| Autor |
Zpráva |
Jarda
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2005 12:58
- Nahlásit
Chtěl bych se poradit jak se připravit na příchod dvou hovawartů - pejsci - sourozenci, kteří by měli v budoucnu samostatně hlídat oplocenou zahradu. Bydlím v malém panelovém bytě. 17 let jsem měl malého knírače P+S (ZMP 1), kraj. výstava - výborný.
Předem děkuji za každou radu nebo názor či typ na zkušeného chovatele, Vaše zkušenosti se dvěma stejně starými pejsky.
Ing. J. Hrůza
|
birma
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2005 19:13
- Nahlásit
Jarda
já někde četla příběh právě o dvou sourozencích hovawarta... No pani říkala, že větší blbost nikdy neudělala....
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 09:06
- Nahlásit
Jardo, já napíši vlastní zkušenost sice s naprosto jiným plemenem, ale taky sourozenci, jenže pes a fena. Máme chov. stanici a nakryli jsme naši nejlepší chovnou fenu špičkovým německým interšampionem. Narodili se tři psi a jedna fena. Fena zůstala doma automaticky, jenoho ze psů jsme si vybrali. Výchova probíhala u obou stejně, manžel se však víc zafixoval na psa, takže se psem začal intenzivně cvičit, hodně ho upřednostňoval a fena rostla jen vedle tohoto počínání. Já jsem se to zkoušela kompenzovat a víc času trávit s fenkou. Ve výsledném efektu to dopadlo tak, že pes je šampionem x zemí, má spostu zkoušek z výkonu a je prostě absolutní jednička. Fena má daleko lepší exterier než pes, ale už na ni nebylo tolik času, takže na výstavě byla jen dvakrát nebo třikrát a se mnou má dvě zkoušky z výkonu. Obě sice v první ceně, ale tak špičkové výkony jako její bratr nepodává. Co do srovnání má absolutně stejně kvalitní vlohy, dokonce v některých případech ještě lepsší. Bohužel jen málokdo zvládne najednou vychovat a vycvičit stejně kvalitně obě štěňata. Myslím si, že ve většině případů to skončí jako u nás. Já osobně bych tě chtěla od tvého rozhodnutí alespoň trochu odradit. Pořiď si nejdřív jedno štěně a až mu dáš dobré základy a něco ho naučíš, tak teprve potom si k němu poříď další. Rozhodně z tvého psaní nevyplývá, že by si byl nějak extra zkušený kynolog. Já osobně nedoporučuji!!!!!!!
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 14:31
- Nahlásit
Nám chovatel sám nedoporučil dvě stejně stará štěnda (sourozence - jelikož nám totálně učarovali), říkal to samé jako Evička, vychovejte nejdřív jednoho a pak uvidíte, zda vezmete i druhého.
Proč vlastně chcete dva? Aby v samostatném hlídání "nebyli sami"? Nebo aby lépe hlídali? Nebo vám prostě kuličky také učarovali jako nám..?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 16:59
- Nahlásit
Jarda
Než si ty howíky přenesete domů, přečtěte si článek na www.hafbezobav.cz o výchově právě dvou sourozenců howavartů......Howíci jsou plemeno ne zrovna pro začátečníky, umí být hodně tvrdohlaví a taky to nejsou zrovna mrňouskové....
Paní, která je autorkou toho článku mluví přímo ze zkušenosti....
|
birma
Člen |
# Zasláno: 14 Bře 2005 20:58
- Nahlásit
Evik
jo to je přesně ten článek co jsem četla i já
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2005 07:58
- Nahlásit
birma
jasně a je to pravdivě a trefně napsáno, že?
Já - jako začátečník, i když mám plemeno, které je pohodové a nekonfliktní, bych si stejně nevzala dvě štěňata najednou.....Ono když mají dva psi jednoho páníčka, je to vždycky o hodně složitější....než vychovávat jen jedno štěndo....taky by se člověk asi sotva mohl plně věnovat oběma najednou....Když si někdo vezme ke staršímu psu štěně , je to opravdu úplně jiná situace, než hned dvě štěnda najednou
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Bře 2005 19:01
- Nahlásit
Ze své vlastní zkušennosti nevím, jestli je dobré nebo špatné si brát 2 štěbata ze stejného vrhu. ale z vyprávění ostatních to moc dobré není...nevím,nemůžu posoudit,ale nedoporučuju to.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2005 19:03
- Nahlásit
Evik
Mě děsí představa, že bych měla dva Altary... asi bych lítala na vodítkách za dvěma nezvládnutejma psama
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 11:36
- Nahlásit
birma
no já bych dva Akouše najednou asi taky těžko vydejchávala ...ale až nebudeme mít kníračího dědouška, určitě si k Akimu vezmu štěndo, aby mu nebylo smutno
|
Vill
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2005 14:19
- Nahlásit
Čauky chtěla jsem se zeptat jestli tady někdo má zkušenosti s výchovou rtw.zatím díky
|