| Autor |
Zpráva |
PetraN
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 08:09
- Nahlásit
Ahooj,
v červnu k nám přibude málé štěňátko Labíka (fenka)...od chovatelky jsem ale slyšela že prý je to tam nejupištěnější,nejzlobivější štěně...mám jen strach z toho aby to nebylo zrovna to jedno štěňátko které bude v dospělosti a pubertě hodně divoké a nezvládnutelné...vůbec se v tom nevyznám tak chci poradit.Děkuji..
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 08:34
- Nahlásit
PetraN
Jestli je tím nejupištěnějším a nejzlobivějším míněno štěně nejtemperamentnější, tak zhruba do roka s ním bude víc práce a chce to dost trpělivosti a důslednosti, ale pak to bude super. Temperamentní pes se rád učí, chce něco dělat a nezahálet, ze všeho je nadšený. Já vybírám vždy tuto povahu. Ovšem je jasné, že to není pro každého. Kdo chce jen příjemného rodinného společníka, nemá žádné velké výcvikové ambice a má sklony k rozmazlování, měl by zvolit klidnější štěně.
Hlavně to chce začít vychovávat od prvního dne. Sama mám doma teď vrh 9 labradorků (zítra jim bude 6 týdnů) a denně žasnu, co už jsou schopni se naučit.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 08:35
- Nahlásit
PetraN
A vy si štěně berete starší, že přijde až v červnu?
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:03
- Nahlásit
PetraN
Jestli si budete brát v červnu štěně kolem 8-9 týdnů, teď jeho povahu zaručeně nepoznáte. U staršího možná ano, ale i povaha se vyvíjí. Znám štěňata, kteří byli v tomto věku nekňubové a jsou z nich opravdu hodně aktivní psi. A naopak z hyperaktivního ztřeštěnce může být celkem klidný pes.
|
cherry
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:08
- Nahlásit
Taky tomu moc nerozumím. Pokud si ji berete v červnu tak se teď někdy se narodilo, že tak brzy usuzuje na to jaká bude. Ale štěňata všechny chtějí hodně času, musíte se jí věnovat. My měli malého loni a žádný mazel, zlobil, kousal.. na to se musíte připravit. LR se dobře učí, takže se jí hodně věnovat a učit hned od počátku.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:09
- Nahlásit
Vyvíjí, pravda, ale něco už se poznat dá. Kdo s vrhem tráví většinu času a dobře si všímá, povahy odhadne. Já jsem je u minulého vrhu odhadla celkem dobře.
Také např.pro slepecký výcvik se štěňata vybírají a testují v 6 týdnech.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:27
- Nahlásit
Ketrin
Se štěňaty jsem trávila všechen čas, ve dne i v noci. V rodině zůstala 2 štěňata. První holka průměrného temperamentu (vrh hodně temperamentních beardedek), ve 4 měsících se sní stává celkem třeštidlo. Druhá v době odběru hyperaktivní, prostě blázen do všeho. Teď je z ní celkem klidná slečna (na poměry plemene). U předešlého vrhu si naopak lidi přáli klidnější verzi, vzali si k výběru na pomoc právě cvičitele od slepeckých psů. Několikrát u nás byli, spokojeně si odvezli nej adepta. No a teď mají pravý opak. Naštěstí jsou spokojení.
U takhle malých štěňat se nedají dělat závěry.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:32
- Nahlásit
Citera
Netvrdím a netvrdila jsem, že se dají dělat 100% závěry, ale moje zkušenost je taková, že s určitou pravděpodobností se povaha odhadnout dá. Samozřejmě je důležité i to, jak s tím naloží nový majitel.
"Nezvladatelní" labradoři jsou prostě nevychovaní a je to chyba pána, nikoli povahový defekt. Taky dost rozšířené řeči o pubertě jsou podle mě přehnané. vychovala jsem zatím 3 psy (2 feny a psa), z toho dva hodně temperamentní, a musím říct že pubertu jsem nijak zvlášť neřešila.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:45
- Nahlásit
Ketrin
Takhle nějak jsem to myslela Co si z něj kdo udělá, to má. Snad každý pes se dá zvládnout, temperament nepřekáží.
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Dub 2006 09:57
- Nahlásit
PetraN
bud rada za to je to bude hyperaktivka..ja mam pravej opak a docela me to mrzi
|