Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Posunutý "práh bolesti"?
Autor Zpráva
Syska
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 13:42
- Nahlásit

A ještě něco, ať se nenudíte... Říká se, že některá plemena mají tzv. posunutý práh bolesti, např. pitbulové apod. Máte s tím někdo zkušenosti a co si o tom myslíte? Třeba naše buldočka, tak na ni naprosto neplatí vytahání za kůži za krkem, může tam viset jak chce a ani nekvine, šlápnu jí omylem na packu a ona na mě koukne, jakože co je? A ani nekvine, můžu jí na tý noze stát půl hodiny. Jediný, co na ni platí, je malou "trošku kousnout do ucha"...fakt, asi se to jeví směšně, ale jedině na uši je citlivá. Nedovedu si ovšem představit tento druh pokárání používat na ulici... Pak ještě naštěstí má respekt před novinami, takže jí je stačí ukázat a hned je klid.

Garfield
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:03
- Nahlásit

Nevím, jestli je to snížený práh bolesti, ale když mi pitbull nebo bull nebo co to bylo držel psa za krk a ukapávla mu z huby krev (patřící mému psovi), tak jsem do něj bušila hlava nehlava klackem, škrtila jsem jej, nic. Chtěla jsem do něj začít kopat, ale nemohla jsem, protože by mu ty prokousnuté rány roztrhl. Nakonec přišel (už jsem to dřív psala) nějaký pán s heverem, vzal ho přes hřbet, pes nic, tak mu hever narval do huby a vypáčil. Pes chtě nechtě povolit musel, takže ty rány utržil úplně zbytečně.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:18
- Nahlásit

Garfield
a z toho plyne ponauceni: vencis-li psa, nos u sebe hever

Mel
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:18
- Nahlásit

Syska
Jo, je to pravda, mám pitbula a můžu ti to potvrdit. Projevuje se to už od malička, když běhal po bytě a sem tam to do něčeho napálil hlavou, ani to s ním nehnulo a mazal dál.
Ten Garfieldův zážitek je smutnej, ale přesnej. Přijde mi, že pitbul prostě pustí, až když chce on. Rozhodně nějaké bušení do něj nepomáhá.
Snižený práh bolesti má ale i své výhody - nechá si ode mě ošetřit naprosto všechno i opravdu bolestivé "zákroky" ode mě v pohodě strpí.
Jinak ale myslím, že vytahání za kůži nemá psa bolet, je to spíše výchovný úkon, ne bolestivý.

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:36
- Nahlásit

a není to jenom sníženým prahem bolestivosti, ale též o povaze psa.....např. Lekavější pes či pes se sklony k hysterii zaječí i při letmém šlápnutí na nohu - ne proto, že ho to bolí, ale protože to nečekal a lekl se....
Ale celkově psi mají práh bolestivosti níže než lidé a k tomu ještě ta plemena typu "bull" (a i některá další) níže než ostatní plemena psů.
Jinak Mel to s tím ošetřováním....myslím, že to je více o tom, jak je pes naučený...samo, že ten snížený práh bolestivosti pomůže, že pes bude případné zákroky méně vnímat, ale i pes "cíťa", který je správně naučený si to nechat líbit to zvládne v pohodě.
Třeba můj Akouš, je tak trošku hysterka a začne "kvílet" už jen když vidí na mém prstě vatičku do uší a nakonec si nechá v pohodě vyčistit uši, protože ví že to nic není, ale vždycky musí ztropit tu scénu

Niko
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:37
- Nahlásit

Mno, ale o Pitbulech je známo, že mají v čelisti takovou sílu, že se jim v tom okamžiku skousnutí zaklíní a nepustí prý ač by chtěli!!! Sekne se jim tam nějaký nerv, který prostě drží skus. Slyšela jsem to mnohokrát, ale třeba to pravda není...

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:40
- Nahlásit

my ted měli potíže s pacinou a kdyby mu jí vete snad vykloubila ani nemuknul,tak že se velice špatně hledala příčina,proč že vlastně kulhá. vytahání za krk bylo směšný..to jsem se akorát já "nadřela" a výsledek nula....víc zabralo kousnutí pod krk a moje vrčení) přišlápnutá pacina atd.......spíš na mě koukne jako fakt nemůžeš stát jinde? no když ne,mě to neva. když stoupne na nohu on mě, mě to tedy va)
žanda

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:41
- Nahlásit

eviku- a jak píšeš vatička-to se mé hrdinské plemeno snaží schovat pod stůl)) žanda

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:42
- Nahlásit

a do třetice-NIKO

nevím opravdu jak to je,ale když se zakousne do rukávu figuranta a dostane povel pust...tak pustí.......)
žanda

Niko
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:44
- Nahlásit

Anonymní
To jo, ale když je úplně v amoku...třeba je to kec o tzv. "bojových plemenech".

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:46
- Nahlásit

niko,podle mě to se zákusem jako takovým nemá moc co společného-tedy to je můj osobní výklad. myslím si, že v tu chvíli v něm vítězí touha vyhrát a to za každou cenu......pak je opravdu v amoku a nevidí a neslyší....ale říkám můj výklad.žanda

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:48
- Nahlásit

lidově řečeno "pes má rudo před očima" a zkrátka nevnímá.....

zuzka
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:50
- Nahlásit

Evik
já taky myslím, že je to i povahou, naše pesina se spíš leká, než že by ji něco bolelo
myslím, že tím šlechtěním (na laboratorního psa) mají strakáči skutečně větší odolnost vůči bolesti
u veterináře je Bela v klidu, dokud nevidí, co jí budou dělat - stříhání drápků je větší komedie než veškeré očkování ...

já moc porovnání nemám, ale kámoška má dva psy a strakáč je prý u veterináře mnohem víc v pohodě

www.kocovi.com/bela

Mel
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:50
- Nahlásit

Evik
Jasně, že se dá snad jakýkoliv pes naučit, aby držel při ošetřování, ale právě u pitů a jim podobným je to podle mě jednodušší, protože je to fakt bolí míň.

A jak píše Žanda, nějaké šlápnutí na packu nebo na ocas vůbec neřešíme, on o tom ani snad neví

žanda
nevim, jestli už se ti porval s nějakým psem, ale tam nějaký povel pusť nefunguje - teda aspoň u mýho psa. A taky mu jinak nedělá problém. Ale neřekla bych, že by to bylo tou "křečí", prostě se mu zatemní mozek.

Gina
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:51
- Nahlásit

Anonymní

- promiň, ale nějak jsem nepostřehla, jaké máš plemeno. Můžu poprosit o tohle info?
Jinak my máme bulíka, a můžu potvrdit, že tenhle "bojovej pes" si vybojoval místo v rodině, to je tak vše. Ale protože je v bytě s pudlem, tak máme krapet problém, ale snažíme se...

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:51
- Nahlásit

proto to raději ani nezkoušet(

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:56
- Nahlásit

pro mel a ginu- mám staforda, byl mi serván jako štěně,ale sám žádného pesa v hubě naštěstí nikdy neměl-klepy,klepy,klep. Tehdy mi ho serval pitbul,co měl problém se vším co se hlo,nebyl bohužel vůbec socializován....a pár chlapů mělo co dělat,aby mé štěndo pitýskovi z huby vytáhlo a oba psy udrželi ležet a nehýbat se-hrozilo velké potrhání.naštěstí se povedlo,pes má jen malou jizvu na čumáku,která není ani skoro vidět.A naštěstí tam byly silné ruce, sama s majitelem bych ho asi ležet neudržela,to se přiznávám, jelikož pit vážil "skoro" jako já....(
gino- my měli do nedávna morče a králíka máme pořád- tam problém není žádnej,jinak je to pes postelový-bojující o polštář) žanda

Gina
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 15:03
- Nahlásit

žanda
no ten náš je v pubertě, tak má snahu vrkat na psy, ale po párkrát zakázání se zdá, že to bude dobré. Jen ten pudl... pudl totiž nezná míru, je starší, je to pes a k němu přišel další pes ve stáří 4 měsíce. No jakž takž to šlo, ale před měsícem jsem pudla tahala buldovi z huby, teda tahala, zařvala jsem a on pustil, žádná krev, žádná zlomenina, jen pocuchanej, tak máme teď o starost víc, ale s pudlem.
Bulík dřív honil spepice a kočičky, a nic nepomohlo, teď stačí zařvat a nechá je být, takže až snad přeleze puberta, bude OK i na tuhle drobotinu.

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 15:19
- Nahlásit

gino jo ted si asi budou dokazovat,kdo je šéfem, a to pudl asi moc šancí nemá.....to chce oči i vzadu......
nezávidím.žanda

Gina
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 15:54
- Nahlásit

To máš Žando pravcu, pudl má 4 kg, bulda 27 kg, takže režim jako hrom pro oba..

Eimy
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 17:12
- Nahlásit

Gina
Jee, tak tebe bych tayd nečekala, zdravý slušná holčička s Veerkou

(omlouvám se za narušení tématu)

Gina
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 17:21
- Nahlásit

Eimy
Já tu občas jsem, ale dosud jako anonymní, Zdravím Veverku

Gina
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 17:22
- Nahlásit

Eimy
A samo i slušnou holčičku

haha
# Zasláno: 20 Pro 2005 23:38
- Nahlásit

jsou opravdu plemena která bolest snáší trochu jinak než ostatní ,mezi ně patří také bígl,proto se taky používá jako pes laboratorní ,nemůžu říct že by bolest necítil nebo nevnímal ale při něčem co mu působilo bolest se chová jinak než ostatní psi ,např. při zákroku na veterině kde jiné plemeno kňučí bolestí pes pouze vrčel ,pes jiného plemene se potom bojí do ordinace jít ,ale on se nebál a klidně tam vešel znovu,povedlo se mi mu nešťastnou náhodou přibouchnout ocas do dveří auta ale nekřičel jenom vzteky kousal do vlastního ocasu,zvláštní bylo že se po takovém zážitku vůbec nebál naopak ho bolest pobízela k ještě větší agresivitě ,myslím že u pitbulů je to podobné.každopádně i takový pes bolest cítí stejně jako ostatní jen jeho reakce je jiná,stačí mi i srovnání různých plemen např. při poranění tlapy ,zatímco třeba ovčoun na mě vyčítavě kouká kňučí a nechce se pohybovat ,bígl se stejným poraněním zvládal na dovolené několikakïlometrový pochod na třech tlapách aniž by dal cokoliv najevo,hodně špatně se u něj určovalo kdy je nemocný ,projevilo se to až když už to bylo tak špatné že to nešlo skrývat ,na jiném plemeni se to pozná podstatně dřív,ovšem to co tvrdí v laboratořích že pes při pokusu bolest nevnímá je nesmysl vnímá jí jako kdokoliv jiný jenom ji trochu lépe snáší.

zuzka
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 10:52
- Nahlásit

haha
jojo naše "laboratorní" Bela se veterináře vůbec nebojí a hrne se do ordinace jako velká voda a to má za sebou dost nepříjemná vyšetření

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání