Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / výběr plemene aneb boj přituhuje
Autor Zpráva
Terri
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 18:43 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Milí psí přátelé,
jistě si pamatujete můj tuhý boj o budoucího psího kamaráda, tak vzhledem k tomu, že na Brněnské výstavě tento víkend už definitivně padne to "ano", tak dovolte, abych vás informovala o vývoji.
1. až 3. místo: Velký černý knírač, Krátkosrstá kolie, Bernský salašnický pes
Další adepti (vzhledem k manželovi s malou šancí uspět): Bílý švýcarský ovčák, Flat coated retrívr,
Adepti v záloze (jen mojí, manželově také moc ne): Maďarský ohař, Český strakatý pes.
Divoká karta: Appenzelský salašnický pes.

Požadavky stále stejné: střeďas co do temperamentu, náročnosti co do pohybu (tj. teriéra už ne), vztah k dětem, nerada bych přílišné boje o dominanci, střeďas i co do sportu (asi jako já ), tj. procházky až túry, kolo, běžky pěšky, voda, agility v dohledu, cvičák na základní zkoušky s radostí ale bez zkušeností. Tož aby mě též nenechal sežrat od jakéhokoliv úlisného úchyla za buřtík

Přivítám jakékoliv polínko do ohně od vás!! (Je to finiš a poslední šance zvrátit náš vkus )
Díky všem.

PS: u kníra bych se odvážila míti fenku, u jiných ne

RoSa
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 19:55
- Nahlásit

Ahoj Terri,
jak jsi zmínila tu KK, tak jsem si vzpomněla, že na ifauně minulý týden jedna KK-chovatelka jednoho posledního pejska avizovala. Zůstal snad proto, že byl pro slepecký výcvik moc temperamentní, tak to by mohlo být něco pro tebe! Je moc krásný!!!
Tady jsou stránky: http://nirreterrit.wz.cz/stenatka.htm
Já jsem už jednoho KK-kluka naživo potkala na procházce na Petříně a musím říct, že mi dost učaroval - je to moc krásné plemeno!
Tak se tam jukni! A dej po víkendu vědět, co to bude

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 19:59
- Nahlásit

Terri
No ja bych ti pro zacatek poradil NO, ale me neber zas aztak moc vazne

šíša
# Zasláno: 7 Úno 2005 19:59
- Nahlásit

Teď jsem se koukal ta krátkosrstá kolie je fakt nádherná. Kdybych neměl ty svoje huňáče asi bych ji bral. Z těch tří vyjmenovaných plemen by určitě byla první.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:05
- Nahlásit

Terri
koukni na toho KK pejska z Nirreteritu,jsou pracovně vedený...

Nikita
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2005 20:47
- Nahlásit

Terri
střeďas co do temperamentu, náročnosti co do pohybu (tj. teriéra už ne), vztah k dětem, nerada bych přílišné boje o dominanci, střeďas i co do sportu
Podle tohohle a kandidátů tu KK. VK není střeďas, berňák je obří plemeno. Chceš psa, u VK sklony k dominanci hrozí.
Takže bych to viděla:
1) KK
2) VK (z výstavní linie, pracáka NE)
3) berňák

Ohaře NEBRAT, to jsi spadla z jahody naznak, ne? ČSP by se mi taky líbil (bacha na epilepsii), o apenzelech mnoho nevím.
Co se týče šance na nějaké "ubránění" Tě, tak tam jedině ten VK by k tomu měl papírově předpoklady. Ale ono je to spíš o hubu mít psa, co je Tě schopný bránit.....

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 09:39
- Nahlásit

Já bych se z tebou vybraných plemen rozhodně rozhodla pro kolii. Splňuje všechny tvé požadavky a je nenáročná na údržbu srsti. A ty štěňata jsou prostě úžasná. Hned bych si vybrala.

Zuzka
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:21
- Nahlásit

Ahojky, Terri našla jsem si tě tady, tak ti odpovim na to z ifauny. Tam je úroveň některých diskutujících dost

Mám doma teriéra a ten je naprostý přítula ke všem (tedy i k cizím), také i cizí lidi (pokud jsou trochu milí) poslechne. Je KK také taková..? Díky Terri

Hodně záleží i na jedinci a výchově, ale KK bývá taky přítula. Jsou prostě přátelský. Na druhou stranu se nebojim, že by Beeba přivítala člověka, jehož úmysly se jí nebudou zdát Zahradu si taky uměj ohlídat. Beeba cizí neposlouchá, pokud nemaj v ruce hračku nebo pamlsek. Jinak ví, že to ty lidi stejně jenom zkoušej, tak se maj prej realizovat jinde

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:38
- Nahlásit

Zuzka
jenomže ty je vedeš pracovně,a děláš sport,kde se po nich docela chce spolupráce s další osobou...to samý já s malinama a pinzetama,i TART dělám ve sportu,kde pes jen odpovídá konkrétní osobě na výzvu a k jiným je stále milý a spolupracovací...
Nějak nechápu lidi s požadavky na hlídače a osobního strážce v jednom,teda ne že bych je nechápala,ale spíš si nejsem jístá,jestli to oni mají v hlavě srovnaný a opravdu vědí,co chtějí,proč to chtějí,JAK to chtějí a JAKOU DAŇ za to budou platit ve formě nejrůznějších omezení toho psa a dalších lidí...
Ono to není sranda,mít opravdu ostrého psa....kdo si uvědomuje,jak se to cvičí,jak se s tím pracuje a jak se s tím žije?
Ad vztah psa k cizím,kteří po něm chtějí,aby je poslechl-CO má udělat,aby to bylo podle majitele dobře?Když se po něm chce,aby neposlechl....má utéct? má si nevšímat a dělat si svý? má se ostře ohradit? CO má dělat,když to ti lidi budou zkoušet dál? KDO to ví,co po psu nejen bude požadovat,ale k čemi ho tedy od mala povede? KDO to umí udělat nejen dobře,ale dál i dobře používat????

Dám příklad: Můj bejvalej chtěl,aby dobrman Arkoun,čistý ipák,navolno hlídal jeho firemní objekt,kde jsme bydleli...dobře,vysvětlila jsem mu velmi přesně a detailně,co to obnáší.Řekl,že to tak chce i s těmi omezeními,co to nese,prostě definitivně ANO.
I domluvil se figurant na praxi a za tři měsíce byl Arkoun předělanej do TARTu plus neustále monitoroval celej objekt a šel tvrdě po každým,kdo tam cvičně vlez...chlap se na to díval a byl nadšenej.
ALE POTOM se najednou rozhod,že nemá čas a že musí dát klíče několika cizejm,co pro něj budou dělat a že tam budou volně chodit.A že tam i ubytuje Ukrajince.takže všechno pryč,a pes na 24 hodin denně do kotce,odkud ven jen v mé přítomnosti a ven z objektu,protože najednou už ostraha byla úplně zbytečná a nebezpečná....

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:42
- Nahlásit

Ahoj všichni,
díky díky!
Ten volný pejsek je na mně moc brzo, můžu nejdřív na prázdniny, protože teď jsme v bytě a pak bychom se měli nastěhovat do domečku..

Nikita
VK není střeďas
Já chtěla střeďase jen co do temperamentu, pohybu..
No je fakt, že mě ale jedna diskutérka upozornila, že zatímco já bych se snesla s jakýmkoliv z těchto plemen, tak manžel je čistě frfňavý a tak by JEHO výběr mohl znamenat větší výhody pro psa..
Jinak taky to vidím jako boj KK s VK (Manžel zase poznamenal, že KK má příliš dlouhý čumák - já se z něho asi zblázním , snad až je uvidí naživo..)
Jinak - určitě výstavního - největšího mazla, šlo by to?
Ochrana - vím jak to myslíš, souhlasím, ale přeci jen knír budí určitý respekt a pochybuju, že by to někdo risknul. U KK si nejsem jistá, ale zas na druhé straně to už by byl osud..
No jo ohař - to ta zrzavá barva a krásné oči ale jasně že ne

Tchor
NO jsem měla když jsem byla Akélovo dítě - parádní pes!! Manžel však zas má špatné zkušenosti a NO mu připadají příliš zlí a fádní

Zuzka
Díky že jsi tady .
Jsou prostě přátelský. Na druhou stranu se nebojim
Ano, chtěla bych přátelského psa, ale trochu rezervovaného - tj. aby mě prostě nenechal napospas za každé pohlazení. Náš je strašně na lidi.
A co vztah k dětem?

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 10:53
- Nahlásit

SALI
Ono to není sranda,mít opravdu ostrého psa....kdo si uvědomuje,jak se to cvičí,jak se s tím pracuje a jak se s tím žije?
Ad vztah psa k cizím,kteří po něm chtějí,aby je poslechl-CO má udělat,aby to bylo podle majitele dobře?Když se po něm chce,aby neposlechl....má utéct? má si nevšímat a dělat si svý? má se ostře ohradit? CO má

Ne ne, myslela jsem, aby se prostě nemuchlal s každým!! Taková trošku nedůvěra a ne jim skočit kolem krku a tvářit se super radostně že ho chce někdo hladit.
Je fakt, že jsme ho vedli aby byl hodný, nic nedělal a tak, ale tohle se mi zdá prostě moc
A co ochrany sebe - stačilo by mi, že když se na mně někdo oboří, tak se ten pes na něj nedívá jako "já tě usmířím, takhle si to neber", případně kdyby vytušil že je to ichtyl, tak na něj třeba zavrčí.

S naší filou jsem zažila opačný extrém - prostě se mu ten člověk co šel proti mně nelíbil a tak mu skočil po krku. Vrčení a skok zároveň, bez výstrahy.
Tenkrát nevím, kde jsem vzala tu nadlidskou sílu ho strhnout (měl o 30 kg víc než já )

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 11:12
- Nahlásit

Terri
Ad linie kníračů - moc hezky to popsala Jana Malinská, přesný link je tady:
http://mujweb.cz/www/velkyknirac.aprocne/jaknavycvik.htm
Dovolím si citovat:
Ten, kdo se rozhodne pořídit si velkého knírače, by si měl uvědomit jednu věc...knírači jsou v podstatě "dvojího druhu"...knírači z výrazně pracovních linií...a knírači z výstavních linií...

Pokud tedy vaše dušička zatoužila po úžasném životě s černým vousatcem, předem si stanovte kritéria....: 1. hledám příjemného životního společníka....vhodného do bytečku a na procházky, chci s ním jet i na výstavu...mám děti, se kterými si bude pes hrát....jsem ochoten chodit na cvičiště, kde absolvuji základní výcvik....no ale vlastně nevím..možná ho ani cvičit nebudu, stačí, když bude poslouchat běžně......pak pátrejte po chovatelích s výstavně vedenými knírači bez a nebo se základními zkouškami z výkonu!!! S takovým štěnětem budete spokojeni, bude vám dobrým životním druhem, když vám bude smutno, položí vám vousatý šňupák do klína, když bude veselo, radostně si s vámi pohopsá...

2. hledám sportovně založeného psa, toužím po výcviku, mým snem je skládání zkoušek, závodění, pes musí být výborný obranář....pak pečlivě hledejte chovatele s knírači z pracovních linií...pak je zde totiž předpoklad, že nebudete zklamáni, až váš vousáč nebude mít vždy nezdolnou chuť ke stopám a nebo se zalekne figuranta hrozícího mu holí.....

Nic není jen černé nebo bílé, obě linie se vzájemně mohou prolínat, netvrdím ,že "výstavák" nikdy nepojede na Mistrovství světa a "pracák" nezíská výstavní titul.....ale.... znám mnoho a mnoho zklamaných lidí, kteří to na začátku vybírání netuší....

Nezatracuji výstavní knírače!!! Protože psi z těchto linií dělají dobré společníky mnoha lidem..a také chápu, že každý milovník kníračů nemusí toužit po plahočení se po rozbahněném poli a po nedělích trávených na cvičáku......jen prostě upozorňuji na to, co nový zájemce o psa vůbec netuší.....

Ad vztah k dětem - co se týče VK, tak tam OK

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:07
- Nahlásit

Nikita
Pěkně napsáno - pak je to u mně jasný - doufám, že také nezatracuješ výstavní knírače

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:09
- Nahlásit

Terri
ale to fily celkem běžně dokážou...to dokáže i pinze´ták,i malińák...stačí když převezme ochranu členů smečky a teritoria do svých pracek a je to tvor od rány,co nejdřív jedná a pak přemýšlí...
Oni varujou,dost dlouho napřed,klidně i vteřinu...času bys měla dost,kdyby mu viděla na xichta a reagovala na napnutí svalů...co to je vteřina při tréninku obran....tam je to všechno o rychlosti a včasných reakcích...

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:11
- Nahlásit

Terri
VK je plemeno pracovní. V dnešní době multichovatelů, velkých show aj. je ale vznik dvou linií (výstavní a pracovní) pravděpodobně tou lepší cestou. Některá původně pracovní plemena takové "štěstí" neměla a pracovní větve v podstatě zanikly.....
Já kdybych chtěla společenského psa, hledala bych mezi společenskými plemeny. Loveckého psa mezi loveckými atd. Výmaráka bych si opravdu nepořídila do paneláku s výhledem procházek v parku a dost.

Bohužel ne všichni takto smýšlejí. Knírač bez srdíčka je jen vizuální kopií knírače. No jo no.....

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:11
- Nahlásit

Sali
Bylo to v noci , podruhé už jsem si dala pozor - viděla jsem se ho "štelovat" a byla ve střehu. Jenže tenkrát poprvé jsem tuhletu reakci nečekala - to udělal poprvé

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:12
- Nahlásit

Terri
Máš katalog z té brněnské výstavy?

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:15
- Nahlásit

Terri
vždycky je jednou poprvé...nějak se to člověk naučit musí.Když se to člověk nenaučí aspoň teoreticky předem,než vyrazí s filou do noci bez koše...
Máš odvahu.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:16
- Nahlásit

Nikita
Vím, že přesvědčit Tvé pracovní Já by bylo nemožné - ani to nechci (krom toho, tohle píšou všichni majitelé pracovních psů ).
Společenských plemen, které se mi líbí zas tolik není..
Už jednou jsme zde na tohle téma diskutovali - alias dvě linie a jak to bude dál. Protože celkově se mi prostě líbí povaha VK - Ty máš ale pocit, že tento standard naplňují pouze pracovní VK?
Podle mě je důležité o svých představách vědět a pak si dle toho pořídit psa, aby nebyly nešťastné obě strany.

Ještě jsem přemýšlela o Hovawartovi..

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:19
- Nahlásit

Nikita
Nemám, jen vytisknuté zastoupení v kruzích, katalog si koupím na místě.

Sali
My neměli bohužel ani žádnou teoretickou průpravu - prostě jsme zachránili štěně před utracením a to zrovna takové..
Škoda, nadělali jsme hodně chyb. I proto jsem se snažila si teď hledat info hodně předem.
Jo add košík: otec nechtěl...ani připustit, že by se jednalo o hazard.
Proto jsme s mamkou podruhé chtěli úplně jiného psa, menšího, s jinou povahou. Otci se líbí bull...

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:19
- Nahlásit

Terri
nějak si tě nedokážu představit s pracovním ostřejším maliňákem na vodítku...nezapomenu na jednoho armádního krasavce,co se na soutěži bleskurychle při nástupu zasek do hlavy druhýho,co na něj zavrkal,když se s diplomem vraceli zpět do řady,a chudák voják profík z Grabštejna ho samozřejmě strhnout nestih,ani nemoh,oni oba natáhli krky...já neuměla nic lepšího,než se k nim připlížit zezadu a jak vojáček rval psa za obojek a hejkal půůůůst,tak hmátnout tonu malinvi do slabin a pěkně zabrat....a dokonce jsem stihla odskočit,už mám praxui a čekala jsem co bude velmi přesně,takže místo toho překous do svýho psovoda.....

