| Autor |
Zpráva |
Tami
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2006 19:32
- Nahlásit
Dobrý den, mám 4 a půl měsíční štěňátko fenečku jezevčíka, rodiče jsou docela malí - maminka 34 cm obvod hrudi.
Fenečka má v současnosti již skoro 4 kila, což se mi jeví dost /nebo je to jen můj dojem?/.
Krmím suchým krmivem 5o - 60 gr v několika dávkách denně - denně jedno jídlo nahradím kuřecím masem s rýží, nebo tvarohem.
je strašně žravá, je mi jí líto, má hlad neustále. Přitom přibývá poměrně dost, srst má krásně lesklou a je taková oplácaná.
I když mi chovatel říkal že všechno co sní jí jde na stavbu kostí a pokud má malý základ určitě nevyroste, já mám pocit že už je na svůj věk velká až dost, pokud bych ji chtěla někdy uchovnit jako trpasličího /králičího/jezevčíka.
Určitě bych nechtěla mít nějakou chudinku vychrtlinku to ne.
Byl by někdo tak hodný a dal mi nějaké rady co se jídla týče - event. jak to je s váhou a velikostí a jestli se ta štěněcí kulatost později dá nějak upravit?
Moc děkuji
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2006 22:35
- Nahlásit
Ahoj,jezevčíky sice nemám,ale moje dcera má trpasličku. Jestli ti zítra nikdo neodpoví,tak se ti zeptám na tu váhu chovatelky,mám známou. Mě se to totiž zdá moc ty 4kg. Myslím,že to asi váží ta dceřina fena a to už je skoro dospělá. Já ti to zjistím,zítra u té chovatelky.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 06:32
- Nahlásit
Tami
Takže jezevci
Standardní - obvod hrudníku nad 35 cm, váha do 9kg (pes)
Trpasličí - hrudník 30-35 cm, váha do cca 5 kg
Králičí - hrudník do 30 cm, váha cca 3 kg
Hrudník se měří po dovršení 15. měsíce.
Je Tvoje fenečka s PP?
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 09:40
- Nahlásit
Tami
Jak se jmenuje (myslím celým jménem)?
Tak a teď k té velikosti:
1) U trpasličího a králičího jezevčíka na hmotnosti nezáleží a momentálně se ani nezjišťuje. Z vlastní zkušenosti vím, že někdy může být králičí jezevčík těžší než trpasličí a naopak. Hmotnost je totiž u takovéhoto malého plemene do značné míry dána silou kostry. Změř fence obvod hrudníku - ten je směrodatný. OH se měří hned za předními končetinami a poměrně dost se stahuje.
2) Ačkoli je pravda, že výživa neovlivňuje velikost psa v dospělosti, neměla bys fenku příliš překrmovat - není to zdravé pro její vývoj. V pěti měsících je přirozenější, že je jezevčičí puberťák spíš hubený a kostnatý, než aby byl "oplácaný". Všichni jezevčíci jsou strašně žraví a rozhodně to není dáno tím, že by měli hlad. Momentálně bys měla krmit 3x denně a v šesti měsících už přecházet na 2x denně.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 09:43
- Nahlásit
Zet
tady v Česku se mezi sebou kryjí králičí s trpaslíčkama normálně, že jo? Někde jsem to četla.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 09:49
- Nahlásit
fromeli
Jj, to je pravda Je to v podstatě jedna chovná populace. Tak tomu je ve všech zemích FCI. V některých zemích se můžou spojovat i všechny tři velikostní rázy navzájem. Dříve tomu tak bylo i Německu, ale v posledních letech už rázy (standardní & trpasličí/králičí) oddělily.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 10:37
- Nahlásit
nevim jak je to s váhou u jezevčíků a zvláště u štěňat. ale ve starých kynologických loveckých knížkách je vždy psané, že stěně má mít pořádný základ a může z něho být kulička. při dostatku pohybu se bude správně vyvýjet a všechno správně spalovat. a u jezevčíků je důležitá hlavně pevnost kostry, protože pak mají velké zdravotní problémy (mám dojem že s pánví a páteří) a mohou ochrnout na zadní běhy. Já osobně mám 10ti měsíční foxterriéku a ikdyž žrala sebevíc a do pěti měsíců byla pěkná kulička, tak na svodu dostala hodnocení lehčí (střední) postavy.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 11:05
- Nahlásit
Skypy
Pokud mluvíš o jarním svodu loveckých plemen, pak mohla získat pouze "střední" nebo "slabou sílu kostry". Postava se na svodu nehodnotí, pouze výška v kohoutku v cm
V každém případě s tvým názorem nesouhlasím. Zdravotní problémy a problémy s vývojem kostry může způsobit nejen nedostatek, ale i nadbytek potravy!
