| Autor |
Zpráva |
linda
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 11:06
- Nahlásit
Ahoj všichni, předem se omlouvám za obr dopis, ale prosím o pár rad (možná to zbytečně žeru ). Máme doma 11 měsíční čivavu a chtěli bychom mu pořídit kámoše. Už máme vybráno-je to brabantík a příští víkend si pro něj jedeme. Věřím, že se kluci skamarádí, ale jde mi o jednu věc. S čivavou už chodíme na delší procházky, ale s novým štěnátkem na to budeme muset chvíli zapomenout. Nebude tomu staršímu vadit, že se budeme jenom plácat okolo baráku?A co jeho zavedené zvyky? Ráno se např. vzbudíme a ven jdeme asi po půlhodině.. se štěnátkem budu muset ráno vyběhnout hned po probuzení, takže mu trošku naruším zvyky. Možná to fakt přeháním, ale 2. pejska si pořizujeme hlavně kvůli čivavě (zdá se nám občas smutnej), takže bych ho nerada nějak stresovala... Další: když jsme si přivezli čivavu, byla jsem s ním asi 10 dní doma, aby si zvyknul - bude to nutné i toho 2. štěnátka, nebo si vystačí kluci sami? (5 dny budu doma určitě!!)Ještě jeden dotázek: jezdíme často autem, čivávku jsme navykli na jízdu v přepravce a nevím si rady s tím druhým. Samozřejmě řešením by byla 2. přepravka, ale neviděli by na sebe a časem chcem mimčo a to už by se asi na sedačku nevešlo Mám je tedy zvykat jezdit vzadu na dece, aby byli pohromadě? Může se to vůbec, nedostanu pokutu? A ještě Vás prosím-napiště mi, prosím, jak je to úžasné mít 2 pejsky! Moc se na to těšíme, ale když si probírám praktickou stránku věci, tak z toho mám trošku strach... Nezlobte se za otravování!!! díky, díky
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:21
- Nahlásit
Mit dva psy je skoro to same, jako mit jednoho, jen je to vetsi sranda a miluji vas dve stvoreni. Pripravte se na to, ze i kdyz budete porad vudcem smecky, tak oni si udelaji svoji hierarchii a spis se budou venovat sobe navzajem nez vam. Mam jednoho psa sveho a druheho(obcas i tretiho nebo ctvrteho) na hlidani. Kdyz tu nas pes neni sam, tak na nas dost dlabe, sice nam tu lasku taky projevuje, ale ne tak, jako kdyz je s nami sam. Vyhodu naopak vidim v tom, ze pokud clovek nema porad cas, tak si psici vystaci.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2005 12:26
- Nahlásit
Jeste s tim vencenim-mozna budete muset vencit kazdeho zvlast. Nerikam rano, to je berte oba, ale jinak proste muzete vzit oba ven a za chvili to stene vzit bud do naruce a nest ho, pak ho zas na chvili pustit nebo ho dejte zpet domu. Pokud civava potrebuje vic pohybu, tak by ji vadilo, kdyby chodila jen kolem domu.
Pejsci si spolu doma ze zacatku vystaci, ale rozhodne nebude na skodu, kdyz tam s nimi budete. Uvidite podle prvnich dni-jak civava prijme stene. Problem bude s tim, ze stene nevydrzi nekolik hodin doma bez venceni, takze budete mit co uklizet, az prijdete.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Úno 2005 19:12
- Nahlásit
Já jsem stejnou situaci i v této diskusi řešila před asi před 16 měsíci. Opravdu jsem vůbec nevěděla co mě čeká. Během 2 měsíců jsme doma měli 2 štěňátka. Zpočátku to byl rachot. Jeden už docela zvládal venčení a druhý čural kudy chodil. Ten první to dělal tedy také. Byla jsem s nimi týden doma a skoro každých 15 minut běhala ven. Za měsíc byli naprosto čistotní. Taky se za začátku prali. Toho malého mi bylo líto, ale časem se všechno srovnalo. Venku jsme toho menšího na dlouhé procházce nosili. No a co Vám mám vyprávět, teď jsou naprosto nerozluční kamarádi. Pořád si hrají, je s nimi obrovská legrace. Nikdy jsem toho nelitovala. Ovšem když odejdu a nechám je samotné, tak svorně sedí vedle sebe a vyjí. Nevystačí si, oba mě milují a stále se předhání o moji přízeň.
