik jako Mucholabka. Jak už psala Ketrin, zkus se kouknout na její příspěvky. Bohužel to má všechno ze svých zkušeností. Kéž by bylo víc takových lidí jako je ona.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:08
- Nahlásit
Ketrin
monika
a pro vsechny ostatni,kdo se do me pusti....
vim tady s tohoto fora kdo Mucholabka je,vazim si toho co dela pro psi,ale timto jejim nazorem nesouhlasim a souhlasit nebudu.
monika
Bohužel to má všechno ze svých zkušeností
to jako,ze ma ze svych zkusenosti ze je pejsek s kylou menecenny nebo dokonce bezcenny?Znovu rikam,ze kyla neni zadny velky problem,dokonce ani nevylucuje psa z chovu.
Souhlasim ale s tim ze muze vzniknout pri spatnych chovatelskych podminkach.
Ketrin
Z čeho tak soudíš?
no protoze,kdyby si takove stene nikdo nevzal,tak kde by asi skoncilo...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:24
- Nahlásit
Tonda
Hm, tak tentokrat si myslim, ze problem trosku podcenujes...
Bohuzel jsem byla nucena patrat po problematice kyly vic, nez bych si prala...
Prestoze pupecni kyla muze vzniknout napriklad pri neopatrne peci feny o stenata (vic poskubne pri prekusovani pupecni snury) nebo i pouhopouhym extremnim blbnutim maleho stenete, tak bych byla v chovu s kylou opatrnejsi. Ale dobre - pupecni kyla opravdu tak velky problem byt nemusi.
Jine je to s kylou triselnou (kterou mela i fenka od pavliiny, jestli si to dobre pamatuju) - ta uz je podminena geneticky, nevznikne jen tak sama od sebe, a obvykle znaci oslabenou pobrisnici (blanu, ktera drzi organy v brisku). Ze zkusenosti vim, jake problemy to pak muze prinaset - stene se 3 tezkymi operacemi ve 3 mesicich, pricemz hrozil az kolaps plic... Ale to jde o ten nejhorsi pripad, bohudik vetsinou to nemusi dojit az tak daleko.
kazdopadne pes s triselnou kylou se z chovu snad u vetsiny plemen opravdu vylucuje (samozrejme pokud majitel nenecha psa odoperovat, aniz by se o tom kdokoliv dovedel), prave proto, ze pokud se tahle vada vyskytne, v nejhorsim pripade opravdu muze dojit az k umrti stenete.
Existuji operace, ktere takovemu steneti mohou pomoci (vklada se jim do briska sitka, ktera ma nahrazovat slabou brisni stenu), ale operace nejsou nejlevnejsi a i tak si takove stene uzije sve.
Takze bych kylu moc nebagatelizovala, a zivotni zkusenosti lidi jsou, jake jsou - Mucholabka by si nevzala stene s kylou (ja bych se rozhodla asi podle typu kyly) a treba Garfield by si nevzala stene po rodicich s vysokym DKK. Jasne, ze i pro tahle stenata se panici najdou, ale nemuzes nikoho odsuzovat jen proto, ze uz dobrovolne nechce prozivat nektere neprijemne situace znovu...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:32
- Nahlásit
pavliina
Jinak teda jeste k puvodnimu tematu: taky si myslim, ze pri rustu zoubku to stendo muze docela bolet. A kdyz se k tomu pridaji ta vedra, nedivim se, ze se ji do blbnuti nechce...
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:36
- Nahlásit
wami
ja se nechci bavit o nekom kdo tu momentalne asi neni,ale Mucholabka rekla svuj nazor o kyle jeste nez tu bylo receno,ze se jedna o kylu triselnou.
Problem je ale nekde jinde.Co teda s temi pejsky?
Pro me proste neni kyla takovy problem abych si stene nevzal.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:50
- Nahlásit
mno taky si myslím,že kýla neznamená nebrat pejsu dom,Mucholabka dala srovnání zubů a dětí..já dám srovnání kýly..moje děti měly obě při narození kýlu....
a jak píše Wami je třeba rozlišit co je to za kýlu a i pak posoudit haldu věcí...
pavliina
my přezubujeme tedka a problém nikde zatím žádnej nevidím..a vypadá to že budeme končit..už moc prvních zubů nezbývá
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 09:53
- Nahlásit
Netušila jsem, že kýla u psa může být problém. Jak píše sarax, kýla u dětí je relativně běžná věc. Jsem jednou z těch co mají v dětském věku po operaci tříselné kýly a ač to měla být naprosto rutinní záležitost a za 30 min. by teoreticky lékaři neměli co řešit, tak jsem skončila v kómatu a měsíc v nemocnici, než jsem se sama naučila dýchat. Říkám to proto, že současně vznáším dotaz, jestli i tak to není u štěnd, že je kýla rutina, ale v extrémních případech, může být hodně problematická?