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:24
- Nahlásit

Sali
nějak si tě nedokážu představit s pracovním ostřejším maliňákem na vodítku
Určitě ne - já sebe taky ne - mi tato představa moc nesedí. Já s normálním, sportovním kámošem. Vaši práci obdivuju,ale věnovala bych se nějaké sportovní klasice. Asi proto, že nejsem sama ten ostrý typ člověka.
Ale jinak - filouš byl moc hodný, jemný a citlivý! Ovšem tvrdý v tom smyslu, jak jste na nějakém tématu už diskutovali
.
Tenkrát mě to rozhodilo (ale toho chlapa asi víc) a byla jsem ráda za své obvykle dobré reakce v krizových situacích.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:37
- Nahlásit

Terri
hjá taky nejsem nějak extrémně ostrá,ani svý čuby k ostrosti nenavádím,ale ona tam nějak vyleze sama,taková ta zdravá ostrost ve smyslu rychlých reakcí na okolí plus nárokování si svého majetku a svého území....a malinuška Bobulka je tímhle opravdu nebezpečná,tím že se nebojí a spolu s výrokem nešahej mi na moje i sekne tlamou....

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:41
- Nahlásit

Sali
Obdivuju Tvoje (i Tchorovo) nadšení, vaše práce prostě musí být úžasná!
O to víc vidím, že tohle není moje parketa - prostě bych to takhle nezvládla, a i bych chtěla jít jinou cestu. Jenže s Tchorem a Nikitou píšete, že bych si měla spíš pořídit společenské plemeno.. ale které? To mi zase nějak ke mně nesedí.
S našim lovečákem vycházíme skvěle - výchova probíhala v pořádku a bez závažných chyb a to přesto, že se píše jaký je to tvrdohlavec, jak musíte být důslední (to vždycky, ne?) a že to rozhodně není pes pro začátečníka.
Jediné, co bych fakt nechtěla a co tento nedělal (na mně) nikdy je ten boj o dominanci...

No a pak v tom neměj chaos

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:46
- Nahlásit

Terri
krom toho, tohle píšou všichni majitelé pracovních psů
Tak na tom třeba i něco bude, ne?

Protože celkově se mi prostě líbí povaha VK - Ty máš ale pocit, že tento standard naplňují pouze pracovní VK?

No když si ve standardu přečtu, že: "Díky svým vrozeným obranným schopnostem se nejlépe hodí jako doprovodný, sportovní, pracovní a služební pes."
- Tak to nějak opravdu nesplňují jedninci, co nejsou schopní těch dvou zákusů na bonitaci s plnou podporou psovoda za zadkem......

Ale to už jsme všechno probírali mnohokrát. Faktem je, že výstavní linie prostě jsou, tedy není problém takové zvíře sehnat. Ale "srdíčkový" knírač to pro mne prostě není.
Ono nejde jenom o obrany, ale i o celkový pracovní tah...

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:47
- Nahlásit

Terri
že bych si měla spíš pořídit společenské plemeno
Klidně si toho VK pořiď, já jen psala, ať se rozhlédneš po chovu a vybíráš z výstavních linií.

Dále jsem odpovídala na Tvůj dotaz, co si o tom soukromně myslím JÁ.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:55
- Nahlásit

Nikita
hele nějaký štěňata VK se slušným předpokladem rozumnýho projevu a vzhhledu má teď Radinie,že?Někdo si tam bere štěně na takový to život a drobně cvičení....

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 12:57
- Nahlásit

Terri
společenskou versi čehokoliv z těch tří prvních uvedených.Lini proštěchtěnou na gauč a do rodiny,ne do kotce a do pracovního tahu,to by ses z toho zbláznila.A pes asi taky.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:03
- Nahlásit

Nikita
Sali

Jasný, že bych se nehnala do ambicí a falešných idejí šťastného pracovního psa u mně.
Tvůj dotaz, co si o tom soukromně myslím JÁ
Njo njo . Abych ale nebyla za dalšího barbara, který przní standard

Radinii znám, posledně jsem tam posílala nafoceného VK z Brna (paní byla sama a nestíhala fotit )

Lini proštěchtěnou na gauč a do rodiny
Jistě, ale neukamenujete mě za to, že ne

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:03
- Nahlásit

Sali
Myslíš po Ontario z Tartaku x Frejsi Bitt Box?
Jde o to, čemu říkáš "rozumný projev", pes má jedničku, zkoušky v PP aby hledal lupou... Exteriérově by to mohlo být velmi povedené, to jo.
Psali jsme si o tom zrovna nedávno s LOCCO. Neví,k am jsem dala vzorce z populační genetiky na výpočet příbuznosti genů, ale to opakování hned několka zvířat v rodokmenu štěňat mě osobně děsí. No chovatelé s tím umí, ale já bych se tohohle neodvážila, nějak se mi do paměti zapsala kniha "chov psů v roce 2000".

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:35
- Nahlásit

Nikita
opakování hned několka zvířat v rodokmenu
Kdo to dělá?

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:41
- Nahlásit

Terri
No to je právě ten aktuální vrh Radinie.
Ale dělá to spousta chovatelů.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:43
- Nahlásit

Tak to je smutný, to už nemá se zodpovědností za psy a ke psům nic společného.

Po víkendu dám vědět

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 13:51
- Nahlásit

Terri
Ono to je těžký. Příbuzenská plemenitba má plusy i mínusy. Pak jsou další věci - a to používání plemeníků v chovu. Dneska se velmi často stává to, že spousta chovatelů kryje jedním nebo několika málo veleúspěšnými psy. V dalších generacích je pak potíž ta, že není pomalu na čem chovat, aby to bylo nepříbuzné.....

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:00
- Nahlásit

Přesně jak to napsala Nikita. Příbuzenská plemenitba je velice ošemetná a nelze zaručit, že výsledek bude pozitivní. S genetikou si chovatelé pohrávají a je to dosti nebezpečná hra, která se může zvrhnout v naprostou degradaci některé linie nebo plemene. Každý z rádobychovatelů si totiž myslí, že vynikající pes, úspěšný, musí být i vynikající plemeník. Chyba lávky. Někdy naprosto průměrný pes dá špičkové potomstvo. Je nutné sledovat zpět vždy několik generací. My naštěstí v našem chovu foxlíků máme štěstí, že se každý rok importují nebo zapůjčují ze zahraničí kvalitní psi a oživuje se krev. Proto např. úroveň našich foxlů velmi vzrostla a můžeme směle konkurovat velkým zahraničním kennelům.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:03
- Nahlásit

Nám u našeho málopočetňáka také chovatel říkal, že díky za každého chovného jedince, který nebude příbuzný.
Jde to koneckonců vidět i v těch knihách, kde půlka vystavovaných psů je z jedné linie.. (či jak se tomu říká přesně nevím, prostě mají stejný jména resp. přijímení ).
A ještě navíc, pokud jsou pracovní a výstavní...

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:35
- Nahlásit

Jo jo. Nevím, proč nejde udělat to (když už jsou chovatelské kluby), aby byly v chovu plemen uplatňovány alespoň základní principy populační genetiky.
Je to utopie, já vím.....

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:39
- Nahlásit

uplatňovány alespoň základní principy
no..proč to nejde?
Vím že asi patřím mezi ty naivnější, ale vždyť poradci chovu atd. jsou ti, co by to měli hlídat ne? (Poradcem chovu VK je Radinie?)

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:52
- Nahlásit

CHa, cha. Myslím si, že být poradcem chovu je hlavně prestižní záležitost a málokterý chovatel by si do toho nechal kecat, čím bude krýt, když už se jednou rozhodl. I když zase na druhou stranu, když jsem měla chovnou fenku malého oranžového špice, tak jsem musela poradkyni chovu požádat o krycí list. Tam mi uvedla 4 psy, které sama vybrala, kterými můžu nakrýt. Rozhodnout pro jednoho z nich jsem se už mohla sama. Myslím si, že tento postup nebyl zcela od věci a rozhodně se příbuznost sledovala velmi dobře. Nevím, jestli to u špiců takhle ještě funguje, bylo to už alespoň před 8 lety, možná i víc.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 14:55
- Nahlásit

Tam mi uvedla 4 psy, které sama vybrala, kterými
šiššmarjá a takhle to nefunguje obvykle???
Njo, taky jsem si myslela, že oční lékaři spolupracují s Tyfloservisy..

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:09
- Nahlásit

U všech klubů to tak nefunguje, takže to taková samozřejmost není. Všude není chov řízený, u foxlů je volný, tj. majitel chovné feny je oprávněn sám si vybrat se seznamu chovných psů podle svého uvážení. Po nakrytí posílá potvrzení o krytí poradci chovu a je to. Žádné další podmínky.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:15
- Nahlásit

nakrytí posílá potvrzení o krytí poradci
souhlasím,ale v okamžiku, kdy najde poradce nějaké příbuzenské tentonc tak už by měl alarmovat, ne?

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:24
- Nahlásit

Terri,vůbec ne. To je právě ten volný chov. Jsou stanovena určitá všeobecná pravidla, ale o příbuznosti ani slovo. My máme jednu velkou výhodu. Je tady pár linií, které se spolu většinou vůbec nekříží, běží vedle sebe.Navíc máme tyhle importy a půjčené psy, absolutně nepříbuzné na naše feny. Řekla bych, že v našem klubu se docela snažíme blízkou příbuzenskou plemenitbu eliminovat. I v naší stanici však určité minimální procento příbuzenské je, protože pokud chceme zachovat určitou lini, tak je třeba se občas vracet a připařovat vzdálené příbuzné. Ale většinou je to už hodně vzdálené, většinou přes dvě generace.

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:29
- Nahlásit

Terri
no..proč to nejde?
Protože zakaž někomu nakrýt tím skvělým multišampionem, co se pak budou inzeráty pyšnit tituly a štěňata se dobře prodají.....

Poradcem chovu VK je Radinie?
Ano.

v okamžiku, kdy najde poradce nějaké příbuzenské tentonc tak už by měl alarmovat, ne?
U VK si můžeš psa vybrat nebo nechat doporučit, na krycí list lze napsat až tři psy. Pokud si vyberu něco rozumného, není problém. Volnost být musí, to zase jo. POoradce by neměl podle mého povolit spojení, které není v pořádku, například z hlediska příbuznosti.

Ale co chceš, když u některých plemen se sice dělají zdravotní prověrky do chovu (DKK), ale uchovní i stupeň 3...

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:30
- Nahlásit

Evicka
Jakou příbuznost považuješ Ty osobně za ještě rozumnou? Je to hodně obecná otázka, já vím.
Já myslím, že 3-3 už je dost.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:35
- Nahlásit

Bohužel si asi spoustu lidí nemyslí, že chov je věda. POoradce by neměl podle mého povolit spojení, které není v pořádku, například z hlediska příbuznosti.
Přesně to jsem myslela.

ale uchovní i stupeň 3...
Ale jak je to možné? Proč to projde? Zase kvůli titulům??? To je smutné, no a pak se můžem bavit o bojových psech a pravidlech s nimi, když neplatí ani tyto základy.

našem klubu se docela snažíme blízkou příbuzenskou plemenitbu eliminovat
To je dle mého názoru ten správný přístup..

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:41
- Nahlásit

Terri
Ale jak je to možné? Proč to projde?
Protože si to členská schůze odhlasuje.....
Stejně jako to, že do chovu se zruší zkoušky,změkčí bonitace až z ní zbyde jen fraška atd. atd.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:45
- Nahlásit

Nikita
Ptát se proč v té členské schůzi sedí takoví lidi je asi úplně bezpředmětné. Ale přesto, kdo je volí, jmenuje či jak to probíhá..?

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 15:50
- Nahlásit

Terri
proč v té členské schůzi sedí takoví lidi
Členskou schůzi tvoří všichni členové toho kterého klubu, kteří se na ni dostaví. Bez omezení. Každý může říct svůj názor a hlasovat.
Spousta "obyčejných smrtelníků" na ně ovšem ani nejde, neb je "to nezajímá" apod.

Ale zas je pravdou, že chovatel by měl mít alespoň základní znalosti, tedy nechovat na trojkových (DKK) zvířatech, ctít standard co do povahy a exteriéru.
A o tom všem značnou měrou rozhoduje trh. Je-li poptávka po "gaučácích" u pracovního plemene, budou jistě chovatelé, kteří budou tuto poptávku chtít uspokojit a ještě z toho něco mít. Poptávající stranu nezajímají zkoušky z výkonu, tak proč je skládat? Máš to těmto chovatelům za zlé, že produkují to, co Ty chceš, ač na úkor některých bodů standardu?

Nepřipadá Ti to jako začarovaný kruh?????

Maya
# Zasláno: 8 Úno 2005 16:18
- Nahlásit

Nevím, jestli to u špiců takhle ještě funguje, bylo to už alespoň před 8 lety, možná i víc

Nefunguje, teď je to takhle:
Chovatel si navrhuje krycí psy sám nebo o navržení požádá poradce chovu. Poradce chovu smí zamítnout návrh chovatele jen za předpokladu, že takovéto spojení ohrožuje základní chovatelský cíl Klubu.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 17:38
- Nahlásit

u dobrmanů je snad jediné omezení,že incestní vrh se musí celý předvézt v osmi nebo kolika měsících ke kontrole...jinak liniovka i bližší přibuzenská plemenitba ve světě frčí.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 18:32
- Nahlásit

Je-li poptávka po "gaučácích" u pracovního
Jasný, ale i tak asi těžko bych chtěla štěndo s DKK a nebo bratra bratrů, to jsou podle mě základy. No, extrouš z toho vyjde taky, horší je to se standardem - ovšem třeba u kníra se píše doprovodný a sportovní pes (mimo jiné) - tj. pokud se soustředím na tyto dvě složky, pak nechápu, proč by neměl naplňovat standard.
Třeba náš Terrík je lovečák že.. a přesto že není veden on ani rodiče lovecky, tak bych řekla, že standard naplňuje 99%. To 1% je to, co jsem si nemohla ověřit, protože nemám ten výcvik.
NO je taky asi na dvouch liniích, ne? A řekla bych, že si lidi docela zvykli.

Samozřejmě - pracovní tah z gaučáka (jóoo a já bych ho tak nedegradovala, pod tímhle si představím nějakého pekinéze ) vevydoluješ, ale to snad není to jediný, co dělá kníra knírem, ne??
(nechcu Tě přesvědčit, to bych neuspěla , jen hledám další argumenty, že mít psa bez druhé půlky zařazení plemene není to nejhorší, co mohlo rod potkat).

Mimochodem kolik majitelů se věnuje pracovnímu výcviku naplno? Stačilo by to na dostatečné zachování knířího rodu??

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 18:49
- Nahlásit

Terri
máš v teorii chovu obrovský díry,doporučila bych si to dočíst v knihách,to se nedá tady vypsat...ono je to o něčem úplně jiném,než si představuješ...především o poptávce trhu a prestižních titulech...veškerá omezení si tvoří kluby samy,a klub je skupina lidí,co chtějí chovat,převážně kvůli poptávce trhu a prestižních titulech...
Příbuzenská plemenitba je cesta,jak dosáhnout dobře placeného cíle v co nejkratší době,a po nás nechˇt potopa...liniovka 3-3 je běžná u pracáků i exteriéráku,když si dočteš genetiku exteriéru a povah,poznáš sama proč...
ale nic není černobílé,cesta ven z toho vede,jen se po ní musí chtít jít...

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 18:50
- Nahlásit

Já nemám doma jediný zvíře,co by nebylo z příbuzenský,ale dál tu příbuzenskou vlastníma rukama už prostě nepoužiju.

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:00
- Nahlásit

Terri
je to se standardem - ovšem třeba u kníra se píše doprovodný a sportovní pes (mimo jiné) - tj. pokud se soustředím na tyto dvě složky, pak nechápu, proč by neměl naplňovat standard

Jasně, a "mimo jiné" se píše, že je třeba černý, to znamená podle Tvojí teorie, že když bude hnědý nebo pruhovaný, bude ten standard taky na nějakých 90% splňovat (mimo barvy), tak proč by v tom chovu nemohl být, co? Ono nakonec standard knírače naplňuje na nějaké to procento více plemen.....

i tak asi těžko bych chtěla štěndo s DKK a nebo bratra bratrů, to jsou podle mě základy
POdle Tebe to jsou základy. Podkle mého jsou zase základy ve standardem udané povaze - a ne že pes uteče jak zajíc, když se zapráská bičem.

Chápeš? Žádný pes není na 100%. Jde o to stanovit, co je ještě přípustné a co není.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:03
- Nahlásit

Sali
klub je skupina lidí,co chtějí chovat,převážně kvůli poptávce trhu a prestižních titulech...