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 14:19
- Nahlásit
Děkuji moc za rady, fenečka má PP a její předci mají mnoho ocenění jak vidno z průkazu.Průkaz je na jezevčíka trpasličího/králičího - zřejmě jpodle toho jak vyroste.
Tím jak je trochu obalená má obvod pod předními končetinami už 36 - ale jak již jsem psala je trochu oplácaná - v žádném případě ne vyloženě tlustá. Řekla bych, že má silnější hrudník, no uvidíme na svodu - zřejmě až na jarním? to jí bude rok - nebo jsou také podzimní:?
Před ní jsme měli jezevčičku - v 15ti letech nám umřela, ale protože maminka byla sice čistokrevná, ale tatínek bůhví kdo - bylo mi vcelku jedno že to je velký jezevčík.
Mám spoustu triviálních otázek, a i když je paní chovatelka ochotná ale vzdálená přes půl republiky, nechci ji neustále obtěžovat kde čím.
Proto moc děkuji
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 15:33
- Nahlásit
Tami
Jarní svody jsou skutečně až na jaře, ale můžeš kdykoli absolvovat svod individuální (samozřejmě, až bude fenka přezubená) ... stačí kontaktovat poradce chovu pro tvůj ráz a on ti jistě poradí co a jak. Nejlepší je, domluvit se s nějakým ochotným rozhodčím a nechat si udělat svod na některé výstavě, nebo k němu zajet domů. Jinak, 36 cm je skutečně v tomto věku příliš, ale možná jen fenku metrem málo stahuješ.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 17:21
- Nahlásit
Tak já ji přeměřím ještě jednou - moc ti děkuji. Škoda že sem nejdou vkládat fotky, přece jen můj pohled může být subjektivní
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 18:12 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Tami
fotky sem vkládat jdou, stačí je mít někde na netu a dát sem link, nebo je umístit ve zdejší galerii a zase dát link
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 20:44
- Nahlásit
tak jsem si založila galerii a první pokus, jestli to sem dokážu dát.
Pokud se povede podívejte se prosím jestli mám toho mrňouska trochu začít míň krmit.Děkuji
jsou to fotky z mobilu, tak sorry
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 20:46
- Nahlásit
Tak to je divný, někde jsem asi něco udělala špatně, ale když kliknu na ten čtverec tak se galerie ukáže - poradíte?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 21:19 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Tami
Otevři si na galerii fotku, kterou chceš vložit (ne náhled, přímo tu fotku) Klikni na ni pravým tlačítkem myši, zvol "vlastnosti", v naskočivším okně zkopíruj adresu ctrlC. Pak se vrať sem do diskuze a ťukni nad bílým okénkem pro zprávu na čtvereček s barevnými čudly. Zkopíruje se Ti do zprávového okénka jakási adresa uzavřená v muřích nohách. Adresu smažeš a mezi zůstavší muří nohy vložíš tu adresu, co sis zapamatovala na galerii: ctrlV. Hodně štěstí.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 21:24 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Jinak já jsem četla v jakési knížce, už si nevzpomínám v jaké, přečetla jsem jich tehdy hodně, když jsme čekali štěňátka, že:
"Štěňata malých plemen se nemají krmit víc, než je nezbytně nutné, jinak přerostou."
Vzbudilo to ve mně tehdy odpor (možná nezasloužený) ke "šlechtění" malých a miniaturních plemen pomocí týrání štěňátek hlady a knížku jsem odložila. Pak jsem na to i zapoměla. Moje štěňata jsem krmila kolik chtěly, byli (a jsou) to oříšci.
|
žofka
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 21:47
- Nahlásit
Tami
Já myslím,že není nutné ji krmit míň,je krásná a vypadá dobře.Jen je možné,že nebude králičí,ale prostě jen trpasličí.Vadí to tolik ? Přeci bys jí netrápila hladem.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 23:22
- Nahlásit
Ne hlady bych ji rozhodně trápit nechtěla - rve mě to srdce když pořád pobíhá a chce žrát a to jí dávám třikrát denně a čtvrtou porci třeba nastrouhanou mrkev s trochou tvarohu.