|
linda
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2005 07:56
- Nahlásit
Děkuju Vám, holky, za rady! Jste moc hodné. Už se na broučka hrozně těšíme a určitě to bude stát za to! Díky moc.
|
iva
Člen |
# Zasláno: 9 Úno 2005 12:00
- Nahlásit
Ahoj ! Tak koukám, že se někdo dal na podobnou kombinaci. My máme doma brabantičku a k ní jsme pořídili čivinku a od té si nechali dceru - takže 3 mrňavé holky, které si dobře hlídá boxeří babička. Parádní smečka, bezproblémová. Myslím, že jste k čivce zvolili brabantíka bezvadně, jsou to bezkonfliktní pejsani k lidem i ke psům, čivinky jsou někdy dost paličaté a snaží se být dominantní. U nás to funguje tak, že téměř velí čivava - máma, boxerka to občas porovná jemným zabručením a brabantička se jde ke mě schovat, když se jí něco nelíbí. Taky jsme kdysi začínali s jednou fenkou, ale pak jsme pořídili druhou a dnes bychom naší smečku neměnili. Jen je potřeba věnovat každému pejskovi čas i individuálně, včetně výchovy a výcviku, her, mazlení. U nás je to tak, že jsme 4 lidi v rodině a každý má tu "svojí" holku. Jako hlavní vůdce smečky jsem já, vůči psům i svým 3 mužským, hierarchie musí být stanovená, pak to funguje. Každý se také se svou fenkou věnuje tomu, co je baví - starší syn cvičil s boxerkou, nyní s důchodkyní jen opakují, mladší se svou čivkou dělá aktivně agility, já jsem s brabantičkou jezdila po výstavách a manžel svou čivinku rozmazluje a neudělají jeden bez druhého ani krok. Prostě - smečková pohoda. Přeji, ať se dočkáte podobné a ať vám kluci ve zdraví prospívají.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 11:52
- Nahlásit
Chci si take poridit druheho psa.Vsude ctu ,jak je dulezite chodit ven s kazdym zvlast.Muzete mi nekdo toto podrobneji objasnit?Diky I.
|
jana33
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 12:05
- Nahlásit
Já si rozhodně nemyslím, že by se musel každý venčit zvlášť. Mám 1,5 starýho labrouše a před 3 týdny jsme se ujali nalezeného štěněte křížence. Venčíme v 90% případech společně, jen o víkenduu, když jdu s labroušem ven na 4 hoďky , nechávám prcka doma, protože by to neuťapal. Myslím, že základ je, aby ten starší poslouchal. U nás to funguje tak, že Sam (labrouš) je na volno a na vodítko ho dávám, jen pokud přecházíme silnici. Je fakt, že pokud bych musela mít staršího na vodítku, tak by to bylo problematičtější. O to víc, že štěndo ještě na vodítku moc neumí a zasekává se. A neumím si představit, jak mám v každé ruce vodítko, jeden se zasekne a druhý mě táhne dopředu. Takže pokud máš prvního pejska vychovaného, myslím, že společné venčení není problém, jen ze začátku musíš staršímu občas přidat delší probíhací procházku - náš Sam na nás vždycky čeká, takže při spol. procházce se pořádně nevylítá.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 12:26
- Nahlásit
A jak je to s cvicenim.Muzete se stenetem dostatecne cvicit,kdyz je u toho ten druhy?Muj je moc hodny,chodi take prevazne na volno,drzi se stale u mne,tak v tom problem nevidim.I
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 12:35
- Nahlásit
Já mám též 2 pejsky, staršího 9let a teď 3měs. šťendo, chodíme společně ráno, večer, ale přes den zásadně s nimi chodim zvlášť. Nelze se totiž oboum věnovat tak, jak bych si představovala já a určitě i pejsani. Šťendo mám na vodítku, což se jí moc nezamlouvá, když starší si pobíhá, kde chce a staršímu se zas moc nezamlouvá, když čubinku chválim, odmňeňuju a jsem nejšťastnější človíček, když vykoná potřebu nebo splní nějaký povel. Je na něm vidět, jak se cítí odstrčeně a zbytek procházky jde 10m za námi. Což rozhodně neni dobře, ale nechat prcka ať si dělá co chce a jen je venčit, to taky nejde. Snažim se dát vzápětí povel i staršímu a pak i jeho odměnit, ale neni to ončo. Předtím jsem si neuměla představit takového dvojí procházky, ale co bych pro ně neudělala, hlavně že jsou spokojený hafíci.