Počkej, teď nevím..myslím že jsem psala (nebo aspoň myslela) to stejný, co Ty.
Že mám o chovu spíš představy než znalosti, to vím - taky jsem nikdy nechovala

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:19
- Nahlásit

Sali, Terri:
klub je skupina lidí,co chtějí chovat,převážně kvůli poptávce trhu a prestižních titulech...

Nebo z opravdového zájmu o plemeno. A když si v tom plemenu každý vybere trochu něco jiného, co ho osloví - tak z toho hned máme různé typy a linie. Nejmarkantnější je to právě u rozdělení práce x exteriér, ale jsou i jiné.

Tchor
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:34
- Nahlásit

Nikita
kolik myslis ze je procent lidi v klubu kterym jde o plemeno?

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 19:46
- Nahlásit

Nikita
já se dneska vyznám jen v malinách a pinzetách. U malin je to jasný,tam se jede v pracovní linii jen na výkon a tvoří se hejna novodurových rour,co koušou jak z praku.Nechť.Do chovu patří jak vzhledem v rozsahu standardu,tak hlavně povahou.

U pinzet v ČR pracovní linie živoří,už ani ty povahy pořádně nedržejí.Je tady tendence do nich nandat pracující exteriéráky na obnovení vzhkledu i sportovnějšího vyrovnanějšího veselejšího projevu...proto si berem takovýho pejska,aby seděl na Kirunu a jí podobné.
a v tom je ten háček-pracujícií exteriéráci,co to v sobě majíi zabudovaný a můžou to dát dál,jsou většinou potomci dvou plemeníků-jeden z nich je Gino Gomez vzniklý z incestu.Takže úzký příbuzenský v rodokmenu se prostě nevyhneš,akorát už by s v ní nemělo na tý krvi pokračovat....

Nikita
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2005 20:02
- Nahlásit

Tchor
Myslím, že hodně. V různém smyslu. Každý z nich má tu svoji představu o vývoji plemene - v tom je ten problém.
Chovatel exteriérové větve pracovního plemene to nemusí s plemenem myslet špatně - pro něj to představuje ten JEHO ideál.

Evicka
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 09:29
- Nahlásit

Každý chovatel si v tomhle musí šáhnout do svědomí a hned na počátku chovu si ujasnit o co mu vlastně jde. Jestli chce jen rozmnožit počty štěňat s PP nebo dosáhnout nějakých výsledků. Pokud chce výsledky, musí si něco nastudovat o genetice, historii, právě oněch zˇmiňovaných liniích. Liniová plemenitba se nám velmi osvědčila.Každá linie má totiž ve svém původu některého z vynikajích psů či fen, kteří byly něčím výrazní, jedineční. A právě snahou zachovat tuto vlastnost se stále vrací k původnímu potomku. A to tak, že se neustále připařují k sobě psi, kteří tohoto jednince v PP mají. Ovšem má t svůj řád a logiku. Popisovat taky genetiku nelze. Je to strašně složité a chce to nejen teoretické, ale i praktické zkušenosti. I v našem chovu (foxterieři) jsou linie čistě pracovní a linie exterierové. My hledáme nějaký kompromis a chceme mít super exterier i pracovní vlohy. Ale chce to pořád studovat, hledat a zkoumat různé rodičovské páry z hlediska jejich rodokmenů, vlastností. No prostě je to složité. Já sama ani můj muž nejsme zastánci výlučně výstavních linii u pracovních plemen. Striktním zaměřením pouze na exterier se potlačují vrozené vlastnosti a deformuje se povaha a povahové vlastnosti, tak typické pro dané plemeno. Pak se můžeme setkat sice s nádherným exterierem, ale naprosto nevyrovnanou a nepoužitelnou povahou.Tím myslím psy lovecké, služební. Ctíme standart, kde k psaným i nepsaným rysům daného plemene patří i pracovní použití. Myslím, že jednotlivé kluby by měly podstatně zpřísnit pravidla pro zařazování jedinců do chovu a u plemen pracovních, loveckých by to měla být vždy zkouška z výkonu, absolutní vyřazování jedinců s těžším stupněm dysplazie, apod. Všechny vyjímky a zpřístupnění možnosti chovat bez dodržení těchto přísných pravidel jsou vždy na úkor a ke škodě plemene.

Sali
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 18:10
- Nahlásit

Evicka
zásah do černýho...akorát s toi příbuzenskou se musí sakra opatrně pro budoucnost...ono zatím se u našich plemen v Evropě nic tak strašného neděje,ale Američani a Australani si totálně odpálii zdraví u svých dobrmanů,kdy do všech linií roztahali dědičnou krvácivost a kardiomyopatie....smrt dobrmana ve třech-čtyřech letech tam je dneska normální,a je to ruská ruleta-buď to tam bude nebo to tam nebude...v každým vrhu to najdeš...
Američani teď houfně vozí na chov evropský zvířata,a snaží se něco udělat s povahama i se zdravím.Už tam léta jsou stanice chovající výlučně na evropské krvi a jejích místních potomcích,a nemíchají to s původní populacíé ani omylem.
Současný americký representant na světě podle IPO je pes z českého chovu,Agir Miss Jakoso.

Byla bych sakra opatrná na další používání liniovky,stejně jspou všechna současná kvalitní zvířata na práci nebo na exteriér vzniklá nějakým způsobem liniově,a najela bych na současný německý experiment,míchat spolu staré německé pracovní linie s moderními italsko-ruskými pracujícími exteriéráky,vedoucími ve větší či menší míře krev těch mnou dřív zmińovaných psů,Quirinuse (linie Hertog Alpha L Dobry)a Gina Gomeze,ev,jeho strýce Alfy Adelanta(linie Prinz.v.d.Norden Stamm)
V lini Prinze je hodně výkonu,ale právě ten z incestu vzniklý Gino prosazuje dál klidnou veselou sportovní povahu,jeho potomci stejně jako on na dobrmany neskutečně klidně čuchají a koušou v lovu,nikoliv ve zlobě....Italové sami neví,jaký pracovní potenciál v těch zvířatech mají a nevyužívají ,když si jen nechají profesionálem udělat ipa trojky a pak už jen vystavují...
Když se spojí dohromady takovéto naprosto nepříbuzné linie sedící k sobě jen ochotou k práci,nevzniká tady kupodivu jen guláš,ale i hodně slušná zvířata,někteří už v Německu působí v chovu....to samý zvířata zxe Skandinávie,poněkud izolovaná od středu Evropy...a obrovský potenciál je dneska Rusko,jejich staré pracovní krve osvěžené současnou Itálií....

Hlavně to vede k promíchání genů,k heterogenitě obecně a i obohacení rodokmenů...mohou se z toho časem tvořit další linie,ale na to je čas,bude třeba vybírat ta nejvýznamnější zvířata a spojovat je zase na vzdáleného předka,nikoli na společný obsah čtyřgeneračního rodokmneu....

Terri
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 20:05
- Nahlásit

Evička, Sali
Teda já čumím . Všechna čest Vašim znalostem

Hele dámy, jak to vidíte se vztahem muž/fena, žena/pes - prý je to tak přírodou daný, že je to lepší tedy - že to funguje. Názory jsou různé, tak bych chtěla slyšet i váš. No a druhá věc, lidi říkají, že k výcviku (+sport) raději fenu (Sali, teď možná nemyslím vrcholově..).
Co vy na to?

Tchor
Člen
# Zasláno: 9 Úno 2005 21:22
- Nahlásit

Terri
Tohle vsechno je strasne idividualni, kazdej pes je jinej a kazdej clovek je jinej. V prumeru jsou psi vetsi indivduality nez feny, ale muze to byt i naopak. Nekdo rika ze je lepsi mit namichany pohlavi (psovod - fena a opacne) nekdo zase rika pravy opak ja zas az tak velky rozdily nevidim, akorat pro nektery feny jsem az moc dominantni a zakladni pripravu s nima musi delat Sali ktera je mirnejsi.

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 08:29
- Nahlásit

Tchor
pes/fena
Např. R. Desenský to do kříže považuje za přirozené a má to doložené na X desítkách psů a fen .
Diskutovali jsme na Artemis - názory majitelů (majitelek) zajímavé, rozporuplné, ale asi na tom něco je

To u vašich pracantů je už asi něco jiného - nadstavba (já myslela ten původní, primární vztah muž/fena, žena/pes).

Jířa
# Zasláno: 10 Úno 2005 08:54
- Nahlásit

Terri,já ti nevím,ale přiklonila bych se spíš k názoru Tchoře.Já měla psa-samce(knírače) a je pravda,že tíhnul ke mě a manžela prostě jen bral na vědomí,mohlo to být ale taky tím,že psa jsem měla mnohem dřív než manžela.Teď máme zamluvenou fenku(opět knírače).Pokud vím,tak Nikita má feny a muže,Danuš Koláčová má feny a muže a zdá se,že žádný problém.Naproti tomu moje tchýně má doma dva psy-samce,dceru a manžela a psi evidentně jako vůdce berou jejího chlapa.Takže si vyber.Bude to asi vážně spíš v jedincích na obou stranách.Ale uvidíš,co ti řeknou ostatní.Sama jsem zvědavá,jaký názor na to budou mít ostatní.

Evicka
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 09:08
- Nahlásit

Sali, napsala jsi to super. Mohla jsem to taky uvést takhle konkrétně, ale nechtěla jsem do téhle diskusi o genetice zatahovat konkrétní naše jedince, které Vám, chovatelům naprosto jiných plemen nic neříkají.

A jinak k dalším dotazům. Muž-fena, žena -pes. Myslím si, že je to naprosto individuální a záleží na charakteru a povaze psa. V naší smečce jsou 2 psi a 5fen. Z toho jsou psi více fixováni na pána, manžela, starší Kim je velký individualista, nerad se někomu podřizuje a tak na něj víc platí pán. Mladší pes Sam páníčka přímo miluje a láskou by ho sežral. Je to taky tím, že se spolu účastní hodně akcí, ať už zkoušky nebo skutečné lovy. Má mírnou, poddajnou povahu a velmi rychle se učí. Je to kliďas, ale pokud o něco jde, tka má tu správnou dávku agrese.Výchovu tohoto psa jsem nechala zcela na něm, tíhnul k němu a jeho tvrdšímu a energičtějšímu způsobu výcviku už od mala. A dotáhli to daleko. V letošním roce bude pes vyhlášen nejlepším pracovním psem v ČR plemene, získal s ním spoustu pracovních titulů u nás i v zahraničí. Naopak u fen je to tak, že matka tohoto Sama- Anessy, mého muže taky zbožňuje.Fena Berunka a Kajda mají radši mě a moje jemnější a mírnější zacházení. Došlo to až tak daleko, že fenu Kajdu si musím sama předvádět na zkouškách, protože manželův přísptup prostě odmítá a dá se říct, že z něj má strach. Další fena Zina je tak půl na půl a náš nový čtyřměsíční přírůstek- fenka Nela zatím tíhne víc ke mně. Můj muž je totiž trošku nervák a občas neudrží nervy na uzdě a udělá něco, co by neměl. Já jsem kliďas a mám daloko větší trpělivost. Takže vyvodím závěr z našeho chovu. Nedá se s určitostí tvrdit, že fena je lepší pro muže a pes pro ženu. Je to velmi o přístupu k danému jedinci a o schopnosti najít společnou řeč. Na každého psa platí trochu jiné postupy a zacházení.

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 09:32
- Nahlásit

Jířa
Nikita má feny a muže
Trochu to poopravím - skoromuže.

Jířa
# Zasláno: 10 Úno 2005 09:49
- Nahlásit

Nikito,promiň.Já myslela muže-chlapa patřícího do domácnosti.A jak se teda ty díváš na ten vztah pes-žena,fena-muž?

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 10:47
- Nahlásit

Jířa
Terri už se na to ptala několikrát, můj názor zná, tak jsem to nepsala znovu. Je to úplně jedno, individuální. Mně by psa nikdo nenacpal

patřícího do domácnosti - To se mi líbí, nadnesu to doma!

Anna
# Zasláno: 10 Úno 2005 13:27
- Nahlásit

Evičko, souhlas, u nás je to taky tak.
Nemyslím, že jde o vztah muž/žena - fena/pes, ale o povahu a přístup.

Sali
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 13:46
- Nahlásit

Evicka
přesně tak,u nás je to s výcvikovým přístupem podobný a zvířata si samy vyberou,s kým chtějí dělat,je to na nich....Meruna se taky chlapa bojí,i když na něj kouše...

Anonymní
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:05
- Nahlásit

A já mám doma muže, čtyři feny a tři psy a všichni tíhnou ke mně, ale dělám s nimi jen já, vždycky jsem měla radši feny, ale zatím nejlepší výsledky mám se psy, i když teď mám hrozně šikovnou fenku, která mýho muže vůbec nebere v potaz, ostatní ho celkem berou, ale ona v mé přítomnosti na něj vůbec nereaguje. Je to strašně individuální.

Ebony
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:06
- Nahlásit

to jsem byla já,

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:11
- Nahlásit

Ebony
ona v mé přítomnosti na něj vůbec nereaguje
To u nás je to jinak. Chlap se psy jde i ven, pustí je navolno, pak je přivolá. Když jsem doma já, čuby sledují mne. ALE kdykoliv se stane něco, z čeho by mohly mít prospěch, tak zjistím, že VELMI dobře pozorují i jeho.
No a když nastanou nepopulární opatření (třeba že se někam nesmí, něco nežere, teď se nebude drbat a jdi si na místo apod.), tak jsou jak děti. Vyzkouší toho druhého, jestli by jim nedovolil to, co první zakázal. A pokud jsou naše názory rozdílné, počítá se to, co se jim víc hodí.....

Ebony
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:17
- Nahlásit

Nikita
tak to ti našo ostatní taky tak nějak dělají jen Meg prostě ne
a Mumin to trochu zkoušel v roce na muže machrovat, on není pejskař a neohradí se, a mám obavu, že se toho krokodýla bál, takže jsem mu to musela vysvětlit sama, ale je už klid
ale taky se o ně dokáže postarat, když nejsem doma, zlatej chlap

Evicka
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:27
- Nahlásit

Přátelé, ale my jsme se úplně totálně vzdálili původnímu dotazu Terri a jejímu výběru psa.

Ebony
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:40
- Nahlásit

no ale to Terri tady nadhodila pohlavní rozdíly
Hele dámy, jak to vidíte se vztahem muž/fena, žena/pes - prý je to tak přírodou daný, že je to lepší tedy - že to funguje. Názory jsou různé, tak bych chtěla slyšet i váš. No a druhá věc, lidi říkají, že k výcviku (+sport) raději fenu

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:51
- Nahlásit

Tak abych se zas tak úplně nevzdálila tématu, tak zareaguji na část dotazu:
lidi říkají, že k výcviku (+sport) raději fenu
Mně říkali pravý opak. Feny jsou prý měkké a nekoušou
Tak jsem se na to vykašlala a pořídila fenu a nelitovala jsem toho nikdy!
Jo jo, ta parková univerzita.....

Ebony
ale taky se o ně dokáže postarat, když nejsem doma, zlatej chlap
Máme to holt dobře vycvičené, že?

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:03
- Nahlásit

a jak se takový chlap cvičí
já se za chvíli budu bát toho svého pustit s čubinou ven. což je další důkaz toho, že chlap si s fenou nemusí nutně rozumět.

ad. parková univerzita: v pondělí jsem potkala takového tatíka, co má NO (poslušnost nic moc - vždycky nás běží očmuchat). čubina se mi za ním rozeběhla. na přivolání přišla, tak jsem ji nijak nekybicovala, ale dostala jsem pár "dobrých" rad. prý jestli chci, aby mě poslouchala, musím nosit stočené noviny a plácnout ji, on prý používal láhev přes hlavu. no, znáte mě, začla jsem vysvětlovat, že takhle vážně ne...ale přesvědčíte člověka, kterému to poradil syn, co dělal na vojně psovoda?

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:15
- Nahlásit

nefer
a jak se takový chlap cvičí
Vzhledem k tomu, že chlap je ve své podstatě velmi jednoduchý mechanismus (páka, kladka, nic složitého), tak kolikrát líp než psi. Je to o motivaci, je třeba stále chválit a slíbit dostatečnou odměnu. Znáš to od psů, ne? Některý radši žrádlo, jiný balónek.....
Mají se psy spoustu podobných vlastností. Viděla jsi někoho z nich uklidit si po sobě? Nebo třeba ustlat? Psi po sobě misky aspoň vylížou, ne že pak odsekávám zatvrdlé zbytky z talíře...

nefer
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:28
- Nahlásit

No právě, stejně jako u psů se ale občas vyskytne trdlo, co by balónek třeba rádo, ale zadarmo. protože co panička nedá sama, se dá v nestřežený moment ukradnout
ale vážně, svého chlapa asi nevychovám - on sice pořád chce, aby ho malá také poslouchala, ale aby si vzal k srdci moje rady, to nééé a na cvičák ho taky nemůžu dokopat (co by tam proboha dělal!!!)