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:03
- Nahlásit
pavliina
My jsme s přezubením neměli žádný problém. Při přetahování se s uzlíkem se jen pejsa čas od času zvláště zatvářil, chvíli si přestal hrát a něco zkoumal v tlamičce. To už jsem věděla, že je další zub venku nebo visí jen na kousku .
Jinak jsem taky myslela, že se vyměňují i stoličky, pořád jsem čekala, kdy k tomu dojde, ale stoličkám se pořád nějak nechtělo . Pak mi vet řekl, že stoličky se jako jediné nemění, ty narostou jen jednou. A ty zoubky, co po vypadnutí vypadjí jako stoličky, je několik spojených zubů (psům neroste každý zub zvlášť jako lidem, ale některé ze zubů rostou společně třeba po dvou či po třech, už to nevím přesně, na jednom "základu").
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:04
- Nahlásit
Tonda
Mucholabka rekla svuj nazor o kyle jeste nez tu bylo receno,ze se jedna o kylu triselnou.
Ona se kyla Pavliininy fenky resila tady na cz-pes pred casem, myslim, ze Mucholabka u toho taky byla...
Co teda s temi pejsky?
Pro me proste neni kyla takovy problem abych si stene nevzal.
Ja uz jsem ti odpovedela - jasne, ze se vzdycky najdou lidi, kteri si je vezmou. Ve vetsine pripadu pro konkretniho psika opravdu nemusi byt kyla takovy problem, neni to samo o sobe duvodem k utraceni tech stenat... Ale rozhodne bych nechovala na psu s triselnou kylou!
(A co se me tyka, pupecni kyla by mi asi nevadila, ale stene s kylou triselnou bych si ja taky asi nevzala, mam s tim moc blizkou zkusenost... )
sarax
taky si myslím,že kýla neznamená nebrat pejsu dom
zalezi na zkusenostech kazdeho. Jestli zadne nemas, tak kyla neni tak hrozna. jestli ale mas (a kor spatne), tak podruhe pejska s kylou nevemes. Nazor Mucholabky v tomhle chapu - nerekla, ze si ta stenata nema vzit nikdo, jen rekla, ze ona by si je nevzala...
Garfield
současně vznáším dotaz, jestli i tak to není u štěnd, že je kýla rutina, ale v extrémních případech, může být hodně problematická?
V extremnich pripadech muze dojit az k umrti stenete - uz jsem to tu psala.
Kdyz je oslabena brisni stena hodne, muze se stat, ze se kyla sice zoperuje, ale na miste, kde jsou stehy, se stena opet roztrhne. A tak to muze byt nekolikrat, v nejhorsim pripade muze dojit az ke kolapsu plic. V tak tezkych pripadech pomaha jen vlozeni te sitky, jak jsem psala...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:05
- Nahlásit
Garfield
obávám se že to může bejt jako u dětí..mladá skončila po kýle 2 měsíce na dětským byl jí jen měsíc a měla oboustrannej zápal plic
takže má někdo zkušenost s komplikacema u pesů??taky by mně to celkem zajímalo...aby si člověk dal na tohle pozor...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:13 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
sarax
takže má někdo zkušenost s komplikacema u pesů??
3 tezke operace do 3 mesicu veku stenete, malem kolaps plic... Malem uhyn z nedostatku zradla - brisni stena povolila skoro pokazde, kdyz se stene poradne nazralo, jak se mu zakulatilo brisko...
Dalsi komplikace se bohudik vyhnuly, ale stene prezilo jen diky sve neuveritelne touze zit a bojovat (je nejdrsnejsi a "nejvlcejsi" z vrhu), a skvelemu panikovi, kterej nad nim sedel a cpal do nej po troskach aminokyseliny pro sportovce. Taky jsem s nima prozivala, jak to malem vzdal a nechal ho konecne poprve se nazrat do plna, aby si stene taky uzilo... Nekolik mesicu jsme doufali, ze to stendo zvladne, teprve v pulroce bylo jasny, ze to pujde, nakonec i bez vlozeni specialni sitky...
Ted uz dohnal ostatni sourozence vyskou, vahou bude po tatovi, takze to nikdy nebude nic moc. Krive ucho uz mu taky zustane, a presto je to muj tajny milacek...
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:21
- Nahlásit
wami
jasne, ze se vzdycky najdou lidi, kteri si je vezmou
no a tim se vlastne vracime zpatky na zacatek toho co jsem rekl:Nastesti nejsou vsichni jako MUCHOLABKA
samozdrejme ocenuju,jeji praci a starost o psi a uznavam ze ji v tomto nesaham ani po kotniky...hotovo,tecka,smitec
Kamca
ja jsem se docetl,ze se meni i stolicky ale pozdeji,okolo 7 mesice.Je ale pravda,ze jsem vymenu stolicek u meho hafana nejak nepostrehl.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:31
- Nahlásit
Tonda
Ale jo, ja te chapu, jen jsem chtela upozornit na to, ze se nemusi vyplatit kylu takhle podcenovat...