A jak tady Zet správně píše měla by dostávat jen 3x denně.
I když je to takový rozdíl jestli ji stejné množství jídla rozdělím do tří nebo čtyř porcí?
Jak jsme měli před ní tu jezevčičku /něčím namíchanou/byl to takový opravdu velký jezevčík se silným hrudníkem a ta vážila přes 12 kilo. Občas když jsem jí zvedla a nesla ze schodů tak jsem si vyhodila záda /nejsem poměrně drobná/- což bylo vždy hezké u doktora,když se ptal jak se mi to stalo a pamatuji si jeho užaslý výraz...když jste zvedala JEZEVČÍKA??...
Možná se podvědomě bojím aby z ní nevyrostl další velký pes.
Moc děkuji za informace, jsem za ně ráda.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2006 23:23
- Nahlásit
opravuji ..jsem poměrně drobná
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 07:08 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Tami
naše jezevčíková má rozhodně v příbuzenstvu nějakýho kokra, takže je taky přerostlá, navíc má dost silnou kostru, taky má kolem těch 12 kilíček, ale podle veta tlustá není. Ale abych se dostala k tomu, co chci napsat - jezevci jsou trochu popelnice, alespoń ti, co jsem měla čest poznat, takže já dávám dávku, co je psaná na granulkách a když dostane vařený nebo syrový, tak se řídím tím, co jsem vyčetla v malé psí kuchařce, že množství potravy by se mělo pohybovat kolem 30g na kilo živé váhy. Pokud mě paměť neklame, tak štěňata potřebují zhruba dvojnásobek.
Jinak kolem těch 4 - 5 měsíců byla naše Michelle dost žížaloidní, rostla asi do 7 měsíců a pak už se jí jen trochu upravila postava.
Zet to má v oku rozhodně víc, tak uvidíš, co Ti písne.
Jinak můžeš kouknout na stránky jezevčíků, většina chovných stanic tam má i rostoucí potomky, tak si to můžeš hravě porovnat.
|
Skypy
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 08:15
- Nahlásit
Zet
Máš pravdu, já sem se nedíval přesně jak to tam je napsaný. Ale myslel sem to tak jak to píšeš ty. Fena stejně chovná není (má podkus) a stejně bych na ni asi nechoval, nemám na to podmínky.
Kamarádova jezevčica s tím začíná mít velký problémy. Stačí, když je delší dobu v noře a nemůže vyhnat lišku, tak začíná tahat zadní běhy za sebou. A veterinář s tím prostě nic nenadělá. Po týdnu odpočinku je fit a třeba půl roku se to neopakuje. S tím nadbytkem souhlasím, ale taky to nesmí být žádný nedochudče.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 09:35
- Nahlásit
Tami
Já myslím, že to není tak hrozné. Trochu zhubnout by jí tedy neškodilo, ale viděla jsem už i horší případy. Spíš než nějak výrazně omezovat krmení bych vám doporučila víc pohybu. Vem jí občas na pole, ať si zaštěká na zajíčky
aren
To je klasická pověra. Velikost psa v dospělosti je dána geneticky. Pokud ho budeš mučit hlady, stejně vyroste, tak jak je mu předurčeno ... jen prostě bude vychrtlý a podvyživený Něco jiného je obvod hrudníku. Ten se u psa do jisté míry mění i v dospělosti. Osvalení psi nebo naopak psi obézní mají pochopitelně OH větší, než psi hubení.
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 11:54
- Nahlásit
Zet díky - bydlíme u Orlice, takže ji beru na louky,což prospívá i mě, protože jinak bych seděla celý den doma u počítače a pracovala. Takže jsme určitě tak 3-4 hoďky venku.
Ještě jeden dotaz jsem měla, asi se ztratil v textu - je jedno když jí stále stejnou porci rozdělím na tři, nebo čtyři díly?
Moc děkuji
|
aren
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 11:57
- Nahlásit
Zet
To je klasická pověra.
Tak to jsem ráda.
|
Zet
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 12:16
- Nahlásit
Tami
Já si myslím, že by jí krmení 3x denně mělo stačit
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2006 12:23
- Nahlásit
Zet - děkuji
|
Tami
Člen |
# Zasláno: 2 Čen 2006 16:22
- Nahlásit
Zet
Omlouvám se, teď jsem zjistila že jsem ti neodpověděla na tvůj dotaz jak se fenka jmenuje
Odetta ze Svatoborského revíru
|