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 16:08
- Nahlásit

nefer
Já ale chlapa ani na cvičák dokopávat nechci - jen ať aspoň někdo z rodiny zůstane normální!
Některé jeho metody jsou sice netradiční, ale psiny má rád, vím že by jim neublížil a o to jde!

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 16:19
- Nahlásit

Ahoj dámy a Tchori ,
díky za vaše názory - vzhledem k tomu, že výběr plemene už mám v závěru (i když stále nerozhodném, do dyť kraťanda a knírač jsou úúúppplně jiníííí auuuu), tak jsem nadhodila ještě tohle, protože i když jsme už s Nikitou diskutovaly, tak jsem za tu dobu nasbírala zase pár parkových i neparkových mouder. No tak jsem se s vámi chtěla podělit .
Na Artemis diskusi na toto téma shrnula jedna fenčí majitelka: "no když tedy ženská překousne to, že se fenka lísá jinak k chlapovi.."

Docela jste mě nalomili k feňuli

Nefer
FOTKY DOŠLY!!! nádhera , po dnešním vypjatém pracovním dni, balzám na duši!! Napíšu pak soukromě.

add chlap - jo jo, odměny, a ještě něco víte co, to funguje také spolehlivě
Fuj - chovají se fenky také tak vyčůraně?
Jinak můj drahý řekne psovi: "sedni si, no tak ... sedni si". Můj chytrý pes vytuší, že jde o dobrůtku a lehne. "no dobře, tak si teda lehni"
Jinak manžel zastává docela zvláštní názor, že pes se takto nemá cvičit vůbec, přeci nechceme ze psa otroka - tj. já také nereaguju, když mi někdo něco přikáže. A už vůbec ne stupidní povely typu sedni lehni. pes by se měl vychovávat jaksi přirozeně

Cvičák? Co to je?? Ale prý když to bude knírač..
To je ale nefér nátlak že???

Nikita
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 16:25
- Nahlásit

Terri
Náhodou holky chlapa poslouchají. On jim vždycky řekne "tak lehneš si nebo ne?" - a ony si buď lehnou, nebo taky ne.....

Ebony
# Zasláno: 10 Úno 2005 17:30
- Nahlásit

Na Artemis diskusi na toto téma shrnula jedna fenčí majitelka: "no když tedy ženská překousne to, že se fenka lísá jinak k chlapovi.."
Ty brďo, to jsou dobrý fóry, mám 4 feny, jedna manžela nemusí, kamarádí se jen s pár ženskejma, jedna ho naprosto ignoruje, jedný je ukradenej a akorát naše výstavní princezna je z něj ujetá, jako z každýho, kdo k nám přijde, oblíže vše dokonale, tak si vyberte.

Sali
Člen
# Zasláno: 10 Úno 2005 23:39
- Nahlásit

Ebony
to si nevybereš....u nás jsou všechny čuby z Tchoře totálně ujetý a on právě usíná s mikropinzeťákem v náručí,obloženej ostatníma........když jsem se k němu přistěhovala s dobrmanem a malinou,tak dobrmana jsem ztratila během týdne....akorát Merunka chce dělat jen se mnou a chodit venku jen se mnou...

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 08:13
- Nahlásit

Nikita
když já bych do něj chtěla dostat jenom základy - kdyby se mu to zalíbilo, mohla by ho pak čubina poslouchat víc než mě a to bych přes srdce nepřenesla

Jinak k těm povelům: můj otec před návštěvami demonstroval čuby poslušnost povelem: Netrhej! (poslechla ho vždy)

Terri
Hurááá - po stém pokusu konečně dorazily - nevím jestli to bylo ve zprávě napsáno, ale je to budoucí vodící pejsa

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 08:16
- Nahlásit

nefer
když já bych do něj chtěla dostat jenom základy
Na to přece nemusí chodit s Tebou na cvičák! Důležité je, že tam pustí Tebe, tak buď ráda, seber se a jdi, ulož mu nějakou drobnou domácí práci, aby se nenudil, a v lednici označ kastlík s jídlem, co strčí do mikrovlnky. Pak mu nic scházet nebude a užijete si to oba!

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 08:19
- Nahlásit

... když on nezvládne ani ten povel Netrhej
Ale co nadělám, chlap se nepředělá, domácí práce neprojdou, ale když připravím dostatečný počet kaslíků, tak to snad nějak zvládne. no jo, nesmím být tak náročná

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 09:32
- Nahlásit

nefer
A proč by nutně musel chodit na cvičák s Tebou??? Mně stačí, když mi v mé zálibě nebrání, že má moje psy rád a v případě nutnosti obstará nejnutnější věci (vyvenčit, nakrmit).
Neumím si představit, že bych měla naopak já absolvovat něco, co mě naprosto nebere, třeba chodit s chlapem hrát fotbal jenom proto, že on to chce.
Buď trochu soudná.

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 09:39
- Nahlásit

Nefer

jestli to bylo ve zprávě napsáno, ale je to budoucí vodící pejsa
Pokud se nemýlím, to je ten pejsek, o kterém jste psali, že zůstal volný a to proto, že soudná chovatelka zjistila, že pro vodící výcvik není vhodný a spíš se hodí pro práci. Fotečky jsou nádherné - hlavně jak jsou u krmení a pak ty samostatné .. no všechny. ZÍTRA... júúúj

Co do chlapa - vím jak to myslíš , no možná je lepší začít lákat trochu pomaleji, třeba procházky (s přestávkou v dobré restauraci ). Cvičák - stejně je lepší, když tam chodí jen jeden, ne? Leda že byste měli i psího chlapa a chodili spolu.
Souhlasila bych s Nikitou, že i mně by tohle ke štěstí stačilo..

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 09:39
- Nahlásit

Ovšem na druhou stranu, když mají manželé nebo partneři tento zájmen společný, tak je to úplně super. Protože pokud ne a jeden z nich to jen toleruje, tak se může stát, že hranice tolerance se lehce překročí. A z tolerovanéhose stané nesnášené. Chlapům nevadí prakticky nic a tolerují všechno, ale jen do té doby, pokud to nijak neohrožuje jejich pododový život a veškeré zázemí, které jim my ženy poskytujeme. Pokud se to začne dotýkat jeho potřeb, jako, že nebude uvařeno, protože jsi někde ze psem, nebo něco podobného, pak už tak tolerantní nebude. Pokud se člověk chce něčemu věnovat naplno, tak musí mít partnerovu podporu nejen toleranci.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 09:40 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

To jsem byla já ten anonym

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 09:42
- Nahlásit

Evička
Jako vždy naprosto trefné. Bohužel i u mně..
A snažit se vypěstovat potvoru podporu je mnohem těžší než toleranci. Ubírá to také ženě mnoho sil..

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:02
- Nahlásit

Evicka
Já mám zkušenosti i jiné. V něčem je dobré, když oba zájem sdílejí, ale někdy se to tluče. To už mám taky za sebou. Hádky čí pes si začal a měl být potrestán, kdo jak cvičí a proč, nedej Bože mít odlišný názor na výběr krycího psa, když se nám to vzájemně porve tak kdio si začal a kdo za to může, hádky na téma "nešahej mi do mýho psa, hleď si svých" atd. atd. atd.

Plně bych souhlasila s tvrzením, že "Chlapům nevadí prakticky nic a tolerují všechno, ale jen do té doby, pokud to nijak neohrožuje jejich pododový život a veškeré zázemí"
To jsou slova životem poučené ženy!

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:13
- Nahlásit

Tak u nás je všechno, co se týče psů vždy v pohodě. Na všem se domluvíme, je to vše o kompromisu. Máme to rozdělené, já se víc specialuzuju na chov a výstavy a můj muž na lovy a zkoušky a práci. Docela nám to tak vyhovuje. A naštěstí nerozdělujeme můj pes, tvůj pes. Asi je to taky tím, že máme jen jedno plemeno. Každý sice máme svého favorita, kterého trochu upřednostňujeme, ale zatím to není na škodu věci samé.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:17
- Nahlásit

Dámy, já to myslela všechno úplně jinak. Nenutím svého chlapa chodit na cvičák, to fakt ne. Na procházky občas chodíme spolu, ale je fakt, že to je už jen, když ho zrovna k něčemu potřebuji (třeba aby běhal se střapcem). Popravdě mi totiž při společných procházkách leze na nervy a obvykle se pohádáme . Základní pravidlo, že na společných procházkách koriguje psa jen jeden, u nás totiž moc neplatí a mě to samozřejmě leze na nervy. Pak za mnou chodí, co má dělat, aby ho malá taky poslouchala. Mě samozřejmě nebere vážně (a využije každé chvilky, kdy zrovna neposlechne, aby mi dokázal, že já na tom nejsem o nic lépe). Tak jsem myslela, že na cvičáku by se mohl něco naučit, tam by ho přeci jenom vedli vesměs chlapy .
Nikito, mě by taky stačilo, kdyby vyvenčil a nakrmil. Ostatně, krmit umí, pokud mu připravím na viditelném místě misku se vzkazem v kolik hodin. Venčení také zvládne - zatím - ale za chvíli už ho čubina potáhne jak býk a já fakt nechci, aby mi ji škrtil ... a nevěřím, že za pár měsíců, bude reagovat na pánečkovo řivolání...

Terri, tohle bude vodící pes - paní, od které mám ty fotky, ho už má doma na předvýchovy. Zbylo jiné štěndo.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:19
- Nahlásit

Evicka
Já popisovala stav, kdy jsme oba cvičili, tedy dělali to samé. Na to musí mít každý svého psa. Ty píšeš o něčem jiném - jeden cvičí, druhý vystavuje, to se dá skloubit.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:23
- Nahlásit

nefer
Základní pravidlo, že na společných procházkách koriguje psa jen jeden
A proč? My chodíme taky spolu a dost často. Nevidím důvod, proč by mi mělo vadit, když mi na čuby zavolá nebo je okřikne, když dělají něco nežádoucího. Hlavně ať jim neubližuje (což nedělá, je na ně opravdu hodnej).

za chvíli už ho čubina potáhne jak býk a já fakt nechci, aby mi ji škrtil
Když tahá, bude se škrtit, to je jednoduchý. A v případě krajní nouze by to taky přežila.
Buď se s ní dohodne, aby ji přivolal - pak ji může pustit z vodítka. Nebo ne, tak ji vyvenčí na vodítku. Jendou to fakt přežije. Takhle to bylo u nás. Když jsem byla v práci, chlap vzal čuby na vodítkách vyčůrat, po čase už je i pustil a zavolal.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:24
- Nahlásit

Evicka
ad partnerství a společné hobby-viděla bych to po svých zkušenostech stejně,ale to mohlo být dané volbou chlapů...

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:25
- Nahlásit

Plně bych souhlasila s tvrzením, že "Chlapům nevadí prakticky nic a tolerují všechno, ale jen do té doby, pokud to nijak neohrožuje jejich pododový život a veškeré zázemí"
To jsou slova životem poučené ženy!

naprostá podpora tohoto tvrzení!!!!!!!!!!!!

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:27
- Nahlásit

Nikita
10:23:29naprostý souhlas.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:37
- Nahlásit

když mi na čuby zavolá nebo je okřikne, když dělají něco nežádoucího.
protože ji okřikává, i když nic špatného nedělá - např. čubina sehne hlavu a čmuchá. já ji nechám, přítel okamžitě kybicuje, protože třeba žere hovno (ale já vím, že nežere). já čubinu přivolávám - ona někdy potřebuje pár vteřin na rozmyšlení, je to ještě prcek, takže místo toho, abych povel opakovala, si radši sednu na bobek a lákám jí k sobě. kdyby mi do toho přítel ale vždycky nezačal kecat, přiběhne hned. on ale požaduje okamžitou reakci (jen na mé povely, na jeho může poslechnout třeba na stý pokus) a malá pak čučí, jak blbá, protože neví, co z toho všeho vlastně platí

s tím, co píše Evička naprosto souhlasím, ale....když tak nad tím přemýšlím, nenapadá mě jediný společný koníček

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:39
- Nahlásit

Nikita
Taky jsme se s manželem bavili i o povoláních, zda si lépe rozumí ti se stejným či podobným (lékař bere lékařku..) a proč mají často humanitně vzdělané ženy za manžele inženýry .
A dospěli jsme ke stejnému názoru jako ty mluvíš o psech - tj. víc by si lezli do zelí.

No obojí má co do sebe. Máte-li společné koníčky, je krásné je sdílet ale může se stát, že dojde k třecím plochám. Nemáte-li, pak vám chybí ona radost ze společných dýchánků, ale zase se nikdo nevrtá do vašich názorů na tu či onu věc a záležitost a dohromady také umíte jakoby více věcí.
Já bych to chtěla tak aspoň napůl , to nemám a tak se oba cvičíme v toleranci a podpoře

Nefer
Aha, tak to jo, to jsem se spletla, ale jsou to ony - ty štěňátka o kterých byla řeč, žejo..
S manželem jsem už dohodli systém hlasování
(bude se tajně bodovat od 1 do 10, po neděli to sečtem a o prvních dvou místech se ještě náležitě pobavíme s mým vetem - teď nemyslím veterináře )

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:40
- Nahlásit

ono je totiž rozdíl, když půjde na vycházku Sali s Tchorem nebo já s přítelem. S+T oba ví o co jde, takže se nebudou přeřvávat a zakročí ten, která si dřív nežádoucího chování prostě všimne. u nás to vypadá trošku jako na pavlači

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:43
- Nahlásit

nefer
kdyby mi do toho přítel ale vždycky nezačal kecat, přiběhne hned
Tomu nerozumím. Když zazní jen Tvůj povel, tak přijde a když slyší, jak do toho ještě mluví on, tak nepřijde? To je blbost. Jak jsi to myslela?

nenapadá mě jediný společný koníček
Ale to přece není podmínka vztahu! My máme každý svůj koníček, tomu druhému do toho jeho kecáme jen v zájmu objektivní kritiky (či pokusů o ni), neb tomu druhému nijak extra nerozumíme. A jsme spokojení. Je to o tom tolerovat zájem druhého, ne mít jeden psolečný. I to má totiž svoje nedostatky. Zeptej se SALI, jaké měli oni problémy svého času, když dělali oba totéž. Není to totiž všehospása.

Tchor
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:43
- Nahlásit

No je fak ze kdyz se se Sali o necem pohadame tak je to vzdy o vycvikovejch metodach.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:49
- Nahlásit

nefer
ono je totiž rozdíl, když půjde na vycházku Sali s Tchorem nebo já s přítelem. S+T oba ví o co jde
Jo tak to bys koukala, co jsme se SALI všechno diskutovaly, jak z toho byla na nervy. Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž. Museli si najít společnou řeč a myslím, že to bylo chvílema o dost těžší než když já vysvětlovala nepejskaři, že musím nutně na krytí do Německa a nechám tak 400 EUR.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:50
- Nahlásit

Nefer
Přesně jako Nikita (koníčky) - psala jsem to výše. Někdy mi je sice líto, že radost z koníka nesdílí, ale jen o tom ten život není..

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:50
- Nahlásit

Tchor
To znám důvěrně!