|
jana33
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 13:23
- Nahlásit
Asi hodně záleží taky na povaze staršího hafíka. Když je to jako v případě Jindřišky a starší by se cítil odstrčeně, tak se to rozdělit musí, ale my zatím problém nemáme. Co se týče cvičení, já musím říct, že náš malý prcek během tří dnů odkoukal od staršího povel sedni i to, že před silnicí se sedí a čeká na povel jdeme. Stejně tak, když je mám navolno a volám ke mně - volám vždy oba - tak letí oba, protože ví, že je čeká ňamina a nechce o ní ani jeden přijít. Myslím, že hlavně je důležité odměňovat toho staršího prvního a jako prvního i chválit, alespoň u nás to tak funguje, že se pak necítí odstrkovaně. A taky je fakt, že bude hodně záležet na tom, jestli je ten starší zvyklý třeba si hrát na procházkách s míčkem a tak. Náš starší si na procházkách moc hrát nechce, max. se občas honíme, do čehož se štěndo zapojí s chutí a je to společná hra, jinak si ale labrouš na procházkách stejně nejradši čte vzkazy čmuchá.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 13:39
- Nahlásit
jo, tak naše malinká zatím odkoukala (první dny jí to bylo šumák), že rozhodně nesmí chybět v kuchyni, když se něco připravuje a je fakt, že povel sedni asi taky odkoukala, protože opravdu to šlo samo. A ještě sputit příšerný randál, jen co slyší na zvuk na chodbě. První dny byla potichu, zato teď!
|
jana33
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 13:43
- Nahlásit
Tak to u nás to naštěstí zafungovalo opačně - první den štěndo blafalo na každý šustnutí na chodbě, ale protože starší je flegmatik, pochopil, že se nic neděje a je potichu. Ale kuchyň odkoukal taky - jen to zdokonalil a když vařím, sedí mi opřený o nohy, abych náhodou nezapomněla, že tam je
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:03
- Nahlásit
Malinko teď řešíme - šťendo i když jsou jí 3 měs., začíná staršího odstrkovat, třeba když je hladim, pořád se snaží staršího vytěsnit, nebo ho přinejmenším všude okusovat až odejde (to přestává hlazení) a celkově mi příjde, že si na toho staršího moc dovoluje. On je povahou velký dobrák, kliďas, příjde mi, že dává nějak brzo najevo, že je nadřazenější. Nechci jim do toho zasahovat, to si musí vyřešit oni, ale stejně mi to příjde líto. Ale je to asi normální, že mládě vycítí jakousi slabost u toho druhého a snaží se převzít jeho postavení, je to tak? Mám to nechat asi být, že? Nerada bych něco udělala špatně a zapříčínila mezi nimi žárlivost a právě nemám moc zkušenosti s více psi. Samozřejmě musí být jasno a to si myslím, že jim je, že pánem jsem já, ale jde mi o ty vztahy mezi nimi. Dík za radu, snad to dává smysl.
|
jana33
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:18
- Nahlásit
Jindřiško já taky nejsem nějakej odborník, spíš teď začínám praktikovat to, co mám vyčtené Já si myslím, že spíš štěndo zkouší na staršího kam až může zajít,je to spíš podle mího takové rošťáctví. Ve třech měsících bych to ještě neviděla jako zkoušku převzetí postavení staršího. Na to je štěndo ještě moc malý. Určitě jim do toho nezasahuj, myslím si, že když překročí určitou hranici, tak ho ten starší usměrní. Minimálně do doby dospívání bude mít starší navrch, takže ho musíš preferovat - první hlazení, prvnížrádlo, jako první dostane obojek, vodítko atd. Nevím, jestli jsou stejného plemene nebo jaký velikostí rozdíl bude mezi nimi v dopělosti, resp. v povaze, pokud bude štěndo stejně velký a dravější a dominantější až vyroste, tak nejpozději v pubertě převezmě vůdčí postavení a ty se budeš muset podle toho zařídit. Aspoň tak si to myslím já.
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 14:36
- Nahlásit
To je fakt, já si to taky myslím, že je ještě moc maličkatá. Čerpám ze zkušenosti jen toho staršího (Dandie Dinmont Terier)a to byl a je snad ve všem opak šťenda. Byl flegmatický, klidný a poddajný už od malička, ktežto šťendo (kříženec labradora) je poděs největší. První dny jsem byla úplně vedle z té její energie. Takže ve finále pak řešim takové malichernosti a detaily. Ale řeknu, že rozdělovat lásku stejně mezi oba mi dělá docela potíže. Ale učím se zapochodu...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:28
- Nahlásit
Tak muj pejsek je prave zvykly na prochazkach aportovat.
Daji se naucit dva psi aportovat na stridacku?Zatim jsem slysela,ze asi ne.
A co cvicak /berete tam pejsky oba a jeden se jen diva nebo zustane doma? I
|
jana33
|
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:47
- Nahlásit
My na cvičák s tím starším už nechodíme. Se štěndou chci začít chodit do psí školky (klasickej cvičák už mě neuvidí) a plánuju to tak, že budeme chodit jednou za 14 dní v sobotu, když bude doma přítel, aby to starší nebral tak, že ho necháváme doma samotného a jdeme za zábavou
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 10 Úno 2005 15:53
- Nahlásit
co to je prosím Tě psí školka? Máš špatné zkušenosti s cvičákem? Chci taky chodit na cvičák, ale vůbec nevim, jak to tam chodí. A podle čeho se učí, třeba že budu ve skupině, kde budou i pejskové, kteří následně budou skládat zkoušky, tak budu absolvovat to samé? Já zas nejsem tak náročná, základní poslušnost mi stačí. Mám psi spíš jako společníky do nepohody na mé turistické výlety.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Úno 2005 14:40
- Nahlásit
Na cvičáku,kam jsem chodila já to bylo rozdělené na štěnata,začátečníky a pokročilé.
V pokročilých se byli zároven psi,kteří se připravovali na zkoušky ak tomu psi,kteří zrovna přešli ze začátečníků.
Na zkoušky se připravovalo tak max,14 před,s tím ,že vybraní psi šli stranou a zkoušeli si zkoušku nanečisto.
Myslím,že za peníze,které jsem za to platila nic moc.Přesto ,že je to spíše komerční cvičák,měla jsem pořád pocit ,že se na člověka s malým psem a se zájmem o zkoušky koukala moje cvičitelka/mimochodem majitelka RTW/ trochu jako na blázna.Co mně naštvalo bylo,že na normální zkoušky hlavně na ZOPky se docela snažili nacpat co nejvíc psů,ale když jsem projevila zájem o zkoušky BH ,cítila jsem ,že nás tam nechce a nakonec mně znervoznila tak,že při přezkoušení jsme to fakt zvorali tak,že jsme to vzdali.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 12 Úno 2005 19:50
- Nahlásit
jindriska
Zalezi na cvicaku. Jsou cvicaky, kde mate klice od vybehu a tam sveho psa sama cvicite-tudiz penize jste vyhodila do vzduchu. Pak jsou cvicaky, kde vam opravdu poradi, jak cvicit, chce to dobre si vybrat. Dnes nektere cvicaky nabizi i dalsi veci, napr. agility apod.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 13 Úno 2005 14:53
- Nahlásit
Niniel: Bydlím v Praze a moc velký výběr tu není,hlavně vzhledem ke cvičení s malým psem.nejezdím autem ,tak nemůžu zase cestovat nějaké dálky i proto ,že to bude druhý pejsek a první bude muset zůstat doma.I
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2005 15:26
- Nahlásit
Anonymní
Tak verte oba psy s sebou a toho mladsiho obcas noste v naruci, nemuzou jeste chodit na dlouhe prochazky jako velci psi.
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2005 19:23
- Nahlásit
linda
ahojky. no kazdopadne ti urcite napisu ze mit dva psy je super. ja jsem taky mela zezacatku docela i strach. ja mam fenku a psa, bvychazej spolu dobre (ovcak a krizenec ovcaka s malinakem). takze mit doma dve civavky je podle meho docela v pohode. jak rikas jestli by si vystacili sami, tak urcite by si vystacili, jen aby si pak pejsek nezcvyk vic na toho druhyho nez na tebe. a s tema prochazkama ja treba jeste porad chodim s obema zvlast, zabere to sice vic casu, ale aspon se venuju ja jim a oni mne. kdyby byli venku pohromade tak si samozrejme budou hrat spolu. no i kdyz ja si s nima obema taky hraju. ja teda nevim, ale jak rikas s tim narusovanim rezimu mi to nepride tak zly. ja jsem ji kdyz byla uplne malinka brala docela casto, ale to neznamena ze s nama chodil i velkej. prece ho muzu nechat doma. nebo jsem je vzala oba dva a byl klid. jemu to urcite nic nenarusilo, abych rekla pravdu tak me to nejak ani moc nenapadlo ze bych tim neco narusovala ).a klece v aute snad muzou byt cvedle sebe ne? no a vlastne proc je nenechat spolecne v jedny? ja ted nevim jestli sem to pochopila spravne ale jak muzou mit stenata kdyz jsou oba dva pejsci??
|
tttynka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2005 19:32
- Nahlásit
jo aha uz mi to doslo )
|
nadik
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 13:53
- Nahlásit
linda
Ahoj Lindo, jémine, řešíme teď úplně stejnou radost. Taky máme čivaváka (5 let) Frediho a chceme mu pořídit kámoše. Připravujeme se na to od loňska, ale teprve letos si to budeme moci dovolit (dodělávali jsme dům a nebyl by čas). Teď nastala ta správná chvíle.
Při Fredčovi jsem byla taky "na mateřské", vřele to doporučuji všem, tak jak píše Linda, rychle se všechno naučil.
Chtěli bychom štěně boxera a pak ještě jednu čívu. Už jsem prošla mnoho diskusí, poradilo mi mnoho pejskařů, byla jsem už rozhodnutá pro stěně boxera - psa, ale teď mně zviklal jeden pán, že by věděl už o 6 měsíční boxerce fence. Tak jsem zase na začátku - řešíme dilema, jestli psa nebo fenu (tu jsme nikdy neměli, vždy psy) a jestli malé štěně nebo už starší.
Nemůžu se rozhodnout, ona je ta fenečka nádherná a moc by už páníčka chtěla, ale Fredinek by si snad lépe zvykl, když by nejdřív viděl tu malou kouličku, než mu vyroste před očima do 24 kg min. .
A taky nevím, jak se chovají psi k fenám ve smečce doma, když se ozývá příroda (no nesmějte se, Fredinek je taky PES)?Poraďte. Viď, Lindo, že je čivava taky PES z velkým srdcem.
Prozatím jsme měli pejsky postupně - NO, dobrmana, teď čívu a ten velký pesan nám chybí. Boxera si manžel přeje už od "chlapeckých let", tak proč néé. Jsou prý temperamentní (jak každý říká), ale moc hodní, milující rodinu a taky hlídači.
Dík za každou radu.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Úno 2005 16:18
- Nahlásit
civava pes a boxer fena by nemel byt problem, psi s velkym rozdilem fyzickych rozmeru se nemuzou parit a mit stenata.poradek si mezi sebou jiste zjednaji sami.
|
jana33
|
# Zasláno: 14 Úno 2005 16:32
- Nahlásit
to že se prakticky nemůžou pářit neznamená, že se chudák čivavák nebude snažit. Aby z toho neměl depréze
|
nadik
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2005 16:55 - Změnil/a: nadik
- Nahlásit
No právě, prozatím mu byla k dispozici pouze kočka od sousedů
a teď by měl doma fenku a zas nic.
|