(toz vykourime dymku miru a howgh, ne? )
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:33
- Nahlásit
pavliina
mojho psa evidentne sem-tam pri vymene zuby boleli. Niekedy nemal chut sa hrat a tvaril sa smutne a otravene. V priebehu tych 2 mesiacov to bolo asi 5-10 dni (nie v kuse, sem-tam)
Vacsinou prebehne vymena zubov bez problemov, ja som mu dva zuby musela vytrhnut rucne, jeden spicak visel na kusku a tiekla mu z neho krv a sam sa ho nevedel "zbavit", tak som chytila a vysklba
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 10:50
- Nahlásit
wami
kdykoliv a kdekoliv
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 12:00
- Nahlásit
Tonda
ja jsem se docetl,ze se meni i stolicky ale pozdeji,okolo 7 mesice.Je ale pravda,ze jsem vymenu stolicek u meho hafana nejak nepostrehl
ani já ne.. A předpokládám, že veterináři se určitě o psím chrupu učili, tak by ta informace měla být pravdivá . Navíc náš vet dle mého názoru patří k těm solidním, takže nemám důvod mu nevěřit .
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 13:33
- Nahlásit
Kamca
Chrup dospelého psa sa skladá zo 42 zubov. Svojimi koreňmi sú pevne zakotvené v zubných lôžkach čelustí.
Šteňatá sa rodia bez zubov a až vo veku 3-4 týždňov im začnú z hornej a dolnej čelusti vyrastať mliečne špiciaky. Mliečne zuby sú drobnejšie, jednoduchej stavby a ich funkčnosť je niekoľko týždňov. Do veku asi dvoch mesiacov šteňaťa tvoria mliečne zuby ucelenú radu v počte 28.
Takze nie ze by sa stolicky nemenili ale 14 zubov dorastie naviac
|
Kamca
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 13:39
- Nahlásit
popoluska
Takze nie ze by sa stolicky nemenili ale 14 zubov dorastie naviac
Aha, tak jsem to asi špatně pochopila. Dík za upřesnění
|
pavliina
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 14:45
- Nahlásit
Děkuji všem za odpovědi ale nějak se mi ta moje holka nezdá. Je taková smutná a celej den jen polehává, občas se projde a pak jde zase do pelíšku. Ale co mě udivuje, že žere víc Říkám si, že když papká, že to nic strašnýho asi nebude ale je to zvláštní.
Kamca
Stoličky jim nevypadávají ??? Včera jsem si s ní totiž hrála a snažila se v ní vzbudit nějaký zájem, pak koukám a na rukou jsem měla krev, tak se koukám o kterej zoubek budeme zase chudší a má vyviklanou poslední stoličku nahoře. Myslela jsem teda, že stoličky se psům vyměňují taky a právě jsem myslela, že jí bolí ta stolička. A jsou jí 4 měsíce.
A jak jsem tu pročítala toto fórum, tak opravdu moje štěndo mělo tříselnou kýlu, dneska už jsme po operaci a ta jizvička bude minimální a vůbec jí neberu jako méněcennou. Někdo by si jí nebral asi proto, že by na ní nemohl chovat. A když jsem se ptala veta na to, zda může mít štěňátka řekl mi, že může, proto se ta tříselná kýla odoperovává, jinak by nemohla porodit. Ale radši si důkladně vybírat psa s kterým bych chtěla krýt. A že to není z chovu vylučující Nechci na ní chovat ve "velký", jak některým lidem jde, ale nevím jestli jí nechat si jednou užít štěňátek. Jaký na to máte názor vy?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 14:50
- Nahlásit
pavliina
vůbec jí neberu jako méněcennou
myslim, ze tohle tu vubec nikdy nikdo nerekl...
Jinak ja uz jsem ti to psala, kdyz ses na to ptala prvne - na psovi treba s odoperovanou triselnou kylou bych nechovala, triselna kyla je podminena geneticky a co se u tve fenky projevilo slabe, v dalsich generacich muze prinaset problemu mnohem vic.
Pricemz doufej, ze by ti majitele kryciho psa pripadne priznali, ze mel pejsek kylu taky, protoze se docela zvysuje pravdepodobnost, ze pokud maji tutez vadu oba rodice, budou ji mit i stenata.
Ale ber to jen a jen jako muj nazor.
|
pavliina
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 17:27
- Nahlásit
wami
No jasan Jen mě zajímaly názory, víc hlav, víc ví
A proč mi teda vet říkal, že maminou bejt může?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 17:30
- Nahlásit
pavliina
A proč mi teda vet říkal, že maminou bejt může?
protoze ji nevykastroval...
Vis, dela se spousta veci, ale je jen a jen na tvem rozhodnuti, jak zodpovedne se k tomu postavis...
|