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 10:55
- Nahlásit

Ahoj, já se do této diskuse vložím, jelikož mi to připomíná tu situaci u nas. Já bych se ztotožnila s Nefer, nemás náhodou mého přítele? Asi takhle o vypada na nasich prochazkach, nemuzu snest, kdyz pritel kibicuje psa, nenecha ho rozebehnout se, cuchat, porad na nej steka nejake povely, je jich tolik, ze ten pes nevi, a nakonec se na nej vyprdne, a pritel ho potresta, prestoze ten pes vubec nevi. Mám pocit, ze to co mu reknu, hned pusti z hlavy. Jednu vychazku mu reknu jak ma privolavat psa, "ke mne" mam lovecaka, takze ten predseda pred pana, a dalsi vychazku rekne ke mne a placne si rukou do stehna, takze pes si sedne vedle, ale k tomu je urcen povek " k noze"..... nebo kdyz na nej pritel stekne povel, a pes nereaguje, tak ho necha byt, prestoze by to mel donutit ten povel splnit, pes pak na to kasle .... Vychazky tedy radeji provadim sama, ale rada bych nekdy sla s nim... u nas to bylo tak, ze pritel me zblbnul do psa, on ho chtel, a ted s nim litam po dvouhodinovych prochazkach ja, zacinam lovecky vycvik ja atd..... ) no tak to jsem si trochu vylila srdce... )) Markéta

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:05
- Nahlásit

Markéto, tak když budeš chtít poradit s výcvikem loveckého plemene, tak si založ sama forum a já ti ráda poradím. Nemám tady totiž dost "kulturního" vyžítí, skoro všichni taky cvičí služební plemena nebo necvičí vůbec.

No zas taková idyla u nás to taky není. Je fakt, že na těch procházkách nic neřešíme, zasáhne ten nebo dá povel ten, který to pažuje za nutné. Jinak si jdeme v pohodě a kocháme se přírodou. Jen mě štve, že můj muž je nervák a občas ujede v situaci, kdy by měl zachovat klid. Pak se dohadujem a já to musím mazlením a vlídností zachraňovat. Díky jeho choleričnosti některé věci trvají dýl, myslím ve výcviku. Jo a nedodržuje mů j režim krmení, to mě štve.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:10
- Nahlásit

Evičko, však já mám taky lovečáka (ale lovecký výcvik neplánujem)

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:15
- Nahlásit

To Nefer: Ani kvuli uchovneni neplanujete lovecký vycvik, nebo co potrebuje RR na uchovnení Markéta

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:20
- Nahlásit

dámz,u nás nebyla idyla hodně dlouho...šlo o to,že já jsem spíš solitér,zatímco Tchoř je kolektivista...je to daný rodinnou výchovou u mě k výlučnosti a vyjímečnosti nadřazenýho intelektuála s US státní příslušností a u něho od dětství téměř denním pobytem v maskovaném skautu....nebudu říkat,kdo je na tom líp,oba máme z dětsví osobnostní mindráky a oba jsme v osobnostech a jejich vědomém vývoji selfmademani...ale jasně je na tom líp on

Já nechtěla všemilující smečku s tchýní a chlapem v jedný místnosti,jemu to přišlo jako normální...já tahala nahoru svou omega fenu a rubala za to jeho hierarchicky nadřízený čubice...bod zlomu nastal,když JEHO Ája zakousla maliňátko,co jsme si vzali,resp.co JÁ jsem si vzala místo umřelýho Arkouna...
pak se nějak všechny zlarvovaný problémy vyventilovaly a poněkud se změnil jeho i můj pohled na to,co máme doma.
Ukončili jsme dohodou podnájem kamarádce,co u nás v přízemí bydlela,ubytovali v dolním patře tchýni,
rozdělili jsme smečku na dvě skupiny,co spolu pekly,na horňáky a dolňáky,dokoupili mladá perspektivní zvířata a začali dělat s těmi,se kterými to má smysl,a ostatní nechali na gauči...
a nějak se to srovnalo samo,oba jsme ustoupili a ten smr´ták nás spojil v pečlivém promýšlení,JAK to tady mít,aby to opravdu fungovalo....

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:22
- Nahlásit

Markéto, na procházkách zásadně kašlu na nějaké "ke mně" a předsednutí, prostě zavolám jménem a "pocem", je jedno jak, hlavně na dosah. A jestli buzeruješ chlapa kvůli tomu, že mu pes nepředsedl, tak se mu ani nedivím, že je vzteklej. Na procházce se necvičí, ale prochází a hotovo, zbytečně všechno lámeš přes koleno.

Lidi vy na jednu stranu chcete, aby chlap taky cvičil, ale na druhou nechcete (co kdyby pes poslouchal líp jeho). Tak si to ujasněte, uklidněte se - nebo budete chodit po lese sami...

Teda já nevím, ale přijde mi to jako kdybych já chtěla chlapovi kecat do toho, jak se hraje na klavír...

Evicka
No vidíš, taky třecí plochy, co? Však to říkám, každé má svoje plusy a mínusy, jak partner pejskař, tak nepejskař.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:25
- Nahlásit

Sali
Až na tu tchýni skoro idylka!

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:26
- Nahlásit

markéto: dvě výstavy, zdravé klouby a bonitaci - lovecké zkoušky ne. mám pocit, že jsou potřeba barvářské pro přiznání titulu šampiona, ale tam my nemíříme. já bych ji stejně lovecky nevyužila, tak to nechci učit, když nemusím. děláme poslušnost, stopy a třeba časem obrany. každopádně až vyroste, budeme jezdit na coursing (tedy doufám).

nikito: to já vím, že není potřeba společný koníček, jinak by nám to nefungovalo. ale jak říkala Terri, občas mě to mrzí. Tedy spíš přítel občas utrosí poznámku na tohle téma, já si to nechávám pro sebe.
k tomu přivolání: já nevím, jak to přesně popsat. RR potřebuje někdy na splnění povelu trošku času. takže zavolám "ke mě", ona na mě dvě vteřiny kouká a pak rychle přiběhne. jenže v těch dvou vteřinách jí přítel dokáže svým štěkáním dokonale zblnout hlavu, že prostě neví, co má dělat. pak buď musím povel zopakovat, aby se ujistila nebo přijde, ale rozhodně ne radostně. spíš s pohledem: je to tak dobře?

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:38
- Nahlásit

Nikito, já nechci aby můj chlap cvičil. Jeho záliba to není a nutit mu ji nebudu. Ale chci, aby zvládal výchovu, když se v ní CHCE angažovat. Jako že chce - pořád se vyptává, co má dělat a mě pak prostě vytáčí, že se tím neřídí. Ale kufry si kvůli tomu vážně balit nebudu, všude je něco, to je fakt. Jinak já mám taky dvoje přivolání, ale na procházkách je kombinuji, páč i na procházkách se u nás chvíli cvičí.

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 11:58
- Nahlásit

Ještě nikdy jsem na žádných zkouškách RR neviděla a asi nikdy neuvidím. Tohle plemeno zůstalo ještě zařazeno mezi lovecká? Myslela jsem, že už je někde jinde.
Mám mezery ve znalostech.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:00
- Nahlásit

Tak pozor, na tohle jsem háklivá - RR je pořád lovečák a je dost lidí, kteří se věnují loveckému výcviku i u nás a úspěšně.

Zuzka
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:02
- Nahlásit

Terri, KK nejsou rezervované. no uvidíš sama zítra. Vztah k dětem je u normálně socializovaného jedince bez problémů. Avšak žádnýho psa nemůžeš nechat o samotě s malym dítětem...

Jsem zmatená o kom mluvíte jako budoucím vodícím psovi, protože mým štěňatům je dneska teprve 7 týdnů a odběr je stanoven až od příštího týdne. Tedy nikdo neni u novýho majitele. Na vodění jde místo uvolněného tricolorního pejska ten modrý - Cracatit. Tak to asi nebyla řeč o mých štěňatech...

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:07
- Nahlásit

nefer
RR je pořád lovečák a je dost lidí, kteří se věnují loveckému výcviku
Kolik % to tak dělá? Já se v loveckém výcviku nepohybuji, tak nevím, spousta lidí si je pořizuje jako společenského psa.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:25
- Nahlásit

procento ti fakt neřeknu, v matice jsem měla vždycky mezery, ale tady je odkaz na pá vizitek RR, jejichž majitelé je vážně nemají jen na polštář a nejsou jediní

http://www.sweb.cz/vizitky.psi/

spousta lidí si je pořizuje jako společenského psa.
to je problém přeci všech plemen. RR ani není klasický lovečák, je to dneska všestraný pes. s ohařem se těžko budeš věnovat služebnímu výcviku, u RR si můžeš v podstatě vybrat co chceš. a není jich u nás ještě nějak extra moc, aby byli všude vidět..

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:41
- Nahlásit

Zuzka
Trikolóra je CestouNecestou? Tak to asi byly Tvoje šťěnda. A to navíc asi jen komunikační šumy.
Na výstavu se moc těším! Jsem domluvena i s Pavlou (Nelson).
Nemáš představu o časovém rozvrhu u KK? Nerada bych se minula..

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:44
- Nahlásit

nefer
Koukám na ty vizitky a lovecké zkoušky jsem našla jen u jednoho zvířete. Nepřehlídla jsem něco? Jiank to končí maximálně na úrovni ZOP.

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:46
- Nahlásit

Nikita: Samozřejmě ze se na procházce cvici, snad musim povely trénovat, nebo ty je používaš kdy? Když uz psa neco ucit, tak se to i utuzuje, se psem chci pak neco delat a dokazat, a myslis si ze kdyz mi ponese zver, ze mu budu rikat pocem, a on mi ji plivne kilometr prede mne. Naco jsem ho ucila ke mne kdyz pak mu budu rikat pocem, co to je? Myslim si, že by dva pokud maji psa a vychovavaji, meli udrzovat alespon ty zakladni povely stejné a stejně . Myslíš, si ze na psa budu na cvicaku rvat ke mne, a na prochazkach povelovat pocem , a kdyz po tydnu, prijdu na cvicak a pes nebude na ke mne reagovat, co mi asi reknou....... Markéta

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:50
- Nahlásit

nikito, určitě si přehlídla - lovecké jsou u víc psů (mám dojem), pak tam jsou záchranářské, canisterapie...je to jen odkaz, na který jsem si teď vzpomněla. našla bych jich víc, ale nemám moc čas - klidně je dodám večer,ju

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:55
- Nahlásit

Markéta:
Na procházce mi psi zvěř běžně nenosí.
Naco jsem ho ucila ke mne kdyz pak mu budu rikat pocem, co to je?
To je to, že si nekazím rychlé přesné přivolání ("ke mně"), ale rozlišuji "dostavení se" psa na dohmat od přivolání "naostro", právě když s ním chci něco dokázat.

Myslim si, že by dva pokud maji psa a vychovavaji, meli udrzovat alespon ty zakladni povely stejné a stejně
To jo. Ale ne povely "závodní", aby se mi pak na cvičáku pes plazil jak vandrák.

a kdyz po tydnu, prijdu na cvicak a pes nebude na ke mne reagovat, co mi asi reknou
Za týden pes povel zapomene? To máš potom blbě naučený. No řeknou Ti, ať si to docvičíš, což půjde těžko tím, že to na něj bude ječet celá famílie. Základem je rozlišení funkční ovladatelnosti venku se členy rodiny a provádění cviků poslušnosti, když už se bavíme o sportovním psu.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 12:56
- Nahlásit

nefer
tam jsou záchranářské, canisterapie
To se schválně koukni, ze záchranářských jsem tam našla jen VZ.

RoSa
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:01
- Nahlásit

RR je pořád lovečák a je dost lidí, kteří se věnují loveckému výcviku i u nás a úspěšně.

Jo jo, podívej se třeba na http://rr.sk/slovak/index.htm
Je tam i krásná fotka s medvědem

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:04
- Nahlásit

Základem je rozlišení funkční ovladatelnosti venku se členy rodiny a provádění cviků poslušnosti, když už se bavíme o sportovním psu.
Nikita
yásah do černýho.
Závodní povely mají svopu formu a jsou vyhraženy pro výkon na body.
Život a jeho funkční ovladatelnost je něco úplně jiného.
Já kdytž na procházce trénuju,což je často,tak buď právě tu ovladatelnost funkční,takovou drobnou buzeračku tý rozdováděný smečky,aby se mi nevymkli z ruky,a pak dám zvířata do auta a PO JEDNOM SI JE BERU na něco optavdu tréninkovýho-třeba nadupanou chůzi na balonek nebo vyštěkání na přímoo a kousačky s mým chlapem....

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:13
- Nahlásit

RoSa
čau kolegyně. Jenže ten odkaz je na Slovensko a já chci dokázat vlohy i tady v Čechách

Nikita
Já tam viděla spoustu zkoušek. Hl. u Sáry a Larryho. Ale fakt se mrkni i na slovenský klub. Ty fotky s medvědem jsou super a české určitě dodám

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:17
- Nahlásit

Markéta
Já mám taky dvoje přivolání - "ke mě" hezky s předsednutím a "pocem", jako že prostě přijde někam poblíž mě a je jedno jestli si sedne doprava, doleva nebo zůstane stát a v pohodě to čubina rozeznává

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:20
- Nahlásit

to Nikita:

nejak s tebou porad nesouhlasím, ale to nevadi. Ale ty tady asi rozlisujes pojem procházka a to druhe to je co: cvicak, nebo kdy tedy psa cvicis, kdyz ne pri procházce? Povel ke mne i jine, jsou dle meho, proto aby se pouzivali a pes na ne reagoval, vzdy a vsude, a ne jen na cvicaku? .....Markéta

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:31
- Nahlásit

Markéta:
Vzhledem k tomu, že mám psy na sport, tak rozlišuji cviky poslušnosti a funkční ovladatelnost. Takže "to druhé" je cvičák, zcela správně. A je čas výcviku a čas relaxace (procházka). Se třemi psy se najednou dělá dost blbě, na procházce si sem tam udělám nějaké to štěkání na povel, sedni-lehni-vstaň, kousek chůze apod., ale opravdu výcvik potřebuje trochu jiné parametry než úzkou asfaltku.
Je to stejný jako a aportem - něco jiného je cvik "aport" (činka, má to nějak vypadat) a něco jiného když hážu klacek do vody nebo balónek na louce.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:38
- Nahlásit

Anonymní
To druhe je trenink jen obcas na cvicaku vetsinou jinde. treba i na ty prochazce, ale jen s jednim psem a vyrazne oddeleny od bezne prochazky. Na treninku chci aby pes poslouchal presne a tak jak to potrebuju podle stupne nacviku jednotlivych psu. A na prochazce aby poslouchal spolehlive (mnohem vic nez na treninku) ale zdaleka ne tak presne, pro vetsinu povelu mam rozdilne na "trenink" a "prochazku"

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:41
- Nahlásit

Je to stejný jako a aportem - něco jiného je cvik "aport" (činka, má to nějak vypadat) a něco jiného když hážu klacek do vody nebo balónek na louce.[/i][i][i][/i]

Tak to je to same co ja pisu, akorat je to s povelem "ke mne", ze ke mne u meho lovecaka je predsednuti pred pana, a ne placnuti do nohy a pes se zaradi vedle nohy, to je povel "k noze". Nic jineho v tom celou dobu nebylo, Co by si rikala na to, ze by ti nekdo ,kdo s tebou bude na vychazce a bude hazet psovi klacek a rikat aport a nebude dbat na to aby ho tvuj pes prinesl a predal, parkrat to neudela a priste to neprinese. Nevim jak ty delas aport v normalnim vycviku, ale v loveckem, kdyz nebudu dusledna a pri slove aport ho nenecham uchopit,donés a předsednout a az na povel "pust" nenecham pustit, tak se mi na to ohar vybodne, jelikoz bude vedet ze proste nemusi.... Markéta

Tchor
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:41
- Nahlásit

zase jsem se zapomel prelogovat to tredesle nepsala Sali ale ja

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:51
- Nahlásit

Markéta:
Co by si rikala na to, ze by ti nekdo ,kdo s tebou bude na vychazce a bude hazet psovi klacek a rikat aport a nebude dbat na to aby ho tvuj pes prinesl a predal, parkrat to neudela a priste to neprinese.
Můj chlap občas používá i "ostré" povely, ale nijak mi to nevadí. Nevadí mi, když jemu cvik neudělají jak mají, když zjistí že mu můžou "k noze" sednou nakřivo a napotřetí. Nijak se mi to netluče - se mnou vědí, že je to o něčem jiném.
Hele děti taky přesně vědí, že babičku ukecají a že tu zmrzku dostanou ikdyž nesnědí oběd, kdežto u maminky jim to neprojde.

Já nevím, proč dělat scénu na pohodové procházce z takové blbiny, že mi chlap na psa zavolá třeba "k noze", pes se dostaví k pravé noze našišato - je mi to vážně jedno. Důležitější pro mne je, že je ty psy nějak schopen zavolat. Sportovní poslušnost si udělám sama - a ten pes přesně ví, která bije!

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 13:56
- Nahlásit

No jo, ale ty mas tedy služební psy, já nepsala, že dělam jakoliv sceny, nejsem na to delat sceny na verejnosti, ani na nej nervu, vklidu mu to vysvetlim, ale ja mam psa, ktery se snazi kazdy povel "očůrat" . Tvuj chlap asi vi ,co je ke mne a k noze, ale ten muj bohuzel ne...... a o tom byla rec...... a jako blbina mi to nepripada. A pak mi vadi ze psa potresta za to, co on , chlap, udela spatne....No nic nechme toho, psanim se špatně vyjadřuje, Markéta

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:02
- Nahlásit

Markéta:
Nemám služební psy, mám sportovní psy. A každý pes občas zkouší, co mu projde. Jde o to, že zároveň dovede rozlišit, kdo se bude poslouchat na slovo, kdo vyžaduje nějaké určité provádění cviků (já) a u koho to není tak horké (chlap). U mne je "k noze" prostě k noze, přes to vlak nejede, a psi to vědí.
Chlap sice ví, co je ke mně a co je k noze, nicméně si to neumí prosadit (neví jak, necvičí ani cvičit nechce).

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:23
- Nahlásit

Nefer, tak to je vážně zajímavé. Ty slovenské stránky si důkladně prohlédnu, fotky s medvědem bezva. Ale na tom Tvém odkazu jsme našla jen jedny honičské zkoušky, ale vykonané naprosto perfektně - CACT, což je u loveckých plemen čekatelství českého šampiona práce, vysoké ohodnocení. Jinak bych chtěla nějakého RR vidět, může to být zajímavé. Bohužel u nás asi širší uplatnění nenajde, a to především díky své velikosti a velikosti naší zvěře. Nejsme holt Afrika se svými kolosy.Nefer, jako průkopkyně narazíš asi v oblasti lovu na obtíže, tak se nenech odradit. Ovšem pokud bys do toho chtěla jít. Je to o něčem jiném než výcvik služ. plemen. Základní poslušnost je prakticky stejná, zbytek zcela individuální.

Jo a k povelům. Taky běžně používáme pocem. Prostě pes ví, že ho jen volám a nekladu velké nároky na přesné splnění cviku. Pokud dám povel ke mně, tak předpokládám perfektní splnění. Tento povel běžně dávám jen např. pokud vidím jiného psa nebo pokud se něco přede mnou děje od čeh je třeba psa distancovat. Jinak s pocem běžně vystačíme. Jo a mimochodem každý náš pes má jedno jméno základní, např. Zina, ale říkáme jí Myško,Čočenko a na všechno perfektně slyší. A taky je v tom rozdíl. Pokud na ni volám přezdívkami, ví, že je všechno v pořádku, pokud zavolám jménem, ví, že se něco děje. Pes, pokud jste s ním v každodenním kontaktu, tak se naučí tyto jemné rozdíly velmi přesně odlišovat a reaguje podle nich.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:25
- Nahlásit

zároveň dovede rozlišit, kdo se bude poslouchat na slovo, kdo vyžaduje nějaké určité
Je fakt, že já jsem si taky ze začátku myslela, že v tom pes bude mít chaos, ale nemá. Dokonce slyší a umí poslechnout když šeptám (někdo musí i řvát)

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:26
- Nahlásit

Jo a můžete mě vysvětlit jaký děláte rozdíl mezi pojmem služební a sportovní? Nějak jsem tenhle rozdíl nepochopila. Služební píšu proto, že plemena patří do kategorie služební. Sportovní neznám. Ovšem nic ve zlém. Prostě prosím jen o vysvětlení.Třeba zrovna Nikitu, když se brání pojmu služební.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:31
- Nahlásit

Také používám různých přezdívek a je fakt, že to rozlišuje, přesně jak píšete. Ovšem když se mi bobásek zvedl a poslušně přišel na "psisko", "potvoro" a na bráchovo ještě horší oslovení, tak mi ho bylo až líto , na procházce mám "pojď", to ví že značí, "dočuchej a dožeň mě". Když jméno+ke mně, tak ví že holt musí hned.
Musela jsem to ale vysvětlit mamce, které se ze začátku zlobila, že na "pojď" nereaguje hned. Někdy si to totiž člověk ani neuvědomí (ten pes ale jo), co vlastně chce.
Nebo taky "no dělej, pohni, pojď už.."

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:34
- Nahlásit

Jo přesně, pokud se někde za mnou opozdí ,tak zavolám jméno a pojď nebo písknu na prsty. To se nám taky velmi osvědčilo. Ale musela jsem se naučit pořádně výrazně pískat na prsty až z toho bolí uši. Aby to slyšeli i když jsou třeba km vzdálení.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:38
- Nahlásit

Evicka
Nebráním se, upřesňuji.
Služební výcvik - policie (hlídkoví, pátrací, specialisti drogy, bomby atd.), celníci, z veřejnosti přístupných řádů TART.
Sportovní - IPO, SchH, NZŘ.záchranářský - ten je bokem.
A pak aktivity jako agility, flyball, caniscross aj.

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:45
- Nahlásit

No jo, já jsem totiž zjistila, že vizitky už nebyly docela dlouho aktualizované, proto jsem se divila
lov. zkoušky mají krom těch dvou na vizitkách taky:
Ajax Magdahor
Ascot Alta Mirano
Bazyrah Ranua
Brigitte od Pipalova mlýna
Cassinga Al Kham-Sa
Casper Bohemia Checko
Collé Černý Dix
Dixi z Dianských luk
Ekevu od Křemence
Ella Saranga
Giom Katama King
Gyr Katama King
Haika z Lukovského dvora
Inyanga of Ka-ul-li´s Ridges
a další...

Evičko, přesně tak - tady není Afrika, to je ale jediný důvod, proč RR není mezi lovečákama tolik vidět. Na kvalitě plemene jako takového to ale zas tak velké nedostatky neudělalo.

Evicka
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:52
- Nahlásit

Nefer -Bohužel u nás by to bylo asi jako na Slovensku, díky své kohoutkové výšce by nemohl mezi honiče, takže kam ho zařadit. Rozhodně je to krásné a jak shledávám i všestranně použitelné plemeno. A ten ridg na hřbetě je vážně krásný. Vybrala sis dobře.

Nikito, díky, tohle rozdělení jsem fakt nevěděla, všechny zkoušky IPO, TART, atd. jsem hodila do jednoho pytle. Zas jsem o něco moudřejší.

Anonymní
# Zasláno: 11 Úno 2005 14:53
- Nahlásit

Ano, ale me jde od začátku o to, že když vyslovim "ke mne" tak ma pes přijít a předsednout, když nechci aby to tak uplne splnil, a jen prisel do me vzdalenosti, tak mu treba taky reknu "tady pojd" a nerikam ke mne. ME jde o splnení povelu, když uz ho vyslovim.....MArkéta

Tchor
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 15:00
- Nahlásit

Evicka
kdyz ono to u toho tartu neni tak jednoznacny da se cvicit jak sportovne tak sluzebne a vetsinu vrcholovejch zavodu vyhraval sportovni psi.

Takove velmi nepresne rozdeleni bych vide ze sportovni pes by mel figuranta brat jako sportovniho protihrace u sluzebniho tam musi byt vedomi ze muze psovi ublizit takze spise protivnik v boji, ale jak rikam tohle rozdeleni je jen orientacni a plati jen u obran.

Nikita
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 15:11
- Nahlásit

Markéta:
Já jsem psala o rozlišení povelů ode mně a od partnera. Já "cvičákovské" povely na rpocházce nedávám (psala jsem proč), ale není žádná katastrofa, když chlap dává povely a pes na ně neposlouchá odpovídajícím způsobem.

Jinak splnění povelu mnou daného - samolitr, to se bude poslouchat!

nefer
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 15:13
- Nahlásit

Evička
díky své kohoutkové výšce by nemohl mezi honiče
no, FCI je řadí do skupiny VI a třeba konkrétně Larry (viz vizitka - ten velmi úspěšný) se honů účatní...

Vybrala sis dobře.
jo jo, už si ani nedokážu představit vedle sebe někoho jiného

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Úno 2005 15:48
- Nahlásit

Milé dámy, Tchori,
právě vyrážím do Brna!!
Ahojte v pondělí s výsledkama

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 08:54
- Nahlásit

Srdce věrné, vousy černé, hlubokým štěkám hlasem,
malý diblík v čertím těle,
kdo uhádne - kdo jsem?

Jířa
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:00
- Nahlásit

Knírač.Takže definitivně rozhodnuto?

Nikita
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:36
- Nahlásit

Knírači jsou taky nejlepší!

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:37
- Nahlásit

Jo jo Kdyby existovalo KDYBY, pak bychom požadovali Berňáka, co má o 15 kg méně a minimálně tolik míň v obvodu chlupů. Ale když jsme tamní krasavce viděli, pak nám opravdu přišlo, že jsou do bytu krapet velcí.

No a kolie byly krásné, dlouho jsme váhali, ale nakonec jsme si řekli, že jaksi necítíme to "to je on, mého srdce šampión.."
Do hry vstoupil ještě Velký švýcarský salašnický pes (ale vystoupil díky velikosti/váze) a hovawart, ale kukuč kníra také nemá.

Jediné co mě trochu mrzelo, že Caciba, Boba a další extrouše vyhrál knír, co měl dlouhou srst a takové pudlí tělo-střih.
Mi se líbil knír, co nakonec dostal "jen" V1 - atlet, přistřihnuté fousky a krásně vytrimovanou drsnější srst.
Trend jde asi trochu jinam..

Jinak Nikitu jistě potěší, že místní kynologický klub tam ukazoval různé typy výcviků - a z celkového počtu psů tam byli 2NO, 1šeltie, 1oříšek a 1 labrouš no a pak 2velcí knírači, jeden střeďák a jeden malý

Evicka
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 10:58
- Nahlásit

Terri, sice knirač absolutně není moje krevní skupina a jeden, který byl v naší rodině byl sice "cvičený", ale jinak naprostý morous a samotář, tak ti přeji hodně štěstí. Člověku musí prostě štěně nebo určitá rasa padnout do oka.

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 11:01
- Nahlásit

Evička
Taky nám hodně připomíná našeho Terríka (ksichtem, výrazem i sklonem k jisté tvrdohlavosti a projevům osobnosti).
Ale jak říkáš, musí Ti padnout do oka a pokud možno tam nenadělat větší škody na rohovce

Nikita
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 12:21
- Nahlásit

Terri
Měla bys katalog? Nevíš, jak se jmenovali ti psi, co o nich píšeš?

musí Ti padnout do oka a pokud možno tam nenadělat větší škody na rohovce
To je dost dobrý!

Jinak trend u knírů (co se výstav týče) jde opravdu směrem k těm chlupatým "knírteriérům". Já to taky nemusím. Kdybys zase viděla výkonnostní soutěže (třeba MS ISPU),tak tam jsou úplně jiná zvířata. Já mám ráda takový ten starý německý typ - mohutný, s tvrdou srstí. Prostě když to zmokne, neztenčí se o polovinu kvůli splihlým chlupům a když to týden neučešeš, tak nic neplstnatí.

Máš vybranou konkrétní CHS, odkud si budeš brát?

Anonymní
# Zasláno: 14 Úno 2005 13:03
- Nahlásit

Ahoj, ať to nemáš tak jednoduché... Co hovawart? Velký krásný hlídací mazlící pes. Prostě ideální. Na internetu mají spoustu stránek. Mám holku hovíka doma a rozhodně bych neměnila. Tak pěkné vybírání, Dana.

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 13:52
- Nahlásit

Nikita
Měla bys katalog? Nevíš, jak se jmenovali ti psi, co o nich píšeš?
Katalog má mamka - ale zapsala jsem si nejdůležitější výsledky, a taky ofotila výsledkovou tabuli. Jestli vydržíš do víkendu, tak to všechno naskenuju a pošlu Ti to na mail.
Pokud bys sehnala katalog jinde, tak bych Ti každopádně poslala ty výsledky.

Prostě když to zmokne, neztenčí
Naštěstí máme s manželem stejný vkus a budem ho tak určitě upravovat - sice asi neuspějem takhle vrcholově na výstavách..
Jinak též manžela dost nadchly ty ukázky výcviku - sice pochybuju, že by on sám.. ale věřím tomu, že by mě podporoval - dokonce prý uvaří

CHS ještě nemám, taky záleží kdy budou mít štěníky a zda se opravdu stihnem do prázdnin přestěhovat (to budu tušit tak v květnu/červnu). Zatím v to pevně doufáme a vyděláváme
Na té výstavě bylo hodně předků z Radinie, pak z Bedýnky a pak pár co ještě neznám.
Pracovní fena (jediná v pracovní třídě z celkem 26 knírů) se nedostavila..

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 13:54
- Nahlásit

Dana
Hovawart se nám líbil - hlavně ten černý s pálením (nevím zda se tak tomu říká i u hovíků), ale dali jsme knírači přednost

Nikita
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:08
- Nahlásit

Terri
Tipla bych ještě Triumetal, ne? Na výstavy teď jezdí pár CHS, je to na jedno brdo. V té pracovní bych se divila, kdyby přijelo něco s víc než jedničkou. Prostě někdo cvičí, někdo vystavuje, je to už dost oddělené.

Pošli co máš, budu ráda

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:11
- Nahlásit

Nikita
ještě Triumetal,
Máš pravdu, to mi taky něco říká..
Pošlu jasně a ráda - jen vydrž do víkendu, k našim teď nejedu.

A please, ještě k CHS, poradila bys mi pak s výběrem?

Nikita
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:41
- Nahlásit

Terri
Jasně, něco vybereme

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:42
- Nahlásit

Ebony
# Zasláno: 14 Úno 2005 14:54
- Nahlásit

U nás má holčina fenu z Triumetal, je moc hezká, má sice jen IPO1, ZVV1, ale v povaze je naprosto vyrovnaná, přátelská a nebojácná, myslím, že pro Terri ani zvíře na mistrák není třeba, ale tahle fena mě nadchla, mají malé děcko a fena je naprosto úžasná. A hlavně fakticky krásná. (Je kupírovaná, což má u mě plus )

Terri
Člen
# Zasláno: 14 Úno 2005 15:06
- Nahlásit

Ebony
Máš pravdu, tohle by mi naprosto vyhovovalo!
(Samozřejmě s nekupírovanýma ušima a ocasem )

Nikita
Člen
# Zasláno: 15 Úno 2005 09:33
- Nahlásit

Ebony
Jo jo, bude to směrem k exteriérákovi. Neořezanému!

Danuš
# Zasláno: 25 Úno 2005 14:48
- Nahlásit

Terri
Pokud bych já šla do VK, šla bych buď do Triumetalu nebo Bitt-Box. Radinii bych se vyhnula obloukem. Kámoška má fenu Radinii a bonitaci dělala 3x. A další kolegyně v létě odchovala vrh na feně z Radinie, která měla DKK 3

Držím palce, ať se povede

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 15:09
- Nahlásit

Danuš
Díky za tip
Bitt-Box jsou to ti, co mají skoťáky? (A teď lednová štěnda VK? Myslím že fenka též s předky z Radinie..)

Danuš
# Zasláno: 25 Úno 2005 15:58
- Nahlásit

Terri, nevím, jestli mají i skoťáky. Já je vždycky vidím jen u VK. Chovatel je Jirka Matuška, docela sympaťák. Trošku teď fůzuje s Radinií, ale má fen víc. A myslím, že najdeš i bez Radinie. Mám pocit, že má i něco z Triumetalu, něco ze své ch.st. Chová už docela dlouho.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Úno 2005 16:04
- Nahlásit

Danuš
Díky moc . Budu si to pamatovat.

Anonymní
# Zasláno: 1 Bře 2005 18:45
- Nahlásit

tak mozna Terri trochu pomuze kouknout na fotky Kvíka, ktereho mame uz 10 dni doma
Koukni do kategorie ExLex na adrese [url=]http://www.groupsoft.cz/www/zdroje.nsf[/url]

Terri
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2005 19:20
- Nahlásit

Anonymní
Přeji ať Kvíček dobře prospívá - je moc pěkný! Můžu se zeptat, ze které CHS je a jaké máte zkušenosti..?
Díky.

Anonymní
# Zasláno: 1 Bře 2005 19:33
- Nahlásit

zatim ty nejlepsi, pozadi tu myslim uz zminovala Nikita, je treba jen predem vedet, co o toho stenete chces
je to Ex Lex Radinie, mezi predky se s lupou daji najit nejake zkousky, jinak exterierova linie
ale vybral jsem si nejzivejsi stene z osmi a zatim se chova presne tak, jak jsem si predstavoval - je mily, ucenlivy, trochu drak, odvazny a roste jako z vody
domaci pravidla dodrzuje vlastne od prvniho dne, venceni po trech dnech skoro 100%, rika si
no a dal se uvidi
Locco

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 08:44
- Nahlásit

LOCCO-můj poloexteriérák pinzeťáček Knedla se začíná jevit velmi nadějně,dominantní,vzteklý,dravý a urputný,kouše na plnou hubu jak Bobulka malinuška ve stejném věku a k cizím se chová neskutečně pěkně....čas ukáže,jaký srdíčko a pracovní tah se tam vytvaruje,ale mohlo by to nebejt špatný....v hlavičce to teda má srovnaný pěkně.

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 09:40 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Locco
Takže jestli jsem to správně pochopila - Ty z něj chceš přes veškerou mikroskopickou zkouškovou aktivitu v jeho minulosti vydolovat pracovního ducha?
Dej určitě na tyto stránky vědět, jak se vám ve všem daří

eliška
# Zasláno: 2 Bře 2005 12:57
- Nahlásit

Přeji krásný den, delší dobu zvažuji, jakého psa si pořídit. Potřebovala bych psa vhodného k rodině, k dětem, přitom hlídače k rodinnému domu se zahradou. Několik domů v blízkosti bylo již vykradeno, proto bych raději volila většího psa. Moje fenka německého ovčáka by měla z nevítaného hosta zřejmě největší radost a jistě by mu pomohla věci ještě naložit do auta. No zkrátka miluje lidi, bohužel, uplně všechny. Stále uvažuji o moskevském strážním psu, středoasiatovi a tose inu.
Osobně tato plemena ovšem neznám, jen co jsem si na internetu přečetla. Kdyby se našel někdo, kdo by mi poradil, nebo doporučil, moc mě to potěší. Děkuji

niniel
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 13:18
- Nahlásit

eliška
Co treba fenu cuvace? Muze byt celorocne venku a dobre hlida, pritom k lidem je bezva. Nebo bych zvolila Belgickeho ovcaka.

eliška
# Zasláno: 2 Bře 2005 19:17
- Nahlásit

Fence bych dala přednost určitě, vždy jsme měli fenky a velice mi vyhovují. Čuvače nastuduji, belgický ovčák mi však přijde příliš nervozní a uštěkaný. Bohužel jsem jich pár poznala. Moc děkuji

Danuš
# Zasláno: 2 Bře 2005 22:14
- Nahlásit

Eliško, kamarádka si pořídila středoasiata z útulku. Bydlí v cikánské čtvrti a protože naši spoluobčané toto plemeno neznají, klidně její zahradu navštěvovali dál. Andar je bohužel (nebo bohudík?) takový trouba, který je jen vyhnal, ale nepokousal. Po této zkušenosti si pořídila NO - fenku. A protože spoluobčané toto plemeno znají, lezou jí max. na garáž. Tam Kirunka nevyskočí.

S ohledem na to, že v okolí bylo několik domků vykradeno, volila bych plemeno, které je obecně známé jako "ostré" - NO, RTW. Navíc tebou jmenovaná plemena jsou povahově vhodná pro zkušené výcvikáře a nepříliš vhodná k dětem.

niniel
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2005 22:51
- Nahlásit

Danuš
No preci jenom uz eliska NO ma a asi ta fenka moc nehlida

Danuš
# Zasláno: 3 Bře 2005 11:20
- Nahlásit

niniel, jasně. Vím, že Eliška už má NO. Chtěla jsem jen trošku ukázat tu druhou stránku - nekynologické veřejnosti. Nemyslím, že zloděj bude zrovna odborník přes psí plemena . Věř tomu, že třeba kavkazák se laikovi bude zdát jako roztomilý medvídek , obzvlášť s nekupírovanýma ušima, ale i před nejhodnějším NO nebo RTW nebo dobrmanem si dá sakra pozor.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:32
- Nahlásit

eliška
ale to musíš taky tu ostrahu trénovat.......dávat psu kousat v objektu,dělat mu aktivizace.....pokud možno tak,aby to ti zvědaví spoluobčaní viděli.....a k obranářskému projevu se pes vede od mala....má to svou metodiku,kde výběr vhodného psa s vhodnou povahou je jen začátek.....není to taková legrace,když to má fungovat,jak se to může zdát z lidové tradice pes hlídající u domu....

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:36
- Nahlásit

eliška
a prosím mohu se zeptat,jaké belgány znáš?Ona jsou to 4 plemena odlišná projevem,a z nich malinois je něco úplně jiného než zbytek,a pracovní malinois nemá v rychlosti reakcí a projevu konkurenci....osobně bych to viděla na párek pracovních malin ze stanice Malidaj,nebo Laroja,nebo Hucklelova vila,teda pokud by ti to vůbec jako nevýcvikářce prodali
a divila by ses,kam by při hlídání pozemku byli ochotní ty veverky zajít....

Terri
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 13:39
- Nahlásit

Sali
Na mně příspěvek Elišky nepůsobil tak, že chce se psy pracovat - spíš že chce přirozeného strážce dvora.. To bych se potom přiklonila k příspěvku Danuš.
Ovšem jak vidno, tak se jí líbí vzhledově "mišani", tak nevím, jak dobrman či rotvík uspějí.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:19
- Nahlásit

Terri
s těmi přirozenými strážci bych byla sakra opatrná....aby pak nestřežili svý i proti vlastní rodině....ono jedna věc je co se píše a druhá co ti pastevci v reálu provedou....jedna věc je jejich teritorialita,o kterou tu jde,a druhá věc je jak jí usměrnit a řídit....a to fakt nevím,jak by dopadlo-umět na povel tu akci zastavit....
Do městských poměrů střední evropy bych zbytečně netahala asiaty....nějak se semka moc svým projevem nehodí....

jana33
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:34
- Nahlásit

Souhlasím se Sali, že asiati a podobná plemena bych do měst netahala, tak možná k nějaké usedlosti na samotu, ale i tak bych byla velice opatrná a doporučila je jen do zkušených rukou. Když vidím v časopisech dvacet inzerátů na štěňata asiatů, kazachů a spol, tak mi není moc dobře, protože to věští průšvih. Co howavart? To je takový rodinný společník a hlídač v jednom. A jinak ještě poznámka - ještě byste se měli zamyslet nad tím, jestli spíš nechcete pejska, dvě fenky si nemusí sednout a může z toho být dost závažný problém - třeba právě feny asiatů bývají dost dominantní

Terri
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 14:44
- Nahlásit

Sali
taky souhlasím s názory na pastevce. Jen jsem chtěla vypíchnout, že se Elišce líbí spíš mišani a že nebyla zmínka o práci se psi - tudíš bych jí třeba nedoporučila maliny .
Vlastně Eliška nic moc nepopsala, co kromě hlídání od psa očekává. Jestli má NO mazla, pak asi těžko bude chtít druhého brutuse a pastevci mají navíc tolik "svých" specifik, že taky nevím, jak to půjde k sobě.
Howík - to je možná dobrý nápad.

Zany
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 15:05
- Nahlásit

Sali :

muzes uvest rozdily mezi jedn.varietami BO? O jednu z nich se docela zajimam,ale vetsinou se vsude pise,ze se lisi pouze barvou a srsti o povaze nic.Muzes treba srovnat BOM x BOT?

niniel
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2005 15:49
- Nahlásit

Terri
Ja znam jen neskutecne hodne howawardy a to i pres plot, feny i psy. Navic nekteri jsou k nerozeznani od retrivru, tak nevim

eliška
# Zasláno: 4 Bře 2005 21:29
- Nahlásit

jste báječní, děkuji. Takový ohlas jsem ani nečekala a jsem z toho opravdu mile překvapená. Má fenka má ZVV2, bonitaci 5Jx1/p, problémy s obranou sportovní skutečně nemá. Je to však rukávník jak poleno. Němečtí ovčáci se mi vždy libili, věnovala jsem se i sportovnímu výcviku jiných služebních plemen. Dnešní ovčáci jsou bud velmi přátelští, nebo bázliví a za plotem jsou opravdu hroziví, jen kdyby tam však někdo vlezl, a nebo báječnou fenu bohužel již 9ti letou mám, ta skvěle funguje jak osobní strážce na povel. Ukrajince mi sundá z plotu, stačí říci. Jen když nebude nikdo doma, raděj se vydá na procházku, zcela samostatně. Belgičtí ovčáci byli Malináci, Uvázaní u stromu. Nikdo je nevíděl, člověk prošel kolem, ze zadu ho byli schopni kousnout, ale jen se člověk otočil a houknul na ně, už byli zase schovaní za stromem a to tam prosím byli tři. Nyní bych chtěla skutečně psa, který má hlídání v sobě a přitom bude milým společníkem, neříkám mazlem. Hezký den

Ebony
# Zasláno: 4 Bře 2005 22:58
- Nahlásit

eliška
to je škoda, že máš takový mínění o ovčákách, oni ale výstaváci nejsou opravdu moc velký hlídači, i když mít ZVV2 je úspěch. Já mám vlkošeďáka psa, hovado padesátikilový a ten za plot opravdu nikoho nepustí, bydlíme na samotě, a lidi (hlavně ti tmavší) co sem zabloudí, nás obcházejí obloukem. Taky s ním je naše výstavačka, která straší za plotem, ale asi jen proto, aby nevypadala trapně , protože je přesně ten typ, že by každýho ulízala k smrti. Ale opravdovej pracák ovčák ohlídá spolehlivě. A naši vlkošedi jsou toho důkazem.

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 10:09
- Nahlásit

eliška
je mi líto,že tvé stetkání s malinama bylo tohohle druhu....stejně jako u NO,i u malin se musí vědět,kam sáhnout,a Huckelova vila nebo Malidaj a jejich derivanti vedení na práci jsou opravdu o něčem jiném....
a stejně jako píše Ebony,pracovní linie NO se vyznačují pracovníma povahama,ne sportovním veselým projevem laděným jen do rukávu....
Takový projev se naučit nedá,musí být vrozený,zvíře už v časné dospělosti musí samo od sebe vykazovat teritoriální chování a ostře rozlišovat vlastní a cizí,a cizí pokud možno tvrdě vypuzovat ze svého území....
No a potom uděláš nějaký aktivizace,natočení přes plot,párkrát necháš dovniř vlízt figuranta v ringáči....aby si pejsek prakticky zažil svý představy a byl v tom maximálně podpořen....
Nevím,ale na většinu malin,co obdivuju,je třeba zbrojní pas.....a to mají tak 35 kg.....

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 10:10
- Nahlásit

Zany
koukni na web www.malinois.com a načteš si tam skoro všechno.....

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 10:12
- Nahlásit

Zany
jinak pracovní maliňák se podobá spíž "žlutýmu universálnímu evropskýmu kousacímu psu"......s ostatníma varietama má společný j snad jen původ.....

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 10:13
- Nahlásit

pak doporučuju adrčesu
http://www.bergerbelge.cz/index.html

eliška
# Zasláno: 5 Bře 2005 11:14
- Nahlásit

Víte, máte ve všem velkou pravdu. Pracovní a exterierové linie. Jenže... A právě že je tam to jenže.Jistě je spousta kvalitních pracovních ovčáků, s povahou, jakou NO kdysi míval. Na svodech dorostu nebylo vyjímkou vidět počurat se pracovního vlkošeda strachy při kontrole varlat a neodkousání bonitací, kdy i figurant byl nucen prohlásit, že ti ovčáci se sraženými prdelemi jim dali jednoznačně nafrak. Známá si vzala psa z vysloveně pracovní linie, pes je 3letý, dodnes mu nestojí uši, kouše maximálně do peška a je z prominutím blbý jak tágo. Vím že záruka není u ničeho, chce to rodiče znát osobně. Na stránky belgičáků jsem ted koukala.Trošku jste mi s nimi - mile vyrazili dech. Ti z mého zážitku měly - byly to feny, tak max. 20 kilo, uspěšná na výstavách a všechny zkoušky z výkonu. Je to již ale asi 10 let. Na štěně nespěchám, určitě si projdu pár stanic osobně. Ještě to budu trochu převalovat v hlavě a pak vezmu zřejmě co přijde. Sama jsem zvědava, jak to dopadne

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 11:52
- Nahlásit

eliška

Pracovni linie neni to ze pes je vlkosedy a ma rovny zada. Pracovni linie je kdyz rodice stenat maj v rodokmenu z obou stran vetsinu zvirat jez makali a tu praci potvrdily na vrcholovejch akcich at uz sportovnich nebo sluzebnich, slozeny zkousky skoro o nicem nevypovidaji. Taktez nic nevipovydaji rodice jez sice oba byli na mistraku ale pred tim tam ta prace nebyla (Bad Vakero apod). taky neplati ze co pracovni linie to seredy ktery maj dobrou s odrenyma usima u tech dobrejch prevladaj VD obcas i V.
Nikdo ti ne zaruci ze stene bude delat, ale z nekterejch linii mas velmi vysoukou pravdepodobnost, problem je v tom ze takovyho psa si asi nekoupis protoze maj moznost si vybirat nove majitele mezi znamymi vycvikari a na jejich stenata se ceka nekolik let.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 11:54
- Nahlásit

Pardon predchozi prizpevek jsem psal ja zapomel jsem se prelogovat.

eliška
# Zasláno: 5 Bře 2005 17:11
- Nahlásit

Děkuji. Na toho pracanta si známá skutečně půl roku čekala, to máte pravdu. Nyní již ovšem nechci se psem chodit na cvičiště, ani lítat po zkouškách a po závodech, moje situace se kapánek změnila a od psa toto nežádám. Hezký den

ringo
# Zasláno: 5 Bře 2005 17:58
- Nahlásit

Krásný den všem, taky bych potřeboval trošku poradit. Už nějakou dobu máme rozhodnuto že si pořídíme hafíka. Po dlouhých rodinných debatách jaké plemeno by to mělo být jsme došli k názoru že by neměl být moc velký, spíš menší, musí mít uši nahoru a spíše kratší srst a neměl by to být teriér. Po pečlivém prostudování literatury a internetových stránek se nám mezi vhodné kandidáty dostali basenji, velškorgi, šiba a snad ještě šiperka nebo austraský honácký pes. Máte někdo s některým z těchto plemen zkušenosti?

Usanda
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 18:23
- Nahlásit

Tak mě napadá,proč je podmínkou aby měl pes uši nahoru? Při výběru bych se spíš zaměřila na povahu,max.výšku a srst ,ale uši?
Chcete ho do bytu nebo do domku? Jak jste na tom s časem? Co vaše aktivity jako sport? Abyste svému psovi dali dostatek pohybu.

ringo
# Zasláno: 5 Bře 2005 18:43
- Nahlásit

pro Usandu

Chceme ho do bytu ale víkendy trávíme na horách na chaloupce. Chceme ho jako rodinného kamaráda a společníka na toulky po krásách naší vlasti. Jako hlavní aktivitu počítáme s dogtrekingem ale spíš tak na lehčí, turistické bázi, žádný náročný závodění. V létě taky pod stan a na kolo, buď vedle kola a pokud nebude chtít tak do košíku. A čas? Do dvou sice bude sám, ale zbytek dne už jenom s námi, i v noci v posteli jestli bude chtít. A ty uši nahoru se nám prostě líbí na psech nejvíc. Chceme nějakýho krásnýho ušouna.

Anonymní
# Zasláno: 5 Bře 2005 18:54
- Nahlásit

ringo
moje kamarádka má šiperku a musím říci, že mě to plemeno nadchlo, univerzální, sportovní, veselej pejsek, dokonce má s ní i několik zkoušek, ale pes je to opravdu do nepohody

Usanda
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 18:56
- Nahlásit

Tak to jo, já právě jak viděla toho honáckého psa,tak jsem si představila jak ho cpete do bytu na gauč
To je fajnTi ušáci se mi taky líbí (můj pes má totiž mega uši-viz galerie: http://cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gallery_id=197
mmch. co třeba pinče? Někteří mají uši překlopené,ale i uši nahoru, jsou ohromně energičtí a milují pohyb.Taky jsou velmi chytří, pod správným vedením se dají dobře vycvičit,jsou věrní

tady pár slov o německých pinčích:
Německý pinč je velmi živý, temperamentní, ostražitý a neustále připravený ke hře. Jeho výška se pohybuje mezi 45- 50 cm. Jeho barva může mít různé odstíny červené barvy, nebo černý s pálením.

Po vymezení hranic ve štěněčím věku co si smí a nesmí dovolit je milý a oddaný společník,který je však od štěňátka až po stáří i značně tvrdohlavý a samostatný, prostě má svou psí hrdost. Svou rodinu však velmi miluje, je šťastný může-li si s ní denně hrát a mazlit a před případnými vetřelci ji velmi dobře hlídá.

Je vhodný pro svou temperamentní povahu pro sportovně založené lidi, ke kolu, k výcviku, agility, výstavám a hlídání.

Po změně standardu se již ocas a uši nekupírují, ale ponechávají se v přirozeném stavu.

http://www.harmony-star.wz.cz/

Ta šiperka se mi zdá pro vaše aktivity moc malá,třeba to kolo,i velškorgi je svou postavu pro cyklistiky trochu nízký.
Basenji, šiba....snad? Nevím

Ebony
# Zasláno: 5 Bře 2005 19:02
- Nahlásit

Šiperky jsou dva velikostní rázy, ona má tu menší a normálně chodí s ovčákama ven, dokonce ji připravuje na záchr. zkoušky, tam už fyzičku mít musí, když jsem je neznala, připadali mi taky jako malý pejsci, ale jsou úžasně vitální. Ale zas je jich málo.

ringo
# Zasláno: 5 Bře 2005 20:06
- Nahlásit

No šiperka je spíš taková záloha a je fakt že jich tu moc není. A s korgim samozřejmě nepočítáme že bude klusat vedle kola, pěkně se poveze v košíku, jestli teda na něj padne volba. Hlavní adepti jsou nejspíš šiba nebo basenži.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 20:23
- Nahlásit

ringo
Siba jako japonec roizhodne neni pes pro zacatecnika . Jako prvniho psa ji doporucit rozhodne nemuzu. Pokud chcete trochu sportovni zvire tak bych doporucil tu siperku.

ringo
# Zasláno: 5 Bře 2005 20:29
- Nahlásit

Tchor

ale já nejsem úplný začátečník, měl jsem 2 německé ovčáky jenže už jsou ve psím nebi a teď bychom rádi něco menšího, hodně veselého a trochu sportovního pejsu, teda spíš asi fenku. Koukali jsme na šibí i basenží stránky a tyhle dvě plemena nás dost zaujaly.

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2005 20:37
- Nahlásit

ringo
Pokud mas zkusenosti tak to zkusit muzes, ale povahove je to uplne neco jineho nez evropska plemena. Siba je aspon mala , ale dostavaj me lidi co si poridej akitu jako prvniko psa a pak se divej ze s tim maj jenom problemy.

Terri
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2005 19:36
- Nahlásit

Eliška
A co velký knírač?

ringo
Basenji je sice vzhledem zajímavý, ale pro ty aktivity sportovního přítuly se mi moc nepozdává. Patří spíš mezi samostatné nezávislé plemeno. Taky bych se přiklonila k šiperce. Corgi určitě ne. A co ten pinč? Ten vás nezaujal?

ringo
# Zasláno: 6 Bře 2005 21:27
- Nahlásit

Terri
Pinč mě opravdu moc nezaujal, nic proti němu, ale můj typ to prostě není. Pořád se rozmýšlíme mezi basenjíkem a šibou. Tady kousek od nás jedni šibu mají a i když je taky dost nezávislá a paličatá přesto je to velký mazel a šílený srandista. Což by nám celkem vyhovovalo, ale basenjiho nikdo nemá tak jsem myslel jestli ho tady někdo nezná.

eliška
# Zasláno: 7 Bře 2005 13:01
- Nahlásit

Terri, o velkých kníračích toho moc nevím. Znám odchov pouze jedné CHS, jedná se spíš o exterierový chov, ale na cvičáku je vídám velice často. Zejména při obranách mě příliš nepřesvědčili. Nevím zda to přiřadit nezájmu, nebo nepevným nervům. Ráda bych vyrovnaného, sebevědomého, ne zbytečně uštěkaného psa, tak trošku nad věcí. Zkusím o kníračích na netu něco najít. Můj táta má malou kníračku, vím že to není totéž, ale je to věčně štěkající, nervozní, i když milá potvůrka.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 13:59
- Nahlásit

ringo
já sáhnu nabídkově úplně vedle-hladkosrstá kolie nebo borderkolie? Obě by splńovaly představu sportovního vysmátýho tvora,jsou nesmírně pohyblivý,a dost lidí s nima dělá na docela slušný úrovni,agility,záchranařinu i IPO.....
nevěřte stránkám,tam si každý napálí ci chce,papír a net unesou všechno,jeďte se podívat na výstavu,kde ty plelmena jsou,jak se profilují,většinou se tam i vedle soutěží v agility,tak se koukněte i tam....
Nedokážu si představit člověka,který by z NO hladce přešel na japonce nebo afričany a nebyl následně poněkud dissapointed....

ringo
# Zasláno: 7 Bře 2005 15:44
- Nahlásit

Sali
Obě dvě kolie jsou sice úžasný tvorové jako ostatně všichni psi, ale jsou moc velké. Naše rodina nevlastní auto a představa že když se psovi něco stane budeme muset otravovat sousedy aby nám ho odvezl na veterinu mě děsí. Tohle jsme zažili s naším jedním ovčákem a koukat na kyselé ksicty sousedů je opravdu nepříjemný pohled. Prostě chceme psa malého, kterého zvládneme odnést v tašce či na rukou. Rozhodně neplánujeme žádný výcvik, jen výchovu k základní poslušnosti. Jinak hodně jezdíme na kolech a větší pes by musel celou cestu, někdy i 50 - 80 km běžet vedle kola což je nemyslitelné. Menšího psíka posadíme do košíku a veze se. Náš pes musí být buď šiba nebo basenži.

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 16:35
- Nahlásit

Eliška
Ráda bych vyrovnaného, sebevědomého, ne zbytečně uštěkaného psa, tak trošku nad věcí.
No! Velký knírač!! Tohle fórum jsem založila vlastně kvůli výběru plemene já a nakonec jsem si vybrala kníra! Přitom střeďáka nebo malého bych nechtěla ani náhodou. Kdyžtak mrkni do příspěvků předchozích stran.

Ringo
Tak to bych brala šibu - mimochodem tady na fóru je pár majitelů (i novopečených) těchto psíků, tak možná zkus založit ¨nové fórum a nebo vyhledat ve starých (i když nevím, zda nebyli ještě na starých zrušených stránkách). Ten senži se mi moc nezdá - povahou moc neodpovídá Tvým požadavkům - ale to mám taky jen z doslechu.

Nikita
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 18:05
- Nahlásit

ringo
Já kdybych měla pořizovat vysloveně malého psa, tak bych (mimo samosebou malého knírače) mohla mít doma jack russela. Ti se mi líbí moc!

birma
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 18:15
- Nahlásit

ringo
přemýšlšl jsi třeba nad šeltií?

ringo
# Zasláno: 7 Bře 2005 18:47
- Nahlásit

Musí mít uši nahoru a krátkou srst !!!! Ještě jsme přemýšleli nad corgim.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 19:00
- Nahlásit

ringo
on dospělý corgi má kolem 15 kg - to taky neni na vození na kole nebo moc odnos v náručí

ringo
# Zasláno: 7 Bře 2005 20:03
- Nahlásit

birma
on i samec šibáka když se vyvede má kolem 15ti kil, ale my chceme fenečku a ty bývají o něco menší. Ještě se nám celkem zamlouvá šiperka. Ale těch je tady docela málo. No zatím máme ještě dost času na úvahu protože si pejska chceme pořídit až na prázdniny abychom se mu ze začátku mohli pořádně věnovat, naučit ho základní hygieně a aby doma nevřeštěl když bude sám.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 20:04
- Nahlásit

ringo
no nevim, ale šiby co jsem viděla víc jak 4 kg neměly - to asi samec 15 mít nebude a 15 kg fena corgiho není problém (a nemusí být tlustá)

ringo
# Zasláno: 7 Bře 2005 21:16
- Nahlásit

birma
no nevím co jsi viděla za šiby, ale průměrná váha u šiby se uvádí 8 - 10 kg, u velškorgi pembroke 10 - 12kg a basenži 9,5 - 11kg aspoň je to tak v knize o psech co máme doma. A když se dá na kole vézt 20ti kilový dítě tak pes jistě taky, naše horský kola jsou na zátěž až 50 kg kromě člověka.

Terri
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 21:22
- Nahlásit

ringo
Neumím si moc představit Corgiho jako sportovce.., to spíš do toho košíku. A co westík? Nevím jestli je šiperek ještě míň než basenjijů..

birma
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2005 21:43
- Nahlásit

ringo
no v atlase co máme my je spousta nesrovnalostí... kolik jsi šib viděl ty?
Terri
známá má corgi a jsou to super psi - tak 15 km bych řekla že ujdou naprosto bez problémů - vypadaj jako válečky, ale když jsem je prohmátla tak to byly všechno samý svaly

ringo
# Zasláno: 7 Bře 2005 21:54
- Nahlásit

Terri
no literatura uvádí že se využívali ke hnaní dobytka a že houževnatost a výkonnost z nich udělala pracovní psy a tak myslím že pokud by byl od mládí trochu sportovně veden, čímž myslím toulky po vlastech českých, dogtrekink na takové lehčí bázi a jízda na kole že mu to nejen neublíží ale spíš prospěje, ono jde hlavně o to aby byl co nejvíc s náma a my s ním, ať už to bude šiba, bašenži corgi nebo šiperka.

ringo
# Zasláno: 7 Bře 2005 21:56
- Nahlásit

birma
jedna šiba bydlí vedle v domě fenka a má asi 9 kil a není to žádnej tlusťoch je pěkně osvalená a živá, potom psa u veterináře a ten měl 12 kilo protože ho v čekárně zrovna vážili kvůli odčervení.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2005 08:44
- Nahlásit

Ringo, Birma
Líbí se mi na Corgim, že má takový živý pohled, jenže třeba oproti šibě mi přijde takový zdrclý - tj. krátké nožičky a válec tělo, což mi k sportovci moc nesedí (měla bych představu něčeho dlouhonožejšího a s jinou tělesnou stavbou). Takže z těchto bych vybrala šiperku co do sympatií a přítele, šibu co do zajímavosti a corgiho též na přítele.. O basenjim se říká, že je hodně nezávislý a samostatný.
Ale určitě, pokud budete vést štěndo ke sportu od mládí, tak to bude ok.

Danuš
# Zasláno: 8 Bře 2005 09:03
- Nahlásit

Pokud se mohu přidat k diskusi, šibu (ani jiného asiata) bych nechtěla, ani kdyby mi ho dávali zadarmo a pytel žrádla k němu. Taky už jsem pár psů měla a cvičila. Ale na asiaty v žádný případě nemám. Jsou to absolutně jiný povahy než psů evropského původu. Jsou strašně záhadný, nevyzpytatelný a tvrdohlavý. Nefunguje na ně žádný z osvědčených triků, alespoň těch které znám. Prostě, když si řekne, že odejde, tak prostě jde a nic jí nezadrží. Ani žrádlo, ani volání, ani odcházení, ani dřepnutí,.. prostě nic. No a já bych teda nechtěla psa, kterého je o strach pustit z vodítka.
Zlatí knírači , sice štěkají, ale zato poslouchají jako hodinky.

P.S. Mám malé černé.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2005 09:10
- Nahlásit

Danuš
ZÁSAH DO ČERNÝHO,ALE KDO CHCE KAM.....víš,z někoho ty nápravné školy psího chování žít musí.

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2005 11:47
- Nahlásit

Tož pokud má Ringo kritéria "uši nahoru", tak se mu výběr značně zúžil. Mi se také velmi líbil Velký Japonský pes, a to i když mi ho popisovali chovatelé, studovala jsem různé www. Pak jsem jela na klubovku - na pohled paráda, ale v té povaze bylo něco, co mi nesedělo. I když bych to neuměla rozumově zdůvodnit, tak to tam bylo. S těmito psy se to musí umět, a asi trochu jinak než jsme zvyklí

Fan
# Zasláno: 8 Bře 2005 13:57
- Nahlásit

ringo
ahoj, já jsem ta novopečená chovatelka shibi psa, momentálně 6 měsíců, no já ti k tomu plemenu moc říct nemůžu, kromě toho, že je super, ale jsem zaujatá a zatížená na špicovitá primitivní plemena (malamut, hasky,akita, samojed, laiky....) shiba vyhrála protože jsme momentálně v bytě, jsem začátecník co se týče výchovy psa (pro sali a tchoře, né že mě hned ukamenujete ) (ale nechtělo se mi čekat 15 let s jiným psem na toho vysněného, plánuju za svůj život max 3 psy pokud se nestane neštěstí)
Dám ti sem odkazy na 2 chovatelské stanice, určitě ti rádi poradí a řeknou o plemeni něco víc, mají shib několik, takže jsou určitě zkušení, na těchto stránkách
http://sweb.cz/shiba.zhp/vstup.htm
je i chat, kde se po večerech po 19 hodině občas slezem a kecáme o našich pokladech
a druhá chovná stanice
http://www.hvezdahane.wz.cz/Co_je_noveho.htm
obě paní znám a určitě vám rády řeknou k shibám víc, mají i na stránkách hodně věcí o shibách.

Sali
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2005 14:08
- Nahlásit

Fan
jen si šibněte

Evicka
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2005 14:46
- Nahlásit

Já mám doma akitu, povahově zřejmě plemeno velmi podobné šibě. Souhlasím s Danuš. V jejich povaze je něco naprosto osobitého, příliš nezávislého a svéhlavého pro začátečníka. Z velkých plemen jsem už měla 2x NO- feny, slov. čuvače-psa a teď akitu-fena 10 let.Takže trochu můžu srovnávat. Ze začátku jsme ji měli společně s teriery, ale bez varování zabila jednu naši špičkovou fenu. Šla k rodičům. Tihle asiati nemají typickou mimiku, jejich povaha se rychle mění a bývají hodně dominantní, jak psi, tak feny. Rozhodně bych žádné z těchto plemen neradila začátečníkovi. I když šiby vypadají nádherně, jako plyšová zvířátka, povahou můžeš Ringo být trochu rozčarován. Radím něco jiného.

ringo
# Zasláno: 8 Bře 2005 16:35
- Nahlásit

Evička
Rozhodně nejsem začátečník. Od dětství jsem vyrůstal s několika voříšky a ještě donedávna jsem byl hrdým majitelem dvou naprosto báječných německých ovčáků. Vím, že majitelé služebních plemen bývají většinou povahou šiby zklamáni protože od ní očekávají stejnou poslušnoust. Přečetl jsem o šibách všechnu dostupnou literaturu a je mi jasný do čeho jdu a co asi můžu od šiby čekat a naopak čeho se od ní asi nedočkám. Jak říkám potkávám jednoho chlapíka se šibou, párkrát jsme hodili řeč a on je s její povahou spokojený a říkal že už by neměnil. A taky jeho fenka se chová slušně a poměrně nekonfliktně. A mimiku má naprosto úžasnou, umí se smát, dělat ksichtíky nebo se tvářit šíleně uraženě, aby se vzápětí přišmajchlovala a loudila piškotek. Teď už máme jasno, naší vyvolenou bude šibí slečna.

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2005 23:32
- Nahlásit

ringo
tak gratuluji k vyberu. Aspon nas se shibou bude vic. Ja jsem tez novopeceny majitel jedne shibi slecny stare 6 mesicu. Je to opravdu uzasne stvorenicko. Drive jsem tez chovala NO. Uz je mi jasne ze Kairo nikdy tak poslusna nebude, ale privolani ma lepsi nez kterykoliv pes, ale to muze byt i tim, ze je na me citove zavisla coz mi k shibe moc nesedi, ale je to tak.

Monyschka
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 20:32
- Nahlásit

Vřele doporučuji knírače, hodný k dětem a není těžko vycvičitelný. S knírači mám zkušennosti a doporučuji